Calendarul gradinarului vesel (14)
Raspunsuri - Pagina 6
Tala spune:
multumesc Leeloo, e bine de stiut. Acum vin cu alta intrebare: ziceai ca urmeaza sa vina cu aeratorul, ai idee cat de des se face operatiunea asta?
Cat despre linistea de la subiect cred ca e putin din ambele variante expuse de tine (la mine cel putin, pur si simplu nu-mi vine sa ies din casa. Sunt un om solar dar nu suport caldura, asa ca ma ascund si sper sa reusesc sa ma trezesc zilele urmnatoare la 5 dimineata pentru a rezolva problemele urgente din gradina)
http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!
leeloo2004 spune:
Tala - eu intelesesem de la ei ca operatia de aerare ar trebui facuta cam de 2 ori/an, dar ii mai intreb inca o data diseara pentru ca vin sa vada gazonul din nou. Eu ma bucur pentru ca intr-adevar si-a revenit si cred ca aerarea a ajutat foarte mult, eliminind toate acele radacini si fire uscate - iarba a putu sa respire din nou si deja s-a regenerat si e verde din nou!
Sa va invit la o portie de capsuni proaspete pe care le-am cules chiar de dimineata, inainte sa plec la servici...
Si mai vreau sa va arat si Phalaenopsis-ul pitic care a inflorit si el in sfirsit si superbele gladiole din fata casei (astea sunt mai la umbra asa ca ce am observat a fost ca au crescut foarte inalte si au inflorit cam la 2-3 saptamini distanta de cele puse in plin soare)!
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
lbelciug spune:
Superbe culori au gladiolele tale, Gabriela. Abia astept sa le vad si eu inflorite pe cele albe de la Tala. Frumoasa si Hosta, zici ca e ghiocel! De Phalaenopsis nu mai zic, superb! Mmm, si ce pofta mi-ai facut cu capsunii!
Apropo stie cineva ce inseamna capsuni remontanti?
Tala, cum e, ai reuist sa te scoli dimineata la 5? Sau ai facut tot ?
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
canuta-om-sucit spune:
Aseara a fost furtuna la Mures. Mi-a culcat tot la pamant. Mi-a scos rosiile cu radacina din pamant cu tarus cu tot. Asa vant a fost ca mi-a luat pe sus gratarul de fonta si l-a dus cam 1.5m. Tot a distrus, sunt foart suparata, totul e culcat la pamant. Toata vijelia nu cred ca a tinut mai mult de 15 minute. Asa a plouat ca jardinierele erau pline de apa si dadeau pe afara.
leeloo2004 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui canuta-om-sucit Aseara a fost furtuna la Mures. Mi-a culcat tot la pamant. Mi-a scos rosiile cu radacina din pamant cu tarus cu tot. Asa vant a fost ca mi-a luat pe sus gratarul de fonta si l-a dus cam 1.5m. Tot a distrus, sunt foart suparata, totul e culcat la pamant. Toata vijelia nu cred ca a tinut mai mult de 15 minute. Asa a plouat ca jardinierele erau pline de apa si dadeau pe afara. Aura si samburelu' Dimitrie Don't argue with an idiot. They'll drag you down at their level and beat you with experience. |
Aoleo, asa de rau a fost?? Si la mine a fost furtuna aia rea luni, dar macar nu a facut asa distrugeri mari... imi pare rau...
Liviana, capsuni remontanti, din cite stiu eu, sunt cei care se urca, pe un arac de ex.
Chiar ma intrebam pe unde esti de nu ai mai dat niciun semn...
Da, sunt superbe gladiolele, m-am indragostit de ele!
A, si mai vroiam sa va spun ca se pare ca voi avea cel putin o tuberoza!!!! Eu am plantat in primavara 3 bulbi de tuberoze, am tot citit insa ca sunt foarte pretentioase si nu infloresc toti bulbii, plus ca durata lor de viata este scurta, 3 ani - de rasarit mi-au rasarit 4 plante - doua au ramas foarte mici, una e foarte stufoasa in frunze (dar pare si ea ca va face floare, desi nu sunt sigura), iar una e mai putin stufoasa, dar am vazut ca dezvolta tija de floare !!! Abia le astept, mie imi place foarte mult cum miros!!
