Suedia (2)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Sa te interesezi dorel, e cel mai important lucru sa fii informat. M-am uitat si eu pe site si exista la Hermods toate cursurile de care ziceam eu: grundläggande SAS, SAS A di SAS B. Cum spuneam e important sa stii pentru domeniul in care doresti tu sa muncesti ce nivel de limba ti se cere. De ex. eu la laborator si daca aveam diploma din Ro in domeniu, pana nu terminam SAS B nu puteam lucra acolo ca angajat permanent...am lucrat ca vikarie caci asta e permis. Dar sunt doua lucruri diferite. Sa fii bine informat e pragul necesar ca sa stii drumul pe care il ai de parcurs. Succes mult de tot!

anja, te inteleg...majoritatea se desprinde greu de tara, de prieteni sau/si de familie. Noi nu mai eram atat de dependenti de familie caci o aveam pe a noastra gata formata din Ro, ne e la fel oriunde suntem.
Dar uite sa iti fac o bucurie, sa stii ca anul asta Växjö nu a stat rau cu soarele :
http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=6203109
Pana acum Gotland conducea detasat de cativa ani incoace, acum a "cazut" pe locul 4 cu acelasi numar de ore de soare ca si Växjö...

Noi azi avem kräftkiva pe gård cu vecinii...merg sa cumpar raci sa ii fierb si apoi ne pregatim de petrecere...chit ca e soare si frumos, as face si o baie in mare. Dar lasam pe maine, se pare ca tot soare va fi...

Un we frumos la toata lumea va doresc!

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Hello! Petrecere frumoasa, Mihaela! Crezi ca o vacanta (sau cateva zile)pe Gotland ar fi interesanta pentru cineva "de pe continent"? Ma gandeam sa venim primavara viitoare cu catel, cu copil. Purcel n-avem. Am incercat sa aflu niste preturi la cazare si eventual o perioada cand e vremea mai blanda, dar am esuat O baie in mare mi-ar prinde bine si mie acum, dar o las pe anul viitor... Azi la Uppsala sunt 29 de grade. Dimineata chiar era insuportabil de cald Dar vin ele si ploile care incep in septembrie si se termina in noiembrie, la prima ninsoare

Mergi la inceput

Multumesc, am petrecut tare bine!

Primavara nu prea e de venit pe Gotland daca vrei baie in mare. Aici marea face clima si primavara e rece...depinde de la an la an desigur, caci acum 2 ani faceam plaja in 30 mai(dar baie nu s-a putut, marea inca nu se incalzise) insa baie inainte de mijloc de iulie e cam greu sa faci dar depinde de vreme...Anul asta de ex. cand am plecat noi in concediu in 18 iunie, temperatura in aer nu depasise 17 grade, apa era mai rece de atat. Intr-o luna cat am lipsit s-a instalat canicula, au fost 33-34 de grade si apa marii ajunsese la teribila temperatura de...28 de grade! Eu mai calda de 22-23 nu am "vazut-o" dar nah, sunt doar de trei ani aici. Dar in fiecare an dupa ce reveneam din concediu(am facut toate trei concediile de vara de pana acum in perioada 18 iunie-18 iulie si am plecat de pe Gotland) era vreme faina de plaja, apa buna de baie...asadar perioada ideala pentru plaja si baie este in general intre 15-20 iunie pana prin 15 august. Sunt si zile ploioase in aceasta perioada, mai reci...asta e dupa norocul pe care il ai...

Daca insa nu vreti mare, Gotlandul e minunat si primava mai tarziu, prin mai sau apoi dupa 15 august sau in septembrie. Uneori si in octombrie e frumos, soare, caldutz...dar e ziua scurta...

Visby e un oras frumos, orasul vechi e patrimoniu UNESCO. Apoi insula are multe de oferit...uite aici un site de pe care te poti inspira:
http://www.gotland.info/index.php
Sau altul: http://www.gotland.net/en .
Si despre Visby: http://whc.unesco.org/en/list/731 sau http://www.gotland.net/sv/att-gora/visby .
Un alt loc pe care nu trebuie sa-l ratati daca veniti pe Gotland e
www.gotland.net/sv/att-gora/faro" target="_blank">Fårö, insula "lui" Ingmar Bergman.

Daca mai doresti informatii, iti stau la dispozitie, am cam colindat insula in lung si in lat...gasesti si pe blogul meu cu vorbe, fotografii din locuri de pe Gotland, cauta pe etichetele care sunt despre Gotland...

la toata lumea si numai bine!

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Mi-am mai amintit...Gotlandul e atractia numarul unu pentru turistii suedezi dar sunt si foarte multi turisti nemti, polonezi si vara trec cate 2-3 vase de croaziera pe zi pe langa insula, unde opresc. Intre 15 iunie si 15 august e plin sezon, de obicei in aprilie-mai deja nu mai gasesti locuri de cazare nici la hoteluri(care sunt tare scumpe) nici la stuga(cele mai la indemana si ca pret si ca si numar) sau apartamente/case. Anual vin in jur de 500-700 de mii de turisti, an de an stabilindu-se noi recorduri. Vara e foarte aglomerat, in sezon e full peste tot...iar sezonul se incheie cu www.medeltidsveckan.se/" target="_blank">Saptamana medievala care e mereu in saptamana 32. Chiar azi s-a incheiat editia a 27-a. Dar apoi se inchid restaurantele, magazinele, orasul se goleste si turistii care raman sau vin in extrasezon colinda insula.
Sunt multe rezervatii naturale si am gasit un site interesant:
http://www.guteinfo.com/?avd=939&g=naturreservat .

Noa te las sa studiezi, poate gasesti ceva atractiv...

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anja spune:

Mihaela, ce bine ca ai scris de kraftskiva. Te rog zi-mi si mie cam ce tb sa duci la intalniri din astea de "cartier". Noi avem peste 2 sapt "kraftskiva party" si habar nu am ce tb sa duc. Am vazut ca sunt raci congelati de cumparat. Doar ii fierbi? Ce ai mai dus pe langa? Imi inchipui ca tb sa mai duc o salata, o placinta, ceva dulce, ceva de baut?

Va salut cu drag si pe ceilati romani-suedezi. Acomodare rapida.
Anja

Mergi la inceput

Multumesc mult, Mihaela! Am studiat, blogul ti-l citisem mai demult, dar preturile sunt complet descurajante. Cred ca vacanta se va transforma in weekend... Am impresia ca fara 3 000 de euro nu se poate sta o saptamana (cazarea la o pensiune e 1700 E,deci...)Prin urmare, weeend pe Gotland si o luna in Spania, cu aceiasi bani sau mai putin chiar

Mergi la inceput

Anja, bine ai venit! Racii eu i-am luat färska, proaspeti adica. Erau in zeama sarata si condimentata deja, eu am fiert apa cu marar si cu un pahar de bere in ea si am pus racii, apoi am lasat sa dea un clocot si i-am lasat in apa sa ia aroma. Se servesc calduti sau reci si sunt foarte gustosi. Noi am mai dus branzeturi, dar fiecare a dus ce a dorit, la mare trecere au fost paj-urile cu tot felul de umpluturi. Apoi desert si cafea...eu am dus o tarta cu zmeura cu frisca.
Daca ii iei congelati, se fierb cu sare, marar mult(din acela cu coroana, cu seminte, asa cum puneam in Ro la muraturi, se numeste krondill in suedeza) si un pahar de bere...tot la fel. Lasi apa cu condimentele toate sa fiarba cateva minute, apoi pui racii asa congelati si dai in clocot, cu capac pe oala, ii tragi deoparte si gata. Petrecere frumoasa!

Tanti Z, in ce perioada si unde ai gasit tu asa pret? Eu am cautat putin pe google dupa "stugor Gotland" si in plin sezon ajunge la 980 de euro...Uite de ex. chiar si mai ieftin: http://www.gotlandsstugor.com/Mer_info.asp?Ob1r1=5017
Da o cautare si tu si ai sa vezi ca gasesti si mai ieftin, nu in oras dar la cativa km. Vreti sa veniti cu masina, nu? Ar fi pacat fara, caci e frumos sa va plimbati pe insula, nu numai in oras...Eu totusi cred ca e exagerat 3000 de euro pe saptamana...asta inseamna 30000 de coroane...la pensionate cred ca stau numai bogatanii :)) caci nici un suedez de rand nu are atatia bani pentru o saptamana de concediu. Serios, se poate sta si mai ieftin, sunt sigura. Te mai ajut daca doresti, maine e ultima mea zi de munca si de poimaine am mai mult timp liber...spune numai cam ce ai dori, caut si eu...

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ina11 spune:

Buna seara:D
mersi Dorel!bafta si tie la scoala! aici momentan e ba soare, ba innorat...sambata au fost 26 de grade:)) a fost cu adevarat super:D
Mihaela toate diplomele sunt deja traduse si trimise cam de 2 luni la VHS. Astept sa vina raspunsul de la ei:D Nu stiu inca ce facultate o sa urmez. In tara am fost admisa la drept si la Relatii internationale si studii europene, insa nici una dintre facultati nu m-a atras odata ce am inceput sa studiez acolo. E posibil sa aleg ceva legat de psihologie...cum ziceam voi vedea ce si cum pana la anu in mai cand termin scoala asta. Oricum, multumesc mult pentru detalii!
Sper ca toata lumea e bine si sanatoasa:D Numai bine:)
Ah chiar...are cineva informatii legate de examenul pt obtinerea permisului de conducere aici in suedia si implicit despre cum e sistemul la ei cu scoala de soferi ...?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elenabadina spune:

Buna dimineata ,
Ma numesc Elena, de curand am venit in Suedia si de cateva zile m-am inscris pe site-ul acesta si ma bucur foarte mult ca aflu cat mai multe informatii despre Suedia si traiul aici.M-am apucat sa invat suedeza dupa manual singura ,asta ca sa nu ma plictisesc pana primesc numarul personal.
Orice incurajare si informatie de la voi e bine venita :)
Numai bine la toata lumea!

Mergi la inceput

Bine ai venit, Elena!Nu cred ca apuci sa inveti multa suedeza, pentru ca personnumerul vine cam intr-o saptamana-10 zile Mult succes si acomodare rapida!
Mihaela, multumesc pentru oferta! Cred ca o sa decidem unde si cand plecam la inceputul anului viitor, cand o sa stim si bugetul si o sa vedem si ce program de cursuri/job avem. Eu sunt incantata ca incepe fiu-meu gradinita saptamana viitoare. Evident, am si emotii, dar in esenta e o veste buna, nu?
Numai bine tuturor!

Mergi la inceput