Copilul captiv (4)
Raspunsuri - Pagina 11
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui semiramida Lady e foarte interesant 'tabelul' As vrea sa te intreb insa daca un psihoterapeut mai putin capabil ar putea interpreta unele raspunsuri la diverse intrebari in mod gresit, si in consecinta ar putea conduce terapia intr-un sens care nu-i benefic pentru mine. Cum imi dau seama (ca pacient) daca psihoterapeutul e bun? Exista vreun pont? www.flickr.com/photos/48785266@N04/" target="_blank">Trotinete |
Lista respectiva nu este un test pe care ti-l va verifica terapeutul. Este o ordonare de idei, la care participi daca vrei, pentru a-ti pune ordine in ganduri. E doar listuta ta.
Lista isi propune sa te ajute sa formulezi sau sa odonezi intrebarile pe care ti le pui TU in legatura cu subiectul terapie.
Cand vei termina, te vei gandi la ce ai scris si vei vedea problemele ´´ordonat´´.
Legat de interpretarea rezultatelor a diferitelor chestionare pe care ti le da terapeutul:
Sa luam de exemplu Chestionarul Young de scheme cognitive.E un chestionar cu 114 intrebari, la care tu raspunnzi cu ´´note´´ de la 1 la 6 (1 in acest caz reprezinta ´´complet neadevarat despre mine´´ iar 6 reprezinta ´´ma descrie perfect´´ )
Intrebarile sunt pe categorii, de exemplu intrebarile 1,22,110 si 113 pot face parte din categoria ´´neincredere-abuz´´Tu nu cunosti care din itemii prezenti(deci cei 114) fac parte din schema cognitiva ´´neincredere-abuz´´.
(in cazul chestionarului mai sus amintit, ei 114 itemi masoara 18 scheme cognitive)
Ei..interpretarea rezultatelor este defapt un calcul care se aplica dupa o anume schema. El defapt descifreaza cu ajutorul schemei testului ceea ce se intampla cu tine, clientul.
Si la alte teste, se aplica un adevarat calcul matematic:-))iar rezultatul se cauta in tabel.
Studentii care fac practica in psihologie clinica de exemplu sunt invatati sa calculeze diferite rezultate la chestionare.
Revenind la pregatirea terapeutului, am postat aici(nu mai stiu unde) gradele de pregatire, precum si specializarea. Cand decizi sa mergi la terapie, este dreptul tau de a intreba exact terapeutul de pregatirea lui. Cu cat are un grad mai mare, cu atat e mai bun, teoretic:-)
Tu iti dai seama ca terapeutul este bun fara sa ai vreun pont la indemana. te vei simti in siguranta cu el, vei simtit empatia si intelegerea, vei ´´rezona´´ cu el. Nu stiu, aici sa raspunda fetele care au trecut pe la mai multi terapeuti...
Plus ca, un terapeut pe care eu in consider ca fiind bun s-ar putea ca tie sa nu iti placa.
Inteleg foarte bine retinerea de a face terapie, mai ales daca ai avut experiente cu terapeuti care casca cand tu vorbesti...
Dar daca chiar vrei, se va gasi terapeutul TAU undeva. Trebuie sa-l cauti.
ladyJ spune:
Am uitat sa mentionez ceva ff important, noroc ca a scris Gina.
rezultatul chestionarului va fi desigur discutat cu clientul, i se va explica tot, ca altfel clientul habar n.are ce inseamna 1, 15, 16, etc
ladyJ spune:
citat din mesajul lui gina_raluca LadyJ, multumesc pentru tabel. O sa-l folosesc si eu cu clientii mei. Daca nu ma insel, e un exemplu de test proiectiv (bazat pe asociatia libera a lui Freud) unde prin faptul ca stimulii sunt ambigui, se poata penetra prin mecanismele de protectie ale persoanei si persoana va raspunde cu adevarat autentic. E in genul testului Rorschach. Il cunosti? |
Tabelul este din Winfrid Huber, ´´psihoterapiile´´.
Cautam ceva ce ar ajuta aici la topic, si mi s-a parut o alegere buna.
Huber a facut cariera si in psihanaliza si-n cognitiv comportamentala.
