SUPTUL DEGETELULUI - CUM SCAPAM DE ASTA?

SUPTUL DEGETELULUI - CUM SCAPAM DE ASTA? | Autor: IRA_LIZA

Link direct la acest mesaj

Fetelor, hai sa intreb si chestia asta k deja curg presiuni din toate partile si nu mai fac fatza, realmente: Eliza isi suge degetul si toata lumea imi spune "nu o mai lasa" - insa mi se spune pe un asemenea ton de parca - una la mana - daca va continua se face gaura-n cer si - doi la mana - mi se spune cu o mimica de genul "nu te ocupi de copilul asta, il nenorocesti".

Vreau sa zic k bunica-sa ii spune "scoate degetelul din gura!" inca de cand Eliza avea 4 luni; am inceput si eu sa-i spun mai tarziu, cand am considerat k incepe sa inteleaga si cuvinte si gesturi (am insotit rugamintea "scoate degetul din gura" cu gestul meu k sa fiu cat mai explicita). Evident, copilul intelege despre ce e vorba, scoate degetul din gura pe moment, insa, in anumite situatii, incepe din nou sa-l suga: cand e obosita, cand e in carutz si probabil se plictiseste, in situatii acre nu-i convin (hai sa spunem cand trece printr-o frustrare), cand se concentraza pe ceva (ex: cantecele pe Youtube).

Daca ar fi sa aleg o cale "categorica" (nu stiu cum sa-i zic altfel), cum ar trebui sa procedez?

Am auzit de metodele alea care constau in bandajarea degetelor mari sau ungerea lor cu piper sau ardei iute, insa, pe langa faptul k mi se par barbare in sine, ma tem si de faptul k ar putea sa fie periculoase: daca ii bandajez degetele cum Dzeu se mai joaca? cum se mai prinde de scara topoganului? - etc. Iar daca o dau cu ceva iute pe deget, de unde stiu k nu-si da in ochi si o ustura?

Va rog mult sa-mi impartasiti din experienta voastra!

Va multumesc anticipat!

Ira, mamica Elizei

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ralukutzza spune:

Exista la farmacie o solutie speciala, ca un fel de oja care se da pe unghii si are gust amar.Este speciala creata pentru copii care sug degetelul si nu ii poate dauna dpdv al sanatatii dar din cate imi amintesc eu se foloseste la copii de peste 2 ani.Nu mai retin cum se numeste dar poti intreba la farmacie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.d spune:

Si eu vreau sfaturi ca sunt la limita. Fii-miu, care nu si-a supt degetele 4 ani a inceput acum.
Am incercat cu oja si a mers. Nu-si mai suge degetele incepand de la unghii ci baga in gura degetul indoit. Si mai nou, si le musca.
Chiar va rog sa imi spuneti solutii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Eu i-am capiat pe ai mei de cap cu suptul degetului, eram deja in clasele V-VIII si tot mi-l mai sugeam. Au apelat la "n" solutii, de la observatii, la mustrare mai severa si ironii, la piper si invelit degetul, la ars cu bricheta... Si n-au rezolvat nimic, mai tare ma incapatanam, cred ca numai ca sa fac invers decat ei... Am renuntat de buna voie, dar tarziu, foarte tarziu.

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

www.desprecopii.com/cover/albumphoto/folderview.asp?bid=&folder=Selene_Bunnx" target="_blank">Daria pe coperta!

Particip la bazaruri - periodic produse noi, nu uitati sa verificati!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Dezavantaje de ordin fizic, din cauza suptului prelungit al degetului (ani): se stramba dintii si degetul supt devine mai gros, mai plat.

Dezavantaje de ordin psihic: n-am remarcat.

Pentru mine era o metoda de linistire, de calmare, in momentele acelea parca eram desprinsa de lumea din jur. Si nu ma apuca pe afara, printre copii sau grupuri de prieteni de familie (adulti). Asta din cate imi aduc aminte.

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

www.desprecopii.com/cover/albumphoto/folderview.asp?bid=&folder=Selene_Bunnx" target="_blank">Daria pe coperta!

Particip la bazaruri - periodic produse noi, nu uitati sa verificati!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikol24 spune:

fratiorul meu si a supt degetul pana la 5 ani de nu mai stiai care e degetul mic si cel mare,a incercat mami cu de toate,de la rdei iute pana la ulei,piper,crema etc
sotul meu a stat cu tetian de la biberon in ghiozdan in clasa 1 pur si simplu o scotea din ghiozdat si o rodea era obsedat
pana la urma s au dezvat va dati seama,dar mai greu,probabil ca atunci cand va considera se va dezvata dar sub presiune mai greu
si nu cred ca nenorocesti copilu daca il lasi sa si suga degetul e absurd...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.d spune:

Asteptam sfaturi si cand colo.... Sa inteleg ca nu trebuie sa fac nimic ca oricum isi va suge degetele pana la adolescenta?
Eu totusi astept si sfaturi nu doar experient"negative".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crissandrada spune:

Eu sunt de parere ca cu cat dezveti copilul mai repede cu atat mai bine. Uita mai bine de obiceiul prost.
Fata mea cea mare si-a supt degetul. Cand avea vreo 4 luni i-am pus manusi dar nu am rezistat . Plangea, eu aveam de invatat asa ca i le-am dat jos. Cand avea 6 luni am fost in vizita la o matusa si imi povestea de fratele ei care adult fiind nu-si foloseste degetul pe care il sugea la treburile curente si ca ocolea drumul spre scoala ca sa mai suga putin. Asa ca, cum am ajuns acasa i-am bandajat degetul si spre surprinderea mea nu a protestat prea tare. Il ducea la gura dar nu-i placea gustul si il lasa jos. I-l schimbam in fiecre seara la baita si in 3 saptamani s-a dezobisnuit. Dar vea 6 luni . Era micuta. Cu cat varsta e mai mare cu atat e mai greu ca e mai indemanatic si isi poate da bandaju jossau se poate sterge/spala pe deget.
Mai am o colega al carei baiat are 6 ani acum nu-l mai suge in mod constient dar noaptea prin somn il baga in gura si tocaie la el.

