desprecopii:sa ne amintim...

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns chiccutza spune:

tuburile alea se chemau caleidoscop...parca.
daa,sandale de guma!iti transpirau picioarele si te umpleai de praf.cand le dadeam jos ramanea urma sandalei pe fond negru.
Dar de mentosane ce ziceti?Sau de prajitura "cartof" care costa 3 lei?Mi-o cumpara mama cand ieseam de la scoala,iar in drum spre casa treceam pe langa geamul unei babute care statea la parter si avea mate si i-o aruncam in casa fara sa vada mama.
In colt la noi se vindeau seminte la cornet,acadele si mere pe bat.Acasa nu mancam mere dar ala de la piranda din colt era bun,ca-l cumparam pe furis


MAMA DE FEDE(6 nov. 2001) SI DANI(17 feb.2005)
ALTE POZE
BLOGU' MEU

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Daaaa, sandalele de guma ! Am avut o pereche albe, pentru noi copii erau bune la sarit coarda toata ziua. De praful cu model de pe picioare scapam repede, eu m-am bronzat cu model dupa o vara intreaga de purtat sandalele alea.
Mentosanele erau si au ramas preferatele mele. Am incercat fel de fel de mentosane si bomboane mentolate, dar ca mentosanul ala de la Alimentara din colt, niciodata nu am gasit !Uneori erau tari si aveau gust doar a amidon cu un pic de metol dar ce bune erau!
De acadelele facute "home-made" nu ma atingeam pentru ca mama m-a pacalit odata cand eram mica ca mosul care vindea acadelele nu se spala pe maini cand le face, si la o atenta privire de a mea , am observat ca mosul ala avea unghiile cam lungi si cu ceva mizerie garnisite. Nu mi-a mai trebuit chiar daca tentatia era enorma pentru un copil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

dar zahar ars facut acasa mancati?
porumb fiert la bunica in ceaun?
cartonase de la gume aveati?eu faceam colectii...si habar nu aveam ce masini sunt dar erau frumoase...si poze din alea de plastic cum sunt banii astazi..tot de la gume..si apropo de gume:
1-mama nu ma lasa sa pun abtipilduri de frigider...si toti copiii aveau;
2-pe maini,picioare si alte parti...ati avut tatuaje....de la gume?
va mai amintiti de gumele turbo?



Blackmoon Lady&lipishtocul
Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns absoluta spune:

Clasoare de timbre aveati? Faceati schimb intre voi?????????
Colectiile alea de fluturi, de flori, etc.....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chiccutza spune:

timbrele (sau ce a mai ramas din ele) le am aici cu mine.cand am timp le trag in poza sa vi le arat si voua(sa ma dau mare).

MAMA DE FEDE(6 nov. 2001) SI DANI(17 feb.2005)
ALTE POZE
BLOGU' MEU

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

pachetul de baza:
- cravata
- inelul
- centura cu catarama rotunda bronzulie cu stema rsr stantata
- basca neagra

bonusuri:
- trese (albastre (cl. II-IV), galbene (cl. V - VIII) )
- insigne (pionier fruntas, prietenii naturii, etc)

management level:
- snur (rosu (grupa) < galben (clasa) < albastru (scoala) < alb (profesorul comandant pe scoala) )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:


Basca neagra aveau baietii ca fetele aveau basti albe !
Snururile albastre erau de 2 culori: albastu deschis - pentru loctiitor de comandant pe scoala si albastru inchis pentru comandantul plin !
Stiu asta sigur pentru ca mergeam destul de des la "mercerie" unde eu cu prietena mea ne cumparam snururi albastre asa sa ne dam "mari" la vanzatoare. Aveam pe acasa vreo 3 snururi de astea albastre!

Cand stateam la cozi la diferite alimente cate o zi intreaga, vorbeam eu cu prietena mea pe o "limba straina" ca sa creada lumea ca suntem din alta tara! De fapt invarteam limba in gura si scoteam niste cuvinte nestiute de nimeni!

Guma de mestecat dupa ce o molfaiam cate o zi intreaga o puneam la capatul patului si pentru a doua zi. Ca sa ne dam interesanti punem in guma cate un varf de la un creion colorat, mestecam bine gura si ziceam ca avem "guma noua" de alta culoare. Am mancat la garfuri de creioane in acest fel o gramada.

Porumbul fiert era asteptat cu mare drag. Mergea tata la tara si aducea cate o plasa. Ce bucurie era pe capul nostru 2 zile cat tinea porumbul ala fiert cu sare! Si acum imi place mai mult porumbul fiert decat cel facut pe "grill" acum !

