Inchidere microintreprindere
Buna!
Am o microintreprindere cu care sunt pe 0 de vreo 3 ani, adica nu am mai avut incasari. Am inchis conturile, nu mai am angajati, am platit datoriile la stat, pentru ca urma sa o inchid. Din anumite motive, nu am apucat sa o inchid si acum firma este datoare la stat cu impozitul forfetar pe 2009-2010, plus penalitati.
Intrebari:
1. daca vreau sa o inchid acum, trebuie sa-mi achit intai datoriile la stat?
2. ce se intampla daca nu achit aceste datorii? firma nu are incasari si ar trebui sa platesc din alte surse
3. in ce conditii o radiaza statul?
Multumesc din suflet
Mami de Ioana&Filip
Raspunsuri
kriss79 spune:
Buna!
te referi la suspendare(pe care o aleg majoritatea pt. a evita imp.forfetar)sau la dizolvare/lichidare?
Daca te referi la dizolvare voluntara treb. indeplinite anumite conditii, si anume:
-firma sa nu aiba datorii bug.de stat si la contrib.sociale, credite, imprumuturi de orice fel
-sa nu aiba bunuri pe societate(daca le are vor trb. vandute si in acest caz treb. apelat la un lichidator, caruia i se plateste un onorariu stab. de acesta)
Divolz/lichidarea voluntara ajunge cam 600 lei aprox.la ONRC si are 2 etape ce dureaza cam 2-3 luni maxim si in acest caz nu trb. sa apelezi la un lichidator. ]
Doar dupa dizolv/lichid este radiata firma.
O alta posibiltate ar fi sa gasesti pe cineva sa iti cumpere firma cu tot cu datorii.E mai greu, dar se practica,cunosc personal cazuri reale.
Cristina, mamica de Alessia Stefana
Anuc spune:
Stiu ca e mai complicat cu dizolvarea, ma refer la suspendarea activitatii pe termen maxim, parca 3 ani sunt. In acest caz trebuie sa achit datoriile catre stat sau o pot suspenda cu datorii?
Ideea e ca nu vreau sa mai platesc nimic...
Mami de Ioana&Filip
kriss79 spune:
Poti sa o suspenzi si astfel nu vei plati de la data hotararii de suspendare aprobata de directorul ONRC din judetul tau.Deci pt. perioada de dinainte tot iti ramane sa platesti.Cand vei reveni dupa 3 ani(da, asta e data maxima, si numai o sg.data se poate face)datoriile vor treb. achitate. Ca sa suspenzi nu e necesar sa fii cu platile la zi la stat, dar sa nu mai emiti chitante/facturi pe firma pe aceasta perioada.
Suspendarea costa cam 300 lei la reg.com.
Eseea spune:
Anuc, ma bag si eu peste subiectul tau... exact in aceeasi situatie suntem si noi.
Kriss, ma poti indruma si pe mine putin?
la fel avem un srl fara nici un fel de activitate, deschis prin 2002. Anul trecut in iulie firma a fost dizolvata ( am primit decizia de dizolvare acasa) pt ca nu am depus 3 ani bilanturile la ONRC. De atunci nimic, decat ca avem nu stiu ce termen prin decembrie a.c. ( probabil pt radiere?). Nu avem nici o datorie, noi am platit inclusiv impozitul forfetar pe 2009
Cum crezi ca ar fi mai bine ? Sa initiem o radiere voluntara acum? ( se poate initia doar radierea, din moment ce dizolvarea e gata) Asta ca sa terminam mai repede, ca m-am saturaaaaaaaattttttttttt!!! Cat ar costa? Acte plus onorariu avocat?? Ca e ciudat, un avocat ne-a cerut 2 milioane onorariul lui si altul 10!! adica e f mare diferenta, cam cat ar fi dupa parerea ta? Si cam cat ar dura?? ca deja pana in decembrie mi se pare enorm ( si cine stie cat se mai amana apoi? !) si mai platim si impozit forfetar pana atunci deci probabil se va aduna mai mult decat procedura voluntara.
multumesc
Mami de fetita si de baietel
Noi, 2 minuni:
www.supereva.ro/vedetesupereva/folderview.asp?folder=My%20life&page=1" target="_blank">es1.jpg
www.supereva.ro/vedetesupereva/folderview.asp?folder=My%20life&page=2" target="_blank">es2.jpg
Everything is hard before becoming easy...
kriss79 spune:
Eseea, da, firma a fost dizolvata, dar nu va fi radiata asa repede:)pana nu se lichideaza nu se radiaza nici o firma.Ti s-a numit probabil un lichidator prin hotarare jud.care va lichida societatea, iar onorariul va cadea tot in sarcina administratorului srl-ului.Lichidarea poate dura ani de zile.Daca s-au platit datoriile la stat atunci e ok.Insa procedura este publicata in M.Of.pt ca eventualii creditori sa se opuna.Abia dupa trecerea term.de opozitie se va efectua radierea.
Da, nu este un onorariu minim pt. asa ceva.Fiecare ti-a cerut cat a crezut de cuviinta. 200 lei mi se pare f. f.putin.1000 lei e o suma ok:nici mare, nici mica,mai ales pt.capitala.Noi la Moldova avem onorarii mai mici, dar depinde si de client.Nu stiu cam cat poate sa te ajunga la ONRC, dar nu mai mult de 300-400 lei taxele lor.
Daca firma e dizolvata dupa cum ai scris, nu mai platesti imp.forf.
Anuc spune:
Kriss, multumesc pentru raspunsuri. Eseea, imi pare rau ca sunteti in aceeasi oala, desi vad ca sunteti mai constiinciosi.
Eu mai am o intrebare: daca nu platesc nimic catre stat, ca nu am de unde, firma neincasand de cativa ani nimic, ce mi se poate intampla? Eu nu am mai depus niciun document de la jumatatea lui 2009, ca nu mai am nici contabil.
Ok, vor curge penalitati, amemzi, etc....ce se intampla in continuare? fac puscarie? nu am bunuri pe firma decat un frigider mi se pare si ceva mobilier....ce este cel mai rau lucru ce mi se poate intampla daca refuz sa mai depun actele si sa achit datorii, amenzi, penalitati?
Mami de Ioana&Filip
kriss79 spune:
anuc,administratorul raspunde, cf.legii.se poate, dupa un anumit timp, sa ceara(sau adm) executare silita.intai asupra bunurilor firmei, dupa aia se poate indrepta si imp.bunurilor personale ale adm.pana la recuperarea debitelor.
insa stiu si ca in 5 ani parca, sper sa nu gresesc, datoriile la stat se prescriu, daca nu este inceputa proced.de executare.
Eseea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui kriss79 Eseea, da, firma a fost dizolvata, dar nu va fi radiata asa repede:)pana nu se lichideaza nu se radiaza nici o firma.Ti s-a numit probabil un lichidator prin hotarare jud.care va lichida societatea, iar onorariul va cadea tot in sarcina administratorului srl-ului.Lichidarea poate dura ani de zile.Daca s-au platit datoriile la stat atunci e ok.Insa procedura este publicata in M.Of.pt ca eventualii creditori sa se opuna.Abia dupa trecerea term.de opozitie se va efectua radierea. Da, nu este un onorariu minim pt. asa ceva.Fiecare ti-a cerut cat a crezut de cuviinta. 200 lei mi se pare f. f.putin.1000 lei e o suma ok:nici mare, nici mica,mai ales pt.capitala.Noi la Moldova avem onorarii mai mici, dar depinde si de client.Nu stiu cam cat poate sa te ajunga la ONRC, dar nu mai mult de 300-400 lei taxele lor. Daca firma e dizolvata dupa cum ai scris, nu mai platesti imp.forf. Cristina, mamica de Alessia Stefana |
multumesc
cum sa nu se mai plateasca impozit forfetar daca e dizolvata??? asa credeam si eu si imi parea logic si prin decembrie am studiat intens problema : pe net, pe la contabili, avocati, etc...se plateste!!! pana la radierea efectiva. ca aia e si problema mea, ca altfel puteam sta ani de zile asa. Singura situatie in care nu se plateste forfetar e suspendarea inregistrata la ONRC. Si culmea noi am avut suspendare dar NEinregistarata la onrc, doar la ADM financiara, din pacate......
dar te intreb, daca firma e dizolvata de stat, nelichidata inca si neradiata are sens sa demaram noi procedura de lichidare voluntara? se poate? cat dureaza? ca astfel am scapa mai repede de forfetarul asta nenorocit!
multumesc mult
Noi, 2 minuni:
www.supereva.ro/vedetesupereva/folderview.asp?folder=My%20life&page=1" target="_blank">es1.jpg
www.supereva.ro/vedetesupereva/folderview.asp?folder=My%20life&page=2" target="_blank">es2.jpg
kriss79 spune:
nu stiam ca daca e dizolv mai plateste forfetarul..daca te-ai documentat asa o fi.:)
Ai primit hotararea de dizolvarea acasa?
Eu stiu ca atunci cand se dizolva in instanta in hot.scrie ca la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare, persoana juridica intra in lichidare, potrivit disp. art.237, alin 6 din L31/1990 republicata).In cazul acesta radierea poate dura 1-2 ani, timp in care se depun in continuare declaratii la fisc cu 0, bilanturi..
Verifica mai bine hotararea definitiva..ca probabil e def..
eventual, intra pe site-ul lor, al celor de la onrc,si ei au baza de date cu firmele radiate sau propuse pt. dizolvare..treb. sa tot verifici pana te vezi radiata acolo.
Eseea spune:
Kriss, da, din pacate se plateste acest forfetar pana la radiere, ca de aia am si platit in decembrie, ca altfel nu aveam nici un stres cu inchiderea firmei..si da, in continuare platim un contabil care ne face balante, bilanturi etc O gramada de bani intr-o firma care nu a functionat niciodata si pe care nu o mai putem inchide
da, hotararea de dizolvare e definitiva si irevocabila..........
dar imi poti raspunde/stii la intrebarile cu lichidarea voluntara? adica o putem suprapune cu aia initiata de stat? ca ar dura mai putin, nu?
Anuc, prostia multora dintre noi care am facut srl-uri ca sa fie, ca tot romanul acu'vreo nu stiu cati ani, o platim acum....mai ales cu forfetarul asta, statul nu are nici un interes sa te lase sa o inchizi, de aia se taraganeaza ani orice.....
Noi, 2 minuni: