Calendarul gradinarului vesel (14)
Raspunsuri - Pagina 15
leeloo2004 spune:
Buna ziua mai de pe la prinz azi... Sunt acasa, cel mic e putin racit si nu l-am putut trimite la gradi...acum doarme si am si eu putin timp de net...
Vroiam sa impartasesc cu voi faptul ca au inceput sa infloreasca tuberozele - deja de aseara, pe umezeala aia dinainte de furtuna, se simtea pe terasa mirosul lor puternic!
Tala - vroiam sa te intreb de salcia ta plingatoare - am si eu una la fel (poate ai vazut-o in poza cu rondul de flori) si pina acum am tuns-o cred ca de vreo 3-4 ori (ultima oara chiar vineri) - e ok daca o tund asa?
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
Tala spune:
Gabriela, am vazut salciuta ta. Eu in primul ei an (adica anul trecut) nu m-am atins de ea (avea cateva crengute insa i-au tot crescut in 3 ture cred). Insa anul asta a luat-o razna (de-aia ii si zic 'nebuna') in sensul ca s-a indesit fantastic, nu prea cred ca a crescut in inaltime (desi din ce am citit despre ea ar trebui sa ajunga pe la 2m). In afara de faptul ca sa indesit fff mult i-au si crescut crengile f lungi pana au ajuns de s-au intins pe pamant chiar si 1m. Asa ca am bagat foarfeca in ea (iepurii sunt in delir cand le dau crengute, deci nimic nu se iroseste), si tot se lungesc in continuare si se indesesc (am constant matzisori din care cresc crengute noi). Daca tot e asa de harnicuta ma bate gandul sa o tund zilele viitoare in forma de glob (asa, de distractie). Probabil ca n-a crescut in inaltime pt ca am lasat-o sa-si faca de cap cu crengile dar daca tu ai tuns-o poate a avut destula vigoare sa se si inalte.
Altfel, aseara a fost o furtuna puternica la noi, mi-a culcat multe plante (insa le-am ajutat si si-au revenit) inclusiv rosiile de toamna (bine ca nu s-au rupt).
B.nica, cred ca mi-ai deocheat tartacutele pt ca una s-a oprit din evolutie insa cea de-a doua creeeeste frumos.
Nu mai am acum destula vlaga sa ma duc sa pozez rocaria (a fost o zi cel putin ciudata pentru mine si foarte extenuanta) dar maine promit sa postez poze noi.
Liviana ce faci? te-ai intors din concediu?
http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!
simali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tala [quote] De ce Alice? m-am laudat prea tare? |
Laudatul (in sensul frumos si pozitiv, desigur) este alfa si omega la acest subiect asa ca nu puteai sa te lauzi prea mult.
Mi-ar placea sa vad cum ai facut trecerea de la restul gradinii la rocarie, cum se incadreaza in peisaj.
Sti cele 2 mari greseli ale rocariei? "Mormantul cainelui" si "Prajitura cu stafide"? La tine nu se vad. Pietrele par natural aranjate.
Cat desepre plante care dupa unii nu au ce cauta intr-o rocarie... nu te lasa prinsa prea tare in canoane. Asa si in pictura perspectiva era un "must" pana cand au venit cubistii si au facut-o harcea parcea.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
Tala spune:
Da Alice, stiam de aceste 'tendinte' omniprezente la rocarii (le-am tot vazut). Eu nu prea am avut de ales in privinta locului pt ca are si rol de a masca tevile care ies din fosa. Dar nu e in centrul curtii, nici lipita de gard (cum iar am vazut in multe cazuri). Azi promit solemn ca vin cu poze (desi asteptam sa infloreasca si ghetisoara). TRecerea nu e asa de lina cum speram pt ca asa cum am zis mai demult am avut maaari surprize cu plicrile de seminte si cu plantele 'pitice' care s-au dovedit a fii uriase si invers... dar fiind rocaria destul de inalta nu e obturata chiar de tot de straturile de flori din fata ei, plus ca am fost de parere ca e bine sa pastrez elemente surpriza in toata curtea, nu doar in fata portii
Bucurie!
leeloo2004 spune:
Tala, da, am tuns-o (desi pe eticheta ei scria ca se tunde in aprilie...) dar nu mi se pare ca a crescut in inaltime - s-a indesit foarte mult, asta da, si i-au dat lastari inclusiv de la radacina (pe care i-am retezat nemilos...) - dar as fi vrut sa creasca si in inaltime - in momentul asta concureaza la inaltime cu bradutul (despre care tot nu stiu daca se usuca sau traieste - tot in "acalmie"/coma e... eu totusi continui sa-l fertilizez, parca nu-mi vine sa-l "eutanasiez"...)
Vad ca nu v-au placut tuberozele mele...
Aveti idee cam in cit timp germineaza dovleceii??
Liviana cred ca e inca in concediu, parca a zis ca pleaca 9 zile...
Cu rocaria trebuie sa ma gindesc bine - gradina mea este absolut plata, deocamdata nici pomi nu am plantat, trebuie sa o fac la toamna, si nu as vrea sa fac chiar o "salata" din ea - eu as fi vrut sa o fac undeva in partea dreapta a terenului, nu linga gard - daca as imparti gradina in 4 patrate ar fi in patratul din dreapta sus, dar spre mijlocul gradinii. Problema e ca ar fi cumva aproape in dreptul rondului de flori si nu stiu daca s-ar vedea ok asa - oricum nu ma pot duce prea in stinga pentru ca acolo planuim sa facem o piscina, deci terenul ala va ramine deocamdata doar gazon. O sa incerc sa-mi fac cumva planul pe hirtie si sa vad asa cum iese...
Poze
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
Tala spune:
Gabriela, uite m-am uitat special acum la tuberoze (pana acum am amanat pt ca am o conexiune oribila si poate pt ca de ciuda ca n-am si eu ). Eu m-as muta langa ele. Ce sunt floricele portocalii din fundal? craite?. Baietelul e bine acum?
Nu cred ca ar da rau rocaria langa rondul de flori pt ca ar creea senzatia de continuitate (asta daca nu e vorba de acel rond cu bradul si salcia caci atunci ar fii mai dificil)
inca n-am facut pozele dar revin....
Bucurie!
leeloo2004 spune:
Pe margini, cele portocalii da, sunt craite - unora le-a mers foarte bine, altora nu prea... Si da, rondul de flori e asta, altul momentan nu am ... dar nu ar fi in imediata apropiere, ar fi la vreo 5-6 m, poate si mai departe - doar ca stind pe terasa, ar fi cumva, mai mult sau mai putin in linie...
Stiu! Cel mai bine fac o schita pe hirtie cam cum mi-as dori eu sa arate gradina si am sa o postez aici ca sa va dati cu parerea!
Am vorbit cu mama si piticul e ceva mai bine, in sensul ca nu a mai facut pina acum temperatura, dar contiuam tratamentul pina dispar toti mucii...
Poze
John D. Rockefeller, Jr.
lbelciug spune:
Buna fetele, m-am intors!
Sunt multe probleme/emailuri la servici dar am citit ce-ati scris si am vazut pozele voastre.
In lipsa noastra, gradina a fost udata de socru care a incercat sa puna nu stiu ce minune in varful furtunului pt a avea jet rapid , asa ca am gasit o parte din gogosari dezradacinati/inclinati dar plini de fructe, in restul totul arata ok.
Gabriela, ce recolta frumoasa ai! Imi plac rosiile tale (cumva cele RioGrande erau in farfurie?), sunt din soi carnos, bun pt bulion. Haiosi morcovii tai, ai mei sunt cam batraiori, nu i-am cules la timp caci sotul mi-a tot cumparat din piata, insa de duminica am inceput sa-i folosesc. E asa placut sentimentul ca in propria gradina gasesti tot ce ai nevoie pt gatit. Luni am avut o zi libera si chiar daca frigiderul era gol, am luat din gradina legume si am facut o super supa de rosii deliciosa si ghiveci fara carne. Am muncit insa 1/2 din zi ca sa leg iar rosiile, sa le indrept pe cele daramate de furtuna si sa culeg cateva kg bune de rosii din care am si facut un borcan de 800 g de bulion gros. Pfff, dar e munca fff multa! Rosiile mele sunt 90% cherry si sunt tare migaloase atat la cules cat si la folosit. La anul nu o sa mai pun asa multe cherry.
Hihi, ce haioasa ai fost cu vinetele verzi!
Simali, sum se numesc florile astea: http://picasaweb.google.com/barcapevaluri/FloriIUlie210#5499367512615982098
http://picasaweb.google.com/barcapevaluri/FloriIUlie210#5499367558936097266
Arata f bine!
Poze cu sapunul nu ne arati?
N-am inteles ce ai vrut sa zici cu "Mormantul cainelui" si "Prajitura cu stafide"?!
Tala, cu uscatul florilor am destula experienta si pot sa-ti spun ca folosirea microundelor in acest scop trebuie facuta cu multa precautie. Exista riscul sa arzi florile, trebuie sa le pui intre paginile unei carti si cartea cu totul sa o pui in cuptor, in rafale de maxim 20 secunde. Atentie insa, cartea va fi compromisa caci paginile ei se ingalbenesc rapid. E o metoda rapida de deshidratare, dar pt cantitati mari nu cred ca e practica. Tot uscarea prin presare e mai safe.
Ce frumoasa e curtea incarcata cu flori multicolore, abia astept sa o vad live! Cand ne vedem? Cum se inmulteste ochiul boului ca tare mi-ar place si mie s-o am in curte.
Hehe, ce fain pat ai pus afara! Mi se pare ca e f romantic, doar ca trebuia sa-l faci de 3 persoane ca sa nu va mai certati pe el. E bine ca ai unde sa te odihnesti in timp ce-ti admiri propria munca in gradina.
Wow, imi plac la nebunie tablourile cu flori de cires japonez! Ce incantare, ce veselie razbate din ele! Ti-a dat cineva comanda sau le-ai facut pt tine?
Ai facut sapun si tu pana la urma? Unde-i poza cu rocaria in ansamblu?
Olympia, eu zic ca nu-i tarziu sa pui iar fasolica, chiar se recomanda sa ai 2 recolte pe an. Ma bucur sa constat ca ti-a revenit cheful de gradinarit. Mmm, ce bune trebuie sa fie coacazele. Apropo, la sf lunii o sa dau o fuga cu piticii pe la munte, poate trec si pe la tine, ce zici? Te rog sa ne impartasesti si noua retele pe care le incerci cu vinetele. Cum se fac cele fierte?
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
leeloo2004 spune:
Liviana - bine ai revenit! Cum a fost concediul? V-ati si odihnit? Locuri frumoase de recomandat?
Da, rosiile Rio Grande sunt chiar soiul din care se face sosul de rosii italienesc (ala de-l gasesti la conserva si pe la noi).
Poza a doua de la Simali este cea de caprifoi roz/rosu, prima nu stiu ce floare este, dar am vazut prin multe curti...
Uau, deja ai facut si un borcan mare de bulion, esti harnica!!!
Poze
John D. Rockefeller, Jr.
lbelciug spune:
Gabriela, am revenit in tara duminica seara dupa un circuit de 2500km si 9 zile lipsa de acasa. Baietii au stat la parintii nostri, sunt bine, inca nu i-am revazut, dar in week-end il luam pe B de la socri si mergem la Braila unde e Matei. Ne-a priit aceasta pauza in 2, dar nu a fost timp de stat la leneveala.
A fost frumos, am vazut locuri frumoase, am intalnit oameni calzi si placuti totusi timpul ni s-a parut scurt. Am mers prin Bulgaria, Macedonia,Albania, Muntenegru, Croatia si Serbia.
O sa incerc sa fac un jurnal al calatoriei cu poze ca sa pastrez amintirile cat mai intacte si desigur pt sharing cu prietenii.
Multumesc pt spulberarea misterului florilor lui Alice.
Tala, uite ce scrie Elisa pe site-ul ei apropo de daunatori:
"am dat gainat la unii ardei mici,plantati tarziu sub mar si mancati de limaxi si imediat au iesit limaxii afara.Deci,asta-i remediu,nu le place gainatul si astfel ii poti culege. "
Un update despre gradina mea, asa cum am notat in jurnalul propriu:
Mazarea nr 2 are deja pastai bune de cules!
Vinetele, ardeii si gogosarii sunt pline de ros!
Morcovii sunt uriasi, cam batranei, trebuiau culesi mai repede. Floarea soarelui a inflorit, ar echiar multe flori in care zumzaie albinele.
Conopida e mare, dar inca nu pare sa fi legat rod. Nu imi clar daca ar trebui sa vad floarea ei?
Fasolea pastai fideluta e pe trecute, cea urcatoare e inalta si rodeste, dar nu cu aceeasi productivitatea ca cea pitica.
Am inceput sa adun seminte de craite mari si mici, de carciumarese – nu stiu cum sa adun de la petunii.
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)