desprecopii:sa ne amintim...
Raspunsuri - Pagina 2
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/papanash/papanash.jpg)
papanash spune:
cea mai buna ciorba din lume o facea mamaie, nu-mi aduc aminte sa o fi mancat din farfurie vreodata , cand oala era inca pe foc (cu lemne, la soba) imi inmuia (la cerere) o felie enorma , cat un sfert de paine, in oala si mancam alergand la "treaba mea "...
baia in copaie, la soare, cules de flori pe deal, furat de fructe din vecini, cu toate ca gradina bunicilor era plina de rod, genunchii cu rani facute in catzarari, care se vindecau abia in toamna...
ritualul de barbierit al lui tataie, care-si aseza sambata ,meticulos, oglinda si ustensilele pe scarile prispei, se dadea cu apa si se sapunea cu sapunul ala solid si frumos mirositor, apoi cu briciul, apa de colonie cu miros de margaritar...
cutia metalica in care-si puneau banii de paine si din care ne dadea cate un banut pentru cico, sacosa mare din carpa in care cumpara si pastra 2 zile painea (mergeau 5 km pe jos, in cea mai apropiata comuna, acolo era brutaria)
serile stateam la poarta, jucam "flori, fete, filme sau baieti", apoi, cand am mai crescut, toti prietenii ( nepoti care veneau vara la bunici, care de pe unde stateau, de prin toata tara)-in numar de 5, am organizat discoteca-n sat, un baiat mai cu bani avea un magnetofon kashtan, cu vreo 3 benzi pline cu muzica, am negociat sala caminului cultural ....cine mai era ca noi ???
............................................................
Mama de papanas Andreiutz ( 02.10.2007 )
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/My_Lady0091/My_Lady0091.jpg)
My_Lady0091 spune:
prin clasa 1 aveam parul foarte lung si mi-l prindea mama in doua coditze...si imi punea si doua funditze mari..ei si aveam doi colegi de clasa care se delectau sa ma traga de ele..si ajungeam mereu smotocita acasa...plangand...si pana la urma m-a tuns mama scurt, "castron"...cum se numea pe atunci...si abia dupa vreo 5 ani am lasat parul iar sa creasca
am scris cu stiloul pana in clasa a 5 cand intr-o zi cu soare aprig...m-am gandit eu ca nu mai am cerneala in el, si am purces la umplut.calimara o aveam in banca...am varsat 1/4 din ea pe maini si caietul de muzica..m-am sters cum am putut...dar nu scria stiloul si am inceput sa suflu in penitza cu gura...bineinteles ca m-am umplut de cerneala si pe fata si pe dinti si pe limba...si am inceput sa plang pentru ca radeau colegii de mine..si m-am sters pe fata, ungandu-ma si mai tare..si in final cand a intrat profa de mate, parca, aratam ca un mic indian din plantatie.de atunci nu mai scriu cu stiloul...
in clasa a 8-a au inceput sa observa si baietii..ca sunt frumoasa, cica, parol ca nu vedeau bine..si intr-o zi imi pune unul mama pe par si imi zice.."ce par frumos ai, te coafezi singura?"...si eu nervoasa ma intorc...si in loc sa ii multumesc sau sa ii arunc un zambet fals in coltul gurii...ii frig un pumn peste nas...de nu i-a mai trebuit nici sa stea in banca in spatele meu..voia sa se mute..eu inca eram la genul neutru...nu eram la feminin in totalitate..mai avusesem eu scapari dionisiace..insa erau de moment...
voi mai continua..pe masura ce imi aduc aminte...daca ati sti cum ma minunez cand scriu..si cate erau uitate in seratrasele mintii mele...
va invit dragilor...postati..reamintiti-va..e asa de bine..mie parca imi renaste sufletul..parca se scutura precum baba Dochia, de cele 9 cojoace
Blackmoon Lady&lipishtocul
![](copilas.gif)
Citat: |
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
![](images/user_woman.png)
absoluta spune:
Intr-o vacanta bunicii erau plecati la camp, la munca, eu cu verisoara mea singure acasa.....bunicii aveau oameni cu ziua platiti la munca si dimineata ramasese in urma lor o cana (2 l) de vin pe masa.....ne-a venit ideea sa ne facem ca suntem niste doamne si venim in vizita una la alta, si uite asa ne serveam cu cafea (vin) pe care o beam cu paiul , paiul fiind macaroane, am baut noi cana aia , cu macaroana imediat se ducea, ne-am mai dus si in beci sa mai luam niste cafea, eeeee, ce vreau sa va spun ca acolo ne-au gasit bunicii pe jos.....furtunul ala ne-a pus capacul. Si uite asa, au fost repede chemati parintii, sperieturi, eu m-am trezit mai repede , insa verisoara mea cam dupa vreo 3 zile si-a revenit.
Mi-aduc aminte ca muream sa merg cu mamaie cand aveau oameni la camp , la pranz cand le ducea mancare.....nu mai stiu cum se numea chestia aia ca un fel de cos in care punea toata mancarea si o ducea in cap. Muream sa mananc cu ei acolo pe camp.
Mai revin....am multe amintiri frumoase din perioada vacantelor la tara....
