Calendarul gradinarului vesel(13)
Raspunsuri - Pagina 16
valentinag spune:
Eu sunt foarte suparata!Rosiile noastre,la care am muncit de ne-a venit rau,sunt uscate pana aproape de varf!Toate.Rosiile din ele s-au innegrit si au cazut.Ma apuca nervii de atata munca care s-a dus pe apa sambetei.Dupa ultima ploaie,a 2-a zi erau uscate!Si nu numai la noi,la toata lumea din zona!Le-am lasat pe loc,in speranta ca or sa faca pe varfuri...
In schimb,zmeura e o nebunie,am cules vreo 3 castroane,am dat la toata lumea,am mancat si noi la greu,acum ce s-o mai coace vreau sa facem zmeurata.
Am scos ceapa si usturoiul,care culmea s-au facut,sunt frumoase,mari,sanatoase.Dovlecei am dat la toti vecinii,ca s-au facut multi si inca au flori gramada,castraveciori,am pus la murat 2 borcane de 5l,plus ce am mancat noi mereu,si inca fac,ca sunt plini de flori.
Au inceput si gladiolele mele sa inforeasca,daliile la fel,ambele hortensii au flori mari si frumoase.Regina noptii e superba,ti-e mai mare deragul sa treci seara pe langa ea,ca te imbata cu mirosul.
Iarba creste ca nebuna de la ploile astea,am ajuns s-o tundem aproape in fiecare saptamana.
M-am saturat de ploaie,vreau soare nene,mai bine ma muncesc la udat decat sa avem parte de ploi acide.
"La vita e bella"
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
leeloo2004 spune:
Sa stiti ca gladiolele mele nu sunt nici inalte, dar nici pitice - si deocamdata nu au nevoie de tutori - e drept ca le-am pus si pe linga agrdul de la gradina de legume, asa ca sunt mai ferite - pina acum au inflorit doar gladiole rosii, dar am vazut ca am una cu boboci roz-portocaliu, inca neinflorita. Oricum nu toti bulbii au fost productivi - din 20 de bulbi, doar 13 au tija de floare, cel putin deocamdata...uitati-le aici.
Am vazut ca si cei doi crini Hosta au boboci - sunt curioasa ce culoare au...
Aveti aici si hortensia plina de flori, linga ea am vazut ca mi-au crescut foarte bine niste rasaduri pe care le-am pus eu - floarea se numeste Clema Cleopatrei - inca nu are flori, sunt si eu curioasa sa o vad.
Si am si o intrebare, de fapt o nelamurire - ieri am cules o tura de castraveti din gradina - dar nu stiu de ce toti castravetii meu au o forma de grenada, nu se dezvolta normal - se umfla la un capat de arata ca niste bombite - la gust sunt foarte buni, proaspeti, dar am observat ca au foarte multe seminte fata de cei din comert (asta pe linga aceasta forma curioasa...) - aveti idee ce le lipseste de arata asa?????
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
Tala spune:
Valentina, imi pare rau pentru rosiile tale. Daca le stropesti acum cu ceva oare nu-si revin? Chiar azi imi mai spunea cineva ca a patit la fel, cu tot cu vecini deci probabil ai dreptate, e ceva legat de ploile astea.
Te invidiez pt regina noptii, nu stiu cum am reusit sa NU am desi mi-am dorit mult. Am luat niste rasaduri de la cineva pe care am uitat unde le-am plantat (daca le-am plantat), insa la anul pun seminte de jur imprejurul terasei ca sa ma imbat si eu de parfumul lor.
Leeloo, gladiolele se mai inalta si dupa ce iese bobocul, asa ca pregatesete-te cu tutori pt ca devine si mai greu cand infloreste si la o ploaie ceva se rupe.
Mie mi-au inflorit iar primulele, iarba creste frumos, am gasit rasad de rosmarin de cumparat si trandafirul lenes a luat-o si el usurel cu lastari noi.
Cam atat despre noi.
http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!
lbelciug spune:
Olympia, sincere felicitari pt succesul baiatului! Bravo lui!
Simali, merci pt traducere, am mai invatat ceva. Cat priveste comunicatul de la Nasa, pericolul nu sunt doar exploziile solare ci suprapunerea lor cu furtuni magnetice, ceea ce va duce la distrugerea sist de telecomunicatii etc.
Una peste alta, pt fam mea ar fi tragic sa ramanem zile intregi fara curent (nici duminica nu am avut si tare frustrant e mai ales ca si hidroforul tot electric e), ne gandim daca sa achizitionam un generator pe motorina.
leeloo2004, felicitari pt prima zi de gradinita a lui Tudor.
wow, superb e Phalaenopsis - e un soi de orhidee? Si hortenisa e spectaculoasa! Eu i-am pus la a mea praf de coaja de ou, sa vedem cum reactioneaza.
Sa ai pofta la papat fasolica si ma bucur ca ai rod mult de la ea. Eu am plantat din nou caci din prima tura abia am scos 2 pumni de fidelute.
Despre castraveti: au crescut asa probabil pt ca sunt intinsi pe pamant. Ma gandesc ca cei cumparati atarna pe araci si cresc lungi. E doar o banuiala, nu stiu sigur raspunsul. Ai mei sunt inca mici, fara fructe, din pacate partial atacati de melci. M-am saturat de vietatile asta, am pus si zat de cafea pe langa plante dar tot nu dispar!
