Bobocei de sept-oct 2008, la soare (299)
Raspunsuri - Pagina 20
gaia.nevia spune:
Ai mei dorm la gradinita de la 12 cei mici, 13 cei mari, pana la 15. Se trezesc pe rand care cum ii e felul, nu fac galagie, daca fac ii scoate afara pe galagiosi (daca e prea devreme, daca nu, ii lasa in pace).
Invariabil in fiecare grupa ramane cate unul care doarme pana tarziu, in timp ce ceilalti joaca tontoroiul pe langa el si trag de el si ii duc jucarii (asta la grupa celor mici, sunt ca niste gangs cum se grupeaza toti si se tin de sotii; la grupa celor mari sunt mai putin uniti, se joaca mai mult singuri... dar piticii... umbla numai cate 7
)
Cand am inceput noi aveau pranzul impreuna, la 12.30/ dar au observat fetele ca cei mici nu rezista (adica grupa de cresa, ca toti sunt mici acolo) pana la ora aceea, i-a separat, la da de mancare la grupa si ii culca la 12. Adica s-au adaptat dupa copii, nu au fortat copiii la un program standard.
marinush spune:
Salutare!
Imi cer scuze ca aterizez din umbra :) Lumi, iarta-ma ca-mi dau cu parerea, incearca sa ajungi cu ei si la biserica, sa-i impartasesti, daca vor. Cred ca parintele le citeste si unele rugaciuni, daca ii spui ca sunt agitati si nu se odihnesc. Iarta-ma inca o data, poate nu e ceva medical, sa zic asa. Ei sunt mici, nevinovati, sunt expusi la atatea rautati...Sper ca nu te-am suparat!
Va urez o zi asa cum va doriti!
Cristina(baby_boy), noi ne vom muta in zona Gradinii Botanice. Inca nu stiu cand, peste o luna, peste mai multe, depinde...Atunci sper sa ne vedem, la plimbare cu boboceii :) 
Xor spune:
marinush - eu am ajuns cu el la preot si chiar il impartasesc cat de des posibil....si inca ma plang de agitatie....
lala77 spune:
Cu bunicii sunt de acord cu Gaia. Cred ca e vorba de nivelul de cultura al poporului nostru; si nu ma refer aici la scolile pe care le-a absolvit sau nu un om. Alice s-a nascut cu un hemangiom pe frunte si maica-mea m-a sfatuit prieteneste sa nu ies cu ea afara s-o vada lumea. N-a vorbit cu noi pana cand Alice avea 1 an si 7 luni. Atunci a mai vazut-o de cand se nascuse. Si a spus unei verisoare ca "cred ca pata aia e de la ta-su mostenita ca noi n-avem handicapati in familie"
Inutil sa mai spun ca eu am cateva hemangioame.Intr-o zi se vaita ca nu vorbeste copilul fratelui meu care e cu vreo 4 luni mai mic decat Anna. Si eu ii spun ca nici Anna nu vorbeste. Raspuns: "inteleg ca nu vorbeste Anna; dar asta mic ma surprinde ca el e asa destept"
Am renuntat sa ma mai enervez ca n-are rost. Eu nici n-as cauta-o dar ma toaca Michael; cica asa trebuie ca-i mama, bla,bla. Acum de cand am slabit spune ca e din cauza lui ca ne certam; desi noi nu ne-am certat niciodata.
Noi o luam in ras. Deja imi spune zilnic Michael chestii gen "daca mai si munceai ce faceai", "asta mic e asa destept", etc.
La polul opus e soacra-mea care face un efort fantastic avand in vedere ca are 90 de ani sa vina sa-si vada nepoatele o data pe an macar si tot o data pe an merge in Noua Zeelanda unde are alti doi nepoti. Si nu judeca niciodata, mereu sare sa ajute. Daca vrea sa cumpere fetelor ceva, ma intreaba daca vreau de la o anume firma...desi niciodata n-am comentat vis a vis de cadoul nimanui. E o doamna; ceea ce mama mea nu-i.
Lumi, asta am patit eu cu Alice cand era mica. Se trezea asa cate o luna si apoi ii iesea o maseluta.
Eu am lasat-o pe Anna sa doarma la gradi luni insa a trebui t sa merg s-o recuperez ca nu plangea dar nici nu dormea.
Topaia dintr-un pat in altul.
Asa ca deocamdata sta doar la masa de pranz si ne culcam acasa.
Gata, fug ca s-a trezit.Pupici si o zi buna!
claudinna spune:
salut din nou!
culcai piticul care azi face un an si 11 luni
matilda, bine ati venit printre noi!! sa-ti trasca minunile si sa te bucuri de ele! astept si eu pozele!!
incerc sa-ti raspund si eu, cum pot
- olita: facea candva kk, spunea, totul ok...a intervenit o deplasare (adica eu cred ca asta e cauza) si de atunci pauza. nu mai spune cand face kk, pipi nici atat, sta uneori pe olita, numai cand vrea el...isi da pantalonii jos singur, se aseaza, face, ii ridica la loc...sau pur si simplu se aseaza si sta nitel, nu face nimic si se ridica...
cand a trecut ceva timp de la ultimul pipi il intreb daca vrea la olita (il tin fara pampers prin curte) si daca zice nu, nu ramane
il las in pace, nu vreau sa-l stresez. e ceva ce tine de copil, nu vreau sa-l oblig, nu cred ca as putea si chiar vreau sa fie realizarea lui, bucuria lui
laptele la biberon: de ce nu? biberonul e pana la urma un instrument safe de care ne folosim. adica nu curge lichidul pe copii, sunt obisnuiti cu el...parerea mea este ca orice decizie ai lua in legatura cu renuntarea la biberon, sa nu fie brusc. adica le oferi cana cu lapte, vezi cum o primesc...daca nu vor acum, poti incerca si mai tarziu...nu e un termen limita pt renuntarea la biberon, nu e ca renuntarea la fumat si ami ales nu trebuie sa duca la frustrari nici din partea ta, nici din partea lor
la noi treaba sta asha: de aprox o luna (poate 2...nu mai stiu
), ii dau masa de seara pe la 20-20.30 (iaurt cu fructe si biscuiti, mamaliga cu iaurt si peste...diverse) si atunci, la culcare nu prea a mai vrut biberonul, deci am scapat de cel de seara, dar si de bautul laptelui seara, care poate e un lucru bun, avand in vedere ca urmeaza perioada de renuntare la pampers...deci scapam de pipi noaptea. lucrul asta s-a intamplat, adica dimineata se trezeste cu scutecul uscat, de cele mai multe ori.
dimineata cere lapte cum se trezeste. nu m-am chinuit sa-i dau cu altceva...mi se par mult mai greu de curatat canitele cu cioc sau pai, decat o sticla de biberon, o tetina...
deocamdata e bine asa...copilul creste, isi schimba programul poate de la o luna la alta, trece la o noua etapa..va merge la gradi/cresa...se schimba tabieturile din mers, el singur "spune" ce-i trebuie...si daca lui ii trebuie biberon, inca, (pana cand merg la gradi, adica pe al 3 ani, nu vad niciun pericol in a bea cu biberonul, atata timp ca se pastreaza si conditiile de igiena, nu adoarme cu el in dinti sau mai stiu eu ce), de ce sa facem un caz din asta?
- vorbitul: eu am vb mult cu R...adica orice ii explicam la fiecare pas, ce face,, de ce, cum...i-am cantat de la cateva luni, in fiecare seara, aveam program, iarna in general. de cand a trecut de un an spunem poezioare, nu pt a-i da gata pe cei din jur ci pt a invata cuvinte noi, pt a-i lucra putin mintea si a-i pune la contributie imaginatia, pentru a invata cuvinte noi si pt ca poezioarele, catecele pentru copii, dupa parerea mea, sunt mijloace excelente de a stimula limbajul jucandu-te.
am avut norocul ca R este f curios si receptiv, se uita in gura mea cand ii cant, cand ii recit, incearca sa reproduca, imi cere o anumita poezie sau cantecel, cand are el chef...
utile sunt si cartile cu animale, obiecte uzuale, cartonase cu desene...magneti (eu am acum o pasine pt magneti
) si stimulat copilul sa spuna ce e aia, ce e ailalta, povestit tot ce se poate povesti, ce-ti trece prin cap despre diverse chestii...
utile la R mi s-au parut filmuletele de pe youtube, din seria baby einstein (la primele vizionari ii povesteam despre fiecare imagine...alta data il puneam pe el sa-mi spuna: ce face vaca?? de unde iese vaca? dar nu la modul imperativ, ci participativ, ca si cand as zice: ia uite ce face vaca asta....mananca iarba sau...se duce la pascut...uaaaaaaa, ce tractor rosu...ia uite cum ara pamantul, vezi?!), acum e f incantat sa spuna la altii ce e in filmulete, ce fac animalutele pe acolo...
cred ca merge si conversatia de genul intrebare-raspuns: ce fac copiii acolo? se joaca?! cu ce se joaca ei? cu mingea? (eu pun intrebarea, eu raspund... acum nu mai este cazul la noi, R imi povesteste si-mi arata tot ce-l surprinde, ce-i place...acasa le povesteste la bunici cu cine s-a jucat, unde a fost...)...stie din ce oras e, pe ce strada sta, la ce numar...
de ex, a plecat ieri la plimbare cu bunicii si aseara, cand am fost noi cu el in parc imi arata pe strada: pe acolo, cu tataie Ulica cu caciolu (ca pe acolo a fost cu tataie Iulica cu caruciorul), da, pe acolo, pe stada!! vezi mama, vezi??!!
ne plimbam prin parc cu o nepoata de gimnaziu, foarte draga lui R si el ii arata ei: uite Oxi(Roxi) apa!! aaa, bate soalele in cap...gata, nu mai e soaleleeee, s-a cucat, nu mai e soalele! (asta dupa ce am intrat la umbra unor copaci)!
am detaliat, pt ca ai intrebat ce poti face
oricum, esti o mamica foarte curajoasa si te admir pentru ca-ti cresti singurica puisorii!!
am si eu multe momente de imi vine sa-mi iau campii, dar am suport din partea sotului, mai am si socrii, care, asa cum sunt, isi aduc contributia atunci cand am nevoie sau deschid gura (desi nu apelez foarte des, nu m-ar refuza, cu siguranta)
babytza spune:
matilda eu i-am scos Tinei biberonul de noapte destul de tarziu. Ziua bea de la vreun anisor din canuta, insa seara la culcare i-am dat multa vreme din bibe. Era unul cu capac in loc de tetina, dar ii placea din bibe, asa ca am lasat-o in pace. Mai bine asa decat sa nu mai bea deloc. Ii era incomod sa il bea in pat din canuta.
Noi nu stim inca ce e olita ![]()
Si noi avem doar cateva cuvinte in vocabular (in jur de 10 cred) si cred ca va vorbi tarziu, desi intelege cam tot ce vorbim noi cu el.E mai lenes ![]()
Nu reusesc sa imi dau seama care sunt puii tai din pozele alea ![]()
Lumi e posibil sa ii agite si gradinita si asta sa aiba un efect asupra lor. Si aici nu ma refer ca le face cineva ceva rau acolo sau ca se poarta urat cu ei. Dar atatia copii mici, atatea jucarii noi , unele activitati pe care nu le faceau inainte Ei sunt mici si poate e greu pentru ei programul asta zilnic de la gradi. Eu sunt convinsa ca se vor obisnui (daca asta e motivul agitatiei de peste noapte ). Sper sa se linisteasca cat mai curand 
Babytza si puii
Valentina
David
Mimihoo spune:
eheheiii, Clau, Sofia abia acum imi cere sa-i cant. Sa-ti exemplific: iiiiii adica, drag mi-e jocul romanesc - melodia de la serbare, care are la un moment dat "heii, heiii"; pu pu pu, casuta din padure, ham-ham, Azi Grivei e manios si tatutati tatuta - iata vin piticii.
Ce sa zic, bine ca mi-am dat sema ce-care- de unde vin onomatopeele ei ..
e lenesa la vorbit inteligibil desi si eu am stat cu gura pe ea de facea nu nu din cap sa mai tac ...
