ADHD sau ce?
Raspunsuri - Pagina 7
gina_raluca spune:
Off-topic: Lali, specialitatea mea nu e ADHD, si eu sunt psiholog clinician sub supervizare, adica pregatirea mea in neuropsihologie e limitata. Despre manifestari: daca copilul are probleme cu atentia (incearca sa se concentreze dar pur si simplu nu poate), e impulsiv si in scoala, vorbeste peste educatori, sau peste alti copii, e hiperactiv, adica e in miscare continua, canta, fuge, si ii e greu sa se opreasca. Astea-s principalele simptome de ADHD. Cel mai important e ca simptomele astea sa aiba loc in mai multe domenii, deci nu numai la scoala ci si acasa sau in relatiile cu prietenii. Pentru ajutor, se foloseste behavior modification- adica se cauta un program consistent pentru copil unde el/ea stie exact ce se va intampla peste zi. Sunt si exercitii de concentrare unde copilul invata sa citeasca, pe urma sa ia pauze, pe urma sa primeasca o rasplata pentru asta. Asta pentru tipul de inatentie. Pot scrie mai tarziu despre cum se poate ajuta un copil cu hiperactivitate.
A, si se folosesc de multe ori si medicamente. Barkley care e cel mai cunoscut cercetator in domeniul asta spune ca medicamentele sunt mai eficiente decat tratamentele care incearca sa schimbe comportamentul. Cel putin tratement e unul care implica amandoua.
AnaStroe, pentru baietulul tau si lupta ta
arminad spune:
Citat: |
Arminad, la o parte dintre copiii cu ADHD partea din cortex care e responsabila cu atentia este mai subtire decat normal si odata cu inaintarea in varsta ajunge la o "grosime" normala si dispar simptomele. Deci la o parte este vorba de o treaba care aici se numeste "developmental", deci intr-un fel da, ii creste alt cap. Uite si o sursa care vorbeste despre asta: http://www.technologyreview.com/biotech/19197/?a=f |
Am citit dar e ok daca nu cred?
Sunt de acord cu ce zice Dr. Barkley ca un procent dintre adultii diagnosticati ca si copii cu AD(H)D" nu mai indeplinesc criteriile de diagnostic". Dar eu cred ca nu se intimpla nimic cu capul lor ci pur si simplu odata devenit adult scapi de multe constringeri pe care le ai ca si copil, ai libertatea de a alege activitatile, ora de culcare, felul in care inveti si multe altele. Gasesti de asemenea ceea ce se cheama compensatory strategies pentru problemele tale.
Eu d-aia zic ca nu ai ce sa vindeci sau sa outgrow fiindca nu e ceva palpabil ca la o boala fizica, e un complex UNIC de dificultati combinat cu trasaturi UNICE de caracter plus conjuncturi de asemenea UNICE de evolutie in viata. Toate astea nu pot fii incadrate in tipare de previziune.
Gina imi pare rau ca te-ai suparat Eu am gasit acele compensatory strategies pentru dificultatile mele incit cred ca m-as incadra in procentul lui Dr. Barkley insa stau inca prost la social skills. Inca odata
Am intervenit mai ales pentru ca esti specialist in formare si mai ales in America si ambele afirmatii pe care le-ai facut nu mi s-au parut ok din partea ta. Sa ma explic: pe aici intra multe mamici in cuatare de solutii. Daca tu vii ca specialist si zici ca la unii le trece, parintele se poate agata de speranta aia falsa cu trece cu virsta.
Mai vii de asemenea si zici ca sunt tratati diferit in scoala cind profesionist era sa impartaseseti din experienta ta ce multe lucruri se pot face pentru un copil ADD sa ii imbunatateasca calitatea vietii in scoala si sa le detalieazi un pic.
ruxij spune:
E OK dc. nu crezi. Eu dealtfel cred ca, cel putin in unele cazuri mai putin severe, asta nu e neaparat o "boala". Eu am fost mereu "cascata", si timida, dar nu m-a analizat nimeni pana sa imi vina rau si vad ca n-am devenit handicapata. Asa ca io cred ca se cam exagereaza. Fiecare avem personalitatile noastre si nimeni nu'i perfect. Nici eu nu stau mega bine la social, sunt inca putin timida, nu ma pot baga in vorba asa hodoronc tronc cu necunoscuti, dar nu mi se pare ceva anormal asta si ma simt bine asa cum sunt.
gina_raluca spune:
Arminad, nu m-am suparat. Am vazut emoticonul cu lovitul de pereti si am crezut ca descalifici complet ce am zis inainte. Multumesc ca mi-ai atras atentia. O sa fiu mai atenta. Pot explica si de ce am scris ce am scris, dar ai dreptate, daca copilul nu depaseste anumite probleme, nu vreau ca familia sa creada ca e un copil defect. ADHD-ul e de mai multe feluri si exista o mare heterogenitate (heterogeneity) in prezentare si ce e valabil la cativa copii, nu e valabil la altii.
