Retete pentru bebelusi si copii
Raspunsuri - Pagina 4
mla_cris spune:
Salutare mamici!
Ca sa va fie putin mai usor atunci cand va ganditi ce mancarica sa mai faceti bebeilor vostri va dau un link (am descarcat cartea si eu de pe net) :)
http://www.scribd.com/doc/20361897/Schema-diversificarii-alimentelor
alinabojuc spune:
RETETE CU PESTE (9-12 luni)
Degetele de calcan – 8 portii
- 1 ceapa mica tocata fin
- 1 lgt desert de zeama de lamaie
- 1 lg ulei
- 1 calcan file fara piele
- 1 ou
- 1 lgt desert de lapte
- faina alba
- fulgi de porumb zdrobiti
- putin unt sau margarina pt prajit
Se amesteca ceapa, sucul de lamaie si uleiul. Se marineaza pestele in sos o ora. Se iau fileurile din sos si se taie fasii. Se bate oul cu lapte. Se dau fasiile de peste prin faina, ou si fulgi de porumb. Se prajesc in unt.
Paste cu somon si broccoli – 5 portii
- 250 gr paste in forma de animale
- 50 gr ceapa tocata fin
- 1 catel de usturoi zdrobit
- putin unt sau ulei
- 225 gr broccoli rupt in buchetele mici
- 100 gr de somon conservat pisat
- 140 ml smantana
- 50 gr parmesan ras
- putin piper
Se fierb pastele. Intr-o tigaie se prajesc ceapa si usturoiul cam 3-4 min. se coace la abur broccoli. Se adauga pastele la ceapa apoi somonul, smantana si broccoli. Se asezoneaza cu piper. Se adauga si parmezanul si se amesteca bine. Se serveste imediat.
File de calcan cu struguri – 4 portii de adulti
- 8 fileuri de calcan
- 1 lg faina
- 20 gr unt
- 75 gr champignoane feliate subtire
- 100 ml supa de peste
- 100 ml smantana
- 1 lgt suc de lamaie
- 2 lgt patrunjel verde tocat
- 20 boabe de struguri albi fara seminte
- sare si piper (de la un an)
Se da fileul prin faina si se prajeste in jumatate din unt. Se pastreaza la cald.
Ciupercile se soteaza in restul de unt 3 min. se adauga supa si se fierbe 2 min. se pune smantana si sucul de lamaie si se mai lasa 2 min. la final se adauga patrunjelul si strugurii apoi se asezoneaza. Se serveste cu peste.
dieta rina
11.02.2010-76.7 kg
03.05.2010-66.7 kg
Retete pentru bebelusi si copilasi la adresa de email mamicicluj@yahoo.com cu parola retete.
alinabojuc spune:
Somon cu sos de arpagic (chives) – 5 portii
- 200 gr file de somon
- 1 lgt desert suc de lamaie
- ½ ceapa mica feliata
- ½ frunza de dafin
- 1 rosie mica taiata bucati
- putin patrunjel verde
- putin unt
Pentru sos:
- 15 gr unt
- 1 lg faina alba
- 150 ml lapte
- lichid de la pestele gatit
- 1 lgt desert de arpagic proaspat rupt bucatele
Se pune somonul in folie de aluminiu impreuna cu celelalte ingrediente si se coace la cuptor incalzit la temp. de 180 grade cam 15 min. intre timp se face un sos alb din unt, faina si lapte. Odata ce pestele e copt se ia din folie si se scurge lichidul care se adauga la sos. La final se pune arpagicul in sos. Se rupe pestele bucatele si se serveste cu sos.
Mingi de somon – 10 mingi mici
- 150 gr cartofi
- 70 gr file de somon
- putina zeama de lamaie
- putin unt
- 2 cepe verzi tocate
- 1 lgt sos chilli (optional)
- 2 lg ketchup
- ½ lg maioneza
- 1 lg faina
- 1 ou batut usor
- 50 gr pesmet
- ulei de floarea-soarelui pt prajit
- sare si piper (de la un an)
Se fierbe cartoful si se face piure.
