Iesim in criza construind biserici

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Sa nu uitam ca situatia de fata (scaderea salariilor, pensiilor, ajutoarelor de orice fel) se datoreaza exclusiv guvernului (guvernelor) care a risipit bani la greu. Iar una din caile de risipa a fost ingrosarea numarului functionarilor platiti cu bani de la buget pentru functii inventate.
Acum, cand a venit scadenta, toti au devenit politisti, cu ochii pe banul public. Din civism? Noooo...ci pentru ca-i arde la buzunare.
Si, printre altele, au vazut la orizont...bisericile. Si Catedrala cu pricina. Prilej pentru cei care nu suporta ortodoxia, bisericile, preotii sau pe Dumnezeu sa poarte discutii pe la "Generale". Desigur, in context de criza.
Eu n-am fost niciodata de parere ca ne trebuie o Catedrala. Dar altii au hotarat ca ne trebuie si s-au si alocat fonduri. Este interesant ca nimeni nu vorbeste ca banii nu sunt integral ai statului. Exista donatii (fostul Papa a donat 100 000 euro, arhiepiscopul Atenei tot 100 000, enoriasii doneaza din 1990 in conturi speciale), firme de constructii s-au oferit sa sponsorizeze, ba exista multi voluntari dispusi sa puna osu' la treaba. Conteaza ca romanii credinciosi ortodocsi isi doresc o catedrala dupa primul razboi mondial?
Prin urmare...de ce-i de vina BOR pentru ca nu-s bani de salarii?
Si inca ceva: indiferent de cat de mult vor scadea pensiile, batranii, in primul rand, dar multi altii, vor da intotdeauna un banut bisericii, pe diverse cai: donatii, cutia milei, pomelnice si acatiste, lumanari si alte obiecte de cult, etc. Asa ca nu-i mai bagati pe pensionari in fata in lupta voastra cu biserica.

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Nu sunt! Nu sunt de acord ca oamenilor sa li se bage mana in buzunar si sa nu poata spune nu. Mai cu seama cand vine vorba de biserica, orice leut ar trebui sa fie doar daca omul vrea sa dea!
Da, ma deranjeaza sa fie luati bani de la cei care nu sunt ortodocsi, care scuipa pe biserica si pe tainele ei. Ar trebui sa li se dea banii aceia inapoi, sa faca ceea ce vor cu ei.
Cred cu tarie ca enoriasii ar trebui sa se implice in viata Bisericii cu mult mai mult.
Nu este corect sa obligi atatea milioane de oameni sa participe la ceva ce nu ii reprezinta.

Dar fata de copiii nostri, fata de viitorul nostru ca natie avem obligatia morala si etica de a educa toti copiii in spiritul in care trebuie. SI aici vorbesc mai cu seama de cei ortodocsi (practicanti sau nu)
Daca este cineva musulman, apoi sa isi educe copiii in asa fel, daca este cineva ortodox, in spirit ortodox, daca e catolic, sa ii educe sa fie buni catolici (la ei se face asta deja, prin orele de catehism, la care culmea nimeni nu vocifereaza).
Iar daca vrem copii atei, apoi sa nu mergem cu ei la Biserica, nu are sens, ei vor fi confuzi.
Din pacate, noi nu suntem un stat ortodox asa cum este Grecia. Dar problema apare cand incepem sa judecam ca nu a facut cutare asa sau asa. Cine zice asta? Cel care va avea mai tarziu propriu fiu preot sua propria fiica preoteasa.
Beren, educatia incepe acasa: noi ii invatam empatia! Un preot care nu are empatie, nu va rezona la durerea celui care tocmai trebuie sa isi inmormanteze mama, tatal, etc Aia nu o invata nici la gradi, nici la scoala. Noi ca parinti avem datoria de a-i educa corespunzator.
Cum am zis: cum se vor comporta generatiile viitoare de noi depinde. In totalitate (din pacate).

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

Sa nu uitam ca situatia de fata (scaderea salariilor, pensiilor, ajutoarelor de orice fel) se datoreaza exclusiv guvernului (guvernelor) care a risipit bani la greu. Iar una din caile de risipa a fost ingrosarea numarului functionarilor platiti cu bani de la buget pentru functii inventate.
Acum, cand a venit scadenta, toti au devenit politisti, cu ochii pe banul public. Din civism? Noooo...ci pentru ca-i arde la buzunare.
Si, printre altele, au vazut la orizont...bisericile. Si Catedrala cu pricina. Prilej pentru cei care nu suporta ortodoxia, bisericile, preotii sau pe Dumnezeu sa poarte discutii pe la "Generale". Desigur, in context de criza.
Eu n-am fost niciodata de parere ca ne trebuie o Catedrala. Dar altii au hotarat ca ne trebuie si s-au si alocat fonduri. Este interesant ca nimeni nu vorbeste ca banii nu sunt integral ai statului. Exista donatii (fostul Papa a donat 100 000 euro, arhiepiscopul Atenei tot 100 000, enoriasii doneaza din 1990 in conturi speciale), firme de constructii s-au oferit sa sponsorizeze, ba exista multi voluntari dispusi sa puna osu' la treaba. Conteaza ca romanii credinciosi ortodocsi isi doresc o catedrala dupa primul razboi mondial?
Prin urmare...de ce-i de vina BOR pentru ca nu-s bani de salarii?
Si inca ceva: indiferent de cat de mult vor scadea pensiile, batranii, in primul rand, dar multi altii, vor da intotdeauna un banut bisericii, pe diverse cai: donatii, cutia milei, pomelnice si acatiste, lumanari si alte obiecte de cult, etc. Asa ca nu-i mai bagati pe pensionari in fata in lupta voastra cu biserica.

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde

Rufus ca de obicei, imi plac comentariile tale pertinente. Jos palaria!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui Iasmin08
Din pacate, noi nu suntem un stat ortodox asa cum este Grecia. Dar problema apare cand

Eu as spune ca din fericire ... (uite unde-a ajuns Grecia :))

Citat:

Beren, educatia incepe acasa: noi ii invatam empatia!

Multumesc pentru informatie. Am sa incerc sa-mi amintesc asta.

Si ... de ce-mi spui mie asa ceva?

Mergi la inceput

Pentru ca nu puteam pasa educatia copiilor altora.
La facultatea de teologie ajung cand sunt deja adulti- sunt majori. Pai vine dupa 20 de ani in care a crescut cu ideea inradacinata ca ''uite cum e popa, mama, asa sa te faci si tu cand vei fi mare'' si vrei sa il schimbe orele de dogmatica. Pai nu il vor schimba, asta e cert!!

Eu spun ca depinde de noi cum va fi generatia urmatoare, tu vii si zici ca nu e treaba ta. Pai nu e treaba ta, nu e treaba scolii, nu e treaba nimanui...Unde este natiunea, comunitatea in propozitie? Toti isi retrag mainile cand vine vorba de asta. Stiu sa dea cu piatra, dar cati, frate, cati educa oare pe cei care vor fi urmatorii preoti?
Ca s anu zic de viitorii crestini, ca si aici e cu cantec.
Eu spun de atatea pagini ca schimbarea incepe cu noi si tu spui ca nu...Indiferent ce spun eu...

Mergi la inceput

Iasmin, nu e treaba "unei natiuni" sa educe viitorii preoti ai religiei XYZ in doctrinele religiei XYZ.

Daca exista vreo "treaba comuna", este sa ne educam copiii in spiritul respectului reciproc si impotriva intolerantei de orice fel (inclusiv religioase). Asta, eu fac la fel de bine ca si orice alt parinte.

Pentru unii dintre noi, profesia ne cere sa-i educam pe studenti intr-un anumit domeniu. Si asta fac la un nivel absolut respectabil in profesia mea.

Mai putem lua pozitie publica cand sesizam nedreptati sau ilegalitati.

'"pentru a depasi atat criza morala si spirituala, cat si pe cea financiar-economica actuala, consideram ca trebuie continuate lucrarile la bisericile aflate in constructie, chiar daca ritmul de executie va fi mai lent.[...]", se arata in comunicatul de miercuri al Patriarhiei Romane.'

Catedrala este construita si cu bani luati cu japca de la non-ortodocsi, oameni care-si vor vedea reduse salariile, pensiile, indemnizatiile. BOR vrea sa continue aceasta stare de fapt. Inspirat de postarile lui Iasmin, iau pozitie publica impotriva acestei nedreptati. Si le spun si altora.

Mai e ceva?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui beren

Iasmin, nu e treaba "unei natiuni" sa educe viitorii preoti ai religiei XYZ in doctrinele religiei XYZ.

Mai e ceva?

Umanitar DC | www.savethechildren.net/romania/copiii_romania/legislatie/legislatie_acteinternationale.html" target="_blank">Drepturile Copilului | www.salvaticopiii.ro/index.html" target="_blank">Salvati Copiii | R.A. Rescue | Quackwatch | www.math.caltech.edu/code/petition.html" target="_blank">"Mistere" | www.tolkiensociety.org/ts_info/mallorn.html" target="_blank">Mallorn

Mai este, Beren, mai este!
You're all wrong, buddy!
Este treaba noastra a tuturor, cum ii educam, asa ii avem. Daca vrem sa nu ne blesteme urmasii, e absolut treaba noastra!! Nu o fi a ta, daca nu esti ortodox. Dar poti sa iti expui parerile vis-a-vis de cum este preotul model, atunci cand stai de vorba cu cei mici. In nici un caz nu ar trebui sa fie de mici indoctrinati cu ''preotul trebuie sa aiba burta de...si picioare de..."...pentru ca asa a spus cel mai mare povestitor al tarii. Ba inca sa-l mai si elogiez pentru asta...

