ADHD sau ce?
Raspunsuri - Pagina 5
Cricor spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anuscha2009 Buna din nou, Azi cand a fost sa iau copila de la gradi. O iau la ora 16.30 si de regula e singura cu doamna, o fetita de 20 de ani care invariabil vorbeste la telefon sau citeste cateceva si fata mea se uita la desene. O intreb - Credeti ca e pregatta fata mea de scoala? DAAAAAAAA zice ea sigur, dar va nu avea note mari. Raspunsul ei m a intristat mai mult decat al profesoarei cu ADHD. dE UNDE STIE EA? sI CE EFORTURI a facut ea. Mi-e ciuda ca aici la noi in Ro serviciile lasa ffff mult de dorit si suferim cu totii din cauza asta.Voua vi se pare ca asta a fost un raspuns profesionist? ANNA |
Nu te amari de pomana..a fost raspunsul unei fatuci de 20 de ani ..cu mintea dupa fluturi probabil. Nu-i raspuns profesionist, dar te asteptai la asa ceva de la ea?
Mai rau e ca o are ca educatoare ... imi imaginez ce competenta e.
Eu, cand primesc respunsuri din astea tembele..insist sa vad pana unde merge prostia, adica pun intrebari suplimentare: da? de ce spuneti asta? ati mai avut asa copii? si s-au adeverit previziunile...pana la urma se incurca in vorbele lor si finalul e foarte aproape de "am zis si eu asa".
a_alinta spune:
anuscha, iti inteleg teama, dar nu incerca sa afli adevarul de la persoane care habar nu au ce poate fata ta.
ca nu poate sta locului, ca nu se concentreaza, ca s-a nascut prematur.. astea sunt temerile tale, si incerci sa le gasesti cauza.
daca spui ca a asistat la lucruri foarte urate in perioada divortului si ca nu l-a desenat pe tata, nestiind de ce, ar trebui sa iti raspunda la intrebare.
noi , adultii, stim cat de greu trecem peste intamplatori nedorite, dar oare stim cum accepta si cum sunt interpretate, in mintea unui copil, atfel de intamplari?
eu zic sa ii acorzi toata increderea. e un copil care inca nu si-a revenit dupa divortul parintilor.
fi-miu , nici acum la 15 ani nu poate sa stea fara sa faca ceva. la primara era printre cei mai buni la note dar cel mai nazdravan in clasa. de ce? ca nu putea sa stea intr-un loc degeaba. noroc ca nu exista pe atunci acest diagnostic
sfatul meu: nu mai intreba pe nimeni ce parere are despre fata ta, in afara doctorilor profesionisti ( "doamna' de 20 de ani de la gradinita habar nu are inca de ce note va lua ea ca educatoare), si ai incredrere in fata ta!!!
Natasa spune:
Imi pare rau ca nu am timp sa traduc, dar articolul asta e interesant si vorbeste exact despre "bolile" inventate ale secolului XXI.
http://www.naturalnews.com/028803_psychiatry_disease.html
LauraNicole spune:
citat din mesajul lui anuscha2009 Buna din nou, Azi cand a fost sa iau copila de la gradi. O iau la ora 16.30 si de regula e singura cu doamna, o fetita de 20 de ani care invariabil vorbeste la telefon sau citeste cateceva si fata mea se uita la desene. O intreb - Credeti ca e pregatta fata mea de scoala? DAAAAAAAA zice ea sigur, dar va nu avea note mari. Raspunsul ei m a intristat mai mult decat al profesoarei cu ADHD. dE UNDE STIE EA? sI CE EFORTURI a facut ea. Mi-e ciuda ca aici la noi in Ro serviciile lasa ffff mult de dorit si suferim cu totii din cauza asta.Voua vi se pare ca asta a fost un raspuns profesionist? ANNA |
Mey ce-mi vine sa-i dau una la astfel de cadru didactic!
Anna,am sa-ti spun o povestioara :primul an de invatamant,profesoara tanara de ii spuneau elevii mai mari "Ghiozdanel" ,avea in clasa a5a un elev care nu ivata DELOC,nu-si scria temele si mirosea asa de uraaaat!Fosta invatatoare ii spune tinerei profesoare sa nu-si bata capul cu Marian ca e prost si nu-l duce mintea .In loc sa asculte ce i-a zis invatatoarea,obosita sa-l tot scoata la tabla si sa ia pozitia mutului profesoara il scoate afara din clasa pe hol,unde nu-i auzea nimeni si-l intreaba ce e cu el .Pustiuletul era al 7 lea din 8 copii,de la scoala mergea pe camp cu taica-su ca acela era zilier pe la oameni ,cand era acasa trebuia sa fie dadaca la fratii mai mici,avea un singur pulover,un singur fes,o pereche de ghete comune cu fratele lui mai mic .Cand sa invete?
Si de atunci s-a hotarat femeia sa vorbeasca cu mama baiatului si-l tinea in fiecare zi cate o jumatate de ora in plus si-l ajuta la teme desi era DOAR profesoara de romana si engleza .Azi asa,maine asa...Cu doi profesori care ii erau prieteni au inceput sa-l ia si la masa ,i-au gasit si hainute de ajutor si tot asa .Pe trimestrul intai a avut baiatul media 4 ,pe trimestrul doi a avut media 7 iar pe ultimul trimestru ajunsese la media 9 .Copilul de care invatatoarea spusese ca nu-l duce capul ajunsese premiant in urmatorii ani .Din pacate profesoara a trebuit sa plece pentru ca nu fusese decat suplinitoare la scoala aceea si n-a prins post decat 2 ani acolo dar l-a reintalnit pe Marian dupa ani si ani cand era deja barbat si student .El o recunoscuse si o strigase si i-a spus ca "Daca nu erati dumneavoastra as fi ramas copilul acela amarat ! ".
Asa ca nu dispera!
----------------------------------------------
Povestile Alexei: http://forum.desprecopii.com/forum/log.asp?log_id=148914
Poze de la nunta noastra,15 mai2010:
http://s40.photobucket.com/albums/e212/nickysweet4u/15of%20May%20our%20Wedding/
O palma nu inseamna educatie!O palma inseamna ABUZ emotional si fizic asupra copilului !ZERO TOLERANTA PENTRU CEI/CELE CARE-SI LOVESC COPILUL FIZIC SAU PSIHIC !
gina_raluca spune:
Anuscha2009, ma bucur ca ai dus fetita la un psiholog. Ma bucur si ca nu are ADHD. Problemele pot fi legate de separarea parintilor, dar e greu de determinat asta pe net.
Vreau sa atrag atentia asupra unor lucruri: copiii/adultii care au ADHD pot sustine atentia in activitatile care le plac. De exemplu, daca le place sa citeasca beletristica, pot fi atenti cand citesc asta. Dar vor avea probleme cu sustinerea atentiei la cititul cartilor de stiinte exacte. Numai un psiholog (neuropsiholog) sau psihiatru ar trebui sa puna diagnosticul asta, dar cel putin aici, o fac si doctorii de familie (desi nu ar trebui). Diagnosticul se pune numai dupa o evaluare completa care include un test de inteligenta, si cateva teste de continuous attention si de personalitate. Cum s-a mai spus, ADHD nu inseamna retardare, dar se folosesc teste de inteligenta pentru a vedea daca problemele cu atentie sunt din cauza unui retard si a imposibilitatii de a intelege informatiile. Se mai foloseste si un test de personalitate pentru a fi siguri ca problemele de atentie nu sunt din cauza depresii sau a anxietatii. De aceea, diagnosticul asta e printre cele mai grele de dat, si necesita o specializare in tipul asta de evaluare. Neuropsihologii sunt cei mai potriviti sa puna diagnosticul asta.
ADHD e de trei feluri: hiperactivitate, probleme cu atentia (inattention), si combinat (hiperactivitate/probleme cu atentia).
gina_raluca spune:
AB_AC, ai dreptate in ce ai scris. De-asta mi-as dori si eu ca numai neuropsihologii/psihiatrii sa puna diagnosticul asta. Altfel, il urmareste pe copil de-a lungul scolii si e tratat diferit sau i se prescrie medicamente. Si de multi ori, copilul nu are ADHD. Poate sunt probleme familiale sau poate e mai lent, dar astea se rezolva in cateva luni/ani. Si ADHD-ul se rezova de multe ori pana la maturitate, dar nu intotdeauna.
Alizee spune:
gina_raluca, imi place cat de concis ai explicat tu ceea ce inseamna ADHD si cum percep cei din jur, de fapt.
Anuscha, iti voi vorbi din punctul meu de mama patita.
Fetita mea este un copil cu inteligenta normala, cu memorie extraordinara, cu simtul orientarii in spatiu f dezvoltat, se poate concentra oricand...si, totusi...s-a gasit o asa zisa educatoare care sa o eticheteze ca fiind "retardata cu ADHD" ( asa s-a exprimat ) si ca are nevoie de tratament psihiatric.
Degeaba ii repetam eu continuu ca fetita mea fusese evaluata de 3 psihologi, duduia o tinea pe-a ei, ca atata stia . Ajunsese ea la concluzia ca fii-mea are o problema psihica fiindca nu suporta tipetele ei si ale colegei din tura cealalta. Doua "educatoare" nebune, care isi inchipuiau ca copilul care nu suporta nedreptatile lor, este retardat.
Am fost la un pas f mic de depresie, din cauza individei.
Pana la urma, am reclamat-o in scris la directoare si am cerut sa mute copilul la alta grupa. Acum, puiul meu este tare multumit de gradinita despre care spunea inainte ca e urata si ca nu mai vrea acolo.
Concluzie : NU mai crede NICIODATA afimatiile unor educatoare/invatatoare/profesoare si nu la mai permite sa te influenteze negativ.