Colectiile de timbre, hartii de la gume, servetele si vederi erau procuparile noastre in vacante.
Oracole a-ti avut prin scoala?? Unde fieare scria ceva si la urma lipem ceva decupat din reviste, asa ca amintire. erau si niste versuri specifice , siropoase care musai trebuiau scrise acolo, altfel nu erai prieten cu proprietarul oracolului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui petra
Snururile albastre erau de 2 culori: albastu deschis - pentru loctiitor de comandant pe scoala si albastru inchis pentru comandantul plin !
Stiu asta sigur pentru ca mergeam destul de des la "mercerie" unde eu cu prietena mea ne cumparam snururi albastre asa sa ne dam "mari" la vanzatoare. Aveam pe acasa vreo 3 snururi de astea albastre!

Lasa vrajeala. Ia recunoaste tu sincer cate rapoarte iti dadeau saptamanal comandantii si comandantele de detasament in careul scolii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Cine-si mai aduce aminte din primii ani de scoala:

Primele radiere parfumate, chinezesti evident, care au aparut pe la mijlocul anilor '70. Guma roz cu parfum de zmeura, guma portocalie cu parfum de portocala, etc.

Stilourile Flaro, facute la Sibiu, mai mici decat stilourile obisnuite, cu rezervor cu piston (care se manevra prin infiletarea tijei acestuia). Cu penita rudimentara, de otel.

Apoi invazia de stilouri chinezesti cu penita de aur si pompita, cu capac metalic, cu modele spiralate si florale, in nuante pastelate.

Ghiozdanele de carton, paralelipipedice, cu sfori. Au disparut in anii '80, putinii liceeni care aveau unul in spinare erau cei mai smecheri.

Primele carioci aparute in Romania, din RFG, la inceputul anilor '70, Pelikan.

Hartile in relief ale Romaniei. Cea de plastic, de 1mx1m parca, dar mai ales cea de lemn, de vreo 3mx3m care trona pe holul principal al multor scoli.

Trusele de traforaj si diferitele felinare, abajururi si veioze pe care le aveam ca teme la atelierul de tamplarie din clasa a V-a.

Mapa de ierbar, de vanzare in librarii, parca se lega cu siret.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns JuliaSM spune:

Daa,mai ales florile presate,pe care le tot puneam in orice carte prindeam la indemana,de se ataca la inima mama,cand vedea cum raman foile patate apoi.

La librarie,pungile de carti pe care trebuia sa le iei "in bloc",chiar daca te interesa doar o singura carte din cele 2-3-4 in care se gaseau si prostii ieftine si foarte comuniste,pe langa marii clasici!

Caietul cu "expresii frumoase",fara de care nu citeam nici o carte,de nu era si el alaturi,ca sa tot notez acolo ce epitete,comparatii,hiperbole intalneam(mai ales in poezii sau descrieri)...

Recipientele de sticla(borcane si diverse sticle,mai ales cu gatul larg) pe care le tot aduna mama in balcon sau in debara,ca sa puna conserve pe iarna,dar al caror dusman direct eram eu,ca le duceam la Alimentara,sa le vand.

Desele intreruperi de electricitate,mai ales dimineata,pana la 6.30-7.00,timp in care stateam imbracata in uniforma si gata de scoala,plangand cu sora-mea in brate(diferenta de 6 ani intre noi),ca mama pleca la serviciu foarte devreme,iar bunica-mea( baby-sittera sora-mi) aparea mai tarziu,in functie de cum prindea busul.

Sarbatorile de iarna,cand abia asteptam sa mergem cu "colinda" sau cu uratul pe la vecinii din bloc,ne bucuram mult si de spiritul de echipa,si de banii adunati...Asa ne mai prindea oftica atunci cand auzeam "concurenta" cum canta acelasi colind exact inaintea noastra sau cand lor li se deschidea la un anume etaj,iar cand ajungeam noi acolo,probabil se mai plictiseau oamenii de-atata colindau si nu ne mai primeau si pe noi sa cantam.De ciuda,sunam la sunerie pana auzeam voci nervoase dinauntru,macar ne simteam putin razbunati! :))

Voi ati tras cu prastia si cu scoabe metalice?! Vanam orice bucatica de sarma colorata si rugam pe tata sa ne-o taie "la marime",ca sa le indoim apoi in V si sa le utilizam pe trecatorii de pe strada,ascunsi in spatele copacilor...

Ce mi-ati facut?! Am deschis cutia cu amintiri,ma navalesc tot felul de flash-uri,despre care nu credeam ca le mai stiu! :))

Mergi la inceput