Si mie mi-au inflorit primele 2 gladiole (rosu inchis), daliile au inca boboci. Tutorii sunt araci, nu? Poate ar trebui sa le pun si eu, dar nu prea mai am...
Stie cineva daca exista vreo metoda de conservare a dovleceilor? Estimez o productie f bogata, si cum sotul nu se omoara cu consumul lor, ma intreb daca ii pot congela.
Tala, leeoLoo, ar fi frumos sa ne vedem si sa ne admiram gradinile in curand live, ce ziceti?
valentinag, vai ce drama cu rosiile! Nici nu vreau sa ma gandesc cum as reactiona daca ar pati si ale mele la fel. Poate a fost vreo ploaie acida sau de la toxinele din aer? Aveai multe fire? Poate totusi isi revin sau pot fi salvate - intreaba si un la un magazin de fitosanitoare.
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
leeloo2004 spune:
Olympia, acum am citit - felicitari pentru baiat!
Liviana - nu, castravetii sunt intinsi pe sfori, nu i-am lasat pe pamint pentru ca m-am gindit ca o sa-i atace tot felul de vietati...Si eu am strins coaja de ou sa pun la hortensie - ma gindesc insa ca efectul oricum se va vedea abia la anul, asa ca am sa le pun pe la sfirsitul verii. Phalaenopsis este o orhidee - cred ca este cea mai comuna si mai usor de ingrijit - exista o multitudine de culori si dimensiuni. Eu mai una in miniatura, si aia are acum o noua tija de floare - astept sa infloreasca si am sa v-o arat si pe ea!
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
Tala spune:
Valentina ma gandeam ca inca nu e tarziu sa pui rosii de toamna (macar de suc sa aveti)
Leeloo am intrebat-o pe soacra-mea ce-i cu castravetii tai si mi-a zis ca se fac asa din cauza alternantei umezeala/lipsa de apa si/sau prea frig/prea cald. Castravetii trebuiesc ajutati sa se catere (apropo's de ce a zis Liviana ca stau pe pamant)
Liviana, suna tentant invitatia ta, dar la mine e 'nursery' - iarba e in crestere si mai trebuie sa astept pana vin copii mici la mine caci nu-mi place doar sa zic incontinuu 'nu calca pe iarba'. De dovlecei, poate ca daca ii congelezi (de asta eu n-am pus multi pt ca nici noi nu suntem mari consumatori)
Bucurie!
lbelciug spune:
Tala, pai nu e bai, veniti voi la noi daca aveti placere si timp in w-e. La castraveti nu le-am mai pus araci caci nu mai am, poate doar daca imi mai face din lemne socrul... oare asa ii scap si de melci?
Cu dovleceii, ma crezi ca nu imi inchipuiam ca se va face asa padure si cu atat de multe flori? Mie imi plac, dar totusi dupa de-congelat mai au acelasi gust?
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
olympia spune:
Pe fuga mereu hop si eu! Multumim pentru felicitari, maine ne inscriem.
Liviana, dovleceii merg taiati cubulete si pusi in pungi sau cutii la congelator. Noi asa facem si-s ok pentru ciorba.
Leloo, orhideea de care vorbim, e chipurile "orhidee falsa", am citit intr-o revista. Trebuie s-o pozez si eu pe-a mea.
Mare necaz cu rosiile, Valentina, asa atac rapid si de intindere, ce boala o fi?
Bnica, interesant ce zici tu cu siropul acela, mierea are proprietati conservante, deci nu-i poveste, s-ar putea sa merga reteta la rece. Care or fi proportiile insa?
Liviana, cu evenimentele de care zici tu io m-am gandit la provizii la beci, apa imbuteliata de pilda, ca fara curent, nu merg casele de marcat, nici frigiderele/congelatoarele, deci daca dureaza niste zile...
Pene colorate... cate putin din toate!
album
gradina
valentinag spune:
Liviana,avem cel putin 70 de fireN-am avut aparatul la mine sa va fac poze,dar vineri cand ma duc,fac sa vi le arat in ce hal sunt.
Tala,nu stiu daca se mai fac daca punem acum,e cam tarziu,da o sa-i zic lu' mamaie,sa vedem ea ce zice.Eu sper sa se faca pe varfuri totusi,ca erau numai din alea mari,roze asa,cu samburi putini si carnoase.
"La vita e bella"
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
Tala spune:
Liviana, multumim de invitatie, nu te refuz, deasemenea ramane valabil si invers, doar ca trebuie sa vedem cand pt ca avem we urmatoare cam aglomerate, nici nu stiu unde sa ma impart.
Valentina, sigur merg pt ca anul trecut am pus niste rosii in gradina mai tarziu decat data in care suntem acum si am avut productie serioasa, pana tarziu (era un soi de prunisoare care nu se pun pe araci, daca te intereseaza o intreb pe soacra-mea pt ca ea le-a pus defapt) si daca nu ma insel nici n-a facut rasad. le-a semanat direct (si acum am 20 de fire cred semanate direct in gradina)
Bucurie!