Mamica incapabila sa-si educe copilul cauta ajutor

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Jasmin012 spune:

Alice, terapeuta ta mi se pare cam negativista
Nu stiu de ce am impresia ca pana la urma cea care o va ajuta pe ea esti tu

Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
http://elblogdeluquitas.blogspot.es

Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui rrox3

[quote]
Numai cand ma gandesc prin ce stari trece copilul cand incearca inca, si inca o data, sa faca ce doreste si de fiecare data i se comunica ca nu poate face ce vrea, fiindca asa vrea parintele. Si parintele ramane calm si sigur pe el ca rezista si face ce trebuie...

Nu Roxana, sunt siuatii in care copilul nu poate face ceea ce doreste pentru ca NU SE POATE, nu pentru ca nu are chef parintele.

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Eu cand m-am confruntat cu faze de-astea, nu l-am luat de zece ori de-acolo cu NU ci l-am luat o data si bine. Adica "Nu, pentru ca...", intotdeauna cu explicatii date pe un ton calm si pe cat posibil cu oferirea unei alternative, uite facem asta acum.
E greu pentru un copil sa astepte (zic acum de exemplul topicului), de aceea te pregatesti de acasa cu o jucarie, o carticica, trebuie sa ai ceva sa-l distrezi, sa-i faci asteptarea placuta.
La faza cu covrigul in buda, sau cuie in priza, sau piscina in sufragerie, evident ca NU-ul trebuie explicat, motivat si din nou oferita alternativa.

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Jasmin012

Nici nu se pune problema. Eu m-am dus la ea cu sufletul in palma, dornica sa invat sa rezolv niste probleme. Dar mi-am dat seama pe parcurs ca, desi pot sa-mi schimb modul de gandire nu pot sa-mi schimb de azi pe maine in totalitate modul de vorbire. Si atunci suntem in impas. Pentru ca eu nu mai pot sa vorbesc. Iar omul se duce la terapeut in special ca sa vorbeasca...

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Ce pregatire are terapeuta ta? Este pe terapie cognitiv-conportamentala?

Este axata numai pe TCC. Altceva pare sa nu conteze...

Alice

Stai ca nu e rau daca e pe cognitiv -comportamentala. :))
TCC e o tehnica extrem de buna, problema e la terapeuta nu la tehnica.

Ai idee ce grad are terapeuta ta? Este inca sub supervizare?

Poate ii spui data viitoare, daca mai mergi la ea:
´´mi-ar placea sa nu ma mai intrerupeti la fiecare cuvant pe care-l spun. Credeti ca puteti face asta? ´´

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui simali

Citat:
citat din mesajul lui Jasmin012

Nici nu se pune problema. Eu m-am dus la ea cu sufletul in palma, dornica sa invat sa rezolv niste probleme. Dar mi-am dat seama pe parcurs ca, desi pot sa-mi schimb modul de gandire nu pot sa-mi schimb de azi pe maine in totalitate modul de vorbire. Si atunci suntem in impas. Pentru ca eu nu mai pot sa vorbesc. Iar omul se duce la terapeut in special ca sa vorbeasca...

Alice

da, e contraproductiv cand trebuie sa te cenzurezi.

Mergi la inceput

Na, ca daca tot suntem la subiectul despre educatie si incapabilitatea de a educa, am si eu o problema. Adica nu stiu neparat daca e o problema acum, dar poate deveni in timp. De asta am nevoie de niste pareri.
E vorba de fiu-meu, care se uita prea mult la desene, zic eu. Vrea sa se uite si cate 2-3-4 ore. Ii pun DVD-uri cu filmulete gen Clubul lui Mickey Mouse, Fifi si floricelele, Thomas, Chuggington, Nouky, etc. in fine, nimic nociv din care ar putea sa invete lucruri rele. Ci filmulete interactive, mai invata expresii, cuvinte noi, invata engleza (asa a-nvatat sa numere in engleza), chestii din astea. Il aud cum repeta cuvinte, exerseaza, raspunde la intrebarile din desene. Deci, problema mea nu este ca invata prostii, ci sa nu devina dependent. Si nu se uita 2-3 ore non-stop, ci pe reprize. Vede 30-40 minute, apoi mai vine in sufragerie, bucatarie sau pe unde sunt eu, mai vorbim, ne mai jucam sau cere ceva de mancare sau isi ia singur din frigider ce doreste... Apoi la un timp iar pleaca la desene. Am incercat sa nu-i pun imediat ce cere, dar insista, uneori plange daca nu-i fac pe plac. Credeti ca poate fi periculos?

