Fulgusorii de nov.dec 2009 (73*)

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cryss_oana spune:

Alexa felicitari pentru serbarea lui Razvan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luciandrea spune:

Buna seara!, mai este cineva pe aici?
Nu am mai intrat pt ca in week-end am botezat impreuna cu fratele meu un baietel, care ne este si nepotel dupa var. Am fost plecati de joi si ne-am intors aseara.
Ma bag sa citesc si revin, sa bag si poze noi va pooop

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura B spune:

Diversificarea intre 6 si 8 luni

Alapteaza copilul sau ofera-i formula inaintea alimentelor solide. Ofera solidele ½ pana la 1 ora dupa lapte. Laptele este mult mai important decat solidele atunci cand copilul incepe diversificarea.

La inceputul diversificarii nu-i oferiti solide seara. Organismul invata sa digere noile alimente ceea ce va deranja programul de somn.

Cantitatile de lapte zilnice, orientativ:

0-3 luni - alaptat la fiecare 1-3 ore, sau formula 500- 1200 ml
4-5 luni - alaptat la fiecare 2-4 ore, sau formula 700 – 1300 ml
6-8 luni – alaptat la fiecare 3-4 ore, sau formula 700 – 1100 ml (cantitatea scade, din cate inteleg eu, din cauza ca incepe diversificarea)
9- 12 luni- alaptat la fiecare 4-5 ore, sau formula 700- 900 ml

Ce cantitate de alimente solide trebuie sa manance copilul?
Copilul trebuie sa manance atatea alimente solide cate vrea el

In aceasta etapa, alimentele solide sunt date nu cu scopul de a aduce elemente nutritive. Pentru elemente nutritive i se da lapte (prin alaptat sau din formula). Solidele se servesc pentru practica.

Urmareste ceea ce copilul doreste in timp ce-l hranesti; asa va consuma cantitatea de care are el nevoie.

Nu exista un ghid batut in cuie care sa spuna exact cata mancare solida sau cati ml de lapte trebuie sa manance copilul. Asta pentru ca fiecare bebe este diferit. Fiecare va manca cantitatea de lapte si de solide de care are el nevoie.

Cantitatea de alimente solide pe care o mananca depinde de multi factori. Bebelusul tau e un omulet care, ca fiecare din noi, are apetitul lui.

De retinut:
- un copil care incepe diversificarea la 4 luni va manca o cantitate mai mare de solide decat un copil care incepe diversificarea la 6 luni
- un copil care incepe diversificarea cu bucatele de hrana va parea ca mananca mai putin decat un copil care incepe cu piureuri
- un copil caruia ii erupe un dintisor va manca diferit cantitativ cateva zile, dar in cateva zile apetitul va reveni la normal
- un copil preocupat de o noua jucarie va fi mai putin incantat sa fie luat pe sus, pus in scaunel si hranit
- copii cresc in “hop”uri. In functie de etapa, crestere brusca sau platou, apetitul e diferit

Medicii pediatri va pot spune ca nici un copil nu se va infometa cu intentie. Majoritatea copiilor sanatosi vor manca exact cantitatea de alimente de care au nevoie. Rezistati tentatiei de a-i oferi copilului inca o lingurita dupa ce el va indica ca nu mai doreste. Altfel ati putea ca accidental sa perturbati abilitatea bebelusului de a se auto-regla in ceea ce priveste cat mananca. E important sa urmariti mereu cu atentie ceea ce doreste copilul, intrucat pattern-ul se poate schimba zilnic.

Oferindu-i alimente diverse, il ajutati sa-si ia singur cantitatea de elemente nutritive de care are el nevoie.

Cateva lucruri pe care sa le urmariti in timp ce hraniti copilul, pentru a va asigura ca nu il supra sau sub alimentati…

Mai vrea sa manance:
• se apleaca spre lingurita
• deschide gurita
• apuca cu manuta mancarea si incearca sa o duca la gurita

Nu mai vrea sa manance:
• inchide gurita cand lingurita se apropie
• scuipa mancarea
• intoarce capul cand vede ca se apropie lingurita

Un copil sanatos si bine hranit va avea regulat diapere ude si unul sau doua scaune pe zi.