Bazar general DC

Criss de Alessia si Andrada
"Humor is mankind's greatest blessing" - Mark Twain (Umorul este cea mai mare binecuvantare a omenirii)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roli25 spune:

Cu primul am incercat diverse metode, inclusiv lacul acela din farmacii, fara nici un succes. Nu mai suge degetul de pe la 2 ani decat la somn. Acum, la 4 ani, inca il suge cand adoarme, dar noaptea, nu.
Cel mic, i-a calcat pe urme. In jur de 1 an a aruncat suzeta cat colo si a preferat degetul. Acum,la 2 ani, il suge cand e obosit sau suparat si cand adoarme. Noaptea, vad ca a renunat si el.
Nici nu ma mai stresez. O sa renunte ei.

Roli mami de Andrei (16 ianuarie 2008) si Marc (9 iunie 2006)

www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603790736786/" target="_blank">ANDREI
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603794082565/" target="_blank">MARC
www.flickr.com/photos/14037522@N04/2472556291/in/set-72157604930822343/" target="_blank">VACANTELE NOASTRE IN 4
BAIETII MEI IUBITI

Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Ce grozavenii, sa legi degetele/ dai cu piper/ ardei iute etc! Cum e posibil sa-ti torturezi astfel copilul?! Si pentru ce, ca spun vecinii/bunicii/tzatzele ca "nu e frumos"?! Asta cu strambatul dintilor am inteles ca survine de la 2 ani incolo...si tot nu vad un argument pentru a chinui copilul!
Sunt copii "suzetofili" si copii "degetofili", e ceva ce vine din instinct, de ce oare ne inversunam "sa-i aducem pe calea cea buna" inca de la 4-6 luni?! Povestile cu adulti care-si sug degetul ascund ceva mai adanc, poate chiar patologic, doar n-o sa credeti ca totul ar fi fost "rezolvat" daca parintii le-ar fi "piparat" degetele...chiar credeti ca daca parintele nu intervine in mod radical asupra acestui obicei, obiceiul se va perpetua pana la 40 de ani?!
Fetitza mea a scuipat suzeta la 3 luni, cand si-a descoperit degetele (musai 2 deodata!); le suge cand ii e somn/ foame/ sete...daca aceste cauze sunt indepartate dar tot le suge...inseamna ca stie ea de ce, are un motiv! Poate o deranjeaza maselele care-i ies...poate vrea sa se aline singura...are 14 luni si chiar nu-mi bat capul cu asta, sunt chestii mai importante pe lume decat a te da cu capul de pereti ca al tau copil face lucruri "necivilizate"...Poate o sa ma simt deranjata dupa 2 ani...sau poate nu, in definitiv exista aparate de indreptat dintii, daca acest obicei va fi atat de dezastruos in consecinte (desi ma indoiesc). Ira-Liza, fetita ta ce varsta are?

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
1 AN!
Manole forever

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Daca ii bandajezi degetele s-ar putea sa-si suga bandajul.
Baiatul meu isi suge degetul si are 9 ani jumatate. Am discutat cu diversi medici dintre care bineinteles si stomatologi. O doctorita mi-a spus sa nu-l fortez... ea si-a supt degetul si i-au pus mana in ghips...la 30 de ani inca era afectata de situatie...
O alta doctorita, stomatolog, care a trecut prin asta cu propria fiica, m-a sfatuit tot asa... sa nu insist prea tare si sa nu iau masuri radicale... ea i-a pus aparat dentar fetei la 9-10 ani si intr-o vara s-au rezolvat si dintii deformati si suotul degetului.
Asa ca am incercat variantele blande... gen dat cu oja, pus manusa noaptea (atenti sa fie de lana... ca sa nu poata fi supta).... cumparat ... nu a amers nimic... Intre timp am tot vorbit cu el, i-am adus argumente, l-am amenintat cu aparatul dentar... si de doua saptamani avem aparat dentar de silicon.... pe care cam intr-o luna va ajunge sa-l poarte noaptea (se foloseste treptat) ... observ ca ziua nu-si mai suge degetul, se controleaza, mai mult a cerut manusa noaptea... deci se pare ca vom avea succes.

Fetita ta cat are?

In ce priveste

Citat:
mimica de genul "nu te ocupi de copilul asta, il nenorocesti".

incearca sa nu pui la suflet... stiu despre ce vorbesti, dar mereu vor exista nemultumiri... la noi ultima este scoala...faptul ca eu sunt mai lejera si-i mai permit timp pentru el... insa am invatat sa nu ma mai las afectata.

Mergi la inceput