Iesim in criza construind biserici
Raspunsuri - Pagina 11
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/LoraG76/LoraG76.jpg)
LoraG76 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ana Stroe Lora, pentru cultura mea si foarte ontopic, bine am inteles eu pe la alte topice ca tu ai alta religie decit ortodoxia? (martor al lui Iehova, din cite retin, sau fac o confuzie) http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759 |
Nu, Ana, faci o confuzie, sunt ortodoxa cu parinti ortodocsi.
Lora, mami de Iustina si
![](gravida.gif)
![](fetita.gif)
Bazar DC - ajutati copiii
Teledon pentru Dan
www.inimacopiilor.ro
(Niciodata sa nu spui niciodata!)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
hristina spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Rufus
Asta e parerea ta (evident, si a altora). Eu, de exemplu, nu ti-o impartasesc. Dar nu pricep deloc de ce oameni ca tine (poate si tu?) va cununati in biserica, va botezati copiii si chemati preotul cand va moare cineva din familie. N-ar fi mai simplu, in astfel de situatii, sa fiti loiali crezului vostru? RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lor ![]() ![]() "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
La fel ziceam si eu...
Si undeva printre randuri poate faceti o diferenta intre preoti si biserici si calugari si manastiri...este mare, chiar daca nmajoritatea nu o vad si nu o inteleg...nu preotii conduc BOR...
LoraG76 spune:
Exact cum spuneam...ar trebui sa vii cu argumente la ce spunem noi, nu cu remarci de genul" nu-ti convine, pleaca". Imaginea mea despre preot si cei care merg la biserica mereu si incearca sa faca ce e bine si corect e asta: ok, nu esti de acord cu mine, dar hai sa-ti arat ca nu ai dreptate, demonstrand, nu un sut si pe usa-afara, daca nu esti ca noi.
Cand am intrat ultima data in biserica la tara, la bunica mea, erau 2 copii care se tot impingeau in timpul slujbei, radeau...preotul nu a incercat defel sa-i atraga sau sa ii atentioneze frumos, ci, in plina slujba, le-a strigat: ia iesiti voi afara, hai! Asa si tu....nu va convin taxele, plecati acasa, sunteti exclusi!
Lora, mami de Iustina si 24+
Teledon pentru Dan
www.inimacopiilor.ro
LoraG76 spune:
hristina, ce exemplu bun esti pentru noi, mai ales ca-ti editezi mesajele cand nu-ti convine ce ti se raspunde...
Lora, mami de Iustina si 24+
Teledon pentru Dan
www.inimacopiilor.ro
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/kariguld/kariguld.jpg)
kariguld spune:
eu ma intreb, ce pot crede oare si ce parere sa-mi fac atunci cand preotul cere bani pentru serviciile pe care singur a decis sa le faca, adika sa fie preot. cand intra popa in capela si zice trebuie sa aduceti x prosoape, x colive, x bani, x donatii, etc etc. si taxa ptr preot este "atat" si pentru diacon "atat" si pentru nu mai stiu ce "atat". eu, om aflat in durere in acele momente, ce sa cred? ce pareri sfinte sa-mi fac despre alesul Domnului, chemat sa slujeasca oamenilor???
si sa-i raspund lui Rufus, ca spunea ca ne folosim de serviciile preotilor, apoi....
socrul meu nu-i suporta pe preoti, de nici un fel. atat de mult incat nu-i primea in casa si nici la biserica nu calca. si ne spunea noua, mai in gluma mai in serios, ca la moartea lui sa nu chemam preotul, sa-l ducem la groapa si gata.....in caz ca nu-i respectam dorinta are el grija sa se ridice din sicriu sa-l ia la goana.....
atunci cand a murit, noi copii am facut ce a dorit soacra. daca era dupa noi, ii respectam dorinta, dar avand in vedere ca sotia lui a dorit altceva noi a trebuit sa ne conformam.
cred ca se ajunge la solutii de compromis in astfel de cazuri, pentruca familia largita e formata din diversi oameni, unii cu credinta altii mai ....reci. si pentruca vrem sa traim in pace si buna intelegere, avem respect ptr dorinta fiecaruia.
s-a pierdut mult din chemarea pe care o au preotii, multi au ajuns sa faca asta ptr a castiga bani, nu pentru a sluji oamenilor.
Bazar general pe DC
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
![](bonjovi.gif)
M-am nascut pentru succes!
salcia spune:
Oameni buni, dar este sigur ca se merge inainte cu gloriosul proiect "Catedrala neamului", chiar si pe vremurile astea?! Mi se pare incredibil! Se taie din alocatiile copiilor, din pensii, inclusiv cele de veterani si invalizi de razboi, si se investeste intr-un astfel de proiect megalomanic?! Parca stiam ca modestia si smerenia sunt virtuti ortodoxe, de unde astfel de idei monstruoase?!
Si cam ce am putea sa gandim despre preoti si biserica in general, cand BOR a emis saptamana trecuta un comunicat in care spuneau ca nu-s de acord sa se renunte la diversele lucrari bisericesti, eventual sa se mai incetineasca, dar nu sa se renunte, pentru ca avem nevoie de unitate si indrumare spirituala in vremurile astea grele... Chiar mi se pare indecent sa spui asa ceva, avand in vedere perioada prin care trecem acum.
Si a propos de ce s-a discutat pe forum, eu nu am nici cea mai mica incredere in biserica ortodoxa ca institutie (si in general in orice fel de biserica). Cred ca relatia cu divinitatea este ceva foarte personal si intim, nu am nevoie de intermediari sau de tot felul de reguli absurde, cautarea mea e doar a mea. Cred de asemenea ca exista si preoti ok, dar sunt foarte putini. Oricum, ca tot se pusese problema, daca ar fi dupa mine, nu as face nunta si alte evenimente la biserica, daca o fac, o fac strict de dragul anumitor persoane din familie care nu ar suporta ideea ca nu se intampla asa. Iar de cand mama a devenit habotnica, vad tot mai multe tare ale bisericii si ma indepartez si mai mult de genul asta de "credinta insitutionalizata". Sa nu mai vorbim si despre misoginismul evident al bisericii...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/columbiana/columbiana.jpg)
columbiana spune:
Eu sunt ortodoxa si chiar ma deranjeaza enormitatile citite pe aici, chiar daca nu ma consider deloc habnotica si nici n-am in familie preoti, si nici nu sunt zi-lumina in biserica, ba merg mult mai rar decit mi-as dori; in primul rind sunt sigura ca cei care scriu tot felul de balacarii pe aici n-au incercat niciodata sa discute cu un preot/calugar, sa citeasca despre Tainele Ortodoxiei;
eu mi-am petrecut vacante intregi in perioada studentiei la Manastirea Rimet si am vazut ce inseamna harul si credinta imbinate cu inteligenta si cultura la multe dintre maicile de acolo;
mai recomand in Tg-Mures un preot special, de o finete, spiritualitate si caldura cum putini sunt, parintele Ludusan.
aici am tot umblat de la o biserica la alta, nu mi-am gasit locul, am tot comentat fara sa stiu; cind am avut nevoie in schimb, preotul a venit acasa din capatul celalalt al orasului; din discutii, am aflat ca traieste in chirie intr-un demisol si ca salariul lor nu e grozav; Tine in schimb niste Liturghii dumnezeiesti;
celalalt preot, de la alta Biserica s-a <executat> in simbata cind l=am solicitat eu pentru parastas la tata, a ramas in biserica cit am avut eu nevoie dupa rugaciune; ambilor le-am platit cit am considerat eu si n-a fost mult deloc, deloc;
In Romania, mamei n-a vrut preotul sa-i ia bani pentru inmormintarea tatei; cel de la biserica de linga apartamentul alor mei a venit dimineata la prima ora cind l-am solicitat pentru tata, nici nu ne cunostea (suntem plecati de sapte ani din Romania), si omul era cu antibiotice (injectii)
medicii in schimb cu care am avut de-a face au fost niste nemernici, cu putine exceptii;
este dureroasa rautatea iesita din ignoranta si din pacate des intilnita intre noi;
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
AB_AC spune:
Nu mi se pare normal ca statul sa finanteze biserica criza au ba. Ortodoxia e majoritara in .ro. Ar fi ideal ca acei credinciosi sa faca cum se zice pe aici "put your money where your mouth is". Din 10% dati benevol biserica ar duce-o mai bine ca acum si ar fi mai in mod cert mai aproape de cei pastoriti. Si cei care nu vor sa contribuie isi vor vedea de ale lor. Dar evident nu vor fi primiti nici la casatorii, botezuri, inmormantari etc. Exista si servicii civile.
Nu-s ortodoxa, dar sincer bisericile ortodoxe de pe aici nu prea sufera de criticile aduse prin .ro . Nu mi-am auzit prietenii sa se planga. Singura chestie pe care am vazut ca nu o prea fac este sa se implice in gradinite precum alte culte. Si asta e ceva important pe aici. Dar cele grecesti au adesea scoli si chiar licee.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/bird70/bird70.jpg)
bird70 spune:
Mie mi se pare absolut inacceptabil ca statul taie pensiile si asa mizerabile, salariile si ajutoarele ca sa economiseasca doar jumatate din suma pe care planifica sa o cheltuie pe o biserica. Pacat ca nu exista posibilitatea ca cetatenii sa-si spuna parerea si sa decida ce este mai important. Eu nu cred ca biserici grandioase inspira mai multa credinta decat cele modeste, din contra cred ca bisericile grandioase sunt de prost gust si intr-o tara atat de saraca si incercata sunt bataie de joc. Nedrept mi se pare ca aceste biserici sunt contruite din bani statului nu din banii credinciosilor. Tara arde si baba se piaptana e o zicala perfecta. Nu sunt bani de pensii, de salarii, de scoli, spitale, orfelinate, drumurile in Romania sunt ca si inexistente dar ce conteaza....tragem un mausoleu gigant si lucitor, ca pe vremea faraonilor, cand isi construiau piramide indiferent de cate vieti pierdeau sau cat costa.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation