Greseste la lucrari din teama de nu gresi
Am o fetita in clasa a 5-a, copil de 9 si 10 la oral, la tabla, sau la exercitiile lucrate individual in banca. Dar ce ne face la lucrarile scrise si la teze? Acolo greseste intotdeauna. Chiar si profesoara de matematica o intreba ce se intampla la teze.
Am intrebat-o si eu aseara, cand a venit cu teza de la mate la care a luat 7. Greseste din neatentie, la lucruri banale.
Mi-a spus ca la lucrari ii este teama sa nu greseasca si nu se poate concentra.
Cum o pot ajuta?
Nu sunt genul de parinte care sa o pedepseasca pentu o nota mai mica, dar m-am suparat pe ea, pentru ca lucrasem acasa genul acela de exercitii, le stia foarte bine.
La o fractie in loc sa inmulteasca cu 9 a inmultit cu 90, la o inmultire a "mancat" un zero. Sunt lucrurie pe care le stie, le face foarte bine in conditii normale, dar le greseste la lucrari.
Raspunsuri
Gabi_K spune:
Al meu (cls. a 6-a) idem. Nu e vina stresului, nu e genul de copil caruia sa-i pese prea tare de scoala E mai degraba neatentie. Si asta nu e doar din gimnaziu, asa facea si in clasele primare. La problemele grele unde juma'de clasa nu isi baga nasul deloc, el facea problema si gresea la ultimul calcul simplu.
In clasa a 5-a la sedinta cu parintii am intrebat proful de mate cum sa-l ajut. Raspunsul lui a fost: e din cauza varstei, si oricum, toata lumea mai greseste, nu va faceti probleme, doamna... Si asa in clasa a 6-a de la 9 am ajuns la 8, cu o teza de 7 si note de 5 si 7 plus cateva note mari de cand am luat taurul de coarne si il stresez acasa cu matematica.
Nu stiu ce e de facut cu acesti copii, a ta din cauza stresului, al meu din cauza lipsei stresului face greseli... Cand e stresat, are lucrari perfecte de 10*. Dar nu pot sa-l stresez tot timpul. I-am explicat ca nu va intra decat la licee slabe, sau la profesionale, ca va trai cotrobaind prin tomberoane daca nu-si da silinta Situatia nu e grava la noi deocamdata, dar cine a pornit odata jos in panta, greu se mai opreste...
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
www.dropshots.com/kincses3#" target="_blank">poze noi www.dropshots.com/kincses4#" target="_blank">poze si mai noi
www.dropshots.com/kincses5#" target="_blank">poze cele mai noi
Povestea nasterii: Lili si Robert
Tonnia spune:
De ce sa-i fie frica frica sa greseasca? Pentru ca e certata si cu fiecare nota mai mica pe care o ia ii este confirmata temerea ca e certata. Sunteti intr-un cerc vicios, trebuie sa nu-i mai fie frica, adica la prima nota mica sa vada ca nu se intampla nimic, nici cearta, nici dezamagire, nimic. Vedeti impreuna unde a gresit,remediati ce trebuie, dar prieteneste, cum ai face cu prietena ta pe care nu ti-ai permite sa o certi, deci cu un adult la care tii. Mai bine ai lasa-o sa ia odata un 4 sa vada ca nu se opreste lumea in loc. Daca-si depaseste frica poate se concentreaza mai bine, de fapt sunt sigura.
rrox3 spune:
Isabela daca ia 7 si te superi, nu faci decat sa-i intretii stressul si notele vor continua sa fie mici.
Te-ai gandit cum se simtea ea cand a venit de la scoala cu 7 la teza? Probabil era suparata si anxioasa anticipand dezamagirea ta. Daca in loc sa te superi aratandu-i ca nu a fost suficient de buna, ai fi luat-o in brate, ai fi linistit-o si i-ai fi aratat ca felul in care se simte ea e mai important pentru tine decat o nota de 7? Fiindca probabil asa este, nu?
E normal sa fie stresata daca la un 7 te superi. La un 2 ce ai face? Probabil ea isi imagineaza o catastrofa.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
Llaura spune:
De acord cu eliminarea pe cat posibil a fricii de critica/pedeapsa din cauza notelor.
Totusi, s-ar putea sa nu fie totul, sa aiba ea frica de examen (cum ii zic astia pe aici exam anxiety) si atunci eliminarea stressului notelor sa nu poata rezolva total problema.
Eu as incerca sa o ajut si sa fie mai increzatoare in ceea ce stie (as lasa-o sa faca probleme singura cap-coada, sa abordeze probleme grele si i-as zice ca sunt grele si as lauda-o ce solutie minunata a gasit, as ghida-o sa exerseze cat mai mult, as lauda-o, din astea) si as invata-o cum sa abordeze teza in sine: as avea grija sa fi mancat bine, sa fie odihnita, i-as spune sa citeasca fiecare problema cap-coada de cel putin trei ori inainte sa se apuce de rezolvare (asa e sigur ca intelege exercitiul si ca il poate lega de ceea ce stie ea din ce a invatat).
isabela, ar fi bine sa gasesti o cale cat mai devreme, e o problema asta cu teama de examen si unii dintre noi au avut-o de-a lungul intregii lor existente scolare :-) Bafta!