Ca tu iti faci treaba, pai tu nu educi, Beren. Tu nu educi studentii, tu ii informezi si atat. Si educatia sta in puterea exemplului!!!
Sa ne invatam copiii sa arunce cu rosii (sau pietre dupa caz)? Cam cum crezi tu va arata toleranta asta care le spune cat de bine e sa punem la pamant si sa batem cu pietre la general pe toti preotii? Ce exemplu de toleranta este asta, Beren?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Iasmin08
1) You're all wrong, buddy!

2) Este treaba noastra a tuturor, cum ii educam, asa ii avem. Daca vrem sa nu ne blesteme urmasii, e absolut treaba noastra!! Nu o fi a ta, daca nu esti ortodox. Dar poti sa iti expui parerile vis-a-vis de cum este preotul model, atunci cand stai de vorba cu cei mici. In nici un caz nu ar trebui sa fie de mici indoctrinati cu ''preotul trebuie sa aiba burta de...si picioare de..."...pentru ca asa a spus cel mai mare povestitor al tarii. Ba inca sa-l mai si elogiez pentru asta...

3) Ca tu iti faci treaba, pai tu nu educi, Beren. Tu nu educi studentii, tu ii informezi si atat. Si educatia sta in puterea exemplului!!!

Aha, foarte interesant.

1) ????? Am sa ignor comentariul asta fara nici un fundament. Dar sa stii ca e foarte ofensiv, dat fiind ca nu stii mai nimic depre mine.

2) Copilul meu va alege ce se creada despre divinitate si daca alege sa creada ceva, care religie sa o practice, atunci cand ajunge la varsta la care poate face asemenea alegeri. Datoria mea (asa cum o inteleg) este sa o informez despre diferite religii, in sens cultural, fara indoctrinare. Pe copiii altora n-am nici un drept sa-i educ in sensul asta. Asta despre religie.

Despre morala, legi si toleranta, ii educ pe cat posibil pe toti cei din jur care vor sa asculte. Vrei sa sugerezi ca nu sunt suficient de activ in sensul asta (inclusiv pe DC)?

3) Profesia mea este in stiinte exacte. Desigur ca nu ma limitez la a-mi informa studentii despre rezultate si cunostinte, ci ii educ prin exemplu in spiritul logicii, al investigatiei critice, al metodei stiintifice si al respectului in interactiunile lor cu natura. Discutiile de natura religioasa cu studentii de facultate (adica adulti) sunt interzise, dat fiind principiul de libertate religioasa.

Iar citatele din I. Creanga sunt acolo ca sa le interpreteze fiecare cum doreste. Cenzurarea lor nu denota toleranta sau spirit comunitar defel, in opinia mea.

Acum, cred ca incepem sa ne repetam, asa ca ...

Mergi la inceput

Eu cred ca atunci cand ajung la facultate, sunt deja educati. (Sau,ma rog, ar trebui sa fie in principiu). Restul ce se intampla, se informeaza. Nu sunt educati sa gandeasca in spiritul logicii, ci pur si simplu informati asupra unei alte modalitati matematice de a privi lucrurile. Informati si atat. Educati nu.
De aceea ajungem la paradoxul ca atat lume ''educata'' adica cu un mare nr de ani de scoala, sa se comporte intr-un hal fara de hal (nu, nu e nimeni vizat aici pe DC), am vazut destui in viata reala. Pentru ca nu anii de scoala te educa...
Ia sa ne uitam numai in politica. Multi profi univ. Si mai toti fara nici o sansa de comportament educat, ci dimpotriva, marsav si de prost gust. Ca de aia am ajuns in halul in care suntem...ca natiune si ca tara. Cu exemplele astea ''educate'' din politica, administratia publica etc...

Pa, pa, Beren, sper sa nu fii suparat pe mine pentru ca parerile noastre sunt divergente si nu convergente.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LoraG76 spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

Iasmin, Romania nu are o "religie nationala", vezi articolul 29 din Constitutie.

Drept urmare, "natia" nu are nici o indatorire fata de nici o religie sau biserica.

Tocmai de aceea postarile tale despre faptul ca proiectul "catedrala neamului" este finantat de catre stat, din contributiile tuturor cetatenilor, ortodocsi sau nu, sunt foarte relevante. Aceasta taxare imorala a tuturor cetatenilor unei tari fara religie nationala este ceea ce se cere sa fie perpetuat in comunicatul BOR.

Credeam ca nu esti de acord cu asta.

Umanitar DC | www.savethechildren.net/romania/copiii_romania/legislatie/legislatie_acteinternationale.html" target="_blank">Drepturile Copilului | www.salvaticopiii.ro/index.html" target="_blank">Salvati Copiii | R.A. Rescue | Quackwatch | www.math.caltech.edu/code/petition.html" target="_blank">"Mistere" | www.tolkiensociety.org/ts_info/mallorn.html" target="_blank">Mallorn

Exact!

Lora, mami de Iustina si 24+

Bazar DC - ajutati copiii

Teledon pentru Dan
www.inimacopiilor.ro

(Niciodata sa nu spui niciodata!)

Mergi la inceput