Iesim in criza construind biserici
Raspunsuri - Pagina 17
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/LoraG76/LoraG76.jpg)
LoraG76 spune:
Off topic: eu nu inteleg de ce atunci cand un moderator isi spune parerea, apar imediat cei care nu-s de acord cu el si zic: stop, esti moderator, n-ai dreptul sa vorbesti asa, sa zici asta, sa zici aia...nu apar moderatorul ori userul beren, pe cuvant, da' am observat asta la majoritatea subiectelor..moderatorului i se pune imediat pumnu-n gura: esti moderator, sa taci, sa spui ce se cuvine..da' eu n-am vazut ca beren sa jigneasca pe cineva la subiectul in cauza.
Lora, mami de Iustina si 24+
Bazar DC - ajutati copiii
Teledon pentru Dan
www.inimacopiilor.ro
(Niciodata sa nu spui niciodata!)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui beren Conchita, eu consider contributiile tale la acest subiect ca fiind corect descrise de cuvantul habotnic: "persoana care respecta cu scrupulozitate exagerata prescriptiile religiei." Asta e opinia mea: consider ca aperi pozitia BOR cu un zel exagerat. Nu vad de ce ma acuzi de agresivitate. Dar nici nu ma intereseaza sa aflu. Umanitar DC | www.savethechildren.net/romania/copiii_romania/legislatie/legislatie_acteinternationale.html" target="_blank">Drepturile Copilului | www.salvaticopiii.ro/index.html" target="_blank">Salvati Copiii | R.A. Rescue | Quackwatch | www.math.caltech.edu/code/petition.html" target="_blank">"Mistere" | www.tolkiensociety.org/ts_info/mallorn.html" target="_blank">Mallorn |
iar eu consider ca m-ai insultat destul, fara argumente, caci eu nu am comentat absolut deloc nimic despre BOR sau fraudele preotilor, nu am luat apararea BOR. ti-am explicat de 3 ori, pana a cantat cocosul, ca in loc de BOR poti pune "mere verzi", nu conteaza. matematic vorbind, poti incerca sa gandesti problema ca o ecuatie, unde BOR e x. mai lesne de priceput acum? e vorba despre un principiu, pe care ori il aplici tuturor necunoscutelor din Multimea S (statul roman), ori te abtii, ori esti ipocrit, via habotnicia mea din mintea ta. atata vreme cat argumentul tau la CIC a fost ca asta e legea, nu discutam de ce se da, ci de ce NU se mai da intreaga contributie, asa si la BOR. pardon, la "mere verzi". pricepi? pentru ca la CIC nu ai comentat sa nu se mai dea CIC deloc mamelor care isi bat copiii, si-i neglijeaza, etc, dar aici ai facut propaganda pentru abrogarea legii de subventie pe motiv ca s-a rugat Teoctist pentru Ceausescu. adica, mie mi se pare simplu de inteles.
cat despre educatia facuta de profii din univ. americane, "cei traiti in USA" nu pot sa cumpere castravetii de genul asta. daca un prof de mate indrazneste sa-si exprime opiniile despre religie, politica, sex, viata in general la ora de MATE, este in cel mai fericit caz concediat. el preda despre cifre, or aia nu este educatie, conform definitiei.
Lora, un moderator isi poate spune parerea fara a arunca laturi in stanga si-n dreapta si a insulta. de la el se cere dublu decat de la un user obisnuit. nu ca un user obisnuit are dreptul sa arunce laturi. insa daca la sub. asta a venit Mirela prima si a acuzat de habotnicie o userita care era sotie de preot, desi parerea ei chiar nu fusese habotnica, eu imi dau seama ca nu ai ce sa ceri de la rest, mai ales cand restul este ahtiat sa fie in asentimentul cui trebuie si are liber sa dea verde la linsaj contra cui trebuie.
conchita spune:
citat din mesajul lui beren Din ciclul www.crestinortodox.ro/stiri-crestine-gardianul/biserica-ortodoxa-romana-opune-verificarii-averilor-ierarhilor-75567.html" target="_blank">"dubluganditul" si lipsa de repere morale: "Biserica Ortodoxa Romana (BOR) se opune controlului averilor ierarhilor, sustinand ca masura contravine prevederilor constitutionale privind autonomia cultelor religioase, iar, canonic, episcopii nu au avere personala." ![]() ![]() ![]() Of, ce buni ar fi de comedieni. "Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Romane, includerea personalului din conducerea cultelor religioase in proiectul de lege privind declararea si controlul averilor si conflictul de interese, precum si regimul incompatibilitatilor pentru persoanele care exercita functii si demnitati publice contravine prevederilor constitutionale." Sa se revizuiasca, primesc. "In sprijinul acestei afirmatii a fost indicat articolului 29 din Constitutia Romaniei, potrivit caruia "cultele religioase sunt autonome fata de stat (...) sunt libere si se organizeaza potrivit statutelor proprii, in conditiile legii"." Dar sa nu se schimbe nimic. Mai exact: BOR vrea banul public (vezi comunicatul recent despre biserici si apararea habotnica prezentata si pe forumul asta), dar nici un control financiar. Ho, ho, ho! Unde s-o auzit in lumea civilizata sa primesti 1 cent din banii publici dar sa nu te lasi verificat public? hint: cei traiti in US should know better. Ah, unde am mai auzit ca "noi suntem deasupra tuturor, stat in stat, cu statul privilegiat?" Daa, era un inalt ierarh al BOR, uns mitropolit recent ... Hmm, coincidente... "De asemenea, Patriarhia Romana sustine ca ierarhii ortodocsi nu poseda avere personala si nici nu au dreptul sa dobandeasca averi proprii, ei provenind din randurile monahilor, carora canoanele bisericesti le interzic acumularea de "bunuri pamantesti", aspect mentionat si in Statutul pentru organizarea si functionarea BOR." He, he, nu stiu daca sa rad sau sa plang. Stai ca nu conteaza, tre' sa platesti in ambele cazuri! Asta e aceeasi biserica al carei patriarh (Teoctist) indemna enoriasii sa se roage pentru sanatatea lui Ceausescu. Beautiful! Umanitar DC | www.savethechildren.net/romania/copiii_romania/legislatie/legislatie_acteinternationale.html" target="_blank">Drepturile Copilului | www.salvaticopiii.ro/index.html" target="_blank">Salvati Copiii | R.A. Rescue | Quackwatch | www.math.caltech.edu/code/petition.html" target="_blank">"Mistere" | www.tolkiensociety.org/ts_info/mallorn.html" target="_blank">Mallorn |
esti dezlantuit, se vede. acum, tu singur ai recunoscut ca razi isteric, deci iti acord oarecare circumstante atenuante. eu m-am referit in permanenta la STAT si legile STATULUI, nu la RELIGIE si la ce face BOR per se. deci pentru ca tu sa ma acuzi de dublugandit legat de citatele astea inepte si de habotnicie vis a vis de RELIGIE, mi se pare culmea rasului isteric sau a tablei inmultirii pe marte. "bleah" (citat din beren, pentru curiosi).
nu-ti mai consuma din rasul isteric si insulte sa-mi raspunzi, nu te voi mai citi si nici subiectul asta, ca nu se gasesc destule lamai la piata.
![](icon_smile_cool.gif)
![](images/user_man.png)
beren spune:
citat din mesajul lui conchita matematic vorbind, poti incerca sa gandesti problema ca o ecuatie, unde BOR e x. mai lesne de priceput acum? e vorba despre un principiu, pe care ori il aplici tuturor |
![](radtare.gif)
![](radtare.gif)
![](radtare.gif)
Uf, am ras cu lacrimi.
Asa, asa conchita, urmeaza lema lui Zorn, nu? Ori axioma alegerii?
Am sa revin mai incolo sa aflu raspunsul, desi tu il cunosti, fara indoiala: doar e vorba numai despre informatie, ca in cartea de telefon. Adevarata educatie (civica) se face ailleurs, atacand orice critica valida la adresa anumitor institutii.
iileana spune:
Comparatia vinturata pe aici intre protestul mamelor si cel al BOR este doar un artificiu care poate da spectaculos in discurs, insa este complet ilogic.
citat din mesajul lui conchita eu m-am referit in permanenta la STAT si legile STATULUI, nu la RELIGIE si la ce face BOR per se. |
Atunci poate ne ajuti indicindu-ne un paragraf de lege a statului STATULUI roman care sa stabileasca care este cuantumul hotarit de legiuitor in care fonduri de la bugetul de stat trebuiesc directionate, indiferent de situatie, catre BOR. Cit % din PIB, de exemplu.
Nu de alta, dar pentru acordarea indemnizatiei CIC, la care iti face placere sa te referi pentru ca da bine la polemica, exista un cadru legal foarte temeinic si riguros.
Nu te osteni, nu ai sa gasesti.
Din aceasta cauza, si din pricina ca puterea politica a statului si cea bisericeasca au ales, azi, sa se potenteze reciproc, apar situatii ca:
- www.adevarul.ro/actualitate/social/stat-investitii-biserici-spitale-scoli_0_189581320.html" target="_blank">Statul investeste în ridicarea de noi biserici, nu în spitale si scoli
- www.romanialibera.ro/actualitate/politica/boc-ia-de-la-scoli-da-la-biserici-185474.html" target="_blank">Boc ia de la scoli, da la biserici
- www.gandul.info/reportaj/catedrala-anticriza-a-lui-pandele-o-cladire-de-10-milioane-de-euro-cu-buncar-si-clopote-cu-buton-6104055" target="_blank">Catedrala anticriza a lui Pandele: o cladire de 10 milioane de euro, cu buncar si clopote cu buton
Acestea sint fondurile la care BOR nu concepe sa renunte, nici pe timp de criza.
Mai bine zis, tocmai in timp de criza ele, subventiile de la buget, par a fi necesare, pentru ca: "Biserica Ortodoxa Romana considera ca actuala criza financiar-economica este rezultatul "unei profunde crize spirituale si morale care poate fi depasita prin sporirea credintei, a rugaciunii si cooperarii pentru a finaliza un lacas de cult care aduna oameni, care sunt invatati sa se respecte si sa se ajute reciproc".
( http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7265852-patriarhia-romana-pentru-depasi-criza-economica-trebuie-continuate-lucrarile-biserici.htm )
Llaura spune:
Argumentul conchitei este cat se poate de valid, finantarea sau nefinantarea cultelor este o politica, se vrea si aia, si aici se finanteaza cultele, statul canadian da bani inclusiv bisericii ortodoxe romanesti din oras. Ca finantarea asta nu se face prin cele mai potrivite mecanisme e adevarat, dar nu e decat un exemplu printre altele un milion. Si de aici frustrarea unora (si daca ma gandesc bine, si a altora); pentru ca finantarea directa e o tampenie, BOR este o institutie foarte bogata, iar o biserica, un lacas de cult in general apartine unei comunitati sau nu exista deloc. Si atunci nu ar fi mai potrivit un sistem de finantare pe proiect, de ex comunitatea cutare sa zica noi suntem mai avuti asa si ne-ar trebui bani numai pt un gard, altii mai putin avuti sa spuna eh noua ne-ar trebui o (sa zic) biserica, am strans noi 10% dar mai mult nu avem, mai da BOR atat, enoriasii contribuie poate si cu munca, poate da si statul ceva (apropo moscheea mare din Constanta nu mai stiu cum ii zice exact a fost construita asa, pe vremuri se putea, naiba stie de ce acum nu se mai poate)...si uite asa ajungem la sursa frustrarii zic eu, pentru ca bias-ul statului roman catre BOR este cat China(numai daca ma gandesc la felul cum se face religia in scoli ma doare capul).
Personal cred ca de peste ocean e greu de inteles relatia BOR cu societatea romaneasca, cvasiuniformitatea romaneasca si problemele ce apar de la faptul ca nu-i totala sunt incomprehensibile din melting potul patria tolerantei.
Mai vreau sa zic ca mi s-a luat ingrozitor de genul asta de conversatii in care fiecare sta ca gaina pe propria gramada si-l intereseaza zero barat de ce au nevoie sau cred sau simt altii. Damn; si doar am zis ca-mi tin gura.
iileana spune:
citat din mesajul lui Llaura BOR este o institutie foarte bogata, |
Detalii, tot aici: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7265852-patriarhia-romana-pentru-depasi-criza-economica-trebuie-continuate-lucrarile-biserici.htm
"Potrivit unei anchete realizate de Business Standard, averea BOR s-ar ridica la peste 3 miliarde de euro, iar veniturile sale anuale s-ar cifra la circa 90 de milioane de euro.
Averea BOR consta in peste 40.000 de hectare de teren arabil, circa 40.000 de hectare de padure, pachete de actiuni detinute la peste 15 companii din sectorul hotelier, energetic, productia de vase de uz casnic, fabrici de cherestea, constructii, agricultura, firme de transport, edituri, tipografii si circa 27 de licente de radio."
fdoina spune:
argumentul asta cu saracii e pomenit in Biblie...la episodul ala cand o femeie vine cu mir scump si spala picioarele lui Iisus, se gaseste cineva care se scandalizeaza de atata risipa, si zice: "mai bine vindeam mirul acela si dadeam banii saracilor"
personajul revoltat era Iuda
ok, toata lumea stie ca e plina Biserica de preoti nesimtiti si de imbuibati, din partea mea sa le taie de tot salariile ca de foame tot n-o sa moara
dar faptul ca Biserica in Ro e bogata, asta spune multe si nu spune nimic...eu frecventez o manastire extrem de bogata, are terenuri uriase, gater, vite, porci,multi angajati, masini si utilaje
parintii nu mananca niciodata carne, n-au bunuri personale, nu ies niciodata din manastire (cu cateva exceptii)...in schimb de jur imprejur sunt sate intregi sustinute financiar de ei...copiii de scoala, familii care nu au gasit alt job, batrani abandonati de stat si familie, toata lumea gaseste sprijin la manastire...iarna se dezapezeste cu utilajele manastirii, primavara se repara si asfalteaza in zona pe banii manastirii...pe o raza de cateva zeci de km, daca se intampla ceva (sa zicem o alunecare de teren) prima data se cere ajutor la manastire
daca maine manastirea ar saraci brusc, Parintii ar fi bine merci, au nevoi extrem de reduse si oameni care ar imparti bucatica de paine cu dansii, la propriu)...insa satele din zona ar trebui probabil stramutate ca sa supravietuiasca
nAka Manah, o sa gasesti o suta de preoti dornici sa te spovedeasca, impartaseasca etc si doar unul care sa te refuze, personal as insista la asta din urma...dar bineinteles, eu nu m-as spovedi doar asa, ca trebuie
Llaura spune:
Si comaratia cu legea mamelor e valida, unu unde-I lege n-ar trebui sa fie tocmeala, si doi, banul statului merge unde e cea mai mare nevoie de el, cam asta ar trebui sa fie singurul criteriu.
iileana spune:
citat din mesajul lui Llaura Si comaratia cu legea mamelor e valida, unu unde-I lege n-ar trebui sa fie tocmeala, si doi, banul statului merge unde e cea mai mare nevoie de el, cam asta ar trebui sa fie singurul criteriu. |
Llaura, comparatia cu legea mamelor nu este valida, este un bluf.
Am explicat deja de ce. Nu poti compara un venit legiferat prin codul muncii si legea pensiilor, (si, implicit, protestele cind legea este incalcata), cu alocarea de fonduri de la buget pentru varii investitii (respectiv cu protestele cind aceste fonduri sint diminuate). Retine, protestul BOR nu la salariile preotilor se refera, ci la fondurile pe care statul le acorda pentru construirea bisericilor si catedralelor.
Asta daca privesti logic situatia.
Altfel, daca tii mortis sa fie valida, poate fi.