Ce educatie au unele educatoare?
Raspunsuri - Pagina 11
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui beren si al lipsei de recompensa (salarii, statut). |
aici m-ai pierdut, daca pana acum am rezistat cu greu la argumente metafizice despre nervii educatoarelor persecutate de copii, atunci perspectiva unei telenovele cap. un zilion despre cum saracia justifica neomenia si incompetenta mi s-ar parea bolovanul lui sisif. ai citit celelalte topice despre educatoare? daca da, nu ai fi enumerat asta. cred ca nu le mai ajunge nimeni cu prajina la nas, cate cadouri si plecaciuni primesc si cum se poarta ca voda prin loboda cu parintii si chiar intre ele ce mancatorie exista. si primesc si mita, aka "atentii" pornind de la inscrierea la gradi, pana la tratament diferentiat. serios, mergi si citeste, vei imbatrani cu 20 de ani de revolta si neputinta. ce salarii grozave au educatoarele in america? ca mie mi se par jenant de mici. si totusi, nu vezi abuzul fizic care e raspandit in romania.
happiness spune:
Ariel,exact la acest fapt m-am referit.
Nu,Conchita,saracia nu e o scuza pentru nedreptate,dar din nefericire este sursa tuturor problemelor.NU justifica in niciun caz bataia sau umilinta,desigur,ca asa ar insemna ca orice medic sau profesor sa isi bata joc de cei cu care intra in contact.Tot asa cum lipsa de educatie nu justifica atitudinea unui parinte de a accepta sa ii fie traumatizat copilul ca doar"o palma nu-i strica".Nu mi se pare normal sa fie doar scoala/gradinita de vina si parintii sa fie doar cu pretinsul perfectiunii.Educatia este facuta atat la gradi/scoala, cat si acasa,si lectia didactica e doar un mod de a educa un copil.Eu ma refeream la acei parinti care vad ca le sunt batuti copiii si accepta fara nicio problema ,nu cred ca educatorul este absolvit de vreo vina.Credeam ca a reiesit asta foarte clar.
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui happiness Eu ma refeream la acei parinti care vad ca le sunt batuti copiii si accepta fara nicio problema ,nu cred ca educatorul este absolvit de vreo vina.Credeam ca a reiesit asta foarte clar. |
a reiesit, dar o societate sanatoasa si morala care are grija egala de toti cetatenii sai, in primul rand de copii, are si parghii sa sanctioneze parintii (si educatoarele) care abuzeaza copiii. daca o educatoare aude asemenea grozavie, ar trebui sa sesizeze protectia copilului, nu sa ridice din umeri sau sa se revolte in intimitate. cand educatorul bate copilul, intreg sistemul este de vina. faptul ca parintele accepta si are drept de decizie sa se continue abuzul este tragic, dar e consecinta unui sistem corupt, invatamantul inclusiv. aici exista o relatie intre sistem si parinte care e bilaterala si de colaborare sau de constrangere, dupa caz. deci daca parintele accepta sau promoveaza abuzul, cel care aude, mai ales educatoare fiind, nu sta cu mainile in san sau nu le foloseste doar sa se inchine ca mirare ca mare e gradina. face ceva pentru copil, ca doar de-aia si-a ales profesia asta de vocatie, acceptand si salariul, si munca ingrata de a sterge un copil la nas, si initiativa civica fata de parintii dezaxati sau ignoranti. altfel ii spunea baby sitter, nu educatoare.
babyshness spune:
hi all...dupa ce am citit cele 11 pagini as dori sa va spun urmatoarele...
sistemul romanesc de invatamant are mult probleme si da invatamantul prescolar este una dintre ele.dupa multe vizite si sedinte,si discutii cu persoane mai sus puse,care cunosc cu adevarat problemele,am observat ca gradinitele din romania cele de stat bininteles duc in primul rand o acuta lipsa de personal calificat...poate de aici si aceste probleme de "educatie" pe care le-ati mentionat.am participat la un sa-i spunem curs de formare si le punea pe fete(educatoare) sa se prezinte si sa spuna ce studii au..90 la suta erau necalificate pentru ca sa lamurim asta o faculatate sau un modul psiho pedagogic nu te califica.alta problema ar fi salarile...cele necalificate au 600 de lei iar cele calificate 800...alta ar fi faptul ca nu exista un sistem de supraveghere bine pus la punct...adica sa fie verificate mereu la felul in care se poarta cu copiii sau daca isi fac treaba..desi inspectorii vin mereu in inspectii metodice ei nu vad intodeauna ce se ascunde in spatele zambetelor si ale cafelutelor...o prietena de-a mea a luat fetita de la gradi calcata in picioare de un coleg...unde era educatoarea?cu celelalte in curte fumau...mi-a spus ca a doua zi o va duce tot acolo pentru ca nu are de ales.nu are cum sa o mute...nu are unde sa o mute...nu are bani de spaga...ar mai fi si faptul ca desi sunt vazute nu se face nimic si ele considera ca pot face acelasi lucru fara nici o problema...treaba cu reclamatia e cam frectie la piciorul de lemn deoarece nimeni nu face nimic,pe nimeni nu interesaza.
cat despre metodele de linistire sa le spunem eu consider ca cea mai buna metoda este time-out chair deoarece copilul odata izolat din mediul in care era se poate gandi la ceea ce a facut si mai ales se poate linisti.cred ca stiti ce inseamana sa vorbesti cu un copil agitat...
personal nu sunt de acord cu bulinele si premile deoarece am observat ca ei invata ca pentru orice sunt recompensati chiar si pentru lucrurile normale...gen a mancat,a dormit,s-a purtat frumos...sunt copii nu catei!!!!
materialele didactice ti le poti face si singur...mai ales ca la stat au 2 ore in care TREBUIE sa faca material didactic si sa-si pregateasca activitatile...
dar sa stiti ca aceste probleme le gasiti si la particular...eu am vazut niste chestii...
ideea este ca suntem intr-o continua schimbare...ce era ok acum 20 ani si daca cineva ar da in copilul meu ar fi vai de el...metodele s-au schimbat mult,invatamantul a evoluat,tehnicile de predare au evoluat si intr-adevar exista multe metode prin care educatoarele pot evolua si ele.eu cred ca a fi educator este o vocatie te nasti cu ea si in nici un caz nu ar trebui sa fie ceva facut asa in loc de altceva ca nu-mi gasesc un job..este foarte greu sa tii in frau un copil d-apai 20-30 mai ales ca fiecare are personalitatea lui.ganditi-va ca o educatoare pe langa faptul ca sta cu ei,ii cunoaste foarte bine,le da sa manace,ii spala,ii creste,ii iubeste,ii invata,ii educa...stiu ca exista si educatoare care nu-si merita acest nume..dar pentru celelalte care traiesc pentru copiii lor de la gradi tot respectul si toata stima!
denizel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui happiness Educatoarele care "ating"copiii sunt de condamnat,fireste,in aceeasi masura in care parintii care aplica batai sunt absolut cruzi si demni de inchisoare.Eu sunt absolut convinsa ca acolo unde educatoarea/invatatoarea bate copiii,exista un acord tacit al parintilor,care in tara asta apeleaza si ei la pedepse corporale in mare proportie.Daca parintii ar lua atitudine,nu cred ca si-ar mai permite sa faca asta.Daca cineva mi-ar traumatiza astfel copilul,indiferent ce ar fi facut el,l-as reclama automat si as face un scandal monstru,cu inspectorat,presa si politie si nu cred ca s-ar mai repeta.Fireste ca dupa aceasta mi-as muta copilul,nu l-as lasa sa creasca intr-un mediu in care copiii sunt tratati ca animalele(vorba vine,ca nici ele saracele nu merita bataie).Eu stiu un caz in care un copil a fost izolat intr-o sala de materiale didactice cam 1-2 ore,timp in care ceilalti copii au mancat de pranz,si mama lui a facut un scandal monstru si a lasat totusi copilul acolo,dar nu mai vorbeste efectiv cu educatoarea.Mie asa ceva mi se pare o aberatie,cum sa traiesti fara sa comunici cu educatoarea copilului tau?Si mai stiu un caz al unei fetite de clasa I care a fost trasa de par de invatatoare si ,la fel,a facut mama ei scandal si de atunci nu mai e ea atinsa,dar nu acelasi lucru se poate spune despre ceilalti copii.Faza dura e ca la sedinta cu parintii,in mare parte, ei au fost de acord cu metodele acelei invatatoare,si au incurajat-o chiar sa le"educe"copiii asa cum crede de cuviinta.Eu insami am trait clipe de cosmar ,ca profesor,in care a venit un parinte si si-a plesnit copilul la scoala,de fata cu toata clasa,sau mi s-a cerut la sedinte sa ii"corectez"din cand in cand...ca merita.Totul porneste de la parinti.Daca ei nu accepta nu cred ca se intampla.Daca se intampla,muti copilul si gata,undeva trebuie sa existe si acea educatoare minunata care sa stie sa educe altfel.Cu blandete,dar cu fermitate. Eu cred ca fara asumarea consecintelor nu se poate educa un copil.Nu ti-ai facut tema,primesti fata trista sau nu te joci cu ceilalti copii,exista fel de fel de metode de a-i convinge sa faca ceea ced trebuie.Dupa aplicarea acestei metode,de la 6-7 copii cu tema incompleta sau nefacuta mai am doar 1-2.Asta e,probabil ca un I sau un 3 ar fi fost mai drastic,dar prefer sa nu apelez la asa ceva. |
Ai foarte mare dreptate, Happiness.
Intr-o cultura ca cea romaneasca, unde pedepsele corporale sunt inca incluse printre mijloacele utile folosite in educatia copiilor , atitudinea parintilor ar fi un foarte bun punct de plecare.
(desigur, nu are rost sa spun ca nu toti parintii sunt pro-pedepse corporale :).
Atata timp cat, din cele vreo 8 educatoare cu care am avut contact prin intermediul gradinitei fiului meu, doar 1 (una) nu "atentiona" fizic copiii + jdemii de alte povesti citite aici sau auzite, mi-am permis sa concluzionez ca e de o mie de ori mai puternic modelul cultural decat ce ai invatat (sau poate nu...) la scoala.
Acompaniate desigur de o gramada de alte lipsuri (a interesului, a empatiei etc).
Si e tare trista chestia asta.
Parintii nu iau atitudine!!!
Este de necrezut, dar asta se intampla.
O palma la fund, un tras de par sunt considerate a fi meritate de un copil care, de ex., nu raspunde "pozitiv" la cereri imbecile gen "toata lumea sa stea cu mainile la spate si cu genunchii lipiti" .
Pe langa "atentionarile" fizice, sunt incercarile acelea oribile de a supune copilul, de a-i taia din avant, de a-l transforma intr-un micut individ care sa faca viata cat mai comoda educatorului si parintelui :(.
Si, la supunerea copilului, educatorii sunt ajutati cu mult succes de muuulti parinti :(.
Iar chestia cu supunerea nu este specifica sistemului romanesc, dar e aplicata cu sarg de acesta.
Si, in scoli (nu toate, desigur) se intampla cam la fel: zdrang! Zdrang din stanga, zdrang din dreapta, nici nu stii de unde iti vine zdrang-ul :(.
Cand fiul meu a fost lovit de o bruta de profesoara, TOTI parintii care ma rugau sa nu-l mut din scoala imi spuneau (mai pe ocolite, mai direct) ca nu e mare lucru ce i s-a intamplat si ca nu e cazul sa o luam asa de in tragic....
Mai adaugati tablolului informatia "toti parintii erau licentiati si civilizati" plus informatia ca unii dintre ei nu-si lovesc copiii si aveti o imagine cat se poate de clara a unui sistem fara mari sanse de a fi prea repede aruncat la gunoi.
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
denizel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui happiness .Faza dura e ca la sedinta cu parintii,in mare parte, ei au fost de acord cu metodele acelei invatatoare,si au incurajat-o chiar sa le"educe"copiii asa cum crede de cuviinta.Eu insami am trait clipe de cosmar ,ca profesor,in care a venit un parinte si si-a plesnit copilul la scoala,de fata cu toata clasa,sau mi s-a cerut la sedinte sa ii"corectez"din cand in cand...ca merita.Totul porneste de la parinti. |
Exact, exact, exact!!!!!
La prima sedinta cu parintii de la fosta scoala a fiului meu, un tata a spus invatatoarei ca are "procura" de la el sa foloseasca ORICE metoda (citez " puteti sa ii rupeti urechile" ) in cazul in care copilul lui nu i se supune.
Iar acel tata a venit la scoala prin clasa a doua si, in momentul in care invatatoarea i-a spus de o mica nazbatie a copilui, l-a chemat pe micut la catedra si dat o palma zdravana peste fatza. Oribil!!!
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
kariguld spune:
atata timp cat nu se vor lua masuri ca sa se pedepseasca abuzurile asupra copiilor, nu se va schimba mare lucru.
ineptii, cum a prezentat denizel, am auzit si eu de multe ori. parinti care spun cu seninatate :"aveti acordul meu sa-i mai altoiti cate una, ca eu nu mai stiu ce sa-i fac" de-ti vine instantaneu sa-i arzi una acelui om sa se trezeasca la realitate. si vb astea nu veneau din gura unui om simplu, unul mai sus pus..... de parca functia sus pusa te face automat parinte excelent.
anul trecut, fiul meu si-a crestat un deget la ora de activitati practice. si l-a crestat cu un ferastrau micut, electric. si-a crestat si unghia jumate... profesoara, la spalat i-a pus un tampon de vata si il tot intreba daca se simte bine cum naiba sa te simti cu degetul crestat???? in al saptelea cer!!! si la trimis acasa.....la spital ma intrebat medicul de ce profesoara n-a chemat salvarea urgent si la trimis acasa sangerand? era chiar f deranjat. si de acolo am plecat direct la scoala.....directorul deja stia si cand ma vazut s-a albit la fata, nu scoteam flacari pe nas, dar ceva fum tot iesea pe urechi.
si-a cerut scuze pana la pamant, nu stia ce sa faca ce sa-mi spuna sa ma convinga sa nu fac reclamatie. si am facut reclamatie, am trimis copie si la inspectorat. si dupa 4 zile am fst chemata la scoala. profesoara a fost data afara din ivatamant, urma sa mearga supraveghetoare la un penitenciar iar directorul penalizat (nu stiu in ce forma).
s-au luat masuri imediate. si comunicarea a fost una f eficienta. directorul, de altfel un tip super, isi cere scuze de cate ori ma vede.
sa nu uit, asta se intampla in Germania. aici se feresc toti de procese si reclamatii ca de necuratul. mai rau chiar. ptr ca legea se respecta si se aplica pana la virgula. indiferent cum te cheama si ce meserie ai.
in Ro, ar trebui aplicata legea si sanctionati drastic, apoi se vor invata minte si altii ca nu-i de gluma si treaca mearga daca dai o palma unui copil.
din pacate guvernantii sunt ocupati acum cu criza, alte dati au fost ocupati cu altele si tot asa.....apa trece, obiceiurile si naravurile proaste raman.
Bazar general pe DC
*********************
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
M-am nascut pentru succes!
Cricor spune:
Fi-miu a inceput gradinita in Canada/Toronto. Stiti cat e salariul unei educatoare incepatoare (cu colegiu)? 10 $/ora...este un salariu f.f. mic (pentru Canada). De banii astia poti fi vanzatoare in mall si n-ai asa raspundere. De banii astia fac activitatea normala, plus schimbat de pampersi, dus la baie, dat de mancare, schimbat de haine daca se murdaresc...si sunt cu ochii in 14 sa nu pateasca ceva.
