Suedia (2)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Dorel, eu am facut toate la komvux...SFI si SAS. Nu stiu tu unde faci SFI de urmeaza Komvux dupa . Daca te uiti pe net la orice Komvux ai sa vezi ca au SFI si apoi SAS cu nivelele specificate de mine. Eu am facut www.komvux.gotland.se/Foer_studerande/Undervisningssidor/" target="_blank">aici . Si nu, nu inseamna ca daca termini SFI trebuie sa vorbesti ca un suedez, esti la nivel de copil de clasa a 6-a...ca un suedez nu vei vorbi nici dupa liceu :)). Eu nu am pretentia ca vorbesc ca un suedez(mai bine zis ca o suedeza), nici nu stiu daca voi vorbi vreodata. acum ma pot face inteleasa in vorbit si in scris si inteleg in majoritatea cazurilor, dar sunt si cazuri in care se vorbeste si eu nu pricep...depinde de domeniu. Nu, nu cred ca sunt mai desteapta, dar am avut noroc pana acum. de profesori care au stiut sa aiba incerdere in mine si sa ma indrume. Atat. E multa chestie de noroc in tot...Sigur ca nu ne vom contrazice, ca nu are nici un rost...si stiu ca scolile sunt diferite de la un loc la altul asa ca fiecare stie de la el.

Practica eu am inceput-o de la Komvux, cand eram la SAS grund. Se putea si de la SFI dar eu nu am indraznit pentru ca nu ma simteam inca atat de stapana pe limba. persoana care se ocupa de asta e praktikhandledare dar cum spuneam eu nu stiu decat de la Komvux. Nu, nu se primesc bani prin Komvux...eu am primit bursa cum spuneam mai sus, dar numai de la SAS grund in sus si facand 400 de puncte pe termin. La SFI nu se da bursa.
Dupa ce am terminat la Komvux, am fost sfatuita sa merg la Arbetsförmedlingen si sa cer practica de acolo si asa am facut. Ai dreptul la 6 luni de practica si de acolo am primit ceva bani. Mai putini decat bursa insa...

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

SFI inseamna Svenska För Invadrare(asta cred ca stii) iar SAS inseamna Svenska som Andra Språk(am pus initialalele ca litere mari). Asa cum SFI are nivele mai multe, asa are si SAS. Daca vrei sa lucrezi intr-un domeniu unde sa ti se recunoasca studiile superioare e obligatoriu sa ai si nivelul de SAS B absolvit. Cu SFI poti lucra eventual ca si casier la magazin, curatator, etc...unde nu e nevoie de scoala multa. Cu SFI nu evoluezi ci stationezi, la SAS iti imbogatesti vocabularul infinit mai mult.
Si cu asta promit ca nu mai spun nimic legat de scoala....

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Ba eu as vrea sa mai zici despre scoala, Mihaela! Sau trebuie sa iti trimit PM pentru asta? Cred ca pur si simplu in Suedia, ca oriunde altundeva, vin oameni cu diferite scopuri si diferite moduri de a intelege lucrurile. Unii nu pun prea mare pret pe studii, pentru ca vor sa lucreze repede, nu conteaza foarte mult ce si raman la acest nivel, iar altii accepta joburi sub pregatirea lor pe ideea ca e o situatie temporara, pana vor reusi sa invete suficient de bine limba cat sa lucreze in domeniul pentru care s-au pregatit. Ambele situatii au si plusuri si minusuri, de ambele categorii e nevoie. Prin urmare, numai pentru ca Dorel nu e interesat despre ce povestesti in legatura cu scoala, nu inseamna ca altii nu sunt (da, aia din fundul clasei, cu mutra buimaca si cu degetele pe sus sunt eu). Sigur, nu esti obligata sa dai anumite informatii sau detalii daca nu vrei. Dar, te rog, nu inceta sa le scrii doar pentru ca uneori pare ca nu intereseaza pe nimeni, ca nu e chiar asa
PS E clar ca sunt diferente intre regiuni, de vreme ce viitorul meu profesor mi-a spus ca dupa absolvirea nivelului C as putea discuta cu un consilier si sa cer practica, deci inca de la SFI. Mi-a dat si o hartie cu care sa merg la Arbetsform... si nu am tastatura suedeza pentru a cu doua puncte... ca sa incerc eventual sa caut de lucru. Mi se pare insa prematur, asa ca prefer sa termin modulul C si mai vedem.

Mergi la inceput

Tanti Z , raspund cu placere la intrebari daca mai sunt, oricand si oricui chiar daca asa cum spui lucrurile difera de la o zona la alta, dar in general Suedia e o tara omogena si in mare parte lucrurile stau cam la fel. Si eu am fost sfatuita sa incep practica cat eram la SFI la nivelul C, dar nu m-am simtit eu stapana pe limba suedeza din perioada aceea. Dar dupa ce am trecut la SAS grund am evoluat mai rapid si dupa 2 luni de SAS m-am hotarat ca trebuie sa fac pasul cu practica. A fost cel mai bun lucru pe care l-am facut. Dar e experienta mea personala si am sa incerc sa nu mai insist pe asta. Sigur ca am sa spun ceea ce stiu si nu numai de scoala. Asa ca iti dau cuvantul sa nu mai stai cu mana ridicata .

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns i_dorel spune:

Hello,
vad ca te-ai aprins putin Mihaela asa ca nu mai pun paie pe foc ,
in legatura cu sfi te mint ce m-au mintit si pe mine la scoala ,
si cred ca sunt diferente intre regiuni pentru la mine nu sa auzit de SAS, dar o sa mai intrb si eu. Pentru evaluarea studiilor ar as face ceva daca trebuie ma gandesc ca nu mai vreau alta facultate aici pt ca nu am suportul necesar sa stau prin scoli, si juniorul trebuie sa vina pe lume in noimbrie . In legatura cu bursele si aici cred ca sunt cateva diferente chiar si in aceeasi scoala, eu am colegi care primesc bani dar eu nu le-as spune burse si mai degraba ajutoare, si asta difera de unde ai venit , cei din EU nu primesc nimik, doar in cazuri extreme probabil. Practica o poti face si la SFI si primesti bani pentru asta si nu trebuie sa stii limba f bine ca ideea e sa inveti ceva de la ei nu sa te duci gata invatata :). Aici mai poti primi bani daca nu ai gasit nimik de munca timp de 3 luni primesti alte 3 luni bani , un fel de ajutor.Daca te angajezi, angajatorul primeste de la stat 50% din salariul pe care ti-l da.
In mare cam atata stiu si am auzit si eu.
Toate cele bune

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ina11 spune:

Hej! Long time no see:))
Eu tocmai am venit din vacanta care a fost superba! Am fost 1 luna in tara , am vizitat locuri multe, rude, prieteni ,familie etc. Ma bucur ca s-a reluat activitatea pe aici:))
Luni incep scoala (gata s-a dus vacanta:( ). Voi ce mai faceti? Sanatosi voinici?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ina11 spune:

Mihaela relatarile tale sunt foarte importante ! sa nu te opresti din scris:))
Am o mica nelamurire in legatura cu practica. Eu am 20 de ani , iar cand am venit aici am renuntat la facultate dupa primul semestru cand m-am decis sa vin . Ceea ce doresc eu sa fac este ca dupa ce termin SAS-ul sa ma inscriu la facultate aici.M-ar interesa, de asemenea, ca dupa ce termin Sfi-ul sa pot face practica ,insa nu stiu in ce domeniu as putea. Te indruma ei, cei de la fortele de munca, spre un anumit domeniu care ti-ar placea tie sau iti alegi tu, avand in vedere ca nu ai mai lucrat?
(De lucrat in tara am lucrat, insa fara carte de munca.Deci nu am nici un act doveditor ca sa demonstrez ca am lucrat.)
In final imi cer scuze daca nu am fost extrem de concisa si coerenta, insa oboseala a cam preluat conducerea:))

Mergi la inceput

Dorel, ma mai aprind si eu ca doar sunt romanca dar nu pun la suflet sa stii. Atunci daca la tine nu s-a auzit de SAS, tu la ce scoala faci SFI? Si ce scoala este mai departe acolo dupa SFI? Intreaba si ai sa vezi ca ai sa ajungi la acelasi lucru. Eu inca nu am auzit pe nimeni sa fi terminat suedeza la nivel de liceu si sa nu fi trecut prin SAS. Dar e drept ca nu in zona ta...
Eu te cred ca altii primesc bani dar sa stii ca romanii nu primesc nimic. Pentru ca Ro e membra in UE si ai venit aici de buna voie, la fel poti merge si inapoi sau in alta tara membra UE... Una e bursa pe care o primesti de la www.csn.se/" target="_blank">CSN(poti sa dai pe citire usoara sau alta limba ca sa intelegi mai bine) dar asta nu poti decat dupa ce treci de SFI(si nu are nici o legatura cu practica, e pentru studii bursa asta) si alta e ajutorul social pe care il primesc cei din alte tari nemembre UE. Sigur ca poti face practica si de la SFI, am zis si eu asta deja in mai multe randuri, dar eu pentru practica nu am primit bani deloc. Primeam bursa de la CSN cum am mai spus pentru 400 de puncte pe termin. In rest nu stiu cum e cu faptul ca ai lucrat si apoi nu...mie nu mi-a spus nimeni de asa ceva desi am fost in contact cu cei de la fortele de munca. Dar probabil conteaza si cum ai lucrat...eu am lucrat numai ca vikarie si nu cu contract de munca...cred ca asta face diferenta. In rest nu stiu...nu i-am intrebat pe cei de la laborator daca primesc bani pentru ca eu am lucrat la ei...nu e treaba mea.

