Cat de grava este situatia la nivel global?

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Ei, de unde atata suparare? Doar vorbim si noi asa, nu...

Speculatiile valutare sunt foarte dificile intr-o criza globala. Iar speculatiile la bursele industriale sunt si ele greu de facut, atat americanii cat si europenii au interzis short sales in mod repetat.

Pe termen lung, numai titlurile de valori emise de guverne (bonds) vor da un return bun. Mai precis, ori iesim din criza si ele vor fi onorate, ori nu iesim si atunci nu mai exista viitor .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Citat:
citat din mesajul lui vikinga

Pai astea sunt solutii pt romania, IIleana, europenii un' sa plece in China?
Io daca vreau sa-mi tin banii si in interesul meu dar sa si tin contra deprecieii euro...

Ai citit numai prima propozitie din postarea careia ii raspunzi, este? :/
E greu de legat o conversatie in conditiile astea.

Lasa, noroc cu oja roz asortata la posetuta...
----

Edit: ce-s alea short sales?


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui iileana

Edit: ce-s alea short sales?



In tranzactiile la bursa (ca exista termenul si in tranzactii imobiliare), inseamna urmatoarele: eu, agent la bursa, estimez ca valoarea actiunii Ford va scadea de azi pe maine. Declar ca vreau sa cumpar 10 actiuni Ford, dar n-am acum banii: deci, le "imprumut". Dat fiind ca sunt respectabil, Ford mi le da "pe cuvant".

Dar eu le "vand" imediat, la pretul de azi. Vine maine si cade pretul la actiuni Ford, asa cum am preconizat. Cumpar 10 actiuni Ford, la pretul de azi, si-i spun lui Ford ca nu mai vreau ce am cumparat ieri, deci le returnez actiunile.

Diferenta de pret (de ieri pana azi) e profitul meu, desi n-am avut nici o secunda obiectul pe care l-am vandut.

Profitul poate fi foarte mare intr-o piata volatila, unde pretul scade tare de la o zi la alta. Este si un mecanism care ajuta la caderea bursei, deci in stari de criza este adesea interzis.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Cetateanul X-ulescu nu sufera pe peste tot, dar sanatatea financiara a institutiilor bancare e subreda. Cel mai bine o duc tarile cu un procent mare de schimburi economice interne. Legat de .ro si posibilitati e dezvoltare. Nu trebuie sa faci cel mai bun produs in intern ci cunoscand locul sa te adaptezi mai bine cererii. Mancarea locala ar trebui sa fie mai ieftina si mai proaspata, etc . Poate pentru nu-s ce ocazie nu poci fara Chateau Margaux, dar la o masa simpla sau chiar la gatit nu cred ca majoritatea face diferenta intre un vin romanesc normal si vreun Medoc grand cru. Era o caricatura veche cu romanul intors cu avionul cu o sapa made in USA.

Legat de "short sale" eu as spune altfel decat Beren. Exista short sale si naked short sale.

Cum se opereaza un short sale la instrumentele financiare clasice ( "securities") e simplu. Sa zicem ca pretul pietei este x_0 .Daca trader-ul crede ca va scadea pretul instrumentului financiar el imprumuta pentru un timp t_0 acele instrumente (stocuri) la pretul pietei plus o taxa de imprumut fixa sau procentuala epsilon. Le vinde imediat in ceea ce se numeste "short sale".
Daca intr-adevar la sfarsitul lui t_0 sau in timpul lui t_0 acele instrumente scad la x_0 -delta, apai atunci trader-ul le cumpara la acel pret scazut si le reda celui care i-a acordat imprumutul. Si castigul este delta-epsilon-costurile tranzactiilor prin broker (ca nu poti cumpara si vinde direct ca la piata fara intermediari).

Daca pana la sfarsitul lui t_0 pretul instrumentului nu scade sau chiar creste cu gama, atunci trader-ul va pierde pentru acel instrument gama+epsilon+costurile tranzactiei.

Oricine vinde si cumpara stocuri poate avea pozitii lungi si scurte. Pozitia lunga este aceea traditioanala in care cumperi un stoc. In timp el creste sau scade. Tu X-ulescu cand nu-ti mai convine il pui pe piata.

Intr-o pozitie lunga poti pierde cel mult investitia initiala, dar intr-o pozitie scurta poti pierde oricat de mult se decide sa creasca stocul. Si asta e un risc important. Majoritatea pozitiilor scurte se iau ca o compensare a riscului unor investitii pe termen lung intr-un instrument similar sau chiar acelasi.


Exista si asa numita “uptick rule” din anii 30. Nu ai voie sa "short sell" decat daca a fost un uptick in pretul stocului (vanzarea- cumpararea de stocuri "no. i" s-a facut la un pret superior celei "no. i-1" ) Regula a fost distrusa in 2007 si este acum reinstaurata acum pentru acele stocuri care sufera o reducere de 10% intr-o zi.

Acum ce-i cu "naked short"-ul. In "naked short" stocul nu este imprumutat de la nimeni. Tu pretinzi ca-l ai. Si cum ar putea sa pretinda ca-l au mai multi decat cati au in realitate stocuri un asa "short sale" este ilegal cu exceptia unora. Si nici aceia nu au dreptul pentru orice stoc.
De ce au unii privilegii? Pentru ca fac sa functioneze sistemul. Avea X-ulescu pozitia lunga si vrea sa scape de ea. Se poate? Da. In ordinea primirii ordinelor piata iti executa vanzarea. Cum se face una ca asta cand nimeni n-are chef de un stoc raios?
Ar trebui sa apara panica si sa nu mai miste unul si gata totul o ia in jos. De aceea exista asa numitii " designated market makers" (cunoscuti si ca "specialists") sunt obligati indiferent de context sa cumpere si vanda la pretul pietii un volum minim care asigura lichiditatea pietii pentru acel instrument financiar(stoc, optiune, ...). Pe pietele americane gen NYSE, NASDAQ au diverse avantaje de trading cunoscute sub numele de avantaje "trade execution". Printre altele au dreptul la naked short pe NASDAQ. Aceast short le permite market makers-urilor sa castige si cand valoarea instrumentului financiar creste si cand el scade cu conditia sa ghiceasca corect sensul.

Pentru referinte complete puteti cauta pe site-ul SEC -ului sau wikipedia la short(finance) are desene mumoase.


Intr-un final un "short sale" poate fi un mijloc speculativ, dar cel mai adesea e unul de protectie (hedging) impotriva falimentului companiei careia i-ai cumparat stocurile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren
Diferenta de pret (de ieri pana azi) e profitul meu, desi n-am avut nici o secunda obiectul pe care l-am vandut.



Tranzactiile se incheie cu plati conform regulii T+3, adica in trei zile de la vanzare. Intr-un "short sale" corect si nu naked esti obligat ca in aceasta perioada sa cumperi in mod efectiv instrumentul financiar in cauza, asa zisa acoperire a pozitiei scurte.

Citat:


Profitul poate fi foarte mare intr-o piata volatila, unde pretul scade tare de la o zi la alta.



Si pierderea idem. Banii nu apar de la trezorerie decat pentru uncle Sam, pentru restul banii isi schimba proprietarii si castigul unuia e piederea altuia minus taxele manuitorilor de hartii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

Iileana, daca Guestus ne spune ca le-a 'gustat' el pe toate si nu-s bune, am sa-l cred, ce sa fac...



pai beren...yo nu am cum sa le gust pt ca am un master sommelier la castel.
sint doar 167 de diplome worldwide asa ca echipa care stie, a vazut (si bineinteles pe linga Q7, posete versace) are si un master sommelier... prezenta ca de fiecare data aici sa se abtina!
se aude lara-c...vikinga...acdc...etc etc ? ok?


si in alta ordine de idei nu stiu cum este cu vinul si cum se vinde dar cred ca importatorii mari de vin vor sa vada unde il tii...cum il tii..cconditii...igiena ....probe etc etc...si este ceva al dracului de greu sa treci testele. e ca si cum ai vinde piese pt o racheta cosmica.
in plus conteaza repetabilitatea....etc etc...traditia...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Beren, AB_AC, multumesc de lamuriri. Alta lume, dom'le, alta lume ...
(Ce creier tre' sa aiba oamenii aia... Si ce inima rezistenta :))))))

Oricum, cica sa nu ne grabim sa ne schimbam averile din euro in yeni si-n dolari canadieni, ca situatia e sub control, http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7298752-seful-fmi-zona-euro-nu-risca-explodeze.htm
--------

Citat:
citat din mesajul lui Guestus

yo nu am cum sa le gust pt ca am un master sommelier la castel.

Guestus, daca steagul care-ti flutura sub nick e corect, probabil ca l-ai angajat pe asta: http://www.timeoutbucuresti.ro/restaurante/6348/4165148/cu-laurentiu-achim-despre-gustul-pur-si-simplu.html

Dada, asa e, m-am dus pe net sa aflu ce-i aia master sommelier .
Foarte simpatic interviul, merita citit.
Zice, printre altele, ca: "vinul bun este vinul rosu sec. That's it! Restul sunt încercari de a transforma vinul în altceva.". Scurt si cuprinzator! Eeee? Io nu ma asteptam la una ca asta :))...



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Hai iileano... sint in discutii cu fetele care le stiu si le au pe toate si d"aia ma dau cocos.
adevarul ca aia arata clasa ...pai sa au un sommelier acasa e ca si cum ai avea 3000 de bone filipineze....200 Q7 si 500 posete versace. la un loc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Eh, Guestus, daca ai maitre sommelier atunci e treaba lui intr-adevar; dar macar poti sa mirosi www.thelifeofluxury.com/restaurant-wine-tasting-tips/" target="_blank">dopul, pentru unii e suficient...

Vezi iileana, oricum ai face tot iti este explicata gluma :))

Despre cat de profitabile pot fi short sales (in cazul asta, pentru tranzactii valutare) poti sa citesti aici si (din perspectiva lui Soros) aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Citat:
pai sa ai un sommelier acasa ...


Guestus, io ma bucurasem ca l-am descoperit pe singurul ins din Romania cu aceasta calificare .
Acuma, ca-l tii tu la bloc, in Drumul Taberei, asta nu mai e problema mea .
Apropo, vazurati ce zice: Romania e, acum, pe locul 11 in lume la cantitatea de vin exportata. A fost si pe 6.

Astept insa de la voi, degustatorii amatori, sa explicati de ce doar vinul rosu sec e vin, restul e ... altceva???



Mergi la inceput