O las in pace, sa-mi ceara ea .. ca de vorbit are tot timpul ;)
Mihaela, mama de Sofia (03.10.08)
poze Sofia
jurnalul Sofiei
_irina_ spune:
din bucuresti unde am aterizat cam fara mare tam-tam, numai ce am speriat-o pe Nicol (daca vedeai ce moaca aveam cand ai intors spatele...
).
Despre parinti si copii si parinti si nepoti, sa va povestesc si eu un pic. Scroafa nu a mai vazut-o pe Deea de un an si mai bine, dinainte de divort. Nu a sunat, nu am sunat-o, nu m-a cautat, nu am cautat-o. O singura data a spus tac'su ca ar dori si "bunicii" sa isi vada nepoata si i-am zis ca nu pot sa ma opun, din fericire nu si-au facut aparitia la intalnire.
Cu ai mei e un pic mai complicat, stau la ei, desi ei au 3 apartamente din care 2 in bucuresti si ar putea sa ma lase sa stau singura... cand m-am casatorit m-au lasat sa intru in rate pana in gat si dincolo ca sa luam casa desi ei aveau de unde sa ne ajute, acum cand am divortat a trebuit sa plec fara mai nimic, ca deh, socrii au pus mana si ne-au ajutat si ai mei nu. In timp am invatat sa ii ignor, desi uneori mai izbucnim si ne certam.
In final ei sunt parintii mei si altii nu voi mai avea.
Ei isi dau cu parerea, eu le spun politicos ca nu ma intereseaza parerea lor decat atunci cand le-o cer. Daca isi spun parea asa, pur si simplu ii ignor.
Si ca sa va "inveselesc" putin, nepoata nu vorbeste din cauza mea, ca eu am fost stresata atunci cand ei i se dezvolta acea parte a creierului responsabila cu vorbirea. 
Acum la vecini le spunea: da, vorbeste, dar mai mult engleza si nu o intelegem noi ![]()
VA pupacim pe toate si dorim multa multa sanatate boboceilor bolnaviori!
_irina_ spune:
si ca tot ziceam de vorbit, azi de ex domn'sorica nu a scos nici un cuvant...
desi pe mine ma doare gura de atata trancaneala. Deci don't worry, be happy.
claudinna spune:
Lumi, daca copiii sunt ok din punct de vedere medical, poate fi din cauza programului
poate ca-i oboseste totusi. uite, la R am observat ca atunci cand nu doarme ziua, noaptea e f agitat, nu-si gaseste locul, chiar daca nu se trezeste, se foieste f mult.
Xor, ziceai de "nervii" lui Mark. saracul copil, daca-l dor gingiile, normal ca e si nervos, vrea sa i se faca voile, va testeaza cat de mult "il iubiti" prin micile scene pe care le face.
si R are faze de genul asta si de ce-i spui sa nu faca, de ce nu ii acord atentie, de aia face mai rau.
vrea sa inchida el usa la frigider, il las sa o inchida, apoi ii deschid iar: vrei sa mai inchizi o data usa? si iar...dupa 2-3 de-astea ii trece! ii spun ca tr sa o inchidem repede, sa nu se strice frigiderul, ca acolo punem mancarea si ramanen fara ea...daca tine prea mult usa "il ajut"
sa o inchida...acum s-au rarit pretentiile, nu se mai repede ca uliul de cate ori cineva umbla frigider, deja nu mai prezinta interes...ma rog, asta e doar un expemplu
vor sa se simta importanti, sa faca lucruri, sa vada cum se face, ce se intampla...eu asha vad situatiile astea
daca vrea ceva ii arat (uneori abia imi stapanesc nervii, abia imi tin in frau oboseala)dar ii spun ce si cum, de ce nu are voie, ce poate sa pateasca...poate pana la urma va pricepe
multumesc mult de tot pentru raspunsurile legate de lingurita/furculita/mancat singurei! vad ca boboceii sunt harnici, nu gluma!!
se vede si la R un progres, deja azi a reusit sa tina lingurita cat sa nu cada continutul![]()
ne facem noi mari!