Daca esti nesigura despre alimente, sau despre cat mananca copilul, neaparat discuta cu un medic pediatru.

Traducere (adaptata, pentru ca nu am avut rabdare) dupa: http://www.wholesomebabyfood.com/solidfood6to8montholdbaby.htm

Am tras cu ochiul si la 8- 10 luni, si am gasit si acolo informatii interesante…

Cand copilul incepe sa mearga de-a busilea si incearca sa se ridice, e foarte posibil sa ii scada brusc interesul pentru mancare. In acel moment e mult prea ocupat cu exploratul, iar faptul ca e pus in scaunel ca sa fie hranit nu-i chiar ceea ce-si doreste el.
Incepe sa devina din ce in ce mai independent, sa-si arate preferinta pentru anume alimente, sa refuze sa fie hranit cu lingurita. Inarmati-va cu multa rabdare. E doar o etapa, va trece in curand. Lasati-l pe copil sa va ghideze. E important ca cel mic sa decida ce alimente vrea sa manance.
La varsta asta (incepand cu 8 luni) i de pot adauga condimente in mancare, iar hrana moale se poate doar taia foarte fin, in loc sa o pasati. Etc…

"At first, dreams seem impossible, then improbable, and eventually inevitable. " Christopher Reeve
"A man who removes mountains begins by carrying away small stones" William Faulkner

Mergi la inceput

Luciandrea,eu mai sunt prin zona...felicitari pentru finut,sa creasc mare si sanatos si voi sa va bucurati de el.Am vazut pozele,ai o fetita superba si tu o silueta de invidiat.Laura multumesc pentru informatii,m-am linistit cu laptele,tot aveam o teama ca nu bea suficient,desi in afara de 800-900 ml formula,60-70 ml(cateodata si mai putin) apa si ocazional suc de fructe,altceva nu bea.Crezi ca e suficient?

Mergi la inceput

In primul rand trebuie sa-mi cer scuze ca pana acum am tot uitat ce era mai important: cu intaziere mare, vreau sa urez si eu “La multi ani!” si tot binele pentru Marie Rebecca, Flavius, David, Mihai, Dragos si Eva, si pentru toti copilasii care au impinit un numar rotund de lunite.

Allexa, felicitari pentru baiatul mare! Ai cumva si poze de la serbare?

Bussymummy, va admir! Bravo Andi: si curajos, si ascultator, si indemanatic (imi inchipui ca trebuie sa fie, ca nu e deloc usor ce a invatat el)!!
Cat despre cum povestesti despre Vladut ca tremura cand vede mancarea…... hahaha…. parca ai descris-o pe Sophia mea. Eu ma bucur de pofta ei de acum, ca cine stie ce ne asteapta peste cateva luni!

A_driana, Doamne-ajuta sa fie analizele bune! Si cand vor fi, poate te linistesti putin si tu, bine?

Luciandrea, felicitari pentru finut, sa va traiasca!

Cryss, cred ca doar tu esti in masura sa zici daca baiatul tau bea suficiente lichide. Cantitativ, se incadreaza in normal, Dar el e activ, multumit, umple bine si normal diapers-ii? In plus, dupa mintea mea, e extrem de important ce-ti spune instinctul.

M-a lovit curiozitatea, am cautat putin pe net si am gasit un raspuns al unui medic pediatru, pe cnn, la intrebarea “cata apa trebuie sa bea bebelusii”? (raspunsul pe larg e aici http://www.cnn.com/2009/HEALTH/expert.q.a/07/20/babies.water.drink.shu/index.html ):
pana in 6 luni bebeii nu au in mod normal nevoie de ea. E ok daca e data putina, ca sa le opreasca sughitul de exemplu. Data prea multa insa, ii umple si atunci ei nu mai beau suficent lapte hranitor. In plus, prea multa apa poate produce “intoxicarea cu apa” (prin debalansarea electrolitilor, scuze, nu stiu daca asta e termenul corect. Acum am inteles insa si de ce copilasilor care vomita mult sau au diaree nu li se da apa simpla, ci Pedyalite, un fel de apa distilata cu electroliti; apa simpla ii hidrateaza, dar debalanseaza echilibrul electrolitilor, ceea ce duce la intoxicarea mai sus pomenita).
Intre 6 si 12 luni, se poate introduce apa in sticluta sau in canita cu cioc, in idea ca bebelusul trece pe alimente solide, il ajuta cand e vreme calda cu umiditate mare, si e de ajutor si in cazul constipatiilor, doctorita zicea ceva de oricat intre 60 si 240 ml.
Dupa un an, o regula buna ar fi sa i se dea copilului lapte la masa si apa intre, de cate ori ii e sete.
In general, daca urina are o culoare galben deschis inseamna ca cel mic e bine hidratat.

E clar ca eu nu am respectat ce zice tipa, cel putin cu Diana: fata cea mare nu a baut apa pana aproape de 5 ani, nici sucuri, ci numai lapte rece. Sa vedem cum o sa fie cu Sophia, ca astia micii au si ei mintea si preferintele lor.

Inca o data, Criss, daca e sa ne luam si dupa informatiile de pe net, se pare ca baiatul tau bea o cantitate ok de lichide, adica nici prea multe, nici prea putine.

Si acum sa ma laud si eu putin cu puiul meu mic: la bazin azi a fost cam maraita (eh, daca asta noapte nu a dormit bine), iar in cele 10 minute pana cand am ajuns acasa mi-a adormit. Nu am vrut sa o trezesc, asa ca am pus-o in patutul ei iar eu m-am apucat sa va scriu un mesaj. Cand am terminat treaba, o verific pe Sophia si ce credeti ca facea ea? Se www.flickr.com/photos/11882381@N02/4661120149/" target="_blank">dezbraca singura, in liniste

"At first, dreams seem impossible, then improbable, and eventually inevitable. " Christopher Reeve
"A man who removes mountains begins by carrying away small stones" William Faulkner

Mergi la inceput

Sunshine, am dat din intamplare la capitolul despre alaptare de un raspuns al tau:

Citat:
citat din mesajul lui sunshine2009

Bebelusul are in primii 2 ani de viata cam 10 perioade numite "perioade bruste de crestere". Ele s-au recunoascut in urma unui studiu si le voi scrie mai jos. Nu trebuiesc luate cu exactitate la minut, sunt foarte mult dependende de bebelusi, iar durata lor la randul lor difera. Eu va voi da numai niste medii:
- Sap 4 ½ pana la sapt 5 ½ , cu posibilitatea la sfarsitul sapt 6 a unei perioade"furtunoase"
- 7 1/2-9 1/2, perioada de apogeu sapt 8, perioada furtunoasa S10
- 11 ½-12 ½, perioade furtunoase: S12 si S 13
- 14 ½-19 ½ , perioade furtunoase S 17 si 21
- 22 ½ - 26 ½, perioada furtunoasa S 26
- 28 ½-30 ½ - apare mai rar
- 33 ½-37 ½, apogee 36 si 39
- 41 ½-46 ½, apogee 44, 49
- 50 ½- 54 ½, apogee 53, 58
- 59 ½-64 ½, apogee 61 ½, 66,
- 70 ½ -75 ½, apogee 72 ½,79

In aceste perioade copilul devine cu totul altfel decat cel “cuminte” cu care am fost obisnuite, plange mai des, doarme rau , mananca mai rau (voi reveni aici) vrea tot timpul la mami.
Dar aceste perioade sunt un rau necesar, pentru ca atata fizic cat si psihic el se va dezvolta foarte mult in aceste saptamani. Nu voi putea sa le descriu in parte pe fiecare,, au facut-o alti autori in aprox. 400 de pagini, incerc sa va transmit numai mesajul lor general.

Mi se pare foarte interesant. Stiam ca exista perioadele bruste de crestere, am mai citit ca in perioadele respective ritmul obisnuit de alimentare al bebeilor se modifica, dar nu stiam ca cunoaste numarul perioadelor, ca ele sunt aproximativ intre saptamanile x si y.

Daca ai timp, ne poti da detalii (daca sunt si restul fetelor interesate, desigur), te rog? Ai undeva descrierea perioadei de crestere care apare intre saptamanile 28 1/2 si 30 1/2 - evident ca asta ma intereseaza pe mine acum mai mult, pentru ca aici se incadreaza fetita mea.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui sunshine2009
(...)La BB care primesc formula se evita scuturarea sticlei la preparare! (...)

