Dinti innegriti in urma unei cazaturi
Buna, mamicilor mai experimentate decat mine! Baietelul meu de 2 ani si un pic a cazut urat si s-a lovit la gura, exact nu am vazut cum fiindca era cu tati. Si-a spart buza superioara pe interior, a avut-o umflata, a fost vanat pe interior (partea de sub buza, deasupra dintilor), gingiile i-au sangerat, dar a trecut. Au ramas insa incisivii centrali superiori cu o culoare mai inchisa, un pic parca si-au mai revenit dar tot sunt mai inchisi decat ceilalti. A trecut o luna de la necaz. Voi ati patit asa ceva? Nu am mers la stomatolog fiindca nu suporta sa ii umblu acolo, poate il mai doare inca, dar intentionez sa merg macar sa il intreb si poate reusesc sa il fac sa stea la control. Ce credeti, isi revin? Toata lumea imi zice ca oricum sunt dintii de lapte, dar pe mine ma doare sufletul fiindca ii avea asa de frumosi, perfecti, si avem atata grija de ei, ii periem frumos dupa mese , ... a fost mai greu acum fiindca nu ma lasa de durere, dar cu grija reusim. Multumesc anticipat pentru pareri!
"Un copil exprima parerea lui Dumnezeu ca lumea ar trebui sa continue." Carl Sandburg
Raspunsuri
danielatt spune:
Buna,
si noi am patit-o, Matei care acum are 3 ani, pe la 2 ani a dat cu gura de manerul de la un balansoar si si-a rupt jumatate de dinte. De atunci, cei doi din fata, s-au ingalbenit, acum se tocesc..este cumva prin simpatie cred. In orice caz, din cate m-am documentat..il las in pace pana la dentitia definitiva. Pediatra lui a spus acelasi lucru.
Ah..si dintii din fata ai lui fimiu erau frumosi si albi !..acum..speram cei definitivi sa iasa la fel.
Parerea mea este sa-l lasi in pace.
floaredemac spune:
multumesc, danielatt! A mai patit si altcineva ceva asemanator?
"Un copil exprima parerea lui Dumnezeu ca lumea ar trebui sa continue." Carl Sandburg
Noa spune:
Noi am patit la fel pe la 4 ani.
Incerca sa faca ,,roata" si a cazut cu dintele de sus exact in parchet.A sangerat putin gingia si dupa cateva ore culoarea dintelui a devenit din alba, gri.Ne-am dus la un stomatolog care dupa ce a examinat-o mi-a spus ca ,,a murit nervul" si nu stie daca mugurele definitiv a fost afectat.Vestea buna era ca dintele nu era fisurat, altfel existand riscul de cangrena.Mi-a mai spus ca dintele de lapte trebuie mentinut pe arcada cat mai mult posibil pentru a pastra locul pentru dintele definitiv.
Surpriza a venit la cateva zile dupa vizita noastra la dentist cand dintele a devenit din gri, inapoi alb.Deci nici vorba de murit nervul sau altceva.Acum e perfect alb la fel ca ceilalti.
Asa ca ,mai gresesc si medicii.
floaredemac spune:
Noa, mi-ai dat o veste buna! Da, Doamne, sa fie si la noi la fel, poate ca isi revin un pic mai greu fiind mai cruzi, mai "tineri" decat dintisorii fetitei tale. Eu tind sa cred ca mai este inca gingia vanata la radacina dintelui, si poate de acolo culoarea un pic modificata. Ma incurajez singuraMultumesc mult!
"Un copil exprima parerea lui Dumnezeu ca lumea ar trebui sa continue." Carl Sandburg
gecko spune:
si baiatul meu s-a hotarat sa-si pileasca frontalii de marginea cazii (la un an si 6 luni). Asa ca in doua zile am fost cu el la stomatolog (experienta este din Australia). Acesta ne-a linistit spunandu-ne ca doar smaltul este sarit fara sa se ajunga la dentina. Se pare ca la prima dentitie smaltul este foarte fragil. Si tot stomatologul ne-a spus (mai degraba ne-a prevenit ca sa nu intram in panica) ca e posibil ca in urmatoarele 1-2 saptamani incisivii frontali sa devina gri. Explicatia a fost urmatoarea: la capatul radacinii, in alveola, se afla pachetul vasculo-nervos al dintelui. In momentul in care copilul "cade" in dinte, dintele este impins in alveola si raneste acest pachet vasculo-nervos iar acea culoare gri ce o capata dintele este echivalentul unui hematom/a unei vanatai pe care ai vedea-o daca sa zicem ca s-ar lovi copilul in cot. Tot el ne-a spus ca in timp dintele isi revine la culoare initiala, dar ne-a prevenit ca timpul asta e variabil...6 saptamani - 6 luni.
Posibil de aia sa aiba si sensibilitate la atingere in zona respectiva. Pentru ca a fost lovit si nervul...dar aia nu inseamna ca e mort. Cu putintica rabdare trec toate.
floaredemac spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gecko si baiatul meu s-a hotarat sa-si pileasca frontalii de marginea cazii (la un an si 6 luni). Asa ca in doua zile am fost cu el la stomatolog (experienta este din Australia). Acesta ne-a linistit spunandu-ne ca doar smaltul este sarit fara sa se ajunga la dentina. Se pare ca la prima dentitie smaltul este foarte fragil. Si tot stomatologul ne-a spus (mai degraba ne-a prevenit ca sa nu intram in panica) ca e posibil ca in urmatoarele 1-2 saptamani incisivii frontali sa devina gri. Explicatia a fost urmatoarea: la capatul radacinii, in alveola, se afla pachetul vasculo-nervos al dintelui. In momentul in care copilul "cade" in dinte, dintele este impins in alveola si raneste acest pachet vasculo-nervos iar acea culoare gri ce o capata dintele este echivalentul unui hematom/a unei vanatai pe care ai vedea-o daca sa zicem ca s-ar lovi copilul in cot. Tot el ne-a spus ca in timp dintele isi revine la culoare initiala, dar ne-a prevenit ca timpul asta e variabil...6 saptamani - 6 luni. Posibil de aia sa aiba si sensibilitate la atingere in zona respectiva. Pentru ca a fost lovit si nervul...dar aia nu inseamna ca e mort. Cu putintica rabdare trec toate. SUNT CEL MAI FRUMOS DIN ORASUL ACESTA!!! |
Multumesc mult! Uite ca nu sunt chiar "tufa de venetia", ce ti-a explicat tie medicul referitor la culoare incercam si eu sa spun prin fraza asta: "Eu tind sa cred ca mai este inca gingia vanata la radacina dintelui, si poate de acolo culoarea un pic modificata". Dar nu stiam cum sa ma exprim Mi-ai mai ridicat moralul! Ma inarmez cu rabdare, vizitam stomatologul (care imi va spune probabil :ooo, sunt doar dintii de lapte), si mai intru pe aici sa scriu cum evoluam, poate e de folos si altor mamici panicate ca mine MULTE MULTUMIRI INCA O DATA!
"Un copil exprima parerea lui Dumnezeu ca lumea ar trebui sa continue." Carl Sandburg
monicabo spune:
Buna,
Si noi am patit anul trecut ceva asemanator, o cazatura care s-a lasat cu o vanataie la gingie, urmata dupa un timp de o innegrire (capatat o nuanta de gri) a dintilor incisivi de sus.
Stomatologul la fel a spus ca nervul a fost afectat ireversibil, si ca asa vor ramane dintii pana cand vor aparea cei definitivi.
Dr. pediatru mi-a spus ca posibil ca la nivelul dintilor sa se fi format un hematom, adica o vanataie, dar fiind tesut dur, dureaza mai mult pana se retrage. Si ca nu prea crede sa fie afectat nervul, ca ar fi deranjat-o, plus ca nu era obligatoriu sa se modifice culoarea, si ca ramane la parerea ei de hematom.
In paralel am consultat si un homeopat, care ne-a dat un tratament, pe care il voi scrie imediat.
Hypericum 200 de 4 ori dimineata si seara timp de 2 zile sau Hypericum M de 3 ori in 24 de ore dimineata-seara-dimineata . Doza este de o pilula. Staphisagria 200 la 2 saptamani dupa Hypericum, la fel ca Hypericum 200 (dimineata-seara-dimineata-seara).
Hypericum este pt nervi, iar Staphisagria este remediu care ajuta refacerea dintilor in urma unor traume.
Mai imi spusese de remediul Arnica montala, care este pentru traumatisme unde s-a produs o extravazare cu sange si ajuta la resorbtie - noi nu am mai apucat sa il luam pt ca s-a rezolvat problema.
In final, coincidenta sau nu, dintii au reinceput sa se albeasca cam la 2-3 saptamani dupa finalizarea tratamentului homeopat, exact termenul dat de homeopat... Ori a ajutat tratamentul, ori pur si simplu venise vremea hematomului sa se retraga...
Daca totusi zici ca se observa oarece imbunatatiri, atunci eu cred ca este vorba de ceva reversibil.
La noi, dintii si-au revenit cam la vreo 2 luni si jumatate de la cazatura (timp in care am facut si tratamentul ala), iar innegrirea dintilor am observat-o cam la 2 saptamani dupa incident (adica sigur-sigur nu in zilele imediat urmatoare incidentului).
Hai ca m-am cam intins. Bafta, si sanatate multa, sa treaca repede
Monica cu Andreea Ioana - 11 iulie 2007 www.andreeaioana.ro" target="_blank"> Poze
Povestea sarcinii si a nasterii
si Ana Maria - 13 noiembrie 2008
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
floaredemac spune:
monica, foarte interesant ce spui tu! Pana acum unul dintre dinti as indrazni sa spun ca e la aceeasi culoare ca ceilalti, dar celalalt a ramas mai gri. Stomatologul pe care l-am consultat pana la urma (telefonic) ne-a spus ceea ce v-a spus si voua pediatrul, cu completarea ca s-ar putea ca acesti dinti sa cada mai devreme un pic. M-a intrebat daca se miscau imediat dupa cazatura, i-am zis ca nu, si a subliniat: atunci, nu acum. Aviz amatoarelor: daca patiti asa ceva, verificati-i si, daca se misca, impingeti-i la loc, au o radacina f. superficiala si poate aveti noroc si "se prind" la loc. Apoi fuga la dentist! Asa ceva am patit eu cand eram mica, din povestile mamei mele.
Daca nu deranjez, o sa iti trimit PM legat de tratamentul homeopat, ca nu am inteles ceva. Multumesc!
"Un copil exprima parerea lui Dumnezeu ca lumea ar trebui sa continue." Carl Sandburg
bagoiu spune:
si noi am patit-o. inteleg ca mai grav ca voi, adica pe la 2 ani si-a lovit incisivii de sus, unul s-a innegrit, altul s-a spart. Medicul ne-a zis sa urmarim sa nu faca vreo infectie. N-a fost cazul. Dupa vreo 2 ani, fiind slabiti in urma loviturii, au cazut de totla o noua lovitura Acum are 5 ani jumatate si ii asteptam pe urmatorii. Inca nu ma gandesc ca au fost afectati si mugurii. Sper ca de astia vom avea mai multa grija..
Macrina spune:
Irina, dar nu si-au schimbat pozitia, adica n-au cazut in groapa? Pe mine asta ma streseaza, ca micsoreaza spatiul normal si isi stramba apoi toata dantura