Se coace somonul la microunde la temp. inalta cam 2-3 min. cu sucul de lamaie si putin unt. Se rupe bucatele si se lasa pe o farfurie.
Se amesteca cartoful cu ceapa, chilli, ketchup, maioneza, sare si piper. Se pune si pestele.
Se ia 1 ½ lg din amestec si se face mingiuta. se face la fel cu tot amestecul. Se da fiecare mingiuta prin faina, apoi ptin ou si pesmet.
Se prajesc 2-3 min. in baie de ulei.
dieta rina
11.02.2010-76.7 kg
03.05.2010-66.7 kg
Retete pentru bebelusi si copilasi la adresa de email mamicicluj@yahoo.com cu parola retete.
alinabojuc spune:
RETETE CU PUI (9-12 LUNI)
Bile de pui si mere – 20 bile
- 2 lgt ulei masline
- 1 ceapa tocata fin
- 1 mar mare ras
- 2 felii piept de pui taiate bucatele
- ½ lg patrunjel verde tocat
- 1 lg cimbru sau salvie proaspata tocata / putin mix de ierburi uscate
- 1 cub de supa de pui (peste un an)
- 50 gr pesmet
- piper si sare(peste un an)
- putina faina alba
- ulei pt prajit
Se soteaza ceapa in ulei. Se scurge zeama din marul ras. Se amesteca marul cu puiul, ceapa, ierburile, cubul de supa, si pesmetul si se toaca la robotul de bucatarie cateva secunde. Se asezoneaza cu sare si piper.
Din acest aluat se fac 20 de bile care se dau prin faina si apoi se prajesc in ulei cam 5 min.
Pui bang-bang – 8 portii
- 2 felii piept de pui
- 3 felii de paine fara coaja
- 1 ½ lg parmezan ras
- 1 lg patrunjel verde
- faina alba
- 1 ou batut
- Ulei
Se bate pieptul de pui si apoi se taie in 4 fasii. Se face pesmet din paine in robotul de bucatarie. Se amesteca pesmetul cu parmezanul si patrunjelul.
Se dau fasiile de piept prin faina, ou si pesmet. Se prajesc in ulei.
Pui cu fulgi de porumb – 3-4 portii
- 1 ou batut
- 1 lg lapte
- 25 gr fulgi de porumb zdrobiti
- 8 fasii de piept de pui
- 15 gr unt topit
Se bate oul cu lapte. Fasiile de piept se dau prin ou si apoi prin fulgi. Se pun in tava, se acopera cu unt topit si se dau la cuptor la 180 grade cam 10 min. pe fiecare parte pana se coc bine. Se pot si praji in ulei.
dieta rina
11.02.2010-76.7 kg
03.05.2010-66.7 kg
Retete pentru bebelusi si copilasi la adresa de email mamicicluj@yahoo.com cu parola retete.
alinabojuc spune:
Pui cu legume de vara – 5 portii
- 1 ceapa mica tocata
- ½ ardei mic rosu tocat
- 1 ½ lg ulei
- 1 catel usturoi zdrobit
- 125 gr piept de pui bucatele
- 2 lg suc de mere
- 175 ml supa de pui
- 1 dovlecel mediu sau 100 gr
- 200 gr cartof dulce tocat
- 50 gr mazare congelata
- 1 lg busuioc proaspat rupt
Se soteaza ceapa si ardeiul in ulei pana se inmoaie. Se adauga usturoiul si se mai lasa 1 min. se pune si puiul si se caleste 3-4 min. se toarna sucul si supa apoi se adauga cartoful si dovlecelul. Se fierbe acoperit la foc mic 8 min. se pune mazarea si se mai fierbe cam 3 min. se paseaza pana la consistenta dorita.