Tot eu, de data asta sunt in ceata: cum adica se evita scuturarea sticlei la preparare?
Daca nu scuturi biberonul, cum dizolvi laptele praf in apa?
De asemenea, in sticlele cu formula ready-to-use, parte din formula se depune in timp pe fundul sticlei, se recomanda scuturarea temeinica.

E probabil ceva ce-mi scapa, scuze de insistenta, sunt obosita rau...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tiusca spune:

Buna dimineata!
Sunshine bine ai venit la noi!
Laura cate informatii utile ne-ai dat tu acolo
A_driana-eu sunt in extrema cealalta-suge prea mult si mananca mai putin,dar m-am linistit dupa ce am citit articolul pus de Laura.El pur si simplu sare pe san cand este la mine in brate si marait si nu pot sa-l refuz!Ieri a mancat iar carnita si tare ma bucur.Astept ziua cand nu o sa mai am emotii la masa de pranz.Si acum intrebare:cata branzica intr-o sapt.?Eu ii pun 2 lingurite de branzica la masa de fructe.Si papa tot.Scaunul este bun,cateodata si de 2 -3 ori pe zi,deci nu-l constipa.Trebuie sa-mi fac curaj si sa-i bag si ficatelul,dar cand stiu cat de amar este...
Alexa,la fel de mandra am fost si eu ieri can mi-am vazut baiatul cel mare la serbare.A dansat calusarii si era sa scump.Creste inima in mine cand il vad descurcaret.Azi are concurs cu calusarii la Zilele copilariei.Ii tin pumnii sa se califice.Daca nu,nu-i bai.Ptr.mine e cel mai bun calusar.Descarc poze mai pe seara si va pun cu el.
A_driana sper sa vi cu vesti bune de la analize
Luciandrea-felicitari ptr.botez si sa-ti traiasca finutul!
Oana-eu recunosc ca nu prea bea apa,cateva lingurite dupa masa.Dar uda scutecul bine.
Pisko-ce face bebe, a inceput sa manance?
My_lady-bafta la examene!
Ce haioasa e Sophia si atat de grasuna; si Diana ce coafura frumoasa are ea acolo.Imi face si mie pofta de o fetita,dar asta e...raman cu 2 baieti
Va pup si va doresc o zi frumoasa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_driana spune:

'neata
ne-am intors de la analize, de data asta i-a luat sange din deget (ca la 2 luni i-a luat din vena, si la ciuruit de cateva ori pana a reusit )...el nici mac n-a zis, se uita la ac, cum il desface, ce face asistenta acolo.......era superrrrr curios de tot....cand l-a intepat ma asteptam sa caraie macar, el radea....puiul meu cuminte ...dupamasa avem analizele....

lauraB, foarte interesant ce ai postat (eu vreau sa-ti multumesc pt asta, ca pe langa atata treaba cu fetele si casa, mai ai timp sa traduci si sa scrii atata ), sunt total de acord.....dar cum am spus el de la laptic nu a depus mai nimic...prin urmare ii trebuie mancare, cu tot riscul de-a ajunge intr-o perioada mai mare sau mai mica de timp pe formula (eu sper din suflet ca mai mare )
sophia ii o bomboana, cum se dezbraca ea singura
tiusca daca suge inca asa de bine, ii foarte bine, si daca depune bine, cu atat mai mult, continua sa-i dai, si inainte sa-i dai solide...si solide numa de gustare si sa se obisnuiasca cu ele...dar cum i-am spus si laurei, david n-a mai luat aproape nimic in greutate de la laptic...asa ca...
sunshine vad ca tu ai informatii pretioase ....i-a mai spune si pe aici ce si cum cu bebelusii si perioadele lor....
lucy sa va traiasca finutul
cryss, daca uda pampersi, si culoarea ii galben deschis ii ok...deci cand vad ce cantitati ai scris acolo imi pun un semn de intrebare...ca oare david bea macar atata?...nu cred.......

A_driana , de minunea mea David-Andrei

Mergi la inceput

Laura,multumesc inca odata,acum m-am linistit de tot

Mergi la inceput