Ce educatie au unele educatoare?
Raspunsuri - Pagina 10
conchita spune:
am citit si eu celelalte topice despre educatoarele din romania. nu reiau parerea mea, ca mi-as simti bigudiurile invartindu-mi circumvolutiunile in cap. doar atat - ca daca o educatoare loveste un copil aici, sfarseste clar in inchisoare si nu o mai angajeaza nici naiba pe post de educatoare cate zile o avea. eu abia pe astea le consider niste monstri, nu pe copiii care "nu asculta" de educatoarea nervoasa si coplesita de meseria pe care si-a ales-o singura, n-a fortat-o nimeni cu sulita in coaste.
nelia spune:
Beren, si aici sint gradinite cu material didactic, dar pretul platit este mai mare. Dar multe gradinite sint de stat, cu preturi care variaza de la provincie la provincie (in Quebec majoritatea sint subventionate, in alte parti ale Canadei nu sint). Liniile mari prezentate de mine sint luate de la gradinitele normale, simple, nu ce la cele cu un program educativ anume. Dar la noi la gradinita exista material educativ, in sensul ca exista un mica suma de bani (este o gradinita saraca) pe care directoarea o foloseste in scopul acesta. Dar si educatoarele sint interesate sa-si puna la zi cunostintele... dar jucariile si materialele sint, in general, simple, nu se merge pe lucruri care costa mult si nu se fac folosesc cine stie ce materiale in afara de hirite, culori, tot felul de obiecte pentru lucru manual, plastilina, jucarii... si nici aici nu au chiar cine stie ce, sint sigura ca multi copii au mult mai multe acasa. Si aici, in scolile secundare scirtie lucrurile, nu peste tot si nu am ajuns inca acolo ca sa spun exact ce...
Dar stati asa, voi cind spuneti 27-30 de copii, va referiti la ce virsta de grupa? Pentru ca, aici, dupa 5 ani, sau chiar de la 4, copiii merg la scoala, ceea ce spun eu cu numarul de copii in grupa este valabil numai pina la 4 sau 5 ani (de la 4 la 5, ultimul an de gradinita de aici, limita este de 10 copii la un educator principal si un asistent - nu au ajutoare, ele fac tot). Dupa, intra in clasele de pre-maternelle sau maternelle, un fel de clase preparatoare pentru scoala si acolo este invatoarea singura, cu supraveghetori la prinz si in afara orelor de curs, dar aceste clase au intre 14 si 27 de copii in primara. Deci tot singura este cu ei in clasa, daca nu au profesori la muzica, arte plastice, sport, unele scoli au, altele fac tot cu invatatoarea, depinde de buget, de cartier, de provincie.
De fapt, imi dau seama ca poate pentru prima data de cind citesc pe la subiecte, m-am enervat. Si, desi stiu sigur ca educatoarele care vor citi aici se vor supara, o pentru cele care isi fac meseria asa cum trebuie!, voi lasa un pic blindetea la o parte si voi fi un pic mai acida.
Desi asa pare, ca se compara Romania cu alte tari, subiectul insa nu se bazeaza pe asta. Cind vorbim despre educatoare, vorbim despre copii... pentru ca ei sint 'obiectul' muncii lor, si nu despre suruburi. Si acest copil pe care il iubim toti, dar nu toti stim sa-l crestem si sa-l educam fara sa-l ingenunchem, este copil in orice conditii ar trai, oriunde in lumea asta! Nu putem imparti copiii in copii din Romania si copiii din America, nu? Dar educatoarele, profesorii, parintii - da!
Pentru ca daca nu-i asa cum spun eu, atunci realitatea ar fi umratoarea si eu stiu ca nu-i asta: copiii mei sint aici tratati asa cum am descris si ma deranjeaza orice lucru care nu e conform a ceea ce consider eu normal in ceea ce ii priveste, dar daca m-as muta miine in Romania, asta ar insemna ca imi scad 'pretentiile' si normalitatea in privinta lor se schimba!?! Si asta pentru ca in Romania nu exista materiale didactice sau ca asa se procedeaza de cind lumea si toata lumea face la fel si atunci care e problema? Sau pentru ca sint copiii obraznici si copiii cuminti, iar ai mei sint obraznici si trebuie pedepsiti? Pai atunci, pedepsiti-ma pe mine, pedepsiti adultul, nu un copilas de 2-3 ani, ar fi mult mai corect.
Eu nu ma vad facind asta, cred ca as da de pamint cu toate educatoarele, incepind cu mine ca parinte daca m-as schimba in sensul asta, decit sa consider ca e normal sa fie pedepsit, batut, certat, amenintat, umilit copilul meu pentru ca nu stie sa se poarte la cei citiva anisori pe care ii are. Educat, corectat, ajutat, stimulat... da, dar nu prin umilinta se face asta.
Asa ca, sint romanca pina in fundul sufletului, dar a inceput sa ma deranjeze datul asta cu fundul de pamint pe la toate subiectele, ca vai, ce stiti voi cum e in Romania... Sincer! Lumea e deschisa, puteti sa va informati, sa schimbati, sa comparati, sa luati ceea ce este bun si vi se potriveste... Ca nu sint bani destul inteleg, nici aici nu sint ciini cu colaci in coada, dar de ani de zile citesc numai despre justificari si justificari peste alte justificari: medicii fac asa pentru ca..., educatoarele fac asa tot pentru ca, profesorii pleaca cu desagii tot pentru ca... functionarii, vinzatoarele etc. Si daca pina la copii inca mai accept sa particip la discutii, cind e vorba despre ei, singuri nevinovati in aceasta poveste si neputinta a adultilor, nu mai accept nimic! Punct!
Asa ca, burta pe studiul metodelor, sufletul pe masa in meseria aleasa, doamnelor si domnisoarelor educatoare! Invatati sa comunicati cu parintii si educati-i si pe ai acolo unde gresesc... acolo va las mina libera, dar nu cerindu-le bani pentru cadouri catre directoare sau infrumusetarea gradinitei (a se citi lux) sau cumpararea de televizoare, calculatoare, filtru de cafea! Ci cooperare in gasirea celor mai bune metode de a ajuta piticii astia sa intre cit mai intregi si cu incredere in ei in viata!
Si mai lasati datul asta cu fundul de pamint ca nimeni nu va intelege!
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
happiness spune:
Educatoarele care "ating"copiii sunt de condamnat,fireste,in aceeasi masura in care parintii care aplica batai sunt absolut cruzi si demni de inchisoare.Eu sunt absolut convinsa ca acolo unde educatoarea/invatatoarea bate copiii,exista un acord tacit al parintilor,care in tara asta apeleaza si ei la pedepse corporale in mare proportie.Daca parintii ar lua atitudine,nu cred ca si-ar mai permite sa faca asta.Daca cineva mi-ar traumatiza astfel copilul,indiferent ce ar fi facut el,l-as reclama automat si as face un scandal monstru,cu inspectorat,presa si politie si nu cred ca s-ar mai repeta.Fireste ca dupa aceasta mi-as muta copilul,nu l-as lasa sa creasca intr-un mediu in care copiii sunt tratati ca animalele(vorba vine,ca nici ele saracele nu merita bataie).Eu stiu un caz in care un copil a fost izolat intr-o sala de materiale didactice cam 1-2 ore,timp in care ceilalti copii au mancat de pranz,si mama lui a facut un scandal monstru si a lasat totusi copilul acolo,dar nu mai vorbeste efectiv cu educatoarea.Mie asa ceva mi se pare o aberatie,cum sa traiesti fara sa comunici cu educatoarea copilului tau?Si mai stiu un caz al unei fetite de clasa I care a fost trasa de par de invatatoare si ,la fel,a facut mama ei scandal si de atunci nu mai e ea atinsa,dar nu acelasi lucru se poate spune despre ceilalti copii.Faza dura e ca la sedinta cu parintii,in mare parte, ei au fost de acord cu metodele acelei invatatoare,si au incurajat-o chiar sa le"educe"copiii asa cum crede de cuviinta.Eu insami am trait clipe de cosmar ,ca profesor,in care a venit un parinte si si-a plesnit copilul la scoala,de fata cu toata clasa,sau mi s-a cerut la sedinte sa ii"corectez"din cand in cand...ca merita.Totul porneste de la parinti.Daca ei nu accepta nu cred ca se intampla.Daca se intampla,muti copilul si gata,undeva trebuie sa existe si acea educatoare minunata care sa stie sa educe altfel.Cu blandete,dar cu fermitate.
Eu cred ca fara asumarea consecintelor nu se poate educa un copil.Nu ti-ai facut tema,primesti fata trista sau nu te joci cu ceilalti copii,exista fel de fel de metode de a-i convinge sa faca ceea ced trebuie.Dupa aplicarea acestei metode,de la 6-7 copii cu tema incompleta sau nefacuta mai am doar 1-2.Asta e,probabil ca un I sau un 3 ar fi fost mai drastic,dar prefer sa nu apelez la asa ceva.
