cum gestionam banii in familie?tu/eu sau noi?-2-

cum gestionam banii in familie?tu/eu sau noi?-2- | Autor: Llaura

Link direct la acest mesaj

<<<Topic precedent

Da, eu-s cu joint everything, separat am un amex la care el are al doilea card (el are visa la care eu am al doilea card), si pensia privata. In rest totul joint.
Pai si voi chiar credeti ca daca trebuie sa ii ceara bani de tampoane, cu un cont personal de economii va fi de acord? nu cumva e mai cunoscut scenariul "te tin acasa ca pe o doamna si mai vrei sa-ti mai fac si zestre, sa ai pentru cand mor io"?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita
sa astept la mila sefului o crestere de salariu sau o promovare

Absout deloc, dar e din alt capitol (nu stiu cum exact, in ultimii mei ani in Ro ajunsesem asa door mat, nu ma mai bateam pt nimic; pe bune acum mi se pare ca mi-am gasit locul, mi-am revenit, la lucru-s foarte competitiva, parca-s in liceu nu alta).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Llaura, nu e din alt capitol, am explicat - atitudinea de acasa e oglindita in aia din campul muncii. pozitia pasiva, de a astepta sa se gandeasca celalalt ce e drept, ce meriti si sa-ti ofere ca pe un cadou din marinimia sufletului sau, cand realitatea e alta: iei pentru ca e al tau, ceri pentru ca e dreptul tau. e foarte feminin sa ceri ce ti se cuvine, btw. :-))

Mergi la inceput

conchita, eu cu atitudinea sunt perfect de acord (si de altfel am venit lunar care-mi permite sa ma intretin pe mine si copilul). In casatorie insa acord si pretind incredere si intelegere si contul separat nu intra-n schema asta a mea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Cred ca fiecare stie pana la urma ce riscuri poate lua si ce nu. Atata vreme cat lucrezi (deci la o adica n-ai neaparata nevoie de venitul nr 2) si ai si incredere f. mare in partener, probabil nu's necesare conturile separate pe langa cel joint. Dar in unele cazuri se justifica, pana la urma chiar e o chestie de preferinta. Unii se simt prea controlati dc. tb sa tina absolut totul la comun.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Llaura
In casatorie insa acord si pretind incredere si intelegere si contul separat nu intra-n schema asta a mea...

you did it again. :-)) pai si altii tocmai pentru aceleasi considerente, incredere si intelegere, au si conturi separate.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ruxij

Cred ca fiecare stie pana la urma ce riscuri poate lua si ce nu. Atata vreme cat lucrezi (deci la o adica n-ai neaparata nevoie de venitul nr 2) si ai si incredere f. mare in partener, probabil nu's necesare conturile separate pe langa cel joint. Dar in unele cazuri se justifica, pana la urma chiar e o chestie de preferinta. Unii se simt prea controlati dc. tb sa tina absolut totul la comun.

e clar ca vedem "increderea" diferit. nu cred ca sotia e mama sotului, adica el e un pusti de 2 ani ale carui cheltuieli sunt strict in sarcina mamei. idem cu sotul fata de sotie.

deci, din punctul meu de vedere, increderea suprema este atunci cand nu te simti amenintat de contul separat al partenerului, ce dovada mai mare de incredere ca asta exista?? trebuie sa stiu eu de banii lui de buzunar si ce face cu ei? daca merge la bere cu baietii trebuie sa stiu eu obligatoriu ca a fost randul lui sa faca cinste sau daca azi si-a luat pachet la pranz si a facut economie din banii aia care altfel s-ar fi dus pe pranz in oras, economie sa-mi ia mie un cadou de care sa nu aflu cand verific contul comun?

adica, ce, suntem copii? sau adulti intr-o relatie benevola unde spatiul privat nu este un subsol cu ascunzisuri, ci chiar asta, spatiu privat. altfel, mi se pare ca suna sufocant si foarte foarte posesiv si da, cum zici tu, foarte controlling. e ca si cum ai zice ca dovada suprema de dragoste si incredere este sa petreci 24/7/365 din timp impreuna. fara exceptie. ca siamezii, ca daca lasi lesa nitel mai lejera, aia nu mai e incredere si dragoste.

nu vorbesc de miliarde de dolari in cont separat, vorbesc de banii de buzunar pe care oricum i-ar avea fiecare in contul comun, dar cum le tii socoteala in cont comun si cum ii controlezi ca-s strict ai tai? ce faci, vii in decembrie sa zici ca stai asa, eu am facut economii in martie, unde-s banii mei de buzunar din martie ca acum am nevoie sa cumpar niste cadouri surpriza, fara sa se vada in contul comun? asta, ca alt exemplu.

Mergi la inceput

Pai ai dreptate. Ziceam doar ca unii prefera asa, altii altii altfel, din diverse motive. Cred ca ambele variante se justifica, in functie de situatia si personalitatea fiecaruia. Unii nu vad lucrurile in relatie cu controlul celuilalt samd, ci asa li se pare normal, asa au facut majoritatea parintilor nostri, sunt comfortabili cu totul la comun. Altii, cum spui tu, au nevoie ca pe langa treaba cu "impreuna", sa simta si o independenta. Deci ambele sunt OK. Ce nu se justifica dupa mine si as cauta acolo sa vad care-i problema in atitudinea unuia sau a alutia fata de relatie, sunt doar conturile separate, nimic la comun.

Mergi la inceput

De ce credeti voi ca cont comun inseamna control? nu inseamna deloc control, balanta trebuie sa se inchida in mare, nu la cent, eu nu ma uit pe statementurile lui...avem o intelegere, ne intrebam cand sunt bani mai multi sa zic peste 2-300 in rest fiecare face ce vrea.
Acum sunt in mat leave care-i platita mai mult nu. Pai ca era sa fac sa spun puiule ia plateste-mi tu mie weekly allowance, ca stau acasa si-i schimb scutecele lui fecioru-tau, altfel imaginea mea despre mine e amenintata?!!! LOL E ridicol; ne impartim viata, remember? care e lunga, cu susuri josuri un venit doua venituri in fine detalii din astea care nu-s importante, importante sunt valorile pe care le punem in casatorie.
Nu ma intereseaza sa am dreptate si nici nu pretind ca am...nu as putea sub nici o forma sa traiesc dupa o mie de reguli, sapte conturi cu reguli separate (aualeu daca fac ceva si se activeaza fleeing procedure), quid pro quo la cent, impartim casa in doua si fiecare isi curata jumatatea (ca am vazut si din astia) mai degraba decat sa facem curat impreuna, nu pot, nu vad fun-ul.
Cum o fi ajuns asta subiectul meu?!!!! ca n-am nici o dilema la topic, zau. Hai ca se echilibreaza cu placerea conversatiei cu voi

Mergi la inceput

Pai pentru ca unii parteneri sunt controlling Nu stii persoane d'astea? "Cat ai dat pe palaria aia? 20$??? bla bla bla...." Cum ziceam, depinde mult si de personalitati. Voi nu sunteti controlling.

Mergi la inceput

Llaura, unde am zis eu ca un cont comun inseamna control? control e atunci cand unul vrea cont separat, dar celalalt se simte amenintat, nu are incredere, vrea strict cont comun - ala e control. eu am zis de la inceput ca situatia ideala, pentru mine, e cont comun plus cont separat, pentru ca in afara de partenera cuiva, mai am si identitate proprie, nu-s sclav pe plantatie, nu m-a luat nimeni in proprietate. daca eu vreau si cont separat, apai am si cont separat, iar daca asta e resimtita drept amenintare la adresa barbatului, asta e problema lui de incredere si tre sa negociem sa vedem care e cauza reala.

cat despre suma lunara pentru tine, nici partea aia nu ai inteles-o corect, nu ti-o recomandam tie, ci mamelor care stau acasa si cer bani sotului pentru fiecare rahatel, faza care mi se pare umilitoare - in cazurile astea, o suma lunara pentru cheltuiala ar fi un pas mult mai demn si corect si drept.

Mergi la inceput