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ellinia/ellinia.jpg)
ellinia spune:
Eu imi aduc aminte ca ma jucam cu lori de nalba, le puneam invers si imi imaginam ca sunt doamne din acelea cu rochii largi. Sau cu porumb cu matase, ziceam ca sunt papusi si impleteam matasea in codite. Construiam case cu fratele meu din caramizi si aveam tot felul de omuleti din cauciuc, personaje din povesti, care "locuiau" acolo, le faceam fantana, gard din lemne mici, improvizam tot felul de chestii. Ne trageam in leagan si cantam, fratele meu canta Nicu Alifantis si eu Angela Similea . O innebuneam pe bunica noastra. Si acum imi aduc aminte mirosul de trandafiri de dulceata sau mirosul de sapun de casa atunci cand bunica mea spala. Acum are masina de spalat automata
iar mirosul de sapun de casa s-a schimbat in miros de balsam. Nici trandafirii nu mai sunt ce-au fost
iar leaganul parca e mai mic si mai scartaie din cand in cand.
E placut sa-ti amintesti de copilarie, de vacantele la tara. Acum, vacantele la tara au devenit ceva exotic, Stefan, baiatul meu, cam e printre primele generatii fara bunici la tara. Acum, bunicii sunt tineri, lucreaza, stau la bloc, a cam disparut imaginea bunicii care ne facea dovleac copt sau care punea lapte la prins in oale de lut, ca pe vremea noastra.
Cristina si Stefan Costin (25.02.2005)
Pozele_mele
BazarGeneral
petra spune:
Imi amintesc cum iarna dupa ce veneam de pe afara, de la scoala, uzi de sus pana jos, pentru ca ghetele noastre nu erau de alea "waterproof", dupa ce ne faceam repede temele, ca se lua lumina, jucam deseori la luma lumanarii, remmy, carti si chiar T.O.M.A.P.A.P.(se joaca si aici pe forum) cu parintii mei si sora mea.In alte seri cand mama mai cosea cate un ciorap sau facea altceva o rugam sa ne povesteasca din tineretea ei cand mergea la baluri organizate in sat dar unde aveau accesul doar studentii si elevii de liceu in ultimii ani iar tinerii care nu faceau scoala mergeau la hora din sat. Tare me mai miram ca fetele mergeau la bal cu mamele lor care stateau pe scaune pe margine. O puneam pe mama sa ne povesteasca cum erau rochiile ei si pantofii gandindu-ne ca avea un dulap intreg si de fapt mama me povestea despre o rochie , o fusta si o bluza pe care le avea pentru bal, dar atat de frumos ne povestea si ne capta atentia incat in imaginatia noastra o vedeam pe mama precum Cenusareasa la bal cu pantofiori de cristal.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
Observati voi cum majoritatea si-a petrecut o incantatoare bucata din copilarie la tara? Oare de ce nu facem si noi la fel cu copiii nostri (cei care au unde, evident...)?
PS: absoluta, unde anume mergeai in Gorj la bunici (daca nu-i secret...)
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/madyrizi/madyrizi.jpg)
madyrizi spune:
eeee, ce viata era... cand ne duceam (eu si varamea) in livada cu mere acre si ne cataram vitejeste in copaci... mancam la mere de alea de aveam gura punga... si imi faceam cort in curte bunicilor (din Moldova) din nailon... il mobilam... il dotam cu papusi...
si ce mare fericire era cand mergeam la moara, la macinat porumbul! ne strangeam toti copiii din sat si se rugau bunicii sa mergem acasa.
iarna ma invata bunica sa impletesc... frumos, ce mai!
Mami de
www.pregnancy-duedate.com/tickers/z7m2069icppvwhff.png" target="_blank">Mihai siwww.pregnancy-duedate.com/tickers/3n5z7sh3szzc8t5z.png" target="_blank">Alex
AlexsiMihai
AlexsiMihai
petra spune:
Eu pe langa dorul de casa duc in suflet si povara faptului ca ai mei copii cresc departe de bunici si ca vor avea putine amintiri cu ei.
Nici eu nu am avut parte asa de mult de bunici precum alte fete de aici dar am amintiri frumoase legate de ei. Imi aduc aminte ca bunica mea avea o rata si un ratoi care umblau mereu impreuna si bunica imi dadea cate un bot de mamaliga rece ramasa de cu o zi in urma sa o dau la retele alea. Imi aduc perfect aminte cum 2 bucatele mergeau la rate si una la mine in gura si tot asa. Oriunde vad rate la asta ma gandesc din prima.
Mi-am adus aminte cum eu cu sora si verisoara mea ne-am apucat sa varuim intr-o bucatarie de vara la matusa mea. Ea era plecata la camp si sora cu verisoara mea fiind mai mari s-au gandit sa-i faca o surpriza. Si surpriza a avut matusa mea cand a venit rupta de oboseala si a gasit totul plin de var de la pereti, oale, soba , masa si podele totul era un var. Noi incercand sa dam cu var am stropit tot ce era in cale si fiind zi de vara calduroasa varul ala s-a uscat acolo pentru eternitate!Atunci era sa ne-o luam dar nu stiu cum am scapat pe moment, pentru ca a doua zi am avut iar de lucru sa mai curatam ce se mai putea de pe acolo !
absoluta spune:
"La bucatarie" s-a mai deschis un subforum asemanator referitor la amintiri din copilarie.
petra spune:
Citat: |
citat din mesajul lui absoluta "La bucatarie" s-a mai deschis un subforum asemanator referitor la amintiri din copilarie. |
Da, da si acolo se dezbate cat de buna era mancarea facuta de bunicile si mamele noastra in copilaria noastra.