arminad spune:
Citat: |
Arminad eu am zis ca nu cred in ADHD ca boala. Sunt copii al caror creier se dezvolta semnificativ mai incet, dar la sfarsitul adolescentei lobii frontali sunt maturi si la ei si reusesc sa se concentreze. Nu de pomana ziceau batranii sa astepti sa-ti vina mintea la cap. Dupa adolescenta la persoanele educate se ajunge la controlul ratiunii asupra pulsiunii. Trebuie atentie educatie si n-are sens sa te grabesti. |
Eu nu vreau sa astept. De ce sa astept pina la adolescenta cind incredera in el va fii deja tandari si sa nu fac acum ce poate fii facut. Noi am avut deja discutia despre " de ce sunt eu diferit" Daca stie asta la 8 ani pot sa iti dai seama ce va insemna sa traiasca cu gindul asta inca vreo 10 ani de acum incolo fara sa il lamureasca nimeni ce si cum. Nu cred ca peste 10 ani voi mai putea repara ceva.
Ruxij, tu gindesti asa pentru ca tu iei ca norma forma ta light si falsele spaime fata de neatentia lui Bogdan. Dar astea nu sunt norma. Norma sunt situatiile in care viata copilui si a familiei e grea zi lumina din cauza nenorocitei de neatentii.
Mai e si haios de multe ca altfel n-ai rezista ca parinte. Ieri cind a venit de la scoala, l-am rugat sa isi puna adidasii la locul lor. Si s-a conformat. Ghici unde i-am gasit? Pe masa din bucatarie Jur ca n-a facut-o intentionat.
ruxij spune:
Te cred, nu sunt familiarizata cu diverse forme de ADHD, doar cu a mea si a lu' fi-miu. Fi-miu a fost chiar diagnosticat cu ADHD, innatentive type mostly, deci nu e doar spaima mea. Ca parte a diagnosticului insa, la achievement test a facut la toate peste medie, cu exceptie oral story telling, unde a facut scor de medie, in rest la cele mai tari a fost cu 3 sau 4 deviatii standard peste medie (nivel de 8th grade la clasa reala prim semestru clasa a2a). Adica cum poti sa ai asa scor la achievement cu ADHD? Inseamna ca nu ma deranjeaza acest ADHD din moment ce nu ii opreste "achievementul"-rongleza Dar nu stiu, mie nu mi se pare mare chestie si n-am impartasit diagnosticul cu scoala. Doar discut cu invatatoarele la inceput de an, le zic ca nu e prea atent si atat. Nu vad sa aiba probleme majore, nici de self esteem (pote de overinflated self esteem), nici la scoala cu rezultatele scolare, e mai "sensitive", mai face cate un tantrum pe la scoala, e drept, dar nu asa rau, pune capul pe masa cand il supara cineva si atat. Da, face greseli din neatentie, exact la fel ca mine in copilarie. S-a imbunatatit atentia totusi cu varsta, semnificativ, si invatatoarea a observat si mi-a zis. Nu o sa aiba straight A, dar o sa fie mereu printre primii, cum am fost si eu dealtfel. O sa exceleze in cate un domeniu, mai putin in altele. Eu il urmaresc cu atentie si sunt foarte optimista cu privire la viitor. Nu medicatie si nici terapie, io's mai desteapta (si mai modesta) decat psihologii. Asta si pt ca's io o optimista
AB_AC spune:
Arminad eu n-am zis ca sa astepti. Ideea era sa nu se grabeasca la scoala si evident educational sa compenseze. Eu nu i-am spus fiica-mii ca-i diferita. Eu nu o vad diferita ci doar distrata. Cand o zbarceste gen pantofii tai radem si gata.
arminad spune:
Citat: |
Eu nu i-am spus fiica-mii ca-i diferita |
Nu i-am spus eu mey ca e diferit.El s-a perceput singur ca atare si a inceput sa puna intrebari din ce in ce mai "incomode".
Lali spune:
Tot respectul pentru mamicile care lupta cu situatii mai dificile.
Multumesc de asemenea pentru lamuriri.
betiana spune:
ADHD este o tulburare de sorginte neurologica, care nu depinde nici de gradul de inteligenta si nici de educatia primita. Ca sa pui acest diagnostic trebuie sa urmaresti simptomele timp de cel putin 6 luni. EDUCATIA IMAGINATIVA poate face lectia atractiva. Si pentru cine nu stie, Logopedul este fie PSIHOLOG, PSIHOPEDAGOG sau PEDAGOG prin studiile terminate. Iar unii dintre logopezi sunt atestati pentru drept de libera practica ca psihologi in diverse arii de interventie.