Dr. Who (2)
Raspunsuri - Pagina 7
Ingrid S spune:
Iileana, eu cred ca Beren se pregateste intens pentru paralela T-C. Ori cauta poze cu amicul din facultate.
Tie ti-am scris fraza de inceput cu nouvorba. Ma gandesc ca poate te-ai enervat si tu dupa faza cu CSAT-ul de ieri. Am un sentiment...nici nu stiu cum sa-l definesc. Scuze de off-topic.
Ideea ta cu fasciculele cartii a fost geniala. Esti si prima dintre cunostintele mele, fie si virtuale, care sa rupa o carte. Eu sunt impatimita cu lectura, sotul nu e asa ca mine. Sigur ar fi cedat.
Citat: |
Cartea lui Ted Anton este accesibila, minutios documentata, ce mai, are o sumedenie de calitati |
Mi-am mai trecut una pe lista. Insa, nu vreau sa ma pierd intr-o mare de informatii, asa ca incep cu Patapievici, apoi o carte de Culianu, vad eu care si tot asa.
Citat: |
lasate sa ruleze indeajuns in timp, in istorie, sisteme (aparent) diferite ale gindirii omenesti ajung la rezultate similare |
Doar Culianu? Fraza mi-e foarte cunoscuta.
Si o dedicatie, preferata de mine din film:
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
Ingrid S spune:
Denizel, chiar te-a impresionat Love&monsters? Rose e totala cu coditele ei.
Citat: |
Desigur ca am aparut cu o solicitare similara :)). Ba inca, iata, si eu imi pun ochelarii de soare cand solicit ce e de solicitat: :)))). |
Am eu un feeling ca nu ni se va indeplini cererea. Cine stie pe unde bantuie frumosul scandinav. Si ce, voi v-ati pus poze? Eii...comedie.
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
iileana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ingrid S Tie ti-am scris fraza de inceput cu nouvorba. Ma gandesc ca poate te-ai enervat si tu dupa faza cu CSAT-ul de ieri. Am un sentiment...nici nu stiu cum sa-l definesc. Scuze de off-topic. |
...Nu mai mult decit m-a inspaimintat ca au luat in stapinire Curtea Constitutionala.
Nici nu am putere sa remarc ca se intimpla cam ce preconizam. Mi-as fi dorit din toata inima sa ma insel ca, la naiba, sintem toti in aceeasi barca.
"Agresiunea" de ieri vad ca a fost receptata ca o gafa sinistra si periculoasa chiar de fanii portocalii, pe care-i mai citesc io din cind in cind. - aia care si-au pastrat spiritul liber, desigur, nu aparatcicii de rit nou de care-i plin locul. ...
Citat: |
Esti si prima dintre cunostintele mele, fie si virtuale, care sa rupa o carte |
Este prima si (pina in prezent) ultima carte din viata mea careia i-am facut una ca asta :((. Eu le iubesc si ca obiect. Pe ea o am si acum, legata frumos cu o sfoara ca sa ne se risipeasca :))), desi intre timp mi-am luat editia noua....
Da' ce era sa fac, Ingrid? Sa-l ucid si sa-l ingrop in fundul curtii?
Ingrid, tu stii cu ce sa incepi.
Cartea lui Anton era o punere decenta in tema asa, pe plan orizontal, amplu-descriptiv.
Patapievici se ocupa de altceva, de sondarea in adincime...
Incredibil!!!!!!, dar constat ca eu n-am vazut filmul acela cu Alice!!!!! + . Iata o scapare impardonabila pe care va trebui sa o rezolv cit mai curind!!!
Beren banuiesc ca va veni cind va avea el de venit.
Altfel, vai de urechile lui. Alea neascutite .
P.S. Io am pus poze pe DC, asa sa stii , dar pe vremuri, cind era mai altfel atmosfera pe aici.
Acum le distribui doar la cerere .
iileana spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Ingrid S
Doar Culianu? Fraza mi-e foarte cunoscuta. |
Ingrid, este perfect adevarat ca o mare parte din ideile pe care eu le-am preluat via Culianu si care m-au lasat cu gura cascata intrucit sint cu totul altceva decit conceptiile comune pe care le invatam la scoala si le colportam uzual, faceau parte din lumea ideilor vehiculate in epoca/in mediile de specialitate, si le-as fi putut cunoaste si altfel, daca eram mai studioasa (ceea ce nu-s :p :)))). In general insa pe acelea le-am depistat, pentru ca sint explicit prezentate dimpreuna cu filiera de provenienta.
In cazul de fata, ma tem ca este vina mea, pentru ca am redat cu propriile-mi cuvinte, din memorie, propriile-mi concluzii la o teza a lui Culianu. Asa, cam ce-mi ramasese mie in capul meu de amator :)).