Pui cu legume de iarna – 6 portii
- 1 piept de pui cu os fara piele
- putina faina
- ulei
- 1 bucata praz feliat
- 1 ceapa mica tocata
- 3 morcovi feliati
- 1 fir apio feliat
- 400 ml supa de pui
Se taie pieptul in doua, se da prin faina si se prajeste in ulei 3-4 min. Se soteaza prazul si ceapa in putin ulei pana se inmoaie. Se pune puiul si legumele in tava si se da la cuptor la 180 grade cam 1 ora. Se amesteca dupa o jumatate de ora.
Se scoate osul din piept si se toaca impreuna cu legumele sau se face piure impreuna cu lichid din tava.
Pui cu cuscus – 4 portii
- 15 gr unt
- 25 gr ceapa tocata
- 25 gr mazare congelata
- 175 ml supa de pui
- 65 gr cuscus
- 50 gr carne de pui gatita taiata cubulete
Se soteaza ceapa in unt. Se adauga mazarea, apoi supa si se fierbe 3 min. se adauga cuscus, se ia de pe foc si se lasa 6 min. se amesteca cu furculita si se pune puiul.
dieta rina
11.02.2010-76.7 kg
03.05.2010-66.7 kg
Retete pentru bebelusi si copilasi la adresa de email mamicicluj@yahoo.com cu parola retete.
alinabojuc spune:
RETETE CU CARNE ROSIE (9-12 luni)
Tocanita de vita cu morcovi – 10 portii
- 2 cepe medii feliate
- Ulei
- 350 gr muschi fraged de vita bucatele
- 2 morcovii medii feliati
- 1 cub supa de vita (peste un an)
- Putin patrunjel verde
- 600 ml apa
- 2 cartofi mari taiati sferturi
Se soteaza ceapa in ulei apoi se prajeste carnea. Se pun ceapa si carnea in tava impreuna cu celelalte ingrediente in afara de cartofi. Se acopera si se pune la cuptor la 180 grade pentru 30 min. se da temperature la 160 grade si se mai lasa 2 ore jumatate. Cu o ora inainte sa fie gata se adauga si cartofii.
Se paseaza pana la consistenta dorita. Daca vi se pare prea uscata carnea in timpul coacerii atunci mai adaugati putina apa.
Se pot adauga si ciuperci si rosii. Acestea se pun in tava cu o jumatate de ora inainte sa fie gata.
Tocanita de ficat – 4 portii
- 100 gr ficat de vital feliat
- 2 lg ulei
- 1 ceapa mica tocata
- 125 gr morcovi tocati
- 200 ml supa de pui sau legume
- 200 gr rosii fara piele, seminte si tocate
- Putin patrunjel verde tocat
Se soteaza ficatul in 1 lg ulei si se lasa la o parte. Se soteaza ceapa in restul de ulei, se adauga morcovii si se soteaza 2 min apoi se toarna supa si se lasa la fiert, acoperit, cam 15 min. Se toaca ficatul sise adauga peste morcovi impreuna cu rosiile si patrunjelul. Se lasa la fiert 3 min.
Se poate servi cu piure de cartof.
Tocanita de carne de vital – 3 portii
- 1 ceapa mica tocata
- 1 morcov feliat
- ½ fir apio feliat
- ulei
- 100 gr muschi de vita
- putin rozmarin
- putin patrunjel
- 120 ml apa
Se soteaza ceapa, morcovul si apio in putin ulei cam 3 min. se taie muschiul bucatele si se pune intr-o cratita impreuna cu celelalte ingrediente. Se lasa sa fiarba la foc mic cam 1 ora. Se scot verdeturile. Se paseaza tocanita.
dieta rina
11.02.2010-76.7 kg
03.05.2010-66.7 kg
Retete pentru bebelusi si copilasi la adresa de email mamicicluj@yahoo.com cu parola retete.
alinabojuc spune:
Friptura speciala – 4 portii
- 225 gr cartofi bucatele
- 25 gr ceapa tocata fin
- 1 lg ulei
- 100 gr file de carne pt friptura
- 50 gr champignoane tocate
- 15 gr unt
- 1 rosie fara piele, seminte si tocata
- 2 lg lapte
Se fierbe cartoful. Intre timp se soteaza ceapa. Jumatate din ceapa se pune pe o folie de aluminiu. Se taie carnea in felii de 1 cm. si se pune peste ceapa. Se presara restul de ceapa. Se coace sub grill 3 min pe fiecare parte. Se soteaza ciupercile in jumatate din unt cam 2 min. se adauga rosiile si se mai lasa 1 min. se face piure din cartof cu lapte si restul de unt.
