Sexualitatea si copiii (titluri de carti)
Caut titluri de carti (prefer autori americani sau englezi, traduceri sau nu) pe tema sexualitatii/discutii purtate cu copiii (7-12 ani), un fel de ghid, daca se poate cu cat mai putine inflorituri si . Cineva de pe forum mi-a recomandat deja doua (), vreau si altele, daca aveti.
La tzara americana (poze)
Raspunsuri
Macrina spune:
Eu am luat-o pe www.amazon.com/Period-Girls-Guide-JoAnn-Loulan/dp/0916773965/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1274414093&sr=1-1" target="_blank">asta.
Ma gandesc cand sa trec peste ea cu fata (are 6)..
Parca as mai astepta
ML spune:
Iti multumesc frumos, Macrina, pastrez si titlul acesta.
Si eu ezit, citeam pe Internet ca prin clasa a 3-a li se vorbeste la scoala despre mai multe (ai idee cumva daca este cls a 3-a?) si in cls a 7-a despre si mai multe. Si ca tot ce le spun ei acolo ar fi taaare nepotrivit pentru cat ar trebui sa afle la varstele respective .
arminad spune:
Fiica-mea n-a prea ramas cu nu stiu ce din "educatia" aia de la scoala.
Inca de la virste mici, mai ales fetele, mai prind si din zbor informatiile ba de la tv ba internet sau pauza de la scoala. Cea mai buna abordare e sa fii acolo cind intreaba, sa dai raspunsuri simple si apropiate de nivelul de intelegere al virstei, sa provoci asa tangential discutiile pe tema asta. Pe mine ma amuza termenul pe care il folosesc americanii "the big talk". Cum o fii aia adica programezi discutia fix vineri in 23 aprilie la ora 5 dupa masa
Apoi mai depinde de copil. Cum ziceam, fetele sunt mai intuitive, curioase se prind mai repede.
Celui mic prevad ca va trebui sa ii fac schite mai detaliate si cu multe sageti
carolinah spune:
ML, scrie-ne si noua te rog celelalte 2 titluri.
Eu ma gandeam sa discut o parte (ciclu etc) cand vad ca incep sa-i apara primele semne de pubertate, si apoi despre sex, sarcina etc cand ii vine ciclul. Intre timp mai discutam asa de genul: toate fetele au par la axile si la "pasa", si tu vei avea sani etc (au 7.5 si 5 ani).
Voi cum v-ati propus/ati discutat?
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui carolinah Eu ma gandeam sa discut o parte (ciclu etc) cand vad ca incep sa-i apara primele semne de pubertate, si apoi despre sex |
Probabil atunci va cunoaste mai multe ca tine.
Nu e o gluma, e realitate. Din ce am vazut eu la fetele mele, 9-10 ani este varsta cand nu mai au nici un secret. "Informarile" incep si mai devreme si nu e vorba doar de folclor, ci si cu material didactic, sutit de pe acasa.
Ce pot face parintii este sa slefuiasca informatia, ca sa nu fie perceputa gresit.
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
rrox3 spune:
Carolinah discuta tot cu prima ocazie Rufus are dreptate, desi chiar si la 10 ani mai ai ce sa le clarifici si conteaza foarte mult sa te vada deschisa si neinhibata pe subiect. Asa capata incredere sa-ti ceara sfatul la nevoie.
Si e de preferat sa discuti natural, fara sa insisti, cand prinzi ocazia potrivita, nu premeditat si stresata
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
carolinah spune:
Pai stati asa ca primele semne de pubertate apar pe la 8.5-9 ani, nu la 10!!!
Si n-am niciun stres sa discut subiectul, nici vorba de the big talk. Si nici nu cred ca va fi o discutie mare ci mai multe, mai mult sau mai putin detaliate, in functie de moment, curiozitate etc
doar ca acum, cand o vad asa copilaroasa jucandu-se cu papusile, parca ma vad cam penibila si cam prea dornica sa o "cresc"...
arminad spune:
Probabil atunci va cunoaste mai multe ca tine |
Rufus stii ca e si un banc pe tema asta. Cica mama o abordeaza pe fiica sa discute despre sex. La care fiica raspunde senin " Da mama, ce anume vrei sa stii? "
sorana spune:
citat din mesajul lui carolinah ML, scrie-ne si noua te rog celelalte 2 titluri. Eu ma gandeam sa discut o parte (ciclu etc) cand vad ca incep sa-i apara primele semne de pubertate, si apoi despre sex, sarcina etc cand ii vine ciclul. Intre timp mai discutam asa de genul: toate fetele au par la axile si la "pasa", si tu vei avea sani etc (au 7.5 si 5 ani). Voi cum v-ati propus/ati discutat? Caro |
Poate si din motive de grup de prieteni mai mari (fi-mea are 7 jumate, prietena ei "cea mai buna" a implinit 10) eu am avut discutii despre ciclu si cresterea sanilor intre 4 si 6 ani. Combinate un pic cu genetica (adica are mai mari sanse sa aiba sani mici camine decat sani mari ca bona - a fost relativ nefericita de asta ). Ii este deja destul de clar totul despre conceptie si nastere (adica incepand cu fertilizarea ovulului de catre spermatozoid, dar nu cred ca ii e foarte clar cum a ajuns spermatozoidul acolo )
Acum mai avem cand si cand discutii despre sex dar tind sa cred ca pana la 8 ani informatia va fi completa.
In cazul nostru au fost de fiecare data raspunsuri la intrebari, asa cum le-a formulat copilul la varsta respectiva. Nu a fost nici un "big talk" si multe-multe "small talk". La 5 ani spermatozoidul se numea "samanta" iar ovului "ou mic". La 7 ani stim denumirea exacta . Si cel putin despre corpul femeii si functionarea lui informatia chiar e completa. Fi-mea a avut intrebari gen "unde se produce ovulul", "unde se intalneste cu spermatozoidul" "unde sta bebelusul", etc.
La 4-5 ani cred ca este mai mult despre nastere si formarea embrionului, fatului, cresterea lui in burta mamei. Cam atunci i-am zis si despre ciclu.
Sorana si Monica (7 ani)
ML spune:
Arminad, in clasa a 3 a a fost big talkul? Pai nu sunt toate "big" si "real" si "international" si "I" cu majuscula in mijlocul propozitiei pe aici? Am scos TVul de 9 ani
Caro, Arminad()e de vina, uite cartile, nu stiu insa daca le poti gasi in Ro:
http://www.amazon.com/Underground-Guide-Teenage-Sexuality-2nd/dp/1577491319/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1274219114&
http://www.amazon.com/Changing-Bodies-Lives-Expanded-Relationships/dp/081292990X/ref=pd_bxgy_b_text_b
De cea de mai jos insa s-ar putea sa dai (nu am citit-o, era recomandata pe un alt forum):
Cum sa le vorbim copiilor despre sexualitate, autori Linda si Richard Eyre, editura Trei.