Calendarul gradinarului vesel (14)
Raspunsuri - Pagina 14
leeloo2004 spune:
Tala - foarte frumoasa gradina ta!!! Brumarelele sunt Flox, nu? Sau asa stiu eu ca se numesc. Imi place si tarhonul - ai semanat seminte? Mie nu mi-a iesit nimic din seminte (e drept ca le-am pus direct in pamint)...Ai si vinetele mari... gata de salata!
Sa stii ca imi place atit de mult rocaria ta incit m-am hotarit ca la primavara viitoare sa-mi amenajez si eu una!
Si daca ai caprifoi de dat, eu sunt interesata, chiar iti multumesc!
B.nica - e, cum sa ma supar?? Am pus gardul viu - respectiv ulmul - pentru ca stiu ca se indeseste si creste si foarte inalt, deci teoretic la anul sau anul celalalt, cel tirziu, va fi indeajuns de opac si va acoperi gardul cu vedere pe cea mai mare parte. In spatele casei am pus lemn ciinesc si fasole... Dar mie imi place sa bibilesc gardul viu, asa ca nu e o pb!
Cit despre zmeura, e o idee foarte buna, dar am atita gard de acoperit ca pot sa pun la zmeura, o gramada! Ca sa-ti faci o idee, terenul meu are deschidere de 50 m la strada si 20 m adincime...In "fundul" gradinii abia am acoperit, sa zic, vreo 5 m de gard cu tufe cu flori (1 din aia care face buchetele de flori mici si albe, nu stiu cum ii zice, o weigela alba, o weigela roz, 2 tufe mici-mici de iasomie cu flori duble si inca 2 tufe mici de photinia) am mai pus si vreo 17 bulbi de canna in ideea ca oricum cresc foarte inalte si se vor vedea bine pe fondul gardului - doar ca au rasarit doar vreo 6-7 din ei si inca nu s-au dezvoltat decit la vreo 20-30 cm, nici urma de flori - cred ca nu le merge foaret bine, la anul o sa le mut de acolo.
Oricum, pamintul de linga gard e foarte prost, mult din el e amestecat cu beton, dar uite ca macar iarba a reusit sa se intinda si pe acolo, poate totusi se va imbunatati - o sa incerc la toamna sa torn humusil pe acolo si poate dupa aia o sa plantez zmeuri!
Aseara am stat pina tirziu sa fac "lumina" in gradina de legume, nu am terminat, bineinteles, mai am si pentru azi, sa nu ma plictisesc , dar am facut cea mai mare parte - am scos chiar si 2 tulpini de rosii de pe care am recoltat tot si au inceput sa se usuce, nu avea sens sa le mai las. In rest am curatat toate rosiile de frunzele uscate - acum sunt chele rau, doar fructele au ramas pe ele, multe rau! Si am pus si 3 cuiburi de dovlecel-zuchinni, sunt curioasa daca iese ceva...
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
Tala spune:
Olimpia, multumesc, iar cat despre 'buruiana' (asa o s-o numesc pana aflu cum ii zice) asa mult imi place incat la anul am de gand sa dezvolt ideea.
Gabriela, brumarele nu sunt phlox (sau poate sunt o varianta a lui f pitica), ele au maxim 10cm inaltime, iar phlox-ul meu are cam 40-50 si florile apar in buchetele. Cu caprifoiul nu te uit, doar sa ma interesez daca e ok acum sa-l rup (e in plina inflorire) sau mai trebuie sa steptam. Iar la capitolul rocarie pt sa ma laud ca sunt deja experta (am mai facut una) asa ca daca ai nevoie de sfaturi sau de ajutor, cu cea mai mare placere (sfatul meu este sa o faci in toamna pt ca ploile si zapada sa taseze bine pamantul pana la primavara) - si mai am mult sfaturi, numai sa intrebi
Am adaugat cateva poze cu caprifoiul (special pt tine Gabriela), cu o floricica de Thunbergia (planta care trebuia sa atinga 3-5m cica si abia are 20cm, cu siguranta nu i-a priit unde am semanat-o si nici ca am mutat-o apoi) bine insa ca mi-a facut si mie macar una. Am mai pozat cele 2 tartacute (pt tine, B.nica in mod special); si am mai fotografiat si patutul de terasa de pe care nu-mi mai venea sa ma dezlipesc ieri. Nu prea stiu ce sa fac in privinta lui - imi place atat de mult culoarea lemnului natur, prospat slefuit...insa nu pot sa-l lacuiesc acum pt ca e f ud (=proaspat), iar daca mai astept se inchide culoarea...eee am si eu dileme grele
iata si pozele, de aici: http://picasaweb.google.com/lacramioarab/GradinaInAugust2010#5502215022322782066
Editez ca am uitat sa va zic esentialul: cred ca am facut rost de arici, adica mi-a spus cineva care are o casa pe langa o padure din Snagov ca tocmai ce-a aruncat unul peste gard saptamana trecuta (asa ca am rugat-o sa-l caute saptamana asta), iar altcineva (din Cluj insa) mi-a zis ca-mi da o familie intreaga numai sa fac cumva sa-i iau. Am o cunostinta care i-a luat de pe net (cu 300lei perechea) si cica mananca bobite umar la umar cu pisoiul
http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!
leeloo2004 spune:
Uau, Tala - cit e de frumos caprifoiul inflorit, parac ii simt si mirosul! Mie imi place mult de tot! Imi place si floarea asta de care zici tu cu nume ciudat - poate o fi mica, dar va ca ti-a inflorit, deci nu poate sa-i mearga foarte rau, poate are crestere lenta?
