Alcoolism?
Raspunsuri - Pagina 2
magneB6 spune:
mamagiuliei,
si la tine bea tot 2 l pe zi de bere?
ana_a, da, sunt de acord cu ce spui re la sticla de 2 l. dar din ce spui, inteleg ca sotul tau nu bea in fiecare zi, ci doar uneori. asdadar nu mi se pare dependenta. in cazul descris de mine, persoana in cauza, ca sa se "relaxeze", are neaparat nevoie de bere. altfel, el nu considera ca e relaxare.
magneB6 spune:
cllaudia si gina,
si eu tind sa cred ce spuneti voi. adica persoana nu este alcoolica, dar abuzeaza alcoolul. poate are 1 zi o data la cateva luni cand nu ii trebuie berea zilnica.
inaioana spune:
Iti recomand sa ii scrii un email acestui domn: http://eugenhriscu.ro/ care este unul dintre cei mai buni specialisti pe dependenta de alcool din Romania si este o persoana foarte draguta si abordabila.
Poti rasfoi si aceste siteuri :http://www.alcohelp.ro/ si http://www.aliatong.ro/
Multa sanatate!
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si buburuza.
Gabi_K spune:
Eu zic ca e dependenta, mai ales ca treptat isi mareste doza. Multe fete de aici zic ca nu e.
Dar daca facem o comparatie cu un consumator de drog, care isi ia zilnic priza obligatorie timp de cativa ani buni, si in aceasta perioada a ajuns sa consume de 4x mai mult decat la inceput, tot mai ziceti ca nu e dependenta?
Ok, am exagerat, berea nu e chiar asa de periculoasa, dar domnul respectiv din cate am inteles, nu vrea nici sa scada consumul, nici sa renunte.
Si din pacate nu numai ficatul se deteriorizeaza, ci si creierul.
Si cum progreseaza? Uite aasa:
Fiind vara poate vin caldurile mari, si trecem la 3 litri pe zi... si daca vine iarna, poate bagam si suta de tarie la bord, sa nu ne fie rece... Si mai iesim cu prietenii si venim acasa in 4 labe, ca nici nu ne putem ridica... Tratament eficient nu exista numai daca si omul vrea sa se vindece. Si nici atunci nu e 100% ca se va vindeca. Tentatii sunt multe, anturajul parca te obliga (cunoasteti si voi, daca un barbat nu bea, e intrebat daca e pocait sau bolnav?).
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
www.dropshots.com/kincses3#" target="_blank">poze noi www.dropshots.com/kincses4#" target="_blank">poze si mai noi
www.dropshots.com/kincses5#" target="_blank">poze cele mai noi
Povestea nasterii: Lili si Robert
gina_raluca spune:
Gabi_K, din ce s-a descris, e greu de diagnosticat dependenta. Doar pentru ca persoana si-a marit consumul, nu inseamna ca e dependent de alcool. Daca folosim dependenta in sensul clinic, atunci e nevoie de alte cateva criterii pentru a o putea diagnostica. Mai ales cand e vorba de dependenta de vreo substanta, e foarte important ca diagnosticul sa se puna dupa o evaluare completa a consumului, pentru ca cel putin aici, dupa sistemul folosit aici, dependenta e un diagnostic care va urmari persoana pentru foarte mult timp. Chiar si atunci cand persoana nu mai bea, se schimba diagnosticul in remisie partiala sau sustinuta in functie de perioada de timp fara alcool. Pentru multe alte diagnostice psihologice, e mai usor de scos diagnosticul din fisa medicala vs. pt. dependenta. Nu stiu cum e in Romania, dar aici informatiile legate de bolile mentale ale unei persoane sunt protejate prin lege si persoana nu ar trebui discriminata din cauza asta. Ma indoiesc ca asta se intampla si in Romania si poate gresesc, dar imi imaginez ca multi vad dependenta ca pe o problema de vointa, cand chiar nu e. Uite, eu am un bias, cred ca numai un specialist ar trebui sa diagnostice dependenta. E o stigma prea mare asociata cu diagnosticul asta.
Ai dreptate in ce spui ca pentru un tratament eficient, e nevoie de angajamentul persoanei. Din fericire, exista un program foarte eficient pentru tratamentul dependentei (in conjunctie cu altele) care se focuseaza pe dezvoltarea angajamentului persoanei (motivational interviewing). Un specialist competent va incerca sa anticipeze factorii de relapse, cum ar fi anturajul persoanei. Sau va invata persoana cum sa raspunda diferit la mentalitatea ca numai oamenii bolnavi refuza alcoolul. Ideea e ca exista tratemente eficiente pentru alcool.
magneB6 spune:
sa va mai dau niste date:
1. persoana si-a marit consumul.