Acum, avind la dispozitie cartea, am sa dau citatul la care faceam referire:
"jocurile mintii au necesarmente mecanisme similare (pentru ca modul de lucru al mintii omenesti si capacitatea ei au ramas neschimbate de cel putin saizeci de mii de ani) si, prin urmare, sistemele care au fost indeajuns rulate in timp vor avea tendinta sa se suprapuna, nu numai in forma ci si in substanta lor. "
Dealtfel, am intentia sa dau un citat mai lung, pentru ca, in vreme ce cautam pasajul pe care-l vizam, am remarcat ca aceasta pagina sintetizeaza destul de mult din substanta si optica lui Culianu, ba chiar, in ultima parte, are un mesaj reconfortant de umanist. E si un fel de testament, daca vreti, sint cam ultimele lucruri scrise in vederea publicarii. Cartea avea sa apara postum.
In plus, poate da o oarecare imagine despre "cu ce se maninca" Culianu, asa ca macar se poate orienta fiecare daca este interesat sau nu pe mai departe de el.
"Practic nici un sector al lumii si al existentei umane nu poate sa nu fie definit ca un joc mental, cu reguli certe si deseori cu rezultat incert. Printre obiectele ideale sau jocurile mentale avind ca obiect idei, devine astfel previzibil ca nu numai religia, ci si filozofia si stiintele sint jocuri de natura perfect similara si alcatuite pe baza aceluiasi principiu binar. Aceleasi probleme pe care le-au infruntat mitologiile dualiste din vechime aveau sa le infrunte mai tirziu filozofia clasica germana si stiinta moderna. Cartea de fata nu a demonstrat decit prea putin acest lucru, insa altele ii vor urma (*), a caror principala preocupare va fi sa arate cum functioneaza alte jocuri ale mintii, mai mult in domeniul stiintei decit din cel al religiei.
Se numara printre concluziile acestei carti si unele care se cuvin exploatate in continuare. Una dintre ele este ca jocurile mintii au necesarmente mecanisme similare (pentru ca modul de lucru al mintii omenesti si capacitatea ei au ramas neschimbate de cel putin saizeci de mii de ani) si, prin urmare, sistemele care au fost indeajuns rulate in timp vor avea tendinta sa se suprapuna, nu numai in forma ci si in substanta lor. Avind la dispozitie date complexe, ar trebui sa putem demonstra ca portiuni ale sistemului budist se suprapun peste portiuni de idealism german, peste portiuni de gindire stiintifica moderna, pentru ca toate sistemele sint infinite si tind sa exploreze toate posibilitatile de care dispun. In consecinta, atunci cind se vor fi extins suficient, hartile realitatii intocmite de ele vor coincide cu siguranta.
Pe multi ii va soca descrierea religiei ca un joc la mintii, iar multi credinciosi se vor simti indepartati de ceea ce ar putea sa para o diminuare a credintei lor. N-ar trebui sa se intimple asa. Acestia ar trebui mai curind sa ia seama la faptul extraordinar ca, din perspective sistemica, nu exista contradictie intre religie si stiinta (care sint, in egala masura, jocuri ale mintii) si, mai mult chiar, n-ar trebui sa existe nici intre religii vreo contradictie, deoarece, acolo unde dispunem de date suficient de complexe, se poate demonstra ca religiile corespund intre ele nu numai ca mod de operare (care este modul de operare al mintii omenesti), ci si in privinta teritoriilor pe care le exploreaza. Si chiar si atunci cind religiile nu se suprapun, ele pot fi considerate ca dezvoltarea morfodinamica a unor anumite reguli fundamentale, perfect inteligibile si uneori chiar rationale.
Daca se va intimpla sa nu fie bine primita de fundamentalistii vreunei religii, cartea de fata va afla mingiiere la gindul ca o vor intimpina cu bunavointa oamenii devotati ecumenismului si, in mod sigur, cei care observa posibilele consecinte ale valului, poate inevitabil, de particularisme loacale ce bintuie lumea de astazi. Practicat de cine nu trebuie si unde nu trebuie, un asemenea joc poate pune serios in pericol doua dintre cele mai nobile cuceriri la care au ajuns gindirea si societatea occidentala: ca libertatea de a gindi totul pina la ultimele consecinte n-ar trebui niciodata sa sufere imixtiunea vreunei autoritati; si ca pericolele libertatii nu scad atunci cind libertatea e suprimata."
din "Jocurile oamenilor"
epilog la www.polirom.ro/catalog/carte/arborele-gnozei-editia-a-ii--2079/" target="_blank">"Arborele gnozei" , Ioan Petru Culianu
Nota: (*) nu avea sa mai urmeze nimic, chiar si cartea asta a aparut, cum am zis deja, dupa indepartarea lui Culianu.
S-a ales praful de tot.
Cu aceasta, chiar ca am povestit cu muuuuuuuult mai mult decit aveam vreodata intentia, asa ca va invit sa ma goniti cu matura cind ma mai apuca .
denizel spune:
Da da da, Ingrid, m-a impresionat L&M .
Zic maine mai mult, Ileana mai are putin pana sa-l vada.
Ileana, nu uiti ca azi e joi, da? :))
Si, mai vreau sa zic ceva. In legatura cu CE si DT.
Mai, uite cum e la mine: in momentul in care DT isi face aparitia undeva in derularea episodului, gata, tensiunea dispare, iti zici "in sfarsiiit, miau-miau-miau" :)).
Cand insa aparea CE, parca mai tare intrai in panica: "mai, asta e cam coleric si pare ca nu stie ce face. Daca se inteapa cu surubelnita aia, daca o baga din neatentie in vreo priza si intra in vreun bucluc?" :)).
La voi cum este?
Ileana, tu ai avut vreodata poze pe DC? Uite, asta nu mi-as fi imaginat...
Eu nu am avut poze, in schimb m-am intalnit cu jumate de DC :)).
Ba inca, o parte din DC a fost la mine acasa :)))))). Spre uimirea, socul si exasperarea sotului meu :)).
Ingrid, tu ai avut pana de curand poze pe DC. Daca voiesti sa facem cunostinta, da-mi o adresa de email pe pm :).
A, nici eu nu am vazut vreoadata desenele animate cu Alice. Nici nu stiam ca exista .
Is faine, Ingrid, nu?
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
denizel spune:
Cum, Ileana, sa te gonim cu matura???? Eeeee.....
Primul paragraf scris cu albastru deschis, tin minte exact ca l-am insemnat intr-o carte si ca am meditat pe marginea lui (ma rog, meditat, ce pretios suna... :D).
Ori am citit vreo carte a lui Culianu si nu mai tin minte (ceea ce ar fi grav ), ori era in cartea lui Ted Anton. Sunt curioasa, o sa rasfoiesc cartea lui TA.
A, da, Ileana.
Ce anume te-a suparat la T. Anton?
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
Ingrid S spune:
Citat: |
Este prima si (pina in prezent) ultima carte din viata mea careia i-am facut una ca asta :((. Eu le iubesc si ca obiect. Pe ea o am si acum, legata frumos cu o sfoara ca sa ne se risipeasca :))), desi intre timp mi-am luat editia noua.... Da' ce era sa fac, Ingrid? Sa-l ucid si sa-l ingrop in fundul curtii? |
Doamne fereste! Iti plac romanele politiste?
Citat: |
Ingrid, tu stii cu ce sa incepi. Cartea lui Anton era o punere decenta in tema asa, pe plan orizontal, amplu-descriptiv. Patapievici se ocupa de altceva, de sondarea in adincime... |
Cu ce am in camera, Patapievici. Stai sa vad intai Doctor Who.
Citat: |
Incredibil!!!!!!, dar constat ca eu n-am vazut filmul acela cu Alice!!!!! + . Iata o scapare impardonabila pe care va trebui sa o rezolv cit mai curind!!! |
Cuum? Uite, Alice e cel mai bine realizat, Lady and the tramp cel mai duios (am plans) si Tinker Bell cele mai frumoase culori si peisaje.
Citat: |
Beren banuiesc ca va veni cind va avea el de venit. Altfel, vai de urechile lui. Alea neascutite . |
Pentru astfel de comparatii, ai nevoie de timp. Gandeste-te, materiale, analiza pe text, ehe, nu merge asa simplu. Doar vorbim despre LOTR si Culianu.
Citat: |
P.S. Io am pus poze pe DC, asa sa stii , dar pe vremuri, cind era mai altfel atmosfera pe aici. Acum le distribui doar la cerere . |
Daca spun sfios ca vreau si eu, primesc raspunsul: request denied?
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
Ingrid S spune:
Iileana, daca mai spui de gonit cu matura ma supar. Uite, o situatie caraghioasa: am musafiri, mai scriu un paragraf, mai fac o pauza cu mana in barbie, (ganditoare) le mai dau uneori impresia ca-i ascult, iar mai scriu si cand in final dau send, vad ca apar deja inca doua-trei raspunsuri. Ma apuca disperarea.
.......Maine se da decizia CC. Cred ca ezitarea spune ceva, nu-i totul pierdut. Eu dimpotriva, n-am citit vreun adorator al soarelui care sa creada ca e un pericol, nici macar invinuirea presei. Nee. Stupoare: li se pare firesc. Simt neliniste. Nu e in regula.
Iileana, Denizel va raspund dupa film. Am asteptat dupa Human nature si nu voi pentru ca sa renunt acum. Copilul doarme, sotul s-a instalat in fotoliu, moment prielnic.
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
denizel spune:
De ce ne place Dr. Who, de ce ar trebui sa ne placa mitologiile cu Urechiuse Ascutite, ne lamureste Culianu insusi:
"Autorii creeaza lumi fictionale pentru a-i dezvata pe oameni sa vada cu ochii obisnuiti cum arata lumea aceasta...
Lumea reala ea insasi e una fantastica...".
(din Eros, magie si asasinarea prof. Culianu).
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.