Primul an de scoala 2009-2010 (8)
Raspunsuri - Pagina 4
sorana spune:
Nicoleta - am aplