Fulgusorii de nov.dec 2009 (68)
Raspunsuri - Pagina 9
My_Lady0091 spune:
CUM TE JOCI CU BEBE 0-6 LUNI
0 - 3 luni
Nu cheltui banii pe jucarii de plus scumpe. In aceasta etapa - copilul tau nu va fi capabil sa le foloseasca si nici nu se va bucura de ele. Jucaria de care are nevoie intr-adevar este mimica fetei si vocea ta. Aceste doua lucruri de la tine, aparent simple, vor fi lucrurile cele mai interesante din lume cu care sa se joace fiica sau fiul tau. Jucariile simple, clare , colorate cat mai putin si cele care imita mimica unei fete sunt potrivite pentru nou nascuti.
Cum sa te joci cu bebelusul
In aceasta etapa, nu conteaza cat de mult va jucati ci cand o faceti. Alege un moment in care copilul este relaxat si se afla in pozitie de alerta. Urmareste atent semnele pe care bebelusul ti le da atunci cand vrea sa se joace: da din manute, isi misca capul, gangureste si chiar observi o usoara tendinta de a se ridica. O perioada buna pentru joaca este la o ora distanta dupa ce copilul tau a fost hranit. Joaca trebuie sa inceteze daca da semne de oboseala sau este agitat, inseamna ca are nevoie de un pui de somn.
Incepe sa te joci cu el folosindu-te de mimica: prefa-te foarte surprinsa sau stramba-te folosind limba. Scoate sunete diferite, canta un cantec, bate din palme usor sa nu-l sperii - fa ceva care starneste interesul copilului si pare sa ii faca placere. Daca insa bebelusul prezinta semne de iritatie, treci la un joc diferit sau opreste-te si asteapta pana mai tarziu. Odata ce copilul poate sa tina in manuta jucarii simple, roteste-le si agita-le in fata lui; bebelusul va avea reflexul de a prinde jucaria. Repeta jocul de cateva ori pana cand jucaria numai prezinta interes, iar daca bebelusul continua sa participe la joc da-i in schimb o alta jucarie.
3 si 6 luni
Joaca devine mult mai mult interactiva in aceasta etapa- si tu, ca mamica devii parca recompensata deoarece simti ca bebelusul reactioneaza altfel! Copilul tau va dori sa vorbeasca cu tine si va fi in masura sa organizeze obiecte sau jucarii. Insa ne confruntam cu o alta problema: pe la varsta de sase luni el va incerca sa bage totul in gura.
Semnalele ca bebelusul tau vrea sa se joace sunt acum mult mai evidente. Acestea vor deveni si mai evidente cu cat inainteaza in varsta si va fi capabil sa faca fata unor jocuri de natura sociala pentru perioade mai lungi de timp. Joaca pot fi acum intr-adevar utila pentru a ajuta copilul tau sa invete despre lumea din jurul lui. Copilul va fi capabil sa observe mai mult si va dori sa exploreze. Nu te juca doar intr-un singur loc, plimba-te cu bebelusul tau prin casa pentru a-i expune sunete diferite si stimuli diferiti.
La aceasta varsta, bebelusii se pot juca singuri o perioada scurta de timp,, iar acest "joc nestructurat" va deveni mai amplu si mai important pentru dezvoltarea lor pe masura ce acestia cresc.
Bucura-te de fiecare etapa a copilului tau fiindca timpul trece repede si in curand bebelusul tau va fi mare si se va pune in miscare!
Mariuca 5 luni
VIATA MEA PANA LA CAPAT...
" Sunt o pana de vultur pe coama unui leu/
O crusta de sare sub unghia unui zeu..."
Sum,esse,fui-by me
My_Lady0091 spune:
cum te joci cu bebe 2
Primele 4 luni Inca din momentul nasterii sugarul interactioneaza cu lumea din jurul lui, reactioneaza la lumina, sunte si, chiar dupa primele saptamani de viata, recunoaste vocea materna. Pe masura ce saptamanile trec, copilul se dezvolta rapid. Astfel, la sfarsitul primei luni, atunci cand mama vorbeste, copilul isi concentreaza atentia asupra fetei ei, in jurul a 6 saptamani apare primul suras adevarat, la 3 luni incepe sa fie interesat de propriul corp si interactioneaza mai mult cu cei din jur, isi manifesta satisfactia etc.
Abia dupa 16 saptamani incepe sa se intereseze de obiecte, mai ales daca sunt colorate si se misca si chiar daca am putea spune ca de acum incepe sa se joace, totusi, se pare ca intra in lumea jocului mai concret in jurul a 20 de saptamani de viata. Copilul manifesta satisfactie la venirea parintilor, se agita si se distreaza miscand o jucarie sau tragandu-si pe fata paturica etc. In primele luni de viata copilul are nevoie sa experimenteze si sa isi dezvolte senzatiile: vaz, auz, miros, simt tactil si este util sa ii pui la dispozitie obiecte usoare, colorate, pe care sa le poata manui usor, si atunci cand le misca sa scoata sunete diverse.
Copilul are nevoie sa isi antreneze capacitatea de a-si fixa atentia pe un obiect si de aceea, este important sa incerci sa ii atragi atentia supra stimulilor pe rand. Nu va avea nici un rost si nici un efect sa ii umpli camera de jucarii sau imagini desenate. El are nevoie acum de stimuli simpli si usor de observat. Dupa 2 luni sunt utile papuselele sau barele de jucarii pentru patut care daca sunt atinse scot sunete sau incep sa cante. In jurul lunii a treia il poti aseza pe paturica, cu burtica in jos si sa ii atragi atentia cu o jucarie colorata. Va incerca sa se uite si chiar sa ajuga cu manutele la ea si se va antrena astfel pentru a-si exercita controlul muscular al gatului si capului.
Pe la 4 luni il poti face sa urmareasca cu privirea o mingiuta care se rostogoleste pe podea si este util sa te joci cu el cu obiecte de culori variate. In plus, este foarte atras acum de jocurile cu sunete. Exclamatiile tale atunci cand te joci cu el sunt deosebit de distractive pentru el si poate chiar va incerca sa le imite uneori. Jocul de-a descoperirea fetei ghidand mana copilului pentru a descoperi partile fetei si asociind fiecare descoperire cu o actiune, un sunet distractiv sau o exclamatie, este si o ocazie de a invata cum se numesc partile fetei.
Intre 5 si 8 luni In jurul a 5 luni copilul incepe sa isi controleze mai bine miscarile mainilor si picioarelor. Mai intai isi duce manutele la gura, isi suge degetul, intinde mainile pentru a incerca sa apuce obiectele intersante, apoi la 6 luni este deja capabil sa apuce si sa tina bine un obiect. In aceasta perioada, pentru a incuraja miscarile complexe ale degetelor, cand copilul a inceput diversificarea, ii poti oferi bucatele de mancare micute pe care sa le molfaie.
Jocurile din timpul baitei sunt de asemenea distractive pentru el si poti sa ii dai tot felul de jucarii si recipiente care sa ii dezvolte imaginatia si sa il ajute sa isi dezvolte capacitatile motorii chiar daca uneori baia ta va deveni „subacvatica”. La 7 luni devine capabil sa transfere un obiect dintr-o mana in alta si i se pare distractiv sa loveasca doua obiecte intre ele. Apar primele silabe si acesta este doar inceputul... merge de-a busilea, “se ocupa” de un obiecte minute intregi, il misca, il gusta, il arunca....
La aceasta varsta, chiar si cea mai banala experienta este pentru copil un pas indispensabil in descoperirea lumii. Sa vorbesti cu copilul atat cand te joci cu el dar si in timpul activitatilor cotidiene de genul schimbatului de hainute este esential pentru el intrucat il poti invata foarte multe lucruri (partile corpului, denumirile actiunilor).
Daca cel mic este in faza in caer adora sa ajunce jucariile pe jos, poti profita de asta punandu-i la dispozitie jucarii incasabile care fac sau nu zgomot, atunci cand cad, pentru ca el sa invete ca fiecare actiune a lui corespunde unei reactii (obiectul face zgomot, tu ii dai jucaria inapoi etc.). Poti incerca si cu catava cuburi: pune-i in fata 3 - 4 cuburi in sir si lasa-l sa le observe. Pe la 8 luni ar putea chiar sa le aseze unul peste celalalt. Atractiv pentru el poate fi si recipientul de tip papusa ruseasca pe care sa il lasi sa il descopere. Este atras si de foile de hartie pe care ii place sa le rupa, exersandu-si astfel abilitatile motorii.
Pana la 12 luni Statul in fundulet in mod autonom dar si posibilitatea de a se misca singur pe care le dobandeste in ultimele lui ale primului an de viata ii largesc universul. Copilul incepe sa reactioneze la tonurile vocii si sa le imite, sa recunoasca obiecte dupa denumire, sa refuze, este atras de imaginile din carti si de glume.
Mariuca 5 luni
VIATA MEA PANA LA CAPAT...
" Sunt o pana de vultur pe coama unui leu/
O crusta de sare sub unghia unui zeu..."
Sum,esse,fui-by me
My_Lady0091 spune:
Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni
In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si capacitatii de utilizare a organismului lor. In cazul sugarilor hraniti la san, alaptatul se face fie la cerere (bebelusii plang sau devin nelinistiti cand le este foame), fie o data la 2-4 ore (de 8-12 ori/zi). Pana in luna 4 de viata post-natala, sugarul isi va reduce treptat numarul de alaptari la 4-6/zi, insa, in ansamblu, cantitatea de lapte pe care o va consuma va creste. Sugarii alimentati cu formule de lapte vor fi hraniti de 6-8 ori/zi, incepand cu 60-150 de grame de produs la fiecare masa (realizand un total de 480-1050 grame de-a lungul zilei). Ca si in cazul bebelusilor alimentati la san, si cei hraniti artificial isi vor reduce treptat numarul de mese, crescand insa cantitatea consumata de fiecare data la aproximativ 180-240 de grame.
Specialistii recomanda hranirea bebelusilor cu lapte matern, acesta, ca si procesul de alaptare in sine, avand anumite beneficii, atat pentru copil, cat si pentru mama, printre care:
- asigurarea unei proportii si diversitati ideale de nutrienti (carbohidrati, lipide, proteine);
- este usor de digerat si poate fi asimilat in intregime de organismul bebelusilor;
- promoveaza functia sistemului imun, astfel sugarii dezvolta mai rara infectii precum: otitele, raceala, gripa, care, daca apar, vor fi mai putin severe;
- sugarul alaptat are mai putine sanse sa devina supraponderal sau obez.
Alimentele solide si semisolide pot fi introduse in alimentatia sugarului incepand din luna 4, insa parintii trebuie sa fie precauti in legatura cu tipul acestora. Nu este recomandata introducerea timpurie in dieta a mierii, deoarece exista riscul ca aceasta sa contina spori ai unor microorganisme ce pot determina aparitia botulismului, boala cu consecinte severe, pe care sistemul imun al sugarului nu o poate combate in mod eficient. De asemenea, dieta sugarului trebuie sa fie riguros controlata in ceea ce priveste continutul in sare, deoarece rinichiul sau nu este capabil inca sa regleze echilibrul hidrosalin al organismului. Zaharul nu trebuie nici el introdus de la aceasta varsta, fiind de preferat ca majoritatea glucidelor sa fie de provenienta vegetala, si anume din fructe.
Mama trebuie sa acorde o atentie deosebita alimentatiei, atat in ceea ce priveste numarul de alaptari, cat si cantitatea da lapte consumata la fiecare supt. Exista situatii in care copilul nu se hraneste corespunzator pe parcursul zilei, sau este subponderal, si trebuie trezit in timpul noptii pentru a fi alimentat. Parintii sunt sfatuiti sa duca bebelusul periodic la control medical, pentru a se putea aprecia in mod obiectiv dezvoltarea sa, cresterea in greutate si talia. In cazul in care sugarul nu ia in greutate si devine subponderal pentru varsta sa, medicul poate recomanda mamei un anumit regim alimentar ce poate include diverse suplimente nutritive, in functie de necesitati, sau cresterea frecventei alaptarilor, prin trezirea nocturna.
Dieta sugarilor intre 4-6 luni
Intre 4-6 luni, un sugar sanatos si euponderal ar trebui sa consume intre 850-1350 de grame de formule de lapte. Aceasta este varsta la care se face, de obicei, trecerea de la dieta bazata pe lapte matern sau pe formule fortifiate, la cea diversificata. Sub 4 luni nu este indicata introducerea solidelor in alimentatie deoarece copilul se poate chiar asfixia mecanic cu ele, nefiind capabil inca sa realizeze o deglutitie normala. De asemenea, nici echipamentul enzimatic digestiv nu este pregatit pentru degradarea si absorbtia acestui tip de alimente.
Specialistii se ghideaza dupa anumite criterii legate de dezvoltarea fizica a copilului in aceste 4 luni atunci cand recomanda diversificarea dietei, printre care:
- dublarea greutatii de la nastere;
- capacitatea de a-si mentine capul si gatul in pozitie verticala, fara ajutor, de a se ridica ajutat, de a da semne de satietate intorcand capul de la san/biberon, sau prin refuzul de a deschide gura;
- copilul incepe sa manifeste interes fata de alimentatia celorlalti membri ai familiei.
La inceput, parintii pot incerca hranirea bebelusului cu cereale speciale, cu suplimente de fier, combinate cu lapte matern sau formulele consumate anterior. Consistenta acestui amestec poate fi crescuta treptat, pe masura ce copilul devine capabil sa isi controleze corect si eficient deglutitia. Aceasta combinatie poate fi oferita de 2 ori/zi, insa in cantitati mici care sa fie alcatuite din 1-2 linguri de cereale uscate. Pe masura ce copilul se obisnuieste, aceasta cantitate poate fi crescuta la 3-4 linguri de cereale. Specialistii insista ca de la aceasta varsta hranirea sa se faca folosind lingurita. In cazul in care exista indicatii speciale, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian, si numai la recomandarea speciala a medicului, se poate incerca hranirea folosind biberonul. Dupa ce copilul s-a adaptat noului regim si consuma cereale in mod curent, se pot introduce si alte produse fortifiate cu fier. Medicii recomanda parintilor introducerea unui singur tip de cereale pe saptamana, astfel incat sa poata urmari daca sugarul prezinta intoleranta digestiva la acesta sau dezvolta reactii alergice.
Pe parcursul perioadei de initiere in alimentatia solida se mai pot introduce si sucuri de fructe cu vitamina C (acestea pot fi date copilului dintr-un pahar de mici dimensiuni).
Alte alimente pe care pediatrii le recomanda sunt: branza de vaci in combinatie cu orez pasat sau piure de legume (dupa varsta de 5 luni), galbenus de ou fiert tare (NU si albusul, acesta avand potential alergic).
Dieta sugarilor intre 6-8 luni
De la varsta de 6-8 luni sugarul devine capabil sa mestece alimentele, sa stea fara sprijin, sa prinda si sa apuce diverse lucruri in mana.
In aceasta perioada se recomanda mentinerea in dieta a laptelui matern sau a formulelor de lapte, administrate de 3-5 ori/ zi. Consumul lor se va diminua treptat, pe masura ce alimentele solide vor deveni majoritare in dieta.
De la 6 luni se pot introduce in alimentatia zilnica fructe si legume pasate. Acestea trebuie integrate treptat in dieta, lasand copilului o perioada de 2-3 zile in care sa se obisnuiasca cu ele, timp in care parintii pot urmari modul in care raspunde organismul micutului la acestea (aparitia unor simptome digestive, alergice). Printre primele legume care pot fi consumate si care se pare ca sunt si agreate de majoritatea sugarilor se afla: mazarea, morcovii, cartofii, dovleceii, sfecla, fasolea, iar dintre fructe: banane, piersici, pere, caise, pepeni.
Dupa varsta de 6 luni fructele, legumele (dar si cerealele) trebuie incluse in dieta deoarece, prin continutul ridicat in glucide aduc nutrienti si un important surplus de calorii.
Exista dieteticieni care recomanda introducerea unor cantitati mici de legume inaintea fructelor, deoarece considera ca invers copilul nu ar mai aprecia gustul lor ca fiind la fel de atragator ca al fructelor. Cantitatea initiala de fructe si legume este de 2-3 linguri/portie, a cate 4 portii/zi. In timp ce se urmareste reactia copilului la fructele si legumele din alimentatie se verifica in acelasi timp si parametrii de greutate si dezvoltare psiho-somatica. Cantitatea poate sa varieze intre 2 linguri si 2 cesti de vegetale pasate. In timp se poate creste si consistenta efectiva a alimentelor, acest lucru depinzand de tolerabilitatea digestiva.
Copilul poate fi incurajat sa se autoalimenteze (sub stricta supraveghere a unui adult), punandu-i in mana mici cantitati din diverse alimente. Totusi, se recomanda evitarea: feliilor de mere, strugurilor, afinelor, alunelor, semintelor, popcornului, legumelor dure negatite, fulgilor de cereale uscate, bomboanelor tari si rotunde, untului de arahide, carnaciorilor, deoarece toate aceste produse, precum si cele asemanatoare lor ca forma si consistenta pot cauza asfixia mecanica a sugarului.
Se recomanda evitarea alimentelor prea sarate sau prea dulci. Sugarul poate fi lasat sa manance singur legume moi gatite, fructe spalate si curatate de coaja, de tipul bananelor, piersicilor, mici bucati de graham, biscuiti, paste.
Tot in aceasta perioada se pot introduce in regim alimente ce promoveaza cresterea sanatoasa a dintilor, cum ar fi painea prajita, biscuitii nesarati sau covrigeii. Spre luna a 8-a bebelusul poate incerca si carnea de pui sau peste, fiarta si tocata, initial cate 30 de grame/zi, de 4 ori/saptamana. Alte recomandari alimentare includ: consumul de ficat de pasare (dupa 6 luni), de iaurt de casa cu biscuiti (se recomanda evitarea iaurturilor cu fructe).
Dieta sugarilor intre 8-12 luni
De la aceasta varsta copilul poate deja sa se autoalimenteze sau sa utilizeze un pahar, daca este ajutat, iar dupa 10 luni este capabil sa mestece corect si sa inghita alimente moi, incepe sa foloseasca lingurita.
In ceea ce priveste dieta, aceasta poate contine in continuare lapte matern sau formule de lapte (de 3-4 ori/zi). Carnea, principala sursa de proteine si fier, poate fi introdusa in cantitati crescande, sub forma fiarta, pasata sau tocata marunt. In cazul sugarului alimentat la san, carnea poate deveni parte de baza a regimului alimentar de la varsta de 8 luni (se considera ca pana la aceasta varsta sugarul are depozite suficiente de fier, apoi impunandu-se aportul exogen din surse animale si vegetale). Ca si in cazul legumelor, fructelor, cerealelor, este indicata introducerea unui singur sortiment de carne pe saptamana, in portii de cate 3-4 linguri, sub forma tocata sau de carnaciori taiati in felii cat mai subtiri. La 8-9 luni se poate adauga in dieta si ciorba de perisoare.
Portiile de legume si fructe pot fi crescute la 3-4 linguri, de cate 4 ori/zi, iar dupa 9 luni copilul poate incerca smantana, branza, mamaliguta.
Oul integral (albus si galbenus) se introduce in dieta doar dupa primul an, datorita riscului de aparitie al alergiilor.
Pana la varsta de 1 an, majoritatea copiilor au abandonat utilizarea biberonului (daca acesta este inca folosit, ar trebui sa fie doar pentru apa). Dupa 9 luni, fructele si legumele pot fi diversificate prin introducerea de kiwi, spanac, ardei gras, salata verde, marar, patrunjel.
Specialistii recomanda evitarea unor fructe precum zmeura, fragi, capsuni (datorita potentialului alergic) dar si excesului de mere, pere sau prune, datorita riscului crescut de aparitie al diareei.
Dieta copilului de 1 an
Dupa ce copilul a implinit un an, laptele matern sau formulele de lapte pot fi inlocuite cu lapte integral. Nu se recomanda inca folosirea laptelui degresat sau semidegresat (cu procent de 2% grasime) pana cand copilul nu implineste varsta de 2 ani, deoarece organismul sau are nevoie de caloriile furnizate de bogatul continut lipidic al laptelui. Laptele integral nu reprezinta o optiune sanatoasa pentru dieta copilului sub 1 an (sugar), specialistii demonstrand ca introducerea lui in dieta determina atat o citopenie sangvina (cu scaderea numarului de hematii, trombocite, leucocite), cat si un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat in copilarie. Consumul excesiv de lapte de vaca este de evitat deoarece are un continut scazut in nutrienti si prin cantitatea mica de fier pe care o aduce in organism, predispune la aparitia anemiei. Branza facuta in casa si iaurtul pot fi introduse in cantitati mici in dieta pe parcursul dezvoltarii copilului.
La varsta de 1 an majoritatea nutrientilor ar trebui sa provina din carne, fructe, legume, paine, cereale si lactate, in special lapte integral. Diversificarea regimului este menita sa asigure necesarul de vitamine si minerale al organismului.
Dupa varsta de 1-1,5 ani, ritmul dezvoltarii nu mai este fel de accelerat ca in perioada de sugar, insa se mentine in continuare crescut (greutatea copilului nu se va mai dubla insa, ca pana la aceasta varsta). Nevoile nutritionale la varsta de 1,5 ani scad raportat la suprafata corporala, insa nu si la cheltuiala energetica. Spre deosebire de sugar, copilul de 1 an are o activitate fizica mai intensa pe masura ce devine capabil sa mearga si sa exploreze mediul din jur. O caracteristica a acestei perioade este reprezentata de numarul relativ crescut al meselor, 4-6/zi, care sunt insa reduse cantitativ (copilul mananca putin si des).
Recomandari pentru sugari
Printre recomandarile facute de specialisti parintilor, se numara:
- evitarea diversificarii dietei prea devreme (sub 4 luni), prin introducerea alimentelor solide, deoarece poate determina o crestere in greutate mai mare decat este normal varstei;
- introducerea de alimente noi treptat, de preferat unul la cateva zile, in intervalul acesta urmarindu-se aparitia unor reactii alergice sau de intoleranta digestiva (urticarii, varsaturi, diaree);
- evitarea hranirii cu alimente semisolide sau de consistenta mai crescuta folosind un biberon;
- in cazul in care copilul nu pare sa agreeze noile alimente, parintii sunt sfatuiti sa nu insiste pentru moment si sa incerce introducerea acestora ceva mai tarziu.
Igiena alimentatiei sugarului
- bebelusul poate fi hranit direct dintr-un borcanel daca se foloseste intregul continut al acestuia; in caz contrar este indicata utilizarea unei farfurii pentru a preveni contaminarea continutului cu bacterii enterice
- recipientele in care se depoziteaza mancarea copilului trebuie sa fie inchise etans si depozitate in frigider nu mai mult de 2 zile;
- bebelusul trebuie hranit cu o lingurita numai a lui si adaptata marimii sale;
- daca sugarul trebuie adormit utilizand un biberon, se recomanda ca acesta sa nu contina lapte, sucuri de fructe sau alte bauturi dulci, ci doar apa plata; parintii ar trebui sa incerce sa il dezobisnuiasca de biberon deoarece acesta afecteaza dezvoltarea normala a dintilor
- se insista pe evitarea alimentelor cu potential asfixiant.
Sfaturi utile
- intre mese se recomanda consumul de apa;
- nu se recomanda hranirea copilului cu dulciuri sau cu bauturi indulcite deoarece ii vor strica apetitul si ii vor afecta dentitia;
- se recomanda evitarea folosirii in exces a sarii, zaharului, condimentelor sau aditivilor alimentari in exces in mancarurile pregatite pentru bebelusi;
- produsele bazate pe cafeina ar trebui evitate (deci, fara ceaiuri tari, ciocolata, cacao, cafea);
- exista si cazuri in care bebelusii sunt nelinistiti pentru ca au nevoie de atentie mai mult decat de mancare, situatie in care parintii sunt sfatuiti sa petreaca mai mult timp in compania lor.
Dieta copiilor mari
Dieta copiilor are un rol determinant in ceea ce priveste starea de sanatate, reflectata prin cresterea si dezvoltarea armonioasa si conforma varstei. Ea trebuie sa se adapteze in permanenta nevoilor calorice ale organismului copilului si adolescentului.
O dieta echilibrata este bazata pe toate principiile alimentare din piramida alimentelor, un copil putand avea acelasi meniu ca si un adult, insa in cazul lui difera cantitatea de alimente consumata, precum si numarul de portii.
Dupa varsta de 2 ani medicii impun restrictii din punct de vedere al continutului in lipide care ar trebui aduse in dieta. O dieta hipercalorica poate asocia inca de la aceasta varsta un risc crescut de aparitie al obezitatii, cu toate riscurile pe care aceasta le implica: tulburari metabolice (inclusiv de metabolism glucidic, cu aparitia rezistentei periferice la insulina si dezvoltarea diabetului zaharat), tulburari cardio-circulatorii.
In cazul in care copilul locuieste intr-o zona cu apa saraca in fluor, medicul trebuie sa suplimenteze dieta cu acest oligoelement important in dezvoltarea normala a dentitiei. O dieta cat mai variata, care reuneste toate principiile alimentare (cereale, legume, fructe, carne, lactate) are si rolul de a preveni aparitia sindroamelor pluricarentiale. Specialistii insista ca toti nutrientii esentiali unei dezvoltari armonioase sa aiba provenienta alimentara si sa nu fie administrati sub forma de suplimente vitaminice farmaceutice. Desi medicii nu recomanda administrarea unor astfel de suplimente in mod regulat unui copil perfect sanatos, nici nu interzic parintilor acest lucru.
Citat: O dieta nesanatoasa poate expune copilul unor carente polivitaminice sau minerale grave, cel mai frecvent fiind in cantitati insuficiente nevoilor vitamina C, vitamina A, vitamina B6, acidul folic, calciul si fierul.
Consumul in cantitati limitate de produse lactate va determina un aport insuficient de calciu, ceea ce va afecta direct procesul de crestere si mineralizarea osoasa. Nevoia de calciu a organismului se modifica pe parcursul cresterii, astfel: este de 400 mg/zi la 5 luni, de 600 mg/zi la 12 luni, 800 mg/zi intre 1-10 ani si de 1200 mg/zi la varste peste 11 ani. Alimente bogate in calciu sunt laptele degresat, iaurtul si branza. Branza reprezinta si o sursa importanta de vitamina A, sodiu si in cantitati mici, de vitamina B. Alte produse precum brocoli, legumele gatite sau somonul (cu oase) au un important continut in Calciu, insa copiii sunt greu de convins sa le consume.
In ceea ce priveste necesarul de fier al organismului, acesta depinde de varsta, sex, rata de crestere si dezvoltare, depozitele minerale preexistente dar si de capacitatea de absorbtie a tractului digestiv. Fetele, in perioada adolescentei vor avea nevoi mai crescute de fier datorita pierderilor pe cale menstruala. Surse importante de fier sunt carnea, pestele, cerealele, spanacul, mazarea si fasolea uscata.
De retinut!Piramida alimentara a fost creata de specialisti cu scopul de a orienta individul spre o dieta cat mai echilibrata si sanatoasa. Utilizand recomandarile incluse in aceasta se pot realiza regimuri continand produse variate, bogate in nutrienti in concentratii optime, fara a destabiliza alimentatia prin surplusuri de calorii, lipide (in special grasimi saturate si colesterol), zahar, sare.
Alimentele sunt aranjate in piramida, de la baza spre varf, in functie de cantitatea ce trebuie consumata zilnic, astfel:
- la baza sunt cerealele integrale (faina de grau integrala, fulgi de ovaz, orez brun) si cereale rafinate (paine alba, orez decorticat); acestea sunt produse bogate in fibre, fier si multe din vitaminele complexului B (tiamina, niacina, acid folic); se recomanda consumul a 6-11 portii/zi (o portie putand contine o felie de paine, un bol mic cu cereale, 100 grame de orez gatit);
- urmeaza fructele si legumele (sunt recomandate 2-5 portii/zi), importanta lor fiind data de continutul in fibre, vitamina C, acid folic, potasiu;
- grupa proteinelor contine carne, peste, oua, legume uscate - acestea asigura un aport important de fier si zinc, pe langa bogatul continut in proteine; se recomanda 2-3 portii a cate 70-100 grame/zi; pe aceeasi treapta ca importanta sunt plasate produsele lactate (lapte integral, semi sau complet degresat, branzeturi, iaurturi), deserturile pe baza de lapte (inghetata, budinci); datorita continutului in calciu, potasiu, vitamina D, se recomanda consumul a minim 3 portii/zi (mai crescut in cazul copiilor, adolescentilor si femeilor ce alapteaza);
- la varful piramidei se afla uleiurile, grasimile si dulciurile: ele reprezinta cel mai mic procent de alimente din dieta si trebuie consumate ocazional deoarece aduc multe calorii, in detrimentul substantelor nutritive, pe care le contin in cantitati reduse. In aceasta categorie sunt incluse uleiurile vegetale, margarina, smantana, zaharul, bauturile carbogazoase si deserturile.
Mariuca 5 luni
VIATA MEA PANA LA CAPAT...
" Sunt o pana de vultur pe coama unui leu/
O crusta de sare sub unghia unui zeu..."
Sum,esse,fui-by me
My_Lady0091 spune:
Garderoba de vara a copiilor
Imediat ce vine iarna, ne grabim sa cumparam cele mai bune hainute pentru copiii nostri. Insa vara ne inchipuim ca pot purta orice, fara probleme. Nu este deloc asa. Pentru confortul si sanatatea copilului tau, si hainutele de vara trebuie alese cu grija.
Copiii mai mari, cam de la sapte ani in sus, trebuie lasati sa-si aleaga singuri hainutele cu care se vor imbraca. Ei sunt indeajuns de mari pentru a sti in ce se simt confortabil. Experientele i-au invatat care sunt hainutele in care transpira, in care le este cald, in care se simt bine. Cei mai mici insa, inca nu pot sa faca legatura intre ceea ce poarta si gradul de confort. Lasati sa aleaga singuri, ar imbraca hainele care le plac, nu cele in care se simt bine.
Nici pentru o mamica nu e mai usor sa aleaga hainute pentru copil. Cateva sfaturi iti vor prinde bine atunci cand il pregatesti pe cel mic de o iesire in parc sau de gradinita.
Una dintre reguli este ca tesatura sa fie naturala. Cele sintetice tin umezeala inauntru si nu lasa pielea sa respire. Transpiratia prinsa intre tesatura si piele va crea iritatii si alte neplaceri. Bumbacul si inul sunt printre cele mai potrivite materiale.
Pentru ca pielea sa respire este nevoie ca hainele sa fie lejere pe corpul copilului. Daca sunt prea stramte, ele favorizeaza tranpiratia si o retin inauntru. In plus, vara copii sunt mult mai tentati sa alerege si sa se joace, deci au nevoie de pantalonasi si bluzite care sa le ofere libertate de miscare. Din acelasi motiv trebuie evitate hainele cu sireturi, in special pantalonii, pentru a evita accidentele. Unii copiii sunt atat de nerabdatori sa descopere lumea din jur incat uita de regulile de siguranta si le este foarte usor sa se impiedice in siretul pantalonului.
O hainuta lejera nu inseamna o hainuta prea mare. Pantalonasii si manecile prea largi au “talentul” de a se agata in tot felul de obiecte, putand provoca la randul lor, accidente.
Evita hainutele cu elastic in talie, la maneca sau la gat. Elsticul foarte strans se freaca de piele, si in combinatie cu transpiratia va duce la iritatii.
Inainte de a iesi la plimbare, va trebui sa arunci o privire pe geam. In timp ce te feresti de caldura nu trebui sa uiti ca toata caldura de afara vine de la soare. Razele ultraviolete sunt periculoase pentru pielea sensibila a celor mici. Evident ca trebuie sa eviti iesirile in mijlocul zilei, dar daca nu se poate, incearca sa acoperi cu hainute tot corpul celui mic. Ai fi surprinsa cat de repede se poate arde pielea unui copilas de trei sau patru anisori. Poate ca tricourile sunt mai racoroase decat bluzele cu maneci lungi, dar acestea din urma au avantajul ca acopera in totalitate bratele.
Chiar daca ai acoperit intreaga piele a micutului, problema tot nu este rezolvata. Razele ultraviolete pot trece si prin haine, mai ales prin cele deschise la culoare si cu tesatura larga. O bluza alba ofera o protectie prea mica. Cu cat tesatura e mai inchisa la culoare, cu atat mai bine. E adevarat ca, culorile inchise atrag mai multa caldura, dar protejeaza mai bine impotriva razelor ultraviolete.
La orice iesire, oricat de scurta, nu uita palariuta. Capul trebuie protejat impotriva soarelui, altfel insolatia poate sa iti faca probleme. Aceeasi regula se aplica si in cazul ochelarilor de soare. Niciodata nu este prea devreme pentru ei. Ne concentram intotdeauna asupra pielii, dar uitam ca si ochii nostri sunt sensibili la soare. Atentie! Ochelarii se cumpara numai din magazine de optica. Cei de la taraba sau de la alte magazine nu numai ca nu ofera nicio protectie, dar purtarea lor poate sa aiba efecte negative asupra ochilor, in special la cei mici.
Masuri suplimentare de precautie trebuie luate in cazul bebelusilor. Fata de adulti si copiii mai mari, bebelusii nu isi pot regla singuri temperatura corpului, iar socul termic apare mult mai usor.
Pantalonii lungi si bluzele cu maneca lunga sunt indispensabile daca bebelusul sta la soare, de exemplu daca il duci in port-bebe. Daca pleci la plimbare cu caruciorul, atunci cand temperatura depaseste 27 de grade Celsius, bebelusul nu are nevoie decat de un scutec, un tricou, o palariuta si evident, de umbra. Daca este imbracat prea gros corpul bebelusului se supraincalzeste foarte usor. Daca este imbracat prea subtire va avea mainile, picioarele si spatele reci. Iti poti da seama ca bebe are hainutele potrivite daca manutele si picioarele au o temperatura potrivita, iar spatele si burtica sunt caldute.
Roz pentru fete, albastru pentru baieti
Multi ne-am intrebat de ce fetele prefera culoarea roz, iar baietii albastru. Suntem multi cei care alegem vestimentatia copiilor tinand cont de acest stereotip. Multi, dar nu toti..! Cum stau de fapt lucrurile? Care este legatura dintre aceste doua culori si sexul copilului? De ce multi dintre noi tin cont de aceasta stereotipie? Este oare pentru ca am fost conditionati sa gandim astfel inca din copilarie, sau exista predispozitii genetice pentru preferintele cromatice? Ne putem pune intrebarea ca ar fi cultura responsabila de preferintele noastre, ca doar cultura a dictat aceste preferinte?
In vremurile stravechi, barbatii si-au dezvoltat preferinta pentru albastrul asociat cerului senin, care indica vremea buna, propice pentru vanatoare. Femeile si-au dezvoltat abilitatile de culegatoare de fructe. Fructele coapte au culori aprinse. Fructele coapte si zemoase, numai bune de cules, sunt adesea de culoare rosie. Astfel, diviziunea muncii in societatile stravechi ar putea explica preferinta femeilor pentru culoarea roz, iar a barbatilor pentru albastru.
Ideea de a asocia albastrul cu sexul masculin ne poarta cu gandul in vremurile vechi, cand nasterea unui baiat era considerata semn de noroc in familie. Din acest motiv baietii erau imbracati in albastru. Albastrul era asociat cu cerul unde traiau zeii care detineau puterea si purtau luptele importiva raului.
Alegerea culorii roz pentru fete poate sa fie inspirata dintr-o legenda Europeana, care vorbeste despre trandafiri roz, delicati, din care se nasc fetitele.
In China antica, in vremea cand vopseaua si culorile erau inca rare, rozul era o culoare disponibila, deci ieftina, in timp ce albastrul era rar si scump. De aceea, era o mandrie sa-ti imbraci fiul in albastru.
Jean Heifetz scrie ca, timp de secole, toti copiii Europeni erau imbracati in albastru deoarece, in traditia Crestina, albastrul era asociat Fecioarei Maria.
Inainte de 1930, fetele erau imbracate in albastru, culoare delicata si gingasa, asociata cu pasivitatea si calmul, iar baietii in roz, culoare asociata cu energia si puterea. Au existat momente in istorie, arii geografice si zone culturale in care baietii purtau chiar rochii de culoare roz, coborau sa munceasca in mina imbracati in haine de culoare roz sau mergeau la razboi in uniforme de aceeasi culoare. Explicatia este simpla: culoarea roz, fiind o combinatie intre alb si rosu, a fost considerata la un moment dat a fi mai potrivita pentru baieti deoarece rosu este o culoare mai tare, o culoare puternica. Sangele este rosu, rosul este dramatic, rosul reprezinta forta.
Vestimentatia specifica sexelor, roz pentru fete si albastru pentru baieti, apare dupa al doilea razboi mondial. Atribuirea acestor culori specifice apare in secolul XX ca un stereotip de identificare a sexului si bazat pe teorii care sustineau ca fetele se nasc cu o afinitate particulara pentru culoarea roz. Totusi, in Belgia zilelor noastre, la botez, multe familii prefera sa-si imbrace baietii in roz, iar fetele in albastru.
Nu a trecut mult timp pana cand o cercetatoare, pe numele ei Anya Hurlbert, a condus un studiu care dorea sa demonstreaza ca preferintele cromatice ale unei persoane depind de sexul acesteia. Studiul s-a efectuat pe un esantion de 206 subiecti de ambele sexe si cu varste cuprinse intre 20 si 28 de ani. Fiecarui participant i s-au aratat o serie de triunghiuri colorate. Subiectii la evaluare au fost rugati sa isi aleaga nuanta preferata. Barbatii si-au indreptat atentia spre albastru, iar femeile au optat pentru roz sau lila. Albastru este o culoare agreata de ambele sexe, dar femeile prefera roz, au hotarat specialistii: „Desi ne asteptam sa descoperim diferente intre sexe, am fost surprinsi sa vedem cat de mari sunt acestea, mai ales daca luam in considerare simplitatea testului”.
Exista nenumarate pareri si legende legate de acest subiect, exista multe supozitii si la fel de multe teorii argumentate, care ulterior au fost combatute. Parerile difera, controversa ramane, dar un lucru este sigur: de-a lungul istoriei, culoarea roz nu a fost mereu considerata o culoare tipic feminina, iar albastrul nu a fost intotdeauna identificat exclusiv cu masculinul. Ramane sa alegem noi daca ne conformam sau nu stereotipurilor societatii in care traim.
Cu ce imbracam un bebelus?
Alegerea hainutelor pentru un bebelus nu este atat de usoara pe cat am crede. Cu atatea modele si culori disponibile, o vizita la un magazin pentru copii, poate sa dureze cateva ore si asta nu inseamna ca pleci si cu ceva de acolo.
Mamicile care asteapta primul copil au cele mai mari probleme. In primul rand, unele din ele nu cunosc inca sexul copilului, dar cand vine vorba de nou-nascuti, aceasta e o problema minora. Apoi, toata lumea stie ca hainele de bebe trebuie sa fie practice. Dar cand esti in asteptarea primului copil, nu prea stii ce inseamna "practic". Doar n-ai mai hranit si schimbat niciodata un copil in mijlocul noptii. Vom afla impreuna ce este practic si ce nu, ce este corect si ce nu cand vine vorba de imbracamintea bebelusilor.
Chiar daca magazinele ne ademenesc cu hainute frumoase, colorate, pline de paiete si aplicatii, uneori nu este bine sa cedam tentatiilor. Pe primul loc nu este aspectul hainelor ci sanatatea copilului, apoi confortul lui. Intr-adevar, hainutele de bebe este bine sa fie colorate pentru a-l stimula vizual pe cel mic, iar pentru placerea noastra pot sa fie haioase si dragalase. Insa nu tot ce este frumos este si sigur. Daca ne gandim la siguranta si sanatatea bebelui, trebuie sa evitam snururile, sforicele de orice fel, care ar putea sa se infasoare in jurul gatului, aplicatiile din obiecte mici (paiete, pietricele) care pot fi inghitite sau pot taia manutele, elasticele care pot rani sau irita pielea sensibila. Aceste lucruri sunt valabile si in cazul copiilor mai maricei, pana la 3-4 anisori, nu doar in cazul bebelusilor. O hainuta de bebe trebuie sa fie simpla, din material moale, fara aplicatii. Pentru cele care intra in contact direct cu pielea (body, camasuta, chilotei, sosetute) vom alege materiale naturale, care lasa pielea sa respire si nu provoaca alergii. Pe primul loc este bumbacul. Vara se poate folosi si inul, care e foarte racoros, pentru o camasuta lejera, dar cu mai multa grija pentru ca este mai aspru putin si poate sa irite pielea. Chiar daca materialul este natural si hipoalergic, sa nu uitam de vopsea. Este bine sa ne asiguram ca vopselurile cu care au fost colorate hainutele sunt non-toxice. Altfel, se poate intampla ca bebele sa bage maneca in gurita, sa se ude intr-un fel sau altul si vopseaua sa iasa din material. Ideal este ca fiecare hainuta noua sa fie tinuta putin in apa, pentru a vedea daca iese vopseaua din ea, apoi sa fie spalata si dezinfectata (prin calcare, fierbere) inainte de a fi purtata de bebe.
Sa urmarim la fiecare hainuta cusaturile, care pot sa jeneze copilul sau sa-i irite pieela prin frecare. Este valabil in special la hainutele care intra in contact direct cu pielea si mai ales la sosetute. O cusatura mare si aspra poate sa se frece de piele pana cand o zgarie sau sa lase urme rosii adanci. Tinand cont de toate acestea, sa vedem ce hainute ii sunt necesare unui bebelus.
Body-ul este nelipsit din arsenalul unui bebe "modern". Body-ul este practic, acopera tot corpul si se schimba usor. Fata de o camasuta care se poate ridica, lasand spatele gol, el tine acoperit tot timpul atat spatele cat si burtica. In plus, nu este de nevoie de elastice, cum au chiloteii, elastice care pot sa stranga pielea de pe burtica, inrosind-o si iritand-o.
Dar nici chiloteii nu trebuie sa lipseasca din trusoul de vara, pentru ca pot inlocui cu succes scutecul. Evident ca scutecul are utilitatea lui, dar vara, cand este foarte cald, copilul transpira si pielea lui fina se irita in scutec. Putem sa renuntam la el macar pentru cateva ore pe zi, timp in care apelam la un chilotel subtire, din bumbac alb. In acest timp putem sa punem copilul pe un cearsaf sub care am asezat o protectie din material plastic sau nylon. Astfel putem sa stam in casa sau sa mergem la plimbare, in carucior. Daca avem la indemana mai multe perechi de chilotei (ideala ar fi o rezerva de 10 bucati), va fi foarte usor sa-i schimbam, iar la sfarsitul zilei ii spalam pe toti.
Atunci cand folosim chilotei si nu scutec, avem nevoie de ceva cu care sa acoperim si partea de sus. Un maieut poate fi foarte util nu numai vara, cand e foarte cald, ci si iarna, cand trebuie sa-l imbracam in straturi si e nevoie de o hainuta care sa stea lipita de piele si sa protejeze pieptul si spatele.
Maletele sau "camasile de corp" sunt si ele utile in orice anotimp. Iarna se pot pune pe dedesubt, cu sau fara maieut, pentru a pastra temperatura corpului. Vara pot fi folosite ca singura bluzita, care sa protejeze pielea de razele soarelui. Atentie la maletute pentru ca unele pot fi supraelastice si pe gat, iar acea banda de la gat poate sa irite pielea, frecandu-se de ea de cate ori bebele intoarce capsorul. Oricum, marimea trebuie sa fie cea potrivita, nici prea stramta nici prea larga, altfel maleta isi pierde rolul. Acela da a pastra caldura, lasand pielea sa respire. Din nou, materialul trebuie sa fie cat mai natural.
Indiferent cat este de cald, bebelusul poate sa aiba manutele si piciorusele reci, pentru ca sistemul circulator nu este la fel de "performant" ca al nostru. Pentru a evita acest lucru, este bine sa poarte sosetute (chiar si manusi uneori) chiar daca afara este cald. Cand mergeti in parc, chiar daca nu poarta decat chilotei si o camasuta de in, pune-i in picioare, sau macar ia in geanta, o pereche de sosetute. Daca observi ca piciorusele sunt reci, inseamna ca bebele are nevoie de ele. Pentru a alege marimea potrivita, poti folosi metoda pumnului. Lungimea talpitei este, de obicei, egala cu circumferinta pumnului, deci daca sosetuta se infasoara perfect in jurul pumnului strans al lui bebe, inseamna ca ea ii va veni bine. Este bine ca si sosetele sa fie din bumbac, cu cat mai putin elastan. Atentie la elasticul care vine in jurul gleznei. Daca este prea strans irita pielea si impiedica circulatia sangelui. Sa cautam si cusaturile. Daca sosetuta are model sau cusaturi pe partea interioara, poate sa irite, mai ales daca ii dam si botosei sau pantofiori stransi pe picior. Aceleasi lucruri sunt valabile si in cazul manusilor.
Cea mai mare pierdere de caldura se face la nivelul capului, deci este foarte utila caciulita, mai groasa sau mai subtire, in functie de anotimp. Putem sa o folosim si vara, chiar daca este cald, atat pentru pastrarea temperaturii cat si pentru a proteja capsorul de razele solare. Iarna, ave nevoie de o caciulita care sa acopere bine urechile. Peste ea putem sa punem gluga de la gecuta sau hanorac.
Mariuca 5 luni
VIATA MEA PANA LA CAPAT...
" Sunt o pana de vultur pe coama unui leu/
O crusta de sare sub unghia unui zeu..."
Sum,esse,fui-by me
My_Lady0091 spune:
dar unde ati disparut???
va doresc o seara buna...noapte linistita...
Mariuca 5 luni
VIATA MEA PANA LA CAPAT...
" Sunt o pana de vultur pe coama unui leu/
O crusta de sare sub unghia unui zeu..."
Sum,esse,fui-by me
lorelix spune:
nasica, pentru poezie
pentru documentatia postata
eu astazi am fost plecata cateva ore de acasa singurica...am avut ceva treburi..si a ramas tati cu daniel..nici nu a vrut sa mananca de la el..in concluzie mamica este unica
ma retrag ca trebuie sa faca daniel baitza.
noapte buna si sanatosi si mancaciosi
XENA , FORUMISTA RAZBOINICA !!!
Daniel-Matei
sa fie SANATOS!
A_driana spune:
buna seara
lady, foarte interesante informatiile postate de tine, un
trebuie data apa sau ceai bebelusilor? pana ii alaptat exclusiv stiu ca nu, dar apoi? am citit ca mai multe variante, ca se da, ca nu se da, argumente la fiecare, incat habar n-am cum trebuie sa procedez..
A_driana, de David-Andrei
My_Lady0091 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui A_driana trebuie data apa sau ceai bebelusilor? pana ii alaptat exclusiv stiu ca nu, dar apoi? am citit ca mai multe variante, ca se da, ca nu se da, argumente la fiecare, incat habar n-am cum trebuie sa procedez.. A_driana, de David-Andrei |
si eu....
eu zic ca apa e cea mai sanatoasa...dar uneori micutzii nu prea beau apa..si atunci vine ceaiul
ei i l-as da neindulcit...sau foarte putin indulcit...eu am luat de la HIPP..ceai de musestel..dar nu prea bea..ii dau apa deobicei cand papa...fructe sau legume..si ceai iau cu mine in parc.de sete..dar bea foarte putin..isi ia necesarul de apa din lapte..fructe..legume..dar pe masura ce creste va incepe sa bea mai multa apa.vei vedea.
Mariuca 5 luni
VIATA MEA PANA LA CAPAT...
" Sunt o pana de vultur pe coama unui leu/
O crusta de sare sub unghia unui zeu..."
Sum,esse,fui-by me
vias spune:
Citat: |
citat din mesajul lui pishko my lady am incercat si cu piure de pere dar cand am exagerat si am indraznit sa adaug 3 lingurite de iaurt m-a scuipat intre ochi |
jur ca m-ai distrat....mi-am si imaginat
Cami, de Flavius Cristian in
-------------------------------------------------------------
ingerasul Darius-Andrei
Poveste si POZE