Se toaca friptura impreuna cu ceapa, ciuperci si rosii si se amesteca cu cartof.
Placinta taraneasca – 3 portii
- 100 gr morcovi tocati
- 225 gr cartofi tocati
- 1lg ulei
- 1 ceapa mica tocata
- 25 gr ardei rosu feliat
- 1 catel mic de usturoi zdrobit
- 175 gr muschi de vita tocat
- 1 lg patrunjel verde tocat
- 2 lg piure de rosii
- 100 ml supa de pui
- 15 gr unt
- 1 lg lapte
- 1 ou batut
Se pune morcovul in cratita si se fierbe in apa 5 min. se adauga cartofii si se mai fierb 15 min.
Intre timp se soteaza ceapa si ardeiul in ulei 3-4 min. se adauga usturoiul si se mai soteaza 1 min. se pune carnea toccata si se lasa sa se prajeasca putin. In acest stadium e bines a tocato carnea in robot pentru a o face mai fina. Se pune din nou in tigaie se aduga patrunjelul, rosiile si supa si se fierbe 5 min.
Cand morcovul si cartofii au fiert se scurge apa si se fac piure cu unt si lapte.
Se pune carnea in 3 forme de placinta cu diametrul de 10 cm. se pune piureul deasupra si se unge cu ou batut. Se da la cuptor incalzit la 180 grade pana se face piureul auriu.
Orez gustos cu carne si legume – 8 portii
- ½ ceapa tocata fin
- 65 gr morcov tocat
- 1 lg ulei
- 1 catel usturoi zdrobit
- 225 gr muschi de vita tocat
- 400 gr rosii la conserva tocate
- cateva picaturi de sos Worcestershire
Pentru orez:
- 50 gr orez basmati
- 300 ml supa de pui
- ½ ardei rosu mic tocat fin
- 50 gr mazare congelata
Se spala orezul si se pune in cratita cu supa de pui. Se fierbe 10 min. se adauga ardeiul si se mai lasa 5 min. se pune si mazarea si se fierbe 2 min. sau pana orezul e moale si nu mai este lichid.
Intre timp se soteaza ceapa si morcovii 5 min. se pune usturoiul si se mai soteaza 1 min. apoi se adauga carnea tocata si se prajeste putin. Se pune la robot 30 sec. se pune din nou in tigaie si se adauga rosiile si sosul. Se fierbe 10 min acoperit. Se pune orezul si se mai lasa pe foc 3-4 min.
dieta rina
11.02.2010-76.7 kg
03.05.2010-66.7 kg
Retete pentru bebelusi si copilasi la adresa de email mamicicluj@yahoo.com cu parola retete.
alinabojuc spune:
RETETE CU PASTE (9-12 luni)
Confetti de paste – 2-3 portii
- 15 gr unt
- 40 gr morcovi cubulete
- 40 gr dovlecei cubulete
- 1 rosie medie fara piele si seminte, tocata
- 60 gr paste mici
- 3 lg smantana
- 30 gr parmezan ras
Se soteaza morcovul in unt. Se adauga dovlecelul si se mai lasa 8 min. se pun rosiile si se soteaza inca 1 min.
Se fierb pastele. Se amesteca cu legumele, apoi cu smantana si parmezan.
Sos bolognez cu vinete – 12 portii
- 1 ceapa mica tocata
- ¼ catel usturoi tocat
- Ulei
- 450 gr muschi tocat de vita sau mile
- 2 lg sos de rosii
- 4 rosii fara piele si seminte, tocate
- ¼ lgt mix de ierburi uscate
- 2 lg faina
- 450 ml supa de pui
- 1 vanata curatata si feliata
- 100 gr ciuperci feliate
Se soteaza ceapa si usturoiul in ulei. Se adauga carnea si se prajeste putin. Se toaca la robot. Se pune iar in tigaie si se adauga rosiile, sosul de rosii, ierburile, faina si supa. Se fierbe la foc mic 45 min. se prajeste vanata in ulei pana devine aurie. Se pune pe servetele de bucatarie sa se scurga de ulei. Se toaca apoi la robot.
Se soteaza ciupercile in ulei si se adauga sosului impreuna cu vanata.
Se serveste cu paste mici.
dieta rina
11.02.2010-76.7 kg
03.05.2010-66.7 kg
Retete pentru bebelusi si copilasi la adresa de email mamicicluj@yahoo.com cu parola retete.
alinabojuc spune:
Paste cu sos de legume – 8 portii
- 2 lg ulei
- 1 ceapa mica rosie tocata fin
- 1 praz mic tocat fin
- 3 ciuperci feliate
- 1 morcov ras
- 1 fir apio cubulete
- 1 catel usturoi zdrobit
- 150 ml supa de pui sau vita
- 250 gr carne tocata de vita
- 2x400 gr conserve de rosii tocate
- 3 lg piure de rosii
- 1 lg pasta de rosii uscate
- 250 gr paste mici in forma de scoici
Se soteaza ceapa in ulei. Se adauga ciupercile, prazul, morcovul si apio si se soteaza 7 min. se pune si usturoiul si se mai lasa 1 min. se toarna jumatate din supa si se fierbe la foc mic 10 min. se pune la robot si se toaca fin. Se prajeste carnea 5 min. in restul de ulei. Se sparge bine cu o furculita sau o lg de lemn. Se adauga rosiile si restul de supa si se fierbe 10 min.
Se adauga legumele date prin robot si se mai lasa 2 min pe foc.
Se fierb pastele intre timp si se amesteca apoi cu sosul.
Paste cu pui si broccoli – 2 portii
- 40 gr buchetele broccoli
- 15 gr unt
- 15 gr faina
- 150 ml lapte
- 30 gr branza gruyere rasa
- 3 lg parmezan raz
- 3 lg mascarpone
- 40 gr paste mici
- 30 gr carne gatita de pui
Se coace la abur broccoli 1-5 min. se topeste untul si se presara faina. Se prajeste 1 min. se toarna incet laptele si se lasa sa fiarba pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se pune gruyere si parmezanul, se amesteca pana se topesc apoi se amesteca si mascarpone.
Intre timp se fierb pastele . se amesteca cu broccoli, pui si sos de branza.
Paste cu legume – 2 portii
- 1 morcov mediu feliat
- 100 gr buchetele conopida
- 3 lg paste mici
- 25 gr unt
- 300 gr rosii coapte bine, fara piele si seminte, tocate
- 50 gr cheddar ras
Se coace la abur morcovul cam 10 min. se adauga conopida si se mai lasa 5 min. sau pana sunt facute bine.
Se fierb pastele.
Se topeste untul si se soteaza rosiile pana se fac piure. Se pune cheddar si se amesteca pana s-a topit.
Se amesteca legumele cu rosiile si se paseaza. Se servesc cu pastele.
dieta rina
11.02.2010-76.7 kg
03.05.2010-66.7 kg
Retete pentru bebelusi si copilasi la adresa de email mamicicluj@yahoo.com cu parola retete.
alinabojuc spune:
Urmeaza retete pentru copilasi peste un an. inca nu am tradus nimic.
zilele astea o sa revin cu ele.
sper sa va fie de folos
dieta rina
11.02.2010-76.7 kg
03.05.2010-66.7 kg
Retete pentru bebelusi si copilasi la adresa de email mamicicluj@yahoo.com cu parola retete.