Inca o intrebare - din bulbii de vara pe care ii am, inteleg ca trebuie sa-i scot (pentru ca nu rezista peste iarna) pe cei de:
- dalii
- canna
- gladioli
- tuberoze
dar de exemplu bulbii de Iris Hollandica trebuie scosi sau nu??
Poze
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
Tala spune:
Vaaaai Canuta, ce groaznic! Si la mine a venit ieri vant si mi-a culcat niste frumoasa noptii dar rosiile au rezistat eroic pt ca sunt puse intr-un colt si au fost mai ferite de gard. Ma felicit insa ca n-am udat inainte pt ca a plouat ceva. Din cauza asta Liviana nu a trebuit sa ma trezesc la 5 (pt ca era prea noroi) si tot in plin soare am plivit ...
Gabriela multumesc de informatii, acum cred ca trebuie sa las putin gazonul sa se mai maturizeze si apoi vad cum fac cu aerarea, e bine ca si-a revenit al tau.
Si la mine capsunile au facut iar flori deci urmeaza si fructe (insa trebuie sa-mi fac curaj sa le curat iar de stoloni...
Bucurie!
lbelciug spune:
Vai, Canuta, ce rau imi pare sa aud asemenea vesti. N-am mai pomenit sa fie rosiile zmulse cu araci cu tot. Regret tare...
Gabriela, ieri am stat cu B acasa caci a facut febra, nu se stie de la ce. V-am citit dar nu am scris, m-am simtit f molesita si fara vlaga desi am prins 2 ore de somn la pranz cu B si am baut 2 cafele. Pe seara m-am inviorat, vorba Talei, cred ca de la caldura ni se trage - acasa nu avem AC.
Tala, stolonii ii tai ca sa nu se mai intinda capsunii? Mm, ieri dimineata sotul a udat gradina si cand a plecat la munca a uitat sa inchida apa. Noroc ca 3 ore mai tarziu am vazut eu si am inchis, altfel gaseam gradina inecata. La mine aseara a picurat un pic, dar a tunat si fulgerat o multime... se speriase si piticul la un mom dat.
Daliile mele am vazut s-au cam aplecat, poate de la greutatea lor sau de la vant? Cred ca ar trebui sa le pun araci, au mai inflorit si altele. Ma tenteaza sa rup cateva din ele si sa le pun in vaza, dar am impresia ca daca fac asta compromit intreaba planta...
Am in sfarsit productie de fasole si cativa castraveti mici.
leeloo2004 spune:
Chiar, Tala - ne inveti si pe noi cum trebuie sa ingrijim capsunii? Ce si cum sa taiem, transplantam, etc?
Liviana, Bogdan e bine acum? Sanatate multa!
Poze
John D. Rockefeller, Jr.
lbelciug spune:
Gabriela, B e la cresa azi. Daca era ceva in neregula m-ar fi anuntat d-nele educatoare, desi de ieri dupa-amiaza nu a mai facut febra. Mergem inainte!
Tala spune:
Liviana cred ca ar fii bine sa pui tutori daliilor (eu le-am pus caci sunt f mari), iar cand florile se ofilesc le rup ca sa incurajez aparitia celor noi (oricum, vor inflori pana da inghetul). Sanatate piticului
Gabriela referitor la capsuni iti spun ce stiu si eu de la soacra-mea (caci a avut si astfel de culturi): planta este productiva 7 ani (acum poate mai difera si in functie de soi, nu stiu), dar trebuie curatata de 2 ori pe an de stoloni daca vreti fructe (ii tai pur si simplu). Eu i-am aruncat caci nu mai am unde sa ma mai intind cu ei si le-am plantat si cam aproape una de alta. Daca vreti sa va mariti familia de capsuni lasati stolonii sa se prinda de pamant si sa formeze noua planta dar renuntati astfel la un an de fructe. Primavara trebuie curatate de frunzele putrede si din cate stiu in august se separa noile plantute de cele mama. Cam atat. Eu le-am curatat o data anul asta si se vede rezultatul, am a doua tura de flori.
Bucurie!