Mergi la inceput

E autonoma.
Acum realizez ca in timpul tearapiei eu "trebuia" sa vorbesc cum "era de dorit". Tinde sa ma patroneze atat de tare (desi e tinerica) incat nu pare sa fie cale de conciliere cu ea. E genul ori/ori. Imi zice ca la doctor daca ti se da reteta cu Paracetamol pacientul nu ia altceva ce se gandeste el ca e bine.

Ma rog, acum sunt in pauza. I-am spus politicos ca am nevoie de timp sa diger toate informatiile si cerintele.

La ultima sedinta daca eram mai slaba de inger ma certam cu sotul. Ne-a chemat pe amnadoi si ne-a spus sa zicem asa, o intamplare, un conflict recent. Si povestesc eu ultima mea nemultumire:
- cineva arunca pe aleea blocului (o alee care nu e in jurisdictia nimanui la curatenie) o plasa cu gunoi pe saptamana
- eu cand trec iau plasa aceea cu gunoi inainte sa o intinda cainii (sunt mate de animale, scutece cu caca, perfuzii, ace de siringa, etc.) si o arunc la cos.
- sotul meu zice "iar esti tu sluga blocului"
- copilul se ia dupa tatal lui si zice tot asa
- la un moment dat mi-a sarit tandara ca nu apreciaza nici macar ai mei ce fac, ca pana la urma si ei calcau pe mate imputite sau pe mai stiu eu ce infectii. Si ne-am certat.

La care ea zice ca daca simt nevoia sa iau mereu punga aceea de pe alee aceasta este o manifestare obsesiv-compulsiva, ca pot sa-mi gasesc si alte moduri de a schimba lumea si nu pe acesta. Acum nu mai iau pungile de pe alee dar de cate ori trebuie sa clac pe gunoi ii injur si pe sotul si pe ea, in tandem. Deci problema rezolvata!!

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Simali eu am vrut sa-ti evidentiez altceva. Practica pe care o promovezi tu are niste efecte pe care nu pari sa le incluzi in teoria ta. Cred ca "scopul scuza mijloacele" laolalta cu siguranta "scopul e corect, sunt indreptatita sa-l urmaresc" sunt totul pentru tine. Si trebuie sa-ti spun ca degeaba atingi un scop - cat de minunat si indreptatit o fi el - daca nu mai ai cu cine...
Nu vad empatie de la parinte catre copil in scena minutios relatata de tine. Deloc.
Destul de des, dealtfel, sunt perfect de acord cu tine in ceea ce priveste scopul, dar deloc de acord cu tine in ceea ce priveste calea aleasa.
Cred sincer ca acest "trebuie" care-i un soi de leitmotiv al tau, te orbeste emotional, te face sa marsaluiesti alaturi de Vlad drept si ferm catre ce "trebuie". Nu te invinuiesc, vreau doar sa-ti atrag atentia, ca metodele tale de protectie, mijloacele tale de aparare, probabil mai mult inconstiente, va stau in cale si va faulteaza.
E un feedback, nu o critica.

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

te-a catalogat gresit: nu esti obsesiv-compulsiva, ci ai doar bun simt. Obsesiv-compulsivii sunt aia care aseaza lucrurile la milimetru si freaca mizeria la nesfarsit, desi locul e curat demult. Unii dintre ei ar spune ca sunt perfectionisti dar sunt doar obsedati. E ceva bolnavicios. Suferi de vreo obsesie din asta?

Mergi la inceput