Testul Rorschach este primul chestionar care mi-a fost aplicat mie
ladyJ spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui simali
De aceea eu m-am gandit ca o sa iasa un roman. Sunt atatea de spus! Mie mi se pare ca o calatorie prin camerele copilariei. Ceea ce ne-ai dat tu e doar o harta a camerelor astfel incat sa nu ratam pe cele mai importante. Dar odata intrate in incaperile respective... fiecare dintre noi are altceva de gasit si confruntat. Eu nu am facut niciodata aceasta explorare in mod organizat. "Calea de mijloc este calea ZEN" Alice |
Sper din suflet ca-ti va fi de folos.
ladyJ spune:
citat din mesajul lui semiramida Gina nu cunosc testul asta, nu stiu mai nimic despre psihanaliza pentru ca abia acum am realizat ca as avea nevoie. www.flickr.com/photos/48785266@N04/" target="_blank">Trotinete |
Cum ai hotarat ca ai nevoie psihanaliza? Stii ca e una din formele de psihoterapie, exista mai multe.
olympia spune:
Uf, m-am mai uitat o data peste tabel, nu ma "agata" cu nimic
Poate ca si asta o spune ceva. Despre dezordine... oare?
Pene colorate... cate putin din toate!
album
gradina
ladyJ spune:
citat din mesajul lui olympia Uf, m-am mai uitat o data peste tabel, nu ma "agata" cu nimic Poate ca si asta o spune ceva. Despre dezordine... oare? Pene colorate... cate putin din toate! album gradina |
Olimpia, da-l in colo de tabel . Nu vrei in acest moment sa faci o rememorare, nu-i bai. Cand te vei simtit pregatita vei rememora cu sau fara tabel.
simali spune:
Olympia, nu este un tabel. Sunt capitolele dintr-o carte. Si nici macar nu trebuie sa scri ceva la toate.
Uite de pilda:
CapitolulI:
Relatiile mele
1.1.
- parintii (cum au fost, cum sunt, cum crezi ca ar trebu sa fie)
1.2.
- fratii (am un frate, cand s-a nascut el eu am simtit..., relatia mea cu el a fost... acum este... as vrea sa fie... nu-l invinuiesc, etc.)
1.3.
- prietenii (am avut/n-am avut, mi-a fost greu cand, etc.)
Si asa la toate. Unde simti ca ai ceva de amintit iti amintesti. In amanunt. Poti sa te gandesti zile, saptamani, luni, la respectivul "capitol" pana cand simti ca ai scos totul afara. Aerisesti scheletii, ii arati vecinilor, devi constienta de copilaria ta, de rolul pe care l-ai jucat/il joci in famlia ta actuala, repui in scena cu mintea adultului rolurile jucate de familia ta, te cauti pe tine, vezi ce rol ti-au rezervat, etc.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
olympia spune:
Alice, la faza cu scheletii aratati vecinilor am ras cu lacrimi!
In rest m-am prins eu pana la urma, dar la mine toate au fost in toate felurile si pe toate notele, de la joase pana la inalte si ascutite! Au fost si ingrozitoare si foarte bune, la maxim si la minim si caldicele.
Si relatiile cu parintii si relatiile cu fratele, toata viata mea... Cea mai buna sau cea mai rea intamplare din copilarie, chiar nu pot alege nici acolo, nu-mi apare una clara ... Prietenii , iar am avut si am multi dar nu tin o relatie continua asa intretinuta, daca arde sarim, dar nu ne vedem constant. Loc de munca, n-am avut decat prea putina vreme si e mult de atunci... performante la munca, la ce, la facut curat, la croitorie, la pictat, la gradinarit, la activitatile cu ai mei copii... e ca si cum mai pune sa caut si sa sortez lucrurile furate de Ali baba si cei 40 de hoti.
Pene colorate... cate putin din toate!
album
gradina
semiramida spune:
Lady
Iti multumesc ca-mi raspunzi asa detaliat. Nu stiam ca exista astfel de teste, in nestiinta mea credeam ca ma duc acolo, imi pune intrebari, insista pe anumite aspecte si apoi ma incadreaza intr-o tipologie. Si de aici se decide cum decurge terapia. Un chestionar de 114 intrebari mi se pare super - si faptul ca intrebarile sunt amestecate si nu stiu care dintre raspunsurile mele converg catre o anumita schema cognitiva.
Imi dau seama acum ca oamenii neinitiati in acest domeniu au rezerve fata de psihoterapie si pentru ca impresia generala este data in mare masura de imaginea superficiala oferita de filmele americane, cel putin in cazul meu asa e