conchita spune:
happiness, problema se pune invers. tu zici ca daca parintii ar lua atitudine, atunci educatoarele nu ar mai lovi. sorry, dar asemenea educatoare nu ar trebui sa existe in sistem in primul rand! directoarea ce pazeste, nu controleaza, nu le verifica atunci cand le angajeaza??? cum sunt parintii de vina ca educatoarele au probleme mentale si lovesc niste prunci??? pana incep copiii sa vorbeasca, parintii nici nu au cum sa stie daca sunt loviti, de unde sa afle??? - ca am citit ca in romania parintii nu au acces in gradinite, li se incuie usa si la revedere, nu au drept de vizita, cica pentru motive de securitate. iti dai seama? e ca si cum ti-ai lasa copilul in pestera si educatoarea ar acoperi intrarea cu un bolovan. deci, cum stii, daca pruncul nu vorbeste, ca sa-ti spuna ce i se intampla? iar cand vorbeste, e prea tarziu, deja a fost lovit! pe mine nu ma intereseaza sa iau atitudine si educatoarea sa nu-l mai loveasca si a saptea oara, ci sa nu-l fi lovit deloc. DELOC. si nu pot controla asta, e ca la loterie in romania si ca in orice domeniu, asa cum perfect spune nelia, pentru ca nu parintele angajeaza educatoarele. alege gradinita dupa cate materiale didactice are si cate activitati in curriculum, sperand ca daca e mai scumpa si mai faimoasa, o fi si mai buna. alte criterii se folosesc? exista reviews publicate despre gradinite pe care parintii sa le poata consulta? ma indoiesc.
la fel ca si cu medicii, a gresit asistenta, doar asistenta e de vina. directoare e in turnul de fildes, inspectoratul nu are nici o vina, iar pana la urma nici educatoarea nu e vinovata, caci a fost persecutata de niste prunci.
Cricor spune:
Citat: |
citat din mesajul lui happiness Totul porneste de la parinti.Daca ei nu accepta nu cred ca se intampla. |
Eu zic ca-i exagerat sa plasam responsablitatea faptelor unei exducatoare/invatatoare pe umerii parintilor.
Exista parinti mai mult sau mai putin educati..se presupune ca educatoarele/invatatoarele sunt TOATE educate...deci ele ar trebui sa vina cu acele minunate metode de educatie care sa nu includa pedepse corporale. Daca ele, educatoarele/invatatoarele n-ar aplica asemenea metode... parintii n-ar avea ce sa accepte.
Sint sigura ca tu nu te-ai apucat sa pocnesti copiii doar pentru ca ti-a sugerat un parinte, nu? Asa ca opinia parintelui in cazul tau a fost zero.
Fi-miu a fost intr-o clasa in care invatatoarea (femeie tanara, cu liceu pedagogic, facultate, master si cu foarte multe pretentii de altfel) tragea copiii de urechi si de par. Pe al meu nu l-a atins, dar eu l-am mutat din clasa ei pentru ca nu am vrut sa fie zilnic martorul unei actiuni de forta a unui adult asupra unui copil. Ca mine au mai fost 4 parinti ..ceilalti, desi nu erau brute care isi bateau acasa copiii..le era frica si de umbra lor..sa vorbeasca in sedinte impotriva invatatoarei era mai mult decat isi puteau ei imagina ca pot face...sa-si mute copilul era de o indrazneala fara margini.
nelia spune:
Cricor, de mult nu te-am mai vazut! Imi pare rau, sper sa fie mai bine aici unde l-ai mutat. Nici nu ma asteptam la altceva de la tine si asta ar trebui sa faca toti parintii la asemenea metode.
Cit despre faptul ca daca parintii nu ar accepta, nici educatoarele nu ar face... nu sint de acord. Da, daca parintii ar lua cit mai des atitudine, de fapt, romanul in general, omul care traieste intr-un loc unde sint calcate drepturile in picioare, poate ca s-ar produce asa, un soi de educatie populara in masa. Nu e bine, fratilor, hai sa schimbam. Dar sa educ eu educatoarea asta nu pot, pot sa-i interzic sa mai atinga copilul meu, pot sa o reclam acolo unde trebuie, pot sa scriu in ziar, pe forum despre ea, dar nu pot eu sa o educ, ea trebuie sa se educe. Totusi, eu ma indoiesc ca in cei 5 ani de scoala normala (ce o fi insemnind asta, liceul pedagogic probabil) plus studii superioare, cineva ii invata pe educatori sa umileasca copilul, sa-l traga de par si de urechi, sa-l pedepseasca pentru lucruri care nu trebuie pedepsite... chiar daca aceasta scoala e facuta in Romania. Pur si simplu nu cred asta, ci mai degraba ca acest comportament fara de copil vine din interior, are legatura cu fiinta umana care este educatorul sau educatoarea respectiva, cu ceea ce i s-a transmis copil fiind. Asa ca, asa cum e datoria noastra ca parinti sa sapam in noi si sa aflam de unde ne vine sa facem lucruri care sint impotriva firii, asa si educatorii trebuie sa sape in ei si sa afle cum stau, sa caute metode, sa invete sa fie educatori. Daca nu se simt in stare, atunci poate ar fi mai bine sa-si schimbe 'obiectul' muncii: decit sa distruga un copil, mai bine sa strice un surub, pe acesta din urma il arunci la gunoi, pe copil il arunci in viata!