Mergi cu copilul la pediatru/i si la psiholog/i.
Sa stii ca si eu ii spusesem fetitei mele ca din toamna o voi duce la scoala, dar dupa ce m-am lamurit ca inca nu este pregatita ( ea stand mai mult racita, acasa ), i-am explicat cu sinceritate de ce inca nu va putea merge la scoala si a inteles. Nu i-a scazut stima de sine absolut deloc; invatam impreuna din manuale pt copii de varsta ei si o laud continuu ca este cea mai inteligenta fetita din lume.
Fetita ta are nevoie sa se simta iubita si protejata de tine. Fa-ti timp sa lucrezi cu ea din carticele speciale pt gradinita. Mai mult de o jumatate de ora pe zi nici nu are rost sa o inveti. Este absolut suficient.
Acorda-i atentia ta si vei vedea cum va inflori.
Edit : de cate ori puiul meu nu avea pofta de mancare, nici energie si era palida, i-am cerut sa i se faca examenul coproparazitologic si i-a iesit giardia. Deci faptul ca fetita ta nu are energie si pofta de mancare ar putea fi si de la parazitii intestinali, din cauza carora scade si fierul din sange. Cere pediatrului sa ii recomande fetitei tale sa faca shi Sideremia ( analiza de fier ).
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
gina_raluca spune:
@Allinta, imi pare tare rau pentru experienta ta. E oribil sa iti diagnostice cineva copilul cu "retard" . Si eu sunt in domeniu, dar ma axez pe psihoterapie (nu pe neuropsihologie). Am facut mai multe evaluari pentru ADHD, dar toate sub supervizarea unui neuropsiholog. Chiar daca inteleg testele si ce contin ele, si care sunt conditiile care pot duce la probleme cu atentia/impulsivitate, eu, etic, nu pot diagnostica singura ADHD-ul (nici dupa ce imi primesc licenta si practic independent). Daramite cineva care a citit despre asta in carti. Si am vazut ca s-a mai scris aici despre vitamine si despre mancare. Cea mai completa evaluare include si un control medical pe langa evaluarea psihologica. Educatoarea/invatoatoarea ar trebui sa fie alerta la hiperactivitate, impulsivitate, si probleme cu atentia, dar numai pentru a-i alerta la randul ei pe parinti. Nu ar trebui niciodata sa puna un diagnostic, nici in gluma...
Off-topic: Neuropsihologul e un psiholog clinician care se axeaza pe legatura creier-comportament. Cand am lucrat sub supervizarea ei, de multe ori, am inceput cu testele pentru ADHD, si am terminat cu teste pentru learning disability. Un psiholog clinician care se focuseaza pe psihoterapie (cum sunt eu) nu are pregatirea potrivita pentru a face evalurile astea independent. Dar se intampla.
Alizee spune:
citat din mesajul lui gina_raluca @Allinta, imi pare tare rau pentru experienta ta. E oribil sa iti diagnostice cineva copilul cu "retard" . Si eu sunt in domeniu, dar ma axez pe psihoterapie (nu pe neuropsihologie). Am facut mai multe evaluari pentru ADHD, dar toate sub supervizarea unui neuropsiholog. |
De asta stii cum sa explici ce inseamna ADHD.
Da, e ingrozitor sa i se puna copilului diagnostic de retardat sau orice alta afectiune psihica, de catre o persoana care nu are nici-o legatura cu neuro-psihiatria, mai ales ca nici nu are tactul unui psiholog; tranteste afirmatia si gata, cica si-a facut datoria fata de copil si parinti.
Am luat o lectie de viata dura, fiindca eu credeam in profesionalismul educatoarelor. Nu zic ca nu exista si educatoare cu har, insa nu mai cred tot ce spun ele. Dar eu am discutat mult si cu psiholoaga gradinitei, care m-a ajutat enorm.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
arminad spune:
Altfel, il urmareste pe copil de-a lungul scolii si e tratat diferit sau i se prescrie medicamente. Si de multi ori, copilul nu are ADHD. |
Il trateaza diferit pentru ca a fost diagnosticat gresit sau pentru ca are ADHD? ca n-am inteles
Si ADHD-ul se rezova de multe ori pana la maturitate, dar nu intotdeauna. |
Da-o 'ncolo de treaba, ai invatat tu asta in America la fac de psihologie Si cum se intimpla practic, ii creste alt cap?
ANNA, scenariul clasic in situatii ca a ta e urmatorul:
1. copilul n-are nimic si dupa un inceput/perioada mai grea recupereaza rapid sau are asa o forma light ca nici nu poti vorbi de diagnostic
2. copilul are o problema, pe bune, si parintele asimileaza treptat realitatea adica nu mai are nevoie nici de confirmari nici de infirmari din afara. De asemenea isi pierde complet interesul pentru denumirea problemei si stii de ce? pentru ca un copil nu e un diagnostic ci e o lume infinita de posibilitati. Sa nu uiti asta