Ina bine ai revenit! Spor la scoala mai departe!
Eu tocmai ce incep facultatea in 30 august asa ca stiu cum e si cu inscrierile. Trebuie intai si intai sa iti trimiti diploma de liceu la recunoscut. Uite www.vhs.se/sv/Varat-erbjudande/Utlandska-betyg/Bedomning-av-behorighet/" target="_blank">aici gasesti ce acte trebuie sa traduci/legalizezi/copiezi si apoi iar legalizezi de catre cineva de la komvux(mie mi-a legalizat copiile xerox dupa treducerile legalizate tipa care e studievägledare) iar apoi sa le trimiti la ei. Trebuie sa iti descarci si scoti la imprimanta bedömningsblankett chiar prima din dreapta sus, o completezi si acolo afli si adresa la care sa trimiti totul. Dureaza intre 6 si 8 luni recunoasterea plus ceva vreme traducerile si restul, asa ca e bine sa faci din timp. Eu de ex. am avut probleme cu recunoasterea limbii engleze...nu mi-au recunoscut-o pentru ca am terminat liceul inainte de 2003 si la facultate nu am mai facut engleza(atunci imi recunostaeu dar numai la nivel A). A fost OK pana la urma caci am dat un test la Komvux(am avut parte de porfesori care nu mai stiau cum sa ma ajute, au fost minunati!) si am luat nivelul A fara de care nu puteam sa ma inscriu la facultate...
Ce facultate vrei sa urmezi? E foarte important sa stii si conditiile facultatii ca materii(de ex cerintele de nivel pe matematica, fizica, chimie, etc...si apoi dupa ce ti se recunoaste diploma de liceu sa vezi cu ce nivel au recunoscut fiecare materie si daca nu cumva trebuie completari). De asta e bine sa trimiti din timp diploma, ca daca e cazul sa poti face completarile simultan cu SAS.

Aici nu iti trebuie sa dovedesti ca ai lucrat undeva, cel putin mie nu mi-au cerut absolut nimic si eu am lucrat in cu totul alt domeniu decat era diploma mea de facultate, deci lucrasem oricum degeaba 13 ani in Ro. Am spus ca nu am experienta in laborator dar ca as vrea sa lucrez acolo, am spus asta praktikhandledare-ului de la Komvux si am avut noroc ca m-au acceptat la laboratorul spitalului. E posibil sa nu te accepte cei unde vrei, desi ei primesc bani pentru ca primesc persoane la practica. Incearca sa intri in domeniul tau, dar daca nu se poate, incearca si in alta parte, e important ca sa inveti limba si apoi poti incerca iar in domeniul tau. Oricum in timpul facultatii se face foarte multa practica, apoi ai sansa sa lucrezi vara ca vikarie in domeniu si asa iei contact foarte devreme cu firme si multi raman sa munceasca apoi la firme unde au facut practica din studentie sau au lucrat vara. Oricum s-ar putea sa fie intelegatori daca spui ca vrei sa urmezi o facultate si vrei practica in acel domeniu chiar si de la SFI...

Sper sa gasesti oameni intelegatori! Mai povestim oricum, daca mai ai intrebari nu ezita...in masura in care stiu, spun la oricine .

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns i_dorel spune:

Hello!!,
Mihaela, m-am uitat pe site si scrie ceva pe acolo de SAS dar o sa intreb la scoala cu ce se mananca , ca la inceput cand mi-au facut programul pt sfi mi-a povestit de scoala si ce faci dupa sfi si nu mi-au zis nimik se SAS si nici nu am auzit pe nimeni , dar probabil ai dreptate. Eu fac sfi la Hermods .

Inna bine ai venit si bafta la scoala. Cum e vremea pe la tine? ca la mine ploua din 2 in 2 zile si nu prea vrea sa sara de 23 de grade.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anja77 spune:

Mihaela, ma bucur ca te-ai acomodat asa repede, esti de invidiat . Si mie mi se potriveste societatea ca stil, alte chestii sunt problema la mine: de ex. lipsa soarelui (Växjö e intr-o depresiune la nivelul Suediei, iar acolo soarele ajunge cel mai rar din toata tara - cam 20 zile pe an sa zicem , motiv pentru care am vrea sa ne si mutam), si altele de genul asta.
Familia mea e inca in tara, toti de fapt, eu sunt singura stramutata si nu pot sa spun ca regret, insa am de ce sa imi fie dor . Uf, ce melancolica sunt, sorry !

Sa auzim numai de bine si spor in toate tuturor!

Mergi la inceput