Iar patul (sau mai degraba divanul?) - e super, la umbra, cu gradina in fata...vise, taica, vise...
Si cu rocaria zici ca trebuie sa ma apuc in toamna? Pai atunci chiar te rog sa incepi sa-mi dai sfaturi ca sunt incepatoare de-a dreptul!
1. Rocile/stincile de unde le-ai luat? Trebuie sa dau o tura pe linga un riu si sa umplu portbagajul? (cred ca asta e varianta cea mai ieftina, nu?)
2. Ar trebui, banuiesc, mai intii, sa-mi trasez un contur si sa planific pe hirtie ce si cum asez, nu?
3. Poti sa-mi spui, asa, ca pt nerozi, cam care ar fi pasii, in ordine?
Multumesc anticipat!!!
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
Tala spune:
Olimpia, crede-ma ca nu te mai poti ridica de pe el cred ca visez la asa ceva inca dinainte de a ma naste (aseara ma 'certam' cu sotul care sa doarma pe terasa si cum n-a castigat nimeni...am dormit in dormitor)
Gabriela iti spun acum foarte pe scurt pt ca sunt in graba, dar voi detalia (poate fac un tutorial pe blogul meu sau aici, vedem)
1. stabilesti locul unda va fii amplasata (in principiu la soare pt ca majoritatii plantelor le cam place soarele)
2. forma de principiu (ideal e sa nu fie f simetrica), mie imi place cea gen cochilie de melc, nu tort
3. pui pamant mai intai ca o movila apoi delimitezi cu pari/tevi si cu rapit (ca sa stea pamantul)
4. lasi o perioada sa se aseze pamantul (il si ajuti cu multa apa si eventual tasare cu picioarele)
5. scoti rapitul si tevile si aranjezi pietroaiele
6. completezi cu un strat de pamant bun
7. insamntezi, plantezi si gata (dar asta primavara pt ca peste iarna mie mi-a scazut cu 20cm)
Pietrele eu le-am luat de la Horezu unde avem noi teren. Pe drum spre teren este un curs de apa cu niste pietre ff frumoase: colturoase si cu mult siliciu, unele au si ceva rosiatic. Am cam cocosat masina dar a meritat.
Am sa revin cu mai multe detalii dar acum trebuie sa fug
Bucurie!
b.nica spune:
Tala,tu stii ca ai talent fotografic?
Daca te solicita pe la reviste vezi sa te lasi greu convinsa,!
Tartacutele sunt cam ...slabute,de ce?
b.nica spune:
Gabriela,pe zona in care nu ai siguranta(ma refer la vecinatati!),poti planta ruji de mure ca nu trece nimeni.
Tala spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Tala,tu stii ca ai talent fotografic? Daca te solicita pe la reviste vezi sa te lasi greu convinsa,! Tartacutele sunt cam ...slabute,de ce? |
Voi tine minte recomandarea ta
Cum adica sunt slabute? te iei de tartacutele mele? asa le-o fii soiul. Mie mi le-a dat o vecina care a zis doar ca sunt din cele lunguiete si bombate in varf (dar cresc ca Fat Frumos, diferentele sunt f vizibile de la o zi la alta)
Bucurie!
simali spune:
Voiam sa propun s-o declaram pe Tala "Regina rocariei" dar a realizat brusc ca inca n-am vazut nicio imagine de ansamblu cu rocariile ei. Numai detalii. Si za, Tala, nu e frumos!
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
Tala spune:
Citat: |
citat din mesajul lui simali Voiam sa propun s-o declaram pe Tala "Regina rocariei" dar a realizat brusc ca inca n-am vazut nicio imagine de ansamblu cu rocariile ei. Numai detalii. Si za, Tala, nu e frumos! "Calea de mijloc este calea ZEN" Alice |
De ce Alice? m-am laudat prea tare?
Cred ca am pus la un moment dat o imagine de ansamblu, dar fac azi o poza frumoasa (cum numai eu stiu....). Va trebui insa sa ignorati faptul ca are si o zona chelioasa (mica) de unde am scos macul si am semanat craite (insa acum vad ca a rasarit iar o gramada de mac, dar si craite, vedem cine castiga batalia). Pana una alta trebuie sa recunosc ca prea putine plante de pe ea sunt special destinate unei rocarii (de exemplu macul n-ar fi avut ce sa caute acolo) insa imi place mai mult sa schimb eu coloristica si formele prin rotatia plantelor (cele speciale, unde le pui acolo raman si eu vreau mereu ceva nou)
Asa ca, Alice, iti multumesc, iar mi-ai facut un compliment inedit
Bucurie!