2. daca nu are o zi bere, sau daca i se spune o zi sa bea altceva, devine foarte irascibil. bea in 95% din zile.
3. pt. sanatate si anumite afectiuni, doctorul i-a recomandat cat mai putin alcool. el nu asculta.
4. daca i se spune ca pt. sanatate, ar trebui sa o lase putin mai usor sau sa faca pauza 1 data pe saptamana sau sa bea doar 1 litru, face foarte urat. nu se poate discuta cu el.
5. membrii familiei apropiate sunt nemultumiti dar nu au cum sa discute cu el.
6. persoana are si simptome usor depresivo-anixoase. e aproape mereu irascibil, nemultumit, etc.
7. e clar ca 2 l te ametesc usor. de imbatat, au foat cazuri cam 1 data la un an.
magneB6 spune:
inaioana,
multumesc pt. linkuri. m-am uitat pe ele. din pacate, el nu s-ar uita niciodata. nu crede ca are vreo problema.
daca cei din familie incearca sa ii atraga atentia, se infurie ingrozitor si nu se poate discuta cu el.
gina_raluca spune:
MagneB6, ai discutat cu persoana despre consumul de alcool? E deschis sa vorbeasca cu un specialist despre asta? Chiar daca l-am diagnostica cu dependenta, daca el nu vrea sa-si schime paternul, nu-l va schimba.
Daca vrei sa discuti cu el despre asta, e important sa nu acuzi sau il critici pentru ca asta il va pune in defensiva. Daca il intrebi despre consum, e important sa fie pe un ton cald si sa-l intrebi ce beneficii ii aduc. Lasa-l sa vorbeasca si asculta numai. Sa nu critici nimic. Pe urma intreaba-l daca simte ca alcool ii cauzeaza probleme. Si intreaba-l ce teluri (goals) are. Prin discutia asta, ar trebui sa intervina disonanta cognitiva, adica o stare de tensiune interioara cand realizeaza ca, consumul de alcool contravine telurilor sale. Specialistul foloseste tipul asta de tratament (si inca cateva tehnici) care ajuta la motivarea persoanei sa se lase de baut. Altfel, doar pentru ca i se spune ca e dependent, risti sa nu obtii nimic.
magneB6 spune:
gina_raluca,
multumesc mult. sincer, eu nu am curajul sa vorbesc cu el despre asta. este vorba de tata, si imi este rusine pt. ca este un om deosebit, care mi s-a parut pana de curand foarte puternic.
a incercat sa vorbeasca mama ( nu stiu daca cum ai spus tu, dar mama mea este foarte blanda si non-confruntationala de obicei, asa ca ma indoiesc ca a fost dura cu el ). de obicei, tata e cel dur si critic in familie.
telurile lui sunt sa "fie linistit". este la pensie, deci alcoolul nu ii afecteaza munca in nici un fel. e destul de activ ( < 65 ani ), dar dupa-amiaza dupa ce isi termina munca, se aseaza si isi bea cei 2 litri zilnic. dar asta a devenit si o obsesie. au fost situatii in care a ajuns la 1 noaptea acasa dupa treburi, si a trebuit sa isi bea bere " ca sa se relaxeze si el in sfarsit".
deci pt. el relaxare = bere inevitabil. asta mi se pare cel mai ingrijorator, faptul ca lui ii este altfel imposibil sa se relaxeze. si berea e din ce in ce mai multa.
blackgirl0 spune:
Poate spun o prostie: insa de ce nu-i strecoara familia in mancare o pastila antalcol bine-bine pisata? In combinatie cu alcoolul ii va da niste stari asa de aiurea (greata, varsaturi, ameteli, cefalee ingrozitoare) in asa fel, incat numai gandul la alcool va face ca sa-i fie rau instantaneu. Eu cred ca in situatia descrisa, nu au nimic de pierdut.
Ah, si un control serios pentru ficat (teste serice, ecografie). Imposibil sa nu aiba ceva repercusiuni asupra ficatului atatia ani de ingurgitat otrava.
Si mai cred ca este alcoolism in stare pura. Poate nu a ajuns inca la gesturi violente cand i se interzice consumul de alcool (sau...??), dar nu-i prea departe. Psihoterapie nu merge la persoane de genul acesta. Din proprie experienta, numai gandul ca sunt la 2 m de groapa (adica in stare grava datorita alcoolului) ii face sa renunte la el.