Mult prea usor se gasesc scuze: salariul mic, viata grea, copii multi, parinti ne-educati... Asa cum eu in aceeasi scoala, am gasit doi oameni care abordeaza scoala complet diferit, parerea mea e ca nu banii sau numarul copiilor au cea mai mare importanta, ci omul..asa cum e el de fapt.
Daca esti educatoare si atunci cand te enerveaza un copil impulsul tau e sa-i dai una dupa ceafa..pai mai bine te duci vanzatoare in mall..pentru ca evident, lucrul cu copii nu-i de tine (vorbesc in general nu vizez vre-un participant la discutie in nici un caz).
Mi-e greu sa inteleg ce legatura are educatia de acasa cu bataia (atentionarea fizica) copiilor in scoli.
Sigur, daca parintii ar face reclamatii sau ar combate cumva..probabil, de frica si ele nu ar mai face-o cu atat usurinta...dar dincolo de asta ele sunt femei, educate, cu pregatire in domeniu...care pocnesc copii de 4-5-6 ani.
Da Nelia..e mult mai bine...un noua invatatoare e un om normal.
Corina
Bic spune:
babyshnessasta este exact raspunsul pe care il cautam cind am deschis subiectul. Pare ca ai descris cu foarte multa acuratete situatia din invataminul prescolar din Ro.
denziel si cine a mai scris pe tema asta.
Din pacate, impresia mea este ca problema atitudinii fata de copii nu se afla numai la educatoare, ci si la parinti. Nu stiu daca voi sinteti constiente, dar ca persoana care traieste in alta tara, cind vin in Romania ceea ce iese in evidenta in parcurile din Romania sint mesaje de restrictionare si mesaje negative. Se aud foarte multe comenzi, de obicei strigate de pe banca, si foarte multe "nu"-uri, foarte multe amenintari ("daca faci asta, o iei pe coaja" , etc., "Nu te duce in nisip ca-ti murdaresti pantofii" - de parc meseria unui copil ar fi sa stea curat, si cite si mai cite minunatii. "
cricor asa ma gindesc si eu, ca daca primul tau implus e sa pedepsesti copilul, atunci locul tau nu e acolo. Dar pe de alta parte, cred totusi ca prin deschiderea mintilor, prin oferirea de alternative se mai schimba lumea.
Smaranda Ioana, 3.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75330" target="_blank">Povestea nasterii
Info utile despre cresterea copiilor
www.askdrsears.com/" target="_blank">Dr. Sears
www.positivediscipline.com/" target="_blank">Disciplina afirmativa
diamat spune:
am scris vreo 5 rspunsuri la subiectul asta si le-am sters pe toate mai incerc
bic, asa e. e problema de mentalitate la orice nivel. acelasi lucru il gasesti in spitale, la dr si asistente, la functionarii publici, la parinti...peste tot. lipa exercitiului gandirii si lipsa unui model pozitiv.
este foarte usor sa preiei explicatii auzite si sa nu le gandesti. sa le dai mai departe. o asistenta nou intrata in spital, se insipra de la celelalte. acea lipsa de compasiune fata de bolnav pe care o vede in jur e foarte molipsitoare. daca bolnavul se revolta (daca!) mai e o sansa sa treaca peste lipsa modelului pozitiv insa daca nu gandeste, s-a terminat.
in plus, in cazul educatoarelor, numarul parintilor care nu sunt de acord cu felul in care sunt tratati copiii lor e infim. caci si ei fac parte din aceeasi categorie: care nu gandesc si care rareori au un model pozitiv.
cat despre pregatirea educatoarelor...sa fim seriosi. cate lucruri ati invatat in scoala doar pt ca trebuiau invatate si acum nu va amintiti absolut nimic? la mine sunt multe daca si-a facut scoala fara nici un interes pentru meseria pe care o are, programa e zero.
dianocica cu d (3+)