desprecopii:sa ne amintim...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/My_Lady0091/My_Lady0091.jpg)
am deschis acest topic....pentru a ne aminti cum era cand eram si noi copii...pentru a reda in cuvinte povestile cu,despre noi si cu,despre altii ca noi...ce preferam,ce uram...cum petreceam o zi...ce jocuri jucam, ce desene animate urmaream, ce mancam...cum era la gradinita,la scoala, la liceu...la bunici-in vacante...si orice alta amintire care v-a ramas profund "agatata-n" suflet
"imi amintesc cu placere...de copilarie...am crescut cu bunicii intr-un satuc din Moldova...acum daca nu suport sa merg desculta...atunci nu stiam ce-s incaltarile,decat iarna...si atunci ii luam pe dos sau unul de un fel si altul de altfel....si era fenomenal cand "le exersam" pe amandoua...
mancam marmelada din laditze pana ne "napadeau" limbcii...si zahar, bagam capul si il "lincheam" direct din sac...
sau cand plecau bunicii de acasa si noi ieseam cu o galeata pe drum si pandeam caii cand se balegau, strangeam balega si ungeam cu ea peretii casei, pentru ca asa vazusem noi la tataie(el o mai amesteca si cu lut..noua ne placea "bruta")
cand raceam venea tanti Mioara sa ne faca injectii..si noi ne ascundeam in podul surii(eu si varul meu)..
sau cand botezam motanii bunicilor in cazanul cu apa..ii legam intr-un batic si ii aruncam in butoaiele cu apa...varul meu era preotul..si eu nasa...si motanul cel mare, galben si tarcat...copilul..ce mai statea infasat saracul...si cu boneta pe cap...
sau cand varul meu batuse cuie prin curte si bunica-miu le scotea cu ciocanul din pamant
sau cand iesisem in fundul gol pe drum..si cu papucii lui bunica-miu in picioare...si ne-a prins bunica-mea..cu batul alerga dupa noi..si noi fugeam si ne tineam de mana..dar papucii nu-i daeam jos...si alergam pe aratura..cand am ajuns in curte..am stat veo 2 ore sub un pat, ascunsi...
eu aveam 5 ani..varul meu 3 jumatate...si auzisem noi ca murise Ceausescu...nici nu stiam cine e...dar urlam pe drum:A murit Ceausescuuuuuuuu..si bunica-mea inebunita...."treceti in curte....ca vin Securistii...."...."noi...."mamaie, dar nu au murit si aia??"
si mai sunt multe altele..va astept aici sa le impartasim...pe toate..sa ne amintim...
Blackmoon Lady&lipishtocul
![](copilas.gif)
Citat: |
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ni-na/ni-na.jpg)
ni-na spune:
Dar iarna cand uscau ghetele"in cotrutza"(sub firida)si dormeai in "iatac" sau in "casa buna" ai uitat?Dar de scovergile si colarezul facut de bunica?
Predau leapsa,cine-si mai aminteste?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
cryss_oana spune:
Iarna mancam turturi sau bomboanele pe bat le bagam in zapada si le mancam asa.Ne bagam in sac de plastic si ne dadeam pe derdelus,sau "inhamam"cainele la sanieCand venea Mos Gerila cateva zile la rand.Seara intram in casa uda pana la piele si facea mamaita floricele si mancam cu picioarele pe soba.Ma jucam cu tataia tabinet sau "popa prostu",la culcare il puneam sa-mi povesteasca despre cum a fost tatal lui pe front sau ce facea el la scoala la Bucuresti.
Primavara faceam "case" la drum si "copii" din pamant,faceam "prajituri" si "cafea".Cand plecau bunicii sau isi faceau somnul de dupa-amiaza,luam scara si ne uracam dupa puisorii de vrabie,vroiam sa-i crestemMergeam la semeteu si ne jucam prin tractoarele si combinile stricate
Vara,cat de frumos era vara...mergeam la camp cu unchiul meu cu sareta,cunosteam tot campul,mancam miere de la cei ce veneau vara cu albinele,ma balaceam in canalul facut pentru irigatii,ma jucam cu papusi de porumb.Cateodata ma lua tataia la CAP-u si mancam mure,ma invatau femeile de acolo poezii
Aveam un vecin de varsta mea si mergeam cu cainele la vanatoare.Mergeam la garla si ma balaceam.Cand ploua umblam desculti prin apa ce curgea siroaie pe marginea drumului.
Mergeam cu tataia sa ia laptele de la oi,sau sa taie papura,odata am gasit o broscuta testoasa si am tinut-o pana toamna.
Doamne ce copilarie frumoasa am avut,crescuta de bunici si un frate de-al tatalui meu.Toate vacantele mi le-am petrecut la tara,ce minunat era
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/My_Lady0091/My_Lady0091.jpg)
My_Lady0091 spune:
....in firida dormeam vara...pe saci sau pe plapuma...aveam "camera de curat"...si ne facea..."lapte cu colarezi"(lapte cu orez)
si ei nu aveau atunci televizor...ca nu aveau...si abia asteptam seara sa mergem "peste drum"...sa ne uitam la vecina...
si cand trebuia sa duca cainii la injectie...bucuria noastra..ii tineam de lant...si sareau in sus ca niste capre
rufele le spala la Bitritza...si pe noi totodata...ne punea pe o piatra in fund...si da-i sapuneala...cu sapun de casa...in alte zile faceam baie...can mergeam cumamaia...ca era "tura ei " de pazit vitele la islaz
ne urcam in podul surii...si saream pe gunoiul vitelor de langa el...odata am sarit fix langa un sarpe de casa
avea bunica-mea doi cocosi...si sareau pe noi...i-a taiat si ne-a afumat cu penele lor...sa ne treaca sperietura
dar inghetata aia buna o mai tineti minte?impachetata,care arata ca untul?dar sucul Quick?
eu am fugit de la gradinitza ca se pisase unul pe el si nu mai puteam suporta mirosul...in clasa a 2-a am avut media 9 la purtare...ca am batut 2 baieti..si am jucat fotbal pana in clasa a 4-a
haideti..indrazniti..voi nu aveti asa amintiri...treziti copilul din voi
![](copilas.gif)
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ni-na/ni-na.jpg)
ni-na spune:
Mi-am amintit ceva despre gradinita........invatam sa impletim pe tijele care sustin frunzulitele de salcami.....eu nu puteam impleti cu trei si roteam artistic doua tije.
In corpul cladirii unde era gradinita era si Caminul Cultural,si dupa vre-o nunta adunam pachetele de tigari sa le scoatem poleiala.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Miriluta/Miriluta.jpg)
Miriluta spune:
Cand m-a prins popa ca ma suisem in clopotnita si bateam toaca ca sa vina copiii la joaca...noroc ca era tataie prieten cu popa. Mancam dude pana mi se facea rau si fugaream puii prin gradina ca sa se fac baie (am inecat vreo 12 bobocei de rata).
Si cand am dat de damigeana cu visinata...si am mancat 1,5 kg de visine din visinata eu si vara-mea. La un moment dat s-a ''stins lumina'' si imi amintesc numai ca mamaie se chinuia sa imi dea lapte sa beau.
absoluta spune:
Da, frumoase vremuri, frumoase amintiri. Nu era Stefania, Barbie, Baby Born, Hannah Montana,etc.
Erau vacantele la bunici la tara, in Oltenia (Gorj). Abia asteptam sa luam vacanta sa ne intalnim toti copii care veneam la bunici din Tg-Jiu, Craiova, Bucuresti, Timisoara, etc.....ne duceam pe izlaz cu vacile , faceam focul si coceam porumbi, jucam popa prostu pe porunci, whist, si alte jocuri din vremurile alea si uitam de vaci si se duceau in gradinile oamenilor si veneau si ne amenintau ca nu ne mai dau vacile...ce vremuri frumoase.....seara dupa ce mancam ieseam la "poarta" si stateam pana tarziu , prindeam licurici, jucam, fete, filme...telefonul fara fir...
Ne duceam eu si vara mea mai mare cu 3 ani ca mine , la strans de fan, faceam capite , dupa aia claie si dupa aia puneam fanul in caruta si il ducea tataie acasa si noi ne suiam pe el in caruta....
Nu stiu....sunt multe amintiri frumoase....multe, multe... o sa le mai scriu....
petra spune:
Ahhh, subiect cu amintiri din copilarie !! Ce frumos!!!
Imi aduc aminte cand eram copil ne jucam toata ziua pe strada si ne certam si ne impacam de cel putin 3-4 ori , noi copii din gasca noastra. Intro seara de vara am strans o punga intreaga de carabusi pe care i-am luat bineinteles in casa si mama se tot mira de ude au intrat atitia carabusi in casa ca doar a avut usa si geamurile inchise. A gasit tata punga pe jumate plina de carabusi pentru a a mers pe firul sursei!
Ai mei aveau un cires, un par cu pere de vara in curte, deci eu eram satula de toate, dar m-am dus cu copii la furat de pere la un popa un livada. Eu fiind ce-a mai neexperimentata la sarit garduri mi-a luat mult pana l-am sarit in livada si mi-a luat si mai mult sa-l sar inapoi si am fost la un pas sa ma prinda popa nervos ca-i stricam pomatul.
Si la tara ne-am mai petrecut vacantele. Dupa ce bunica s-a imbolnavit si nu a mai putut sa ne tina piept mai ne lasa mama la o matusa. Intr-o seara noi am tinut mortis sa dormim in podul surii pe niste covoare de lana aspre si invelite cu ditamai chilota de pene(si acum cred ca acea chilota avea pe putin 10 kile de pene in ea.) MAtusa ne-a spus ca nu o sa ne placa, noi nu si iarasi nu ca acolo dormim. Si ca niste domnisoare de targ ne-am pus pijamalele si ne-am dus sa dormim cu vara-mea si sora mea in podul surii dupa planul stabilit, numai ca ne-au intepat cand paiele, cand covorul de lana aspru, cand mai batea cu copita un cal si o vaca visa urat, cand ne sufocam sub chilota de 10 kile, cand mai auzeam cine stie ce zgomote ciudate si uite asa nu am inchis geana pe geana pana spre dimineata cand au inceput cocosii sa cante de mama focului.
Amintiri extraordinare ! MAi revin !
My_Lady, ai fost bestiala cu fuga de la gradinita din cauza colegului "murat" la fund!!!!!
Am citit cu placere toate postarile de aici si mi-am imaginat fiecare cum a trait in copilaria sa.
My_Lady0091 spune:
..eu va mai astept sa mai povesti..pe voi si pe alte mamici..cat si tatici...nu va sfiiti..sunt atatea amintiri...postati-le..daca ar fi avut si Ion Creanga un forum....
apropo..de FLORI/FILME, FETE SAU BAIETI..MURATURI SAU CASTRAVETI...Doamneeeeeeee..ce mai adoram jocul acesta...sau Tarile...STOP CENTRU...RATELE SI VANATORII..HOTII SI VARDINSTI...V-ATI ASCUNSELEA..
imi amintesc ca feceam scenete...cu poezii..cantece...piese de teatru..faceam corturi din paturi...pe schelete de picioare de sustinere ale tevilor de irigatie...de la C.A.P....
ne prindeam de salcii si spuneam ca suntem Tarzan si Jane...calaream capitze imense de paie..si spuneam ca urcam pe munte(erau facute din baloti de paie..tot de la C.A.P.)...
aveam niste vecini la tara tigani..si aia ieseau in drum si isi aratau poponetzul...si se bateau cu palma peste el...si noi credeam ca ne fac in ciuda ca ei au si noi nu..si il aratam si noi...si mai mandrii..ieseam chiar si urcam si pe podetul din fata portii..pana ne-a prins bunica-mea
sau mai aveam mania si mancam cirese si ne bagam samburii in nas...mergea mamaia cu noi la o batrana din sat..ne punea pe o masa de lemn..si ne scotea samburii cu un fel de sarma cu bucla...Doamne ce vremuri...cat de dor imi este...acum cand mai simt mirosul de foc de paie..vara dupa ce apune soarele..si ma aflu din intamplare pe la tara..mai ca imi vine sa plang..acel miros mi-a ramas in nari si in suflet...mi-e dor de copilarie..cand fugeam atat de repede..ca simteam ca zbor...cand simteam bucuria imensa in suflet fara motiv...
va invit dragii mei..sa impartasim...nu fiti egoisti...
![](copilas.gif)
Alex@Sara spune:
Am citit tot ce s-a scris pana acum...si tremur de emotie si mi-s ochii in lacrimi...MI_E DOR de vacantele la buni si mai ales de buni cea blajina si cu mainile mereu ocupate sa faca cate ceva...bun pt noi,nepotii...O sa revin si eu cu amintirile mele care sunt extrem de vii si adanc intiparite in memorie,desi au trecut 17 ani de cand ea nu mai e printre noi
Luminita,mami de 3 nazdravani:
tero Stefan-Alexandru 02.09.2005
shoricica Sara-Maria 30.05.2008
trompetzica Daria-Ioana 03 08 2009
maitreyi spune:
eu n-am avut "tara" si din fericire nici copiii din gasca noastra asa ca toata vara eram afara la joaca. locuiam langa un mare cimitir si mergeam seara acolo si jucam ascunselea printre cavouri. noi eram obisnuiti si nu ni se parea...ciudat si noi prindeam carabusi si ne faceam coliere
jucam chems pe pedepse...asa am avut parte de primul sarut in clasa a treia cand rivala mea era la mare
saream ata si cel mai greu era cand se ajungea "la fund". mergeam la vecina sa ne uitam la sclava isaura ca avea tv color. mi-aduc aminte ca am ratat un singur episod din www.youtube.com/watch?v=F6gw56-tcHk" target="_blank"> sandy belle pt ca aveam o migrena. pe www.youtube.com/watch?v=nxEtC4l3WOE" target="_blank"> candy vi-o aduceti aminte?
inghetata de fistic la pachet de unt nu cred sa o uite careva. sau painea la jumate taiata pe un grilaj de lemn unde cadeau firmiturile sau alimentara plina cu biscuiti, halva, paine si ulei si cam atat tin minte ca mi-a trimis tata un pachet din germania cu o papusa care avea 3 toalete...si acum tin minte mirosul parului ei...
9 pietre jucat pe strada pt ca nu treceau masinile cu orele, inmormantarile cu fanfara care treceau prin fata blocului, Slujbele de Inviere cand se vedea tot cimitirul luminat de lumanari, mirosul de zarzar si de bors cu multa verdeata care il facea mama la inceput de vara, mancatul pe balcon cand dadea caldura, psss-itul cu vecinul de la 2 (cel cu the first kiss ), dallas, ciocolata kiss si cucurucu
-----
Mami de roza +
27 s
MINUNEA DE LA DOAMNE-DOAMNE
Slava Tie, Doamne!
The colder the winter the warmer the spring