Copilul captiv (5)

Raspunsuri - Pagina 27

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Clori
Parerea mea e ca un parinte isi abuzeaza copilul datorita lucrurilor care au fost sadite in mintea lui in copilarie, pe care si-a construit, mai apoi, toata viata, propriul sistem de valori. Chiar si la #8222;presiunea societatii#8221;, e greu sa darami intreg edificiul construit cu atata grija, mai ales cand nu stii ce sa pui in loc. Si mai ales ca intreg procesul scoate la iveala durere, furie, depresie, care trebuie gestionate...

De acord cu tine, dar poti sa incepi sa sadesti in sens invers, cite un pic in fiecare zi. Adica sa pui in mintea lui lucruri care sint contra abuzului unui copil (si altele, dar aici despre asta vorbim)... Bineinteles ca nu poti darima dintr-o data, bineinteles ca exista riscul sa nu reusesti cu prima generatie de parinti, dar sigur vei reusi sa aduci zimbetul macar pe fata unor copii si sa le infrumusetezi copilaria, copiii parintilor care sint mai putini reticenti la schimbare... Adica, vreau sa spun ca nu vei putea muta gramada de pietre si moloz, din prima din loc, ci piatricica cu pietricica... consider ca merita.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Nelia da, sigur ca asa trebuie facut!
D-aia am scris ca e nevoie sa le oferi oamenilor astora un alt tip de relatie, sa vada ca exista, ca e posibil, sa simta ce inseamna. Trebuie sa-i cooptezi de partea copilului, sa-i sensibilizezi si sa-i educi. Fiindca multi gresesc din lipsa de educatie.

Si sigur ca progresul se produce pas cu pas si picatura cu picatura.
Am citit undeva ca e suficient sa se schimbe (in sensul de evolutie) 10% din populatie, ca sa aduca schimbarea intregii societati. Si cred ca e adevarat.

Schimbarea trebuie abordata si la scara mica: ma recuperez pe mine, ii sensibilizez pe cei din jurul meu sa faca la fel, imi educ copiii in spiritul asta. Infiltrez idei celor din jur, ma implic.
Si la scara mare: masuri inteligente de protectie a copilului, programe de educare parentala, etc, ca le-am mai scris.
Dar la ambele scari sub forma de idei, model, ajutor, alternativa avantajoasa, nu de pedeapsa. Impunerea in cazul celor care abuzeaza si sunt reclamati ar trebuisa fie doar la nivelul frecventarii orelor respective de educatie, ca sa-i aduci acolo.

nelia are dreptate, in Canada sunt mult mai departe pe linia asta. Si nu traiesc cu totii intr-o mare utopie.

Restul e de domeniul statisticii. Dar sigur s-ar vedea efectul.

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deus spune:

buna dimineata doamne dragi, sa aveti o zi buna si plina de bucurii

devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/

Tot ce poti cumpara cu bani e ieftin! Erich Maria Remarque.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

si io ca noi toate cred ca te poti schimba, iti poti schimba comportamentul. ala care s-a nascut din abuz. ala de aparare, ala cu masca pe figura ca sa ne ascundem vulnerabilitatea. si cind incepi sa te schimbi nitzel se schimba si reactiile celor din jur si uite asha prin undele de pe creierii nostrii (unde pozitive pe care ni le producem prin dorintza de a ne schimba in mai bine si prin sperantza-n viitor) provocam unde in juru' nostru. ca undele pe apa.

imi plac mesajele care transmit: io uite asha faceam in trecut. pentru ca ... da' acum cand am inteles de ce am avut comportamentu' asta, am schimbat macazu' si in situatii asemanatoare acum fac asha. asha simteam atunci, acum simt asha.

no, poate nu se intelege mare lucru, incerc cu un exemplu personal:
inchidere de luna. lucrez constiincios, ore suplimentare. ultima zi, vineri, io raman in urma impotmolita intr-o problema. nu cer ajutor, doar avem toate muult de lucru si in plus io musai sa rezolv singura problema si doar apoi sa cer nu ajutor ci o confirmare ca am gandit bine. buun! plec totusi acasa cu problema nerezolvata. problema care ma urmareste tot sfarsitu' de saptamana. sunt nelinistita, nu ma pot relaxa si incep sa ma gandesc: cum as fi putut scapa de angoasa asta? iaca asha: cereai din timp ajutor asha cum fac si ceilalti. nu-ti ia nimeni capu' daca ceri ajutor. si milioane de alte ganduri in legatura cu responsabilitate, prestigiu, ce cred io ca altii cred ...
luni dimineatza ma infiintez devreme, rezolv problema, vorbesc cu sefa care-mi confirma solutia ... si imi deschid gura si ii povestesc calvaru' la care m-am supus. am avut o discutie constructiva dupa care am zburdat toata ziua.
stiu de ce nu cer ajutor iar de-acum am s-o fac! si stiu si cum. fara sa manipulez doar prin autenticitate.

ecsz: aaa, si legat de sperantza in viitor
io imi schimb comportamentu'. cu ajutoru' vostru, cu ajutoru' prietenei mele cu care "filozofez" si nu in ultimu' rand cu ajutoru' lui Dumnezeu! alinuk binevenit mesaju' tau.
prietena mea nu crede in Dumnezeu, l-a-nlocuit cu o entitate spirituala.

si inca un aaa :) am zis gresit ”sperantza-n viitor” in loc de Incredere in viitor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

"...imi plac mesajele care transmit: io uite asha faceam in trecut. pentru ca ... da' acum cand am inteles de ce am avut comportamentu' asta, am schimbat macazu' si in situatii asemanatoare acum fac asha. asha simteam atunci, acum simt asha."

Adela , subscriu , ca teoria ca teoria dar practica ne omoara!

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

doamne dragi, un exercitiu dragut:

Am citit intr-o cartecum ca, viata este mai placuta daca o traim dupa trei reguli(nu in sensul rau): acceptare, entuziasm, bucurie. Orice faci, daca se incadreaza in aceste trei reguli atunci esti bine ancorat in prezent (nu este obligatoriu sa fie toate simultan!). Cand nu accepti, nu te bucuri sau nu faci ceva cu entuziasm atunci este o problema si . Acceptare nu inseamna resemnare, inseamna ca esti constient si ca nu te impotrivesti (oricum fara rezultat) la ceva ce oricum nu poti sa schimbi...
Ce nu reusim sa incadram in acceptare, entuziasm, bucurie se recomanda sa fie abandonat.

Hai sa incerc eu: dimineata am fost cu o clienta in parc sa facem sport. Am dormit noaptea doar 4 ore si m-am trezit fara chef...am acceptat si mi-am inceput treaba dupa care a aparut entuziasmul si bucuria:-)
Azi am sedinta la gradinita (ma voi ratzoii nitel pe acolo ca le dau prajitura la copilasi in loc de fresh la ora 10) si va dati seama ca nu ma impinge bucuria sau entuziasmul de la spate:-) Ma gandesc ca am doua variante, sa accept faptul ca la ora 5 am sedinta si sa ma duc sa-mi fac treaba sau sa ma eschivez si sa pasez treaba sotului. Aleg prima varianta si ma voi duce cu ganduri pozitive la mine ca sa nu ajung ca si Xena razboinica:-)
Treburile casei si materialele de sport si nutritie le fac cu bucurie (azi) asa ca se arata o zi buna la orizont!

Va doresc si voua sa va simtiti bine si lasati supararile pentru morocanosi.

Conchita cum esti?

devii ceea ce practici
www.de-azi.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Deus, spor la treaba!
Dar ideea era de a corecta un comportament cauzat de abuz, o citez din nou pe Adela:

"...si io ca noi toate cred ca te poti schimba, iti poti schimba comportamentul. ala care s-a nascut din abuz. ala de aparare, ala cu masca pe figura ca sa ne ascundem vulnerabilitatea. "

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

o am uitat sa specific ca este total pe langa subiect! dar ma iertati voi fiindca aveti patru variante: sa acceptati , sa va bucurati sa priviti totul cu entuziasm sau sa ignorati mesajul

Va

"ideea era de a corecta un comportament cauzat de abuz"
si eu am unele sechele datorate copilariei dar le constientizez si ma stradui sa le schimb. Nu le accept ca pe un semn de mama. Da, se poate schimba un comportament in momentul in care il constientizezi. Problema este ca multi nu vad nimic rau in anumite tipare: palmute la copii,abuz verbal sua fizic, delasare, alcool, etc.

devii ceea ce practici
www.de-azi.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deus
Conchita cum esti?

cu un kil de lamai langa mine.:-))
asa cum unii isi reinnoiesc juramintele intr-o relatie, asa as vrea eu sa mai emigrez o data, ca manifest simbolic. tot mai mult cred ca parintii nostri nu au fost exceptii la regula, ci au reflectat la scara redusa o mentalitate generala adanc inradacinata, prezenta si azi, pe pariu prezenta inca o suta de ani de-acum incolo, despre violenta, agresivitatea, primitivismul care face legea. un motiv in plus sa nu o iau personal si sa ma ajute si mai mult sa ma rup de dependenta asta bolnavicioasa de tot ce inseamna romania/nostalgia familiei pierdute de care ma leaga sindromul stockholm - inteleg asta tot mai bine, pe zi ce trece. obisnuiam sa gasesc similitudini in felul in care gombrowicz isi iubea polonia, si anume extrem de critic, a fost doar o iluzie. abia acum sunt cu adevarat critica si reinnoiesc ce-am zis mai demult: un copil mic isi iubeste parintii pentru ca are nevoie de ei si nu are altii. daca si atunci cand creste ii iubeste constient, cunoscandu-i, adica placandu-i si respectandu-i, inseamna ca au fost intr-adevar oameni decenti, oameni-oameni. daca nu, nu. asa si io cu trecutii, dau in scris aici ca-i las in trecut, ca le inchid usa in nas si nu vor fi viitorii mei. doar putin prezentii mei, acum cand scriu si cand le imprastii cenusa in neant.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flower-power spune:

Deus, si tu la fel Pana la urma din cine era citatul? M-am tinut sa te intreb dar m-am luat cu altele

Asa e, rox, schimbarea incepe din noi si cu noi. Iar cei care au ajuns ...departe e bine sa se gandeasca si la ceilalti care din varii motive n-au aflat inca []ca se poate si altfel si, mai ales, ce efecte au in copiii lor modul cum ei procedeaza . Pt ca iubirea nu este ceea ce simti tu ci efectul pe care il resimte celalalt.

Calea pe care o alegi pt a le transmite asta, e f importanta. Pt ca daca o faci la modul negativ, raspunsul va fi unul de tip negativ . Asta au obtinut si cele care au propovaduit AP-ul aici pe forum intr-o maniera in care au reusit sa-i indeparteze si pe cei carora li se parea ca are sens .

Adela, ma bucur ca iti e din ce in ce mai bine.

Sigur ca merita, nelia

Mergi la inceput