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
ariel_7000 spune:
cricor, cred ca happiness s-a referit la faptul ca multi parinti se resemneaza si nu fac reclamatie acelor persoane. eu una nu as accepta sub nicio forma sa se atinga careva de copiii mei sau sa-i jigneasca cumva. as merge pana la mama ministrului cu plangerile si nu m-as lasa pana nu ar fi sanctionata acea persoana.
conchita, ce pazesc directoarele cand angajeaza asemenea personaje? hmmmm, depinde de directoare. la gradinita la care am fost eu, care este la 2 min de casa mamei, acum este directoare tocmai acea "educatoare" care m-a chinuit pe mine si pe ceilalti copii din grupa mea. am vorbit cu toate mamicile cunoscute, intalnite, le-am povestit experienta mea, doar cateva au renuntat la a-si mai inscrie copiii acolo. inca se bat copii in acea gradi, inca se urla la ei. prietena mea da din umeri si-mi zice ca un pus la colt si o plama peste ceafa nu strica....prietena mea a fost colega de grupa cu mine, a fost si ea o victima a nemernicei aleia. acum da din umeri si-mi zice ca nu moare nimeni dintr-o palma :(
si aici ajungem la ce zicea happiness...ca aceasta atitudine a parintilor incurajeaza acest comportament oribil. sunt parinti care chiar cer ca picii lor sa fie pedepsiti de doamne! eu insami am intalnit, cand predam la gradi la care am lucrat, parinti care mi-au zis:"daca e obraznic, una peste bot si la colt cu el!"
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
" SAVE THE EARTH, IT'S THE ONLY PLANET WITH CHOCOLATE!"
Bic spune:
Nu am timp sa scriu acum, dar
pentru Ramona daca mai treci pe aici:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=117317
Poate il gasesti inspirational.
Si inca una artico foarte bun despre metode alternative de rezolvare a conflictelor.
http://www.gradinite.ro/disciplina-pozitiva.html
Smaranda Ioana, 3.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75330" target="_blank">Povestea nasterii
Info utile despre cresterea copiilor
www.askdrsears.com/" target="_blank">Dr. Sears
www.positivediscipline.com/" target="_blank">Disciplina afirmativa
Bic spune:
Si usor off-topic, pentru cine inca nu s-a convins cit e de important ca parintii sa ceara educatie de calitate pentru copiii lor si sa actioneze acunti cind nu o primestes:
http://tinyurl.com/2w97l63
Smaranda Ioana, 3.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75330" target="_blank">Povestea nasterii
Info utile despre cresterea copiilor
www.askdrsears.com/" target="_blank">Dr. Sears
www.positivediscipline.com/" target="_blank">Disciplina afirmativa
beren spune:
Despre costuri, iata o www.usatoday.com/money/perfi/general/2006-04-18-child-costs-usat_x.htm" target="_blank">analiza relativ recenta, pentru un copil de 4 ani. Taxele lunare sunt mai mari la varste mai mici (de exemplu cu 10% mai mari la 2 ani fata de 4 ani).
Concluzia: in multe state, un parinte singur cheltuieste o treime din venit doar pentru costurile de gradinita. Daca mai plateste o treime pentru locuinta, impactul e evident.
Nu incape nici o discutie despre pedepse corporale aplicate copiilor... ar trebui sa fie clar pentru oricine ca e o infractiune si o mutilare oribila a psihicului copilului. Insa revin la comparatii cantitative: in US, daca un copil perturbeaza mediul gradinitei (plansete, scene, agresivitate) atunci e luat deoparte de o educatoare, ca sa fie calmat. Cineva trebuie sa stea cu el, ca sa-si revina, sa stea deoparte pana realizeaza ce e gresit, etc. Pentru asta trebuie personal de calitate si suficient.
La noi, la grupa de 2.5-3.5 ani, avem o educatoare-sefa si doua ajutoare la 20 de copii. Dar mai exista si alte 2 ajutoare (toate foarte calificate, experienta plus diplome) care ajuta la diverse momente (masa, activitati in grup), deci se ajunge la un raport 1:4 cateodata.
Iar parintii se implica mult, urmaresc activitatile planificate, tin pasul acasa cu ceea ce se face la gradinita, primesc notite saptamanale, vin la "analizele unu-la-unu" trimestriale.
Raman la impresia ca o comparatie potrivita este intre gradinitele din Ro si liceul din US, in sensul dezinteresului parintilor (doar sa stie ca-s copiii undeva), al profesorilor (impreuna cu lipsa de dedicatie in profesie), si al lipsei de recompensa (salarii, statut).