Iesim in criza construind biserici

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui Iasmin08

Beren, hai te rog sa nu incepem cu bleah, ca vin si intreb cine i-a educat pe oamenii astia sa fie asa? de unde au venit, frate, ca nu sunt extraterestri? Stii ceva? Avem preotii pe care ii meritam, incepand cu mamele care asa i-au invatat. Si sa nu ne plangem peste 20 de ani cand vor incepe copiii nostri sa fie preoti ca nu sunt cu nimic mai breji. Esecul lor este esecul aprintilor in primul rand. Hai sa aruncam cu piatra, dar oare cati isi educa odraslele sa devina preoti buni???

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Iasmin, Creanga descria starea BOR de acum 130 de ani. Tu cine crezi ca "i-a educat"? Enoriasul contemporan?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Pai nu, Beren, si cu atat mai mult cu cat venim dupa zeci de ani de comunism si de indoctrinare ateista fortata. Crezi ca viitorul suna mai bine? Eu nu cred. Pun pareu cu tine ca peste 20 de ani vor fi in continuare discutii identice.
Dar Beren, sa nu uitam: schimbarea incepe cu noi!!!
Sa fim noi aia in stare sa educam o generatie de preoti asa cum cere poporul. Ce zici? Crezi ca se poate?

Mergi la inceput

Citat:

Beren, hai te rog sa nu incepem cu bleah, ca vin si intreb cine i-a educat pe oamenii astia sa fie asa? de unde au venit, frate, ca nu sunt extraterestri? Stii ceva? Avem preotii pe care ii meritam, incepand cu mamele care asa i-au invatat. Si sa nu ne plangem peste 20 de ani cand vor incepe copiii nostri sa fie preoti ca nu sunt cu nimic mai breji. Esecul lor este esecul aprintilor in primul rand. Hai sa aruncam cu piatra, dar oare cati isi educa odraslele sa devina preoti buni???

Tot Creanga iti da raspunsul (moldovean de-al tau, destept si cu limba ascutita ):

"Prin postul cel mare se raspandeste vuiet printre dascali despre desfiintarea catihetilor si trecerea celor mai tineri dintre noi la Socola.
[...]
— D-apoi noi, zisera dascalii cei insurati, oftand; ne-am calicit cu desavarsire: zimti, ba oite, ba stupi, ba cai si boi s-au dus pe gura lupului! Parintele catihetul sa traiasca!..."

...

Pensionarii si gravidele erau de vina, vezi bine.

Mergi la inceput

Beren, asta mai lipsea, sa imi pui in carca vorbele altcuiva si sa asmuti un forum intreg impotriva mea. Cand m-am legat eu de pensionari si de gravide, Beren? Da-o incolo.... Sau vroiai sa ma vezi linsata si nu stiai cum??

Mergi la inceput

Nu Iasmin, nu ti-am pus nimic in carca.

Relativismul moral care compara BOR cu pensionarii si gravidele ii apartine Conchitei.

Nu am vrut sa iti atribui nimic din acea afirmatie.

Sunt sigur ca nu esti de acord cu ea.

Mergi la inceput

Io am intrebat daca suntem in stare sa educam urmatoarea generatie de preoti si tu vii si-mi zici iar de marele povestitor, atat de mare har a avut ca l-au caterisit Si asta din cazua chiolhanelor....
Si mi-l dai exemplu de parca a fost Patriarh...

Deci: suntem in stare sa educam urmatoarea generatie de preoti? Da ori ba? Hai, Beren, fa un efort si raspunde-mi la asta.

Mergi la inceput

Eu am fost de acrod cu afirmatia ei ca cei mai afectati de modul in care se comporta BOR sunt enoriasii, cei care participa activ. Pentru ca ei sunt cei care dau, nu cei care ajung o data in viata (mai exact de vreo 3 ori) la biserica. Pentru ca si noi dam, ca si ceilalti, nu avem dispensa. Diferenta este ca probabil pe noi nu ne deranjeaza asa de tare, suntem obisnuiti sa dam

Mergi la inceput

Citat:

Io am intrebat daca suntem in stare sa educam urmatoarea generatie de preoti si tu vii

Din Constitutia Romaniei:

"Art. 4: Unitatea poporului si egalitatea intre cetateni

(1) Statul are ca fundament unitatea poporului roman si solidaritatea cetatenilor sai.

(2) Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala."

Nu vad ce treaba au cetatenii romani sa "educe" preoti ortodocsi.

Ipotetic, eu as putea sa-i educ in stiinte exacte, daca se inscriu ca studenti.

Cumva, ma indoiesc ca i-ar interesa...

Mergi la inceput

Aici gresesti Beren, imi pare rau. Da, toti cei care vin si spun si dau citatul din Creanga copiilor, ii indruma sa fie preoti ca sa aiba bani, toti acestia fac urmatoarea generatie de preoti.
Daca de acasa este educat asa, pai nu mai poate nimeni sa il schimbe.
Exact asta e problema, ca toti se retrag in cochilie ca nu e treaba lor. Ba e treaba noastra ca natie!!!
E treaba mamelor sa ii educe astfel incat la maturitate sa fi capabili sa accepte ceea ce presupune statutul de preot. Nu acela vehiculat de mireni in prezent. Ci cel care ar fi de dorit sa fie, Beren...
Este de datoria noastra sa scoatem din ei medici buni, profesori buni,etc, mai ales a noastra a celor care mai avem si ceva peste cei 12 ani de scoala obligatorie
Da, Beren, este si de datoria ta, ca si a noastra a tuturor sa educi pe cei mici in spiritul unui bun preot sua a unei bune preotese. Macar cand va fi mare sa stie cum anume trebuie sa se comporte.
Dupa cum am zis, schimbarea incepe cu noi!!
Iar eu parerea asta nu mi-o schimb.

Mergi la inceput

Iasmin, Romania nu are o "religie nationala", vezi articolul 29 din Constitutie.

Drept urmare, "natia" nu are nici o indatorire fata de nici o religie sau biserica.

Tocmai de aceea postarile tale despre faptul ca proiectul "catedrala neamului" este finantat de catre stat, din contributiile tuturor cetatenilor, ortodocsi sau nu, sunt foarte relevante. Aceasta taxare imorala a tuturor cetatenilor unei tari fara religie nationala este ceea ce se cere sa fie perpetuat in comunicatul BOR.

Credeam ca nu esti de acord cu asta.

Mergi la inceput