Edit: e cam mica poate fetita deocamdata, dar mai e ceva important la teze si examene, si anume organizarea timpului. Eu as avea grija sa aiba ceas si i-as spune ca nu trebuie sa faca subiectele in ordinea in care i-au fost prezentate, ci sa inceapa cu cele mai usoare/pe care le stie, asa merge cu viteza mai mare la inceput si capata incredere ca stie materia si poate sa faca o teza foate buna.
ruxij spune:
Sincer, eu nu cred ca greseste din frica de a nu gresi. Cred ca greseste din cauza ca are probleme de atentie, nu poate sustine atentia pe o perioada mai lunga si desigur sub conditii de stress. Exact asa am fost eu. Exact, cu 90 in loc de 9, cu uitat zerouri si mai luat cate un 7 etc. Din cauza neatentiei n-am intrat la clasa la care meritam la liceu, am intrat la Sf. Sava la mecanica in loc de Mate Fizica pt. ca n-am citit cu atentie problema si am rezolvat altceva. Dar vestea buna e ca, cu chiu cu vai, cu multa munca, am reusit. Doar ca din cauza problemelor de neatentie n-as fi putut intra la o facultate unde se cerea sa intri cu peste 9.50 samd. Dar sunt OK, o sa fie si ea OK, multa munca si face si ea ce poate. O sa compenseze cu oralul si se mai atenueaza totusi cu varsta, desi nu cred ca dispare 100% eu nici acum nu pot face nimic perfect. Deci in concluzie vestea proasta e ca fata ta nu va putea fi de 10 pe linie desi stie de 10 pe linie. Vestea buna e ca poate avea succes profesional si o viata fericita chiar si fara 10 pe linie.
anemona spune:
Poate in loc sa te superi pe ea ar fi mai bine sa ii dai cateva sfaturi care sa o ajute in fata unei lucrari, teze etc.
De ex sa citeasca cu atentie textul problemelor si cerintelor, sa aiba grija la ordinea in care le rezolva pentru a nu omite puncte sau subpunctesa, sa isi corecteze pe cat posibil fiecare subiect in parte, inainte de a preda lucrarea.
Poate ca lucrul acasa contra timp i-ar da mai multa siguranta in fata lucrarii si n-ar mai gresi, asa ca poti face cu ea simulari de genul: atatea execritii in atata timp (ceva de genul unei lucrari), la sfarsit pune creionul jos si corectati impreuna.
Sunt de parere ca mai bine iti folosesti energia si timpul pentru a-i oferi ajutor, decat pentru a o certa, asa va avea mai multa incredere in ea si va gestiona mai bine situatiile de stres.
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ruxij Sincer, eu nu cred ca greseste din frica de a nu gresi. Cred ca greseste din cauza ca are probleme de atentie, nu poate sustine atentia pe o perioada mai lunga si desigur sub conditii de stress. |
Cam asa este.
In plus, probabil ca fata ta este (cel putin la mate) clar peste medie si peste subiectele primite, astfel incat nu se concentreaza prea tare, avand senzatia ca stie din prima.
Acest gen de copil trebuie sa lucreze foarte mult, ca sa prinda niste automatisme in rezolvari; multe exercitii de acelasi fel, un fel de "toceala" la matematica.
Este cazul fetei mele mijlocii, foarte tare la mate, se observa si in viata de zi cu zi, socoteste in minte orice. La scoala, insa, se bucura cand ia media 9, ca de obicei e mai mica.
Solutie (recomandata mie de un profesor minunat): dupa ce scrii subiectul pe foaie (sau citesti ce primesti pe foaia cu subiecte), lasi stiloul pe banca si, timp de cateva minute, te uiti pe geam, prin clasa, nu te gandesti la subiecte. Adica nu te repezi. Apoi, te apuci cu cele mai simple subiecte. Daca unul nu-ti iese din prima, il lasi si treci mai departe. Intre timp, subconstientul lucreaza si gaseste solutia chiar in timp ce lucrezi la altceva. Daca tot nu gasesti solutia, macar nu pierzi timpul si rezolvi ce stii.
La sfarsit, daca termini tot, repeti pasul 1: lasi stiloul si stai cateva minute. Dupa care verifici.
Este o strategie buna de memorat pentru orice lucrare, examen care va veni. Fata mea cea mare (slaba la matematica) si-a insusit-o si, uneori, are rezultate mai bune decat sora ei "matematiciana".
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
isabela spune:
Multumesc pentru sfaturi, am sa le aplic.
Am fost la scoala sa vorbesc cu profesoara, sa vedem parerea de final de semestru. Mi-a spus ca este printre cei 5-6 copii din clasa, buni la mate, ca stie matematica, iar la teze , fie nu e atenta, fie o streseaza ceva.
Nu i-am spus ca probabil o streseza ideea ca trebuie sa obtina o nota buna.
filofteia spune:
Citat: |
Am fost la scoala sa vorbesc cu profesoara, sa vedem parerea de final de semestru. Mi-a spus ca este printre cei 5-6 copii din clasa, buni la mate, ca stie matematica, iar la teze , fie nu e atenta, fie o streseaza ceva. Nu i-am spus ca probabil o streseza ideea ca trebuie sa obtina o nota buna. |
Se intampla numai la teze? Atunci stresul vine clar de la tine... mi te si imaginez insistand ca teza este importanta , faceti muuulte exercitii pentru ca la teza trebuie sa ia o nota buna... si asa ajunge fata la scoala timorata deja...in ziua cand a avut teza la mate ce i-ai spus cand a plecat de acasa???
gabriela 1969 spune:
Aceeasi problema o am si eu cu baiatul meu.
Este bun la oral iar la scris face niste greseli prostesti de-mi vine sa .
Filofteia are dreptate.Il stresez prea mult inainte de orice lucrare si in special inainte de teze si imi dau seama de asta dar ma gandesc ca daca ma arat relaxata in fata lui,atunci se va relaxa si el si nu va da tot de poate.Recunosc,cu buna stiinta, sunt persuasiva.
A fost odata cand le-a dat lucrare la geometrie fara sa-i anunte si a luat 10 si cand a fost anuntat a luat o data 7 si o data 8.