Intre ciocan si nicovala

Simt nevoia urgenta sa spun cuiva ce imi macina sufletul si linistea de vreo 2 ani incoace. Si chiar daca poate nu voi primi nici un raspuns (pt ca imi dau seama ca sunt subiecte mult mai interesante decat lamentarile mele), imi ajunge si sa le verbalizez intr-o anumita forma pt ca pur si simplu nu am cu cine vb despre asta.
De cand m-am casatorit acum 2 ani jumate, m-am mutat cu sotul meu in apartamentul bunicilor mei care urmeaza sa-mi ramana mie mostenire. Toate bune si frumoase, eu ma inteleg f bine cu ei, bunica-miu refuza cu lacrimi in ochi sa-mi ia bani pentru cheltuieli, bunica-mea imi face mancare in fiecare zi, imi cumpara capsuni de la piata "pentru baietelul din burtica" (sunt insarcinata in 21 de sapt), eu ii ajut pe la treaba cu ce pot, apartamentul e spatios asa ca nu ne calcam pe bataturi unii pe ceilalti, insa...
Insa sotul meu si bunica-mea au ceva de impartit. Ceva atat de serios incat azi sotul meu drag a plecat val-vartej de acasa, injurand, trantind si tipand ca el se duce la ai lui in capatul orasului si ca eu pot sa stau aici pana n-oi mai putea, lasandu-ma cu ochii in lacrimi sa plang ca o disperata fara sa stiu ce sa fac sau spun ca sa remediez situatia. Orice am incercat, nu pare sa mearga. I-am zis sa o ignore, sa nu-i vorbeasca, sa nu mai puna la suflet unele cuvinte mai rautacioase pe care i le zice bunica-mea. Totul degeaba. De cate ori da peste ea pe hol sau la bucatarie, vine in camera tunand si fulgerand, injurand-o, izbind lucrurile prin camera, in timp ce eu incerc sa-l temperez, sa-l fac sa realizeze de la ce nimicuri ii sare mustarul si cat de inutile si copilaresti sunt motivele pentru care se supara: ca umbla la prosoapele noastre, ca ne foloseste tigaile, ca are mainile ude si ca tot ce atinge jegareste si multe altele asemenea.
Ma simt prinsa la mijloc pentru ca il inteleg si pe el, stiu ca se straduieste sa faca ordine in urma ei, sa pastreze curatenia in bucatarie si ca tine mult ca lucrurile sa ramana in ordinea in care el le-a pus, dar pe de alta parte bunica-mea e o batranica de 82 de ani care nu face dezastru in bucatarie intentionat ca sa-l enerveze pe el, ea vrea doar sa fie de folos si sa ne ajute. Sunt mai rau ca doi copii incapatanati care vor sa-si dea in cap unul altuia.
Imi dau seama ca nu am ce sa-i fac sau cum sa o schimb pe bunica-mea, are o viata intreaga in spate in care a facut lucrurile intr-un anume fel si si-a format deprinderile ei. Dar ce sa fac cu sotul meu? Pare sa nu aiba nici un fel de rezistenta la frustrare. Nu poate sau nu vrea sa isi controleze emotiile deloc, reactioneaza impulsiv si fara nici un fel de cenzura si nu stiu ce sa mai fac sa il ajut sa se calmeze. Of... Cam asta a fost supararea mea azi de dimineata si probabil ca o sa continue si dupa-amiaza cand o sa-l rog sa mearga la cumparaturi si o sa protesteze pt ca, din principiu, el nu-i cumpara "babei" nimic.
Alecsa, cu Sebica in burtica
Raspunsuri

dov spune:
pune-te tu in locul lui...ia vezi cat de usor e sa stapanesti "frustrarile", sa ai rezistenta la ele. sincer, eu as fi ruot usa de mult.
si vorbesc din proprie experienta...am incercat si noi sa stam 2 ani cu bunica sotului meu...culmea, la insistentele mele, tot pentru ca aveam conditii etc...dupa 2 ani am suferit si o dereglare hormonala, serioasa...6 ani am tras dupa aia...asa ca, draga mea, bine ca a plecat...si tu, du-te dupa el, dar nu la ai lui, ci luati-va casuta voastra, cat de mica ar fi ea. pana la urma conteaza sa fiti voi 3.
mult succes.

conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Alecsa_V Orice am incercat, nu pare sa mearga. I-am zis sa o ignore, sa nu-i vorbeasca, sa nu mai puna la suflet unele cuvinte mai rautacioase pe care i le zice bunica-mea. Totul degeaba. De cate ori da peste ea pe hol sau la bucatarie, vine in camera tunand si fulgerand, injurand-o, izbind lucrurile prin camera, in timp ce eu incerc sa-l temperez, sa-l fac sa realizeze de la ce nimicuri ii sare mustarul si cat de inutile si copilaresti sunt motivele pentru care se supara: ca umbla la prosoapele noastre, ca ne foloseste tigaile, ca are mainile ude si ca tot ce atinge jegareste si multe altele asemenea. Ma simt prinsa la mijloc pentru ca il inteleg si pe el, stiu ca se straduieste sa faca ordine in urma ei, sa pastreze curatenia in bucatarie si ca tine mult ca lucrurile sa ramana in ordinea in care el le-a pus, dar pe de alta parte bunica-mea e o batranica de 82 de ani care nu face dezastru in bucatarie intentionat ca sa-l enerveze pe el, ea vrea doar sa fie de folos si sa ne ajute. Sunt mai rau ca doi copii incapatanati care vor sa-si dea in cap unul altuia. |
sotul tau e tratat de musafir sau de copil in casa bunicilor, iar tu tot lui ii ceri sa inghita rautati si tratament nerespectuos. daca te intelegi bine cu bunica, cere-i sa-si masoare vorbele si spune-i ca daca te iubeste, atunci sa nu-ti faca necazuri in familie si, doamne fereste, sa lase copilul fara tata pentru ca nu se poate abtine! aminteste-i ca da, tu esti insarcinata - felicitari

ori e casa tuturor, ori e casa bunicilor? munca sotului tau acolo trebuie respectata. e bunica ta, tu o iubesti, dar el nu are nici o datorie sa o iubeasca sau sa se injoseasca acceptand oaresce, oricat de in varsta ar fi ea si oricat ti-ai dori tu. el s-a insurat cu tine, nu cu bunica, nu cu apartamentul. ideal ar fi sa va mutati cu chirie daca va permiteti pana primesti tu apartamentul - sper, cat mai indepartat in timp, caci le urez viata lunga bunicilor tai. sotul tau nu e obligat sa stea cu tine in apartamentul bunicilor si sa indure ce indura, daca ai intelege asta, ti-ai schimba si atitudinea si v-ar fi tuturor mai bine - pentru ca ai inceta sa-i ceri ceva ce nu e drept si e imposibil. unii oameni mai au si demnitate, nu accepta sa fie calcati in picioare de dragul unor ziduri iluzorii...

Chuny spune:
pai am inteles ca bunica nu deranjeaza decat prin obiceiurile ei din casa EI. Domnul nu e in stare sa aiba o casa a lui, dar e mofturos pana la luna si ar vrea sa profite de casa babei, numai sa dispara "baba" odata!! Sotia e insarcinata si el face istericale ...
si concret ce iti propune?
Sib http://aripicarecrescinnoi.blogspot.com/ ***** www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">MULTUMIM PT CEEA CE ATI FACUT PT SONIA
Nasterea ariciului Vladimir ***** ***** Anna, o nastere cu viteza

Chuny spune:
Conchita, eu am inteles ca nu bunica e deranjata de sot, ci sotul de bunica ca ii umbla la tigai, ca ii face dezordine, ca are mainile ude (bunica, pardon "baba") etc
O bunica de 82 de ani care l-a primit in casa ei ...

conchita spune:
citat din mesajul lui Sibylle Conchita, eu am inteles ca nu bunica e deranjata de sot, ci sotul de bunica ca ii umbla la tigai, ca ii face dezordine, ca are mainile ude (bunica) etc |
io am citat unde bunica ii vorbeste rautacios. ca fiind principalul motiv de harta. acum, daca omul face curat si bunica vine si-i deranjeaza tigaile, cine e de vina? el ca nu se duce sa mai curete odata dupa ea, doar pentru ca e musafir in casa ei? ca musafir nu e, e sotul nepoatei care va mosteni apartamentul, deci e casa tuturor, cum ar veni. sotul nu e acolo in vacanta.
nu stiu, el e singur, ei sunt trei. iar sotia, care ar trebui sa-i fie alaturi, ii cere sa rabde rautati. din ce zice, nu e un lenes, pune osul la munca acolo, deci deduc ca el respecta casa aceea, face cumparaturi pentru bunici, chiar daca protesteaza verbal.
faptul ca s-a dus la ai lui, nu sa doarma la vreun prieten, mie imi da un clue important, pur si simplu se simte singur si neinteles si nedorit contra tuturor. plus, daca ma pun in botosii celor in situatie, eu nu i-as cere niciodata sotului sa indure insulte de la bunica. daca bunica l-ar insulta, i-as lua partea si i-as cere bunicii sa aleaga: ori isi schimba atitudinea, ori sa dea apartamentul la saraci, noi valea si pe-aci ti-e drumul. ca ei sunt sot si sotie la bine si la greu.
in fine, sa mai asteptam detalii, dar dupa traditia dc, s-ar putea ca detaliile care urmeaza sa schimbe total povestea si sa-l zugraveasca in negru ca sa tabaram pe el ca e vina lui.

Chuny spune:
dar ce poti sa ceri unui batran de 82 de ani? sa se schimbe dupa regulile tale dupa ce te-a primit in casa lui? da-le incolo de tigai! Mare lucru ca i le deranjeaza! dar cand intri in casa cuiva cu scopul de a astepta sa-si dea duhul ca sa-ti lase tie casa nu crezi ca e normal sa stii la ce te inhami si sa fii mai tolerant? Ca totusi nu vorbim aici de o bunica senila ce face pe ea si manjeste peretii ( cum am mai citit la alt subiect de pe DC) , ci de o bunica inca in forma care mai face si mancare etc. "Baba " asta deranjeaza pt ca exista, dar daca n-ar exista, n-ar exista nici casa ei pe care ei o vor mosteni fara sa dea un ban. Eu asa vad lucrurile: nu m-as baga in asa ceva daca as sti ca nu ma tine si ca nu-s in stare sa fac ceva sacrificii pt a obtine o casa.

dov spune:
BABA poate ajunge sa faca pe ea, si atunci va ajunge pe mana BOULUI care acum nu o suporta...NIMIC din lumea asta nu m-ar face sa ma umilesc pentru ca-mi lasa un capat de ata. nu i-a primit ca vezi draga doamne a apucat-o mila brusc, ci ca are interes...sa o ajute, etc...si daca nu e asa, iarasi mai bine sa plece, casa ramane oricum mostenire, la ce sa ma stresez?
si da, total de acord cu Conchita...BABA ar face mai bine in loc de capsuni sa invete sa-si tina gura, ca aia de dragoste de nepoata, nu capsunile.

CorinaDani spune:
buna alecsa,
imi pare rau ca treci prin asa ceva, mai ales ca esti insarcinata acum si numai probleme cu sotul iti mai lipseau.
ceea ce iti voi scrie va suna poate dur, dar din pacate in anumite situatii asta e realitatea...
sincer, si eu sunt maniaca in privinta curateniei, a ordinii lucrurilor...il inteleg perfect pe sotul tau; si pe mine ma enerveaza (de exemplu) sa vad urme de maini pe dulapuri sau pete pe gresie (lasate de mama sau de soacra, ele au grija de fetita mea in timpul saptamanii, cat noi suntem la serviciu; insa nu locuim in aceeasi casa, fiecare are apartamentul lui - noi, parintii mei si parintii sotului meu), dupa ce imi rup spatele o zi intreaga sa fac curatenie luna in casa, sacrificandu-mi astfel sambata sau duminica, in loc sa petrec timp alaturi de fetita mea sau sa ma odihnesc pur si simplu...
gandeste-te te rog ca, pentru sotul tau, bunica ta nu reprezinta acelasi lucru cum este pentru tine, este doar un membru de familie dobandit prin alianta (casatoria cu tine); pe bunicii tai ii stii "de-o viata", poate te-au crescut o perioada, te iubesc ca pe copilul lor, insa pentru sotul tau cu siguranta nu este asa, din cele scrise de tine...
cu atat mai mult, cu cat stati in acelasi apartament, poate ca se simte frustrat de faptul ca nu ati avut alta solutie locativa si sunteti nevoiti sa va impartiti traiul zilnic alaturi de niste batranei, care oricat ar fi de buni, tot inseamna ca au anumite tabieturi, obiceiuri, comportamente pe care nu mai ai cum sa-i convingi sa si le schimbe acum, la batranete...cine stie, poate sotul tau s-a saturat sa stea cu niste straini, are nevoie de mai multa intimitate, poate se simte "controlat" sau "supravegheat" de bunicii tai, sau isi doreste sa aveti posibilitatea sa invitati prieteni la voi acasa, sa stati pana mai tarziu, fara sa-i deranjati pe bunici...
plus ca, daca sotul tau este fan curatenie si ordine, probabil deja isi face griji/probleme, ce se va intampla dupa nasterea copilasului vostru, nu-i va conveni ca bunica ta, aceeasi care "are mereu mainile umede si jegareste tot ce atinge" va pune mana pe copil, pe biberoanele acestuia, pe jucarii, etc.
poate tie ti se par "copilaresti" motivele din cauza carora se enerveaza sotul tau, dar si 2 ani de "inghitit in sec" nu crezi ca reprezinta totusi prea mult timp pentru rabdarea si intelegerea unui om ?
nu mi se pare corect ca doar sotul tau sa fie nevoit sa faca anumite compromisuri de dragul de a avea - candva dar nu se stie cand - o locuinta asigurata, ar trebui sa vorbesti cu bunica ta si sa o rogi, daca-ti vrea binele si vrea cu adevarat sa ai o casnicie fericita, sa incerce si dansa sa accepte cateva mici propuneri/sugestii, astfel incat sa traiti impreuna in aceeasi casa, fara sa va certati din toate nimicurile...
daca nu reusiti sa va intelegeti, singura solutie pentru a-ti pastra casnicia este sa va cautati alta locuinta...asa cum stau lucrurile acum, sotul tau a ajuns la momentul in care nu-i mai pasa de locuinta pe care o veti mosteni dupa disparitia bunicilor tai...ca dovada ca s-a refugiat acasa la parintii lui, satul sa tot accepte ce nu-i convine, lasandu-te suparata si plansa, cu toate ca este constient ca nu-ti face bine nici tie, nici baietelului din burtica...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

dov spune:
ca sa fie fair, eu zic sa se mute ei fo 6 luni la soacra, mama lui, in casa, ca si aia le ramane mostenire.

oana1177 spune:
citat din mesajul lui dov BABA poate ajunge sa faca pe ea, si atunci va ajunge pe mana BOULUI care acum nu o suporta...NIMIC din lumea asta nu m-ar face sa ma umilesc pentru ca-mi lasa un capat de ata. nu i-a primit ca vezi draga doamne a apucat-o mila brusc, ci ca are interes...sa o ajute, etc...si daca nu e asa, iarasi mai bine sa plece, casa ramane oricum mostenire, la ce sa ma stresez? si da, total de acord cu Conchita...BABA ar face mai bine in loc de capsuni sa invete sa-si tina gura, ca aia de dragoste de nepoata, nu capsunile. |
Dov, cred ca te-ai aprins cam tare; nu-i frumos sa vorbesti asa despre o persoana, indiferent de experienta ta de viata cu batranii.
In plus, din mesajele Alecsei nu reiese ca bunica il jigneste si nici ca ii interzice dragalasului sa se atinga de capsuni; so... hai sa nu ii infieram.
referitor la subiect, sunt de aceeasi parere cu Sybille; deocamdata batranii le-au intins o mana de ajutor si merita respect.
E casa lor, e dreptul lor sa umble cu mainile umede pe unde vor; nu-ti convine, pui osul la munca mai cu sarg (2 job-uri, eventual muncit in weekend) si-ti faci casa ta asa cum iti doresti si iti asezi cratitele cum iti tuna. Atata timp cat accepti ajutor (si a acceptat de buna voie presupun ca doar nu l-a legat nimeni) trebuie sa-ti vezi lungul nasului si sa actionezi in consecinta.
"Sensibilul" se pare ca nu s-a simtit lezat cand bunicii plateau/platesc cheltuielile, cand ii pune mancare pe masa... e normal? drepturi are dar oare obligatii nu?
Alecsa, vorbeste cu bunica ta si vezi exact care e problema; dupa care, incearca sa vb cu el, faceti o reuniune de familie in care fiecare sa-si spuna off-ul; si daca el nu vrea sa faca compromisuri, propune-i sa va mutati intr-un loc al vostru, si vezi care ii e reactia... ramane sub fusta mamei sau vrea sa fiti intr-adevar o familie si face sacrificii pt voi?
Nu uita: bunicii tai au dreptul la respect indiferent cat de lenti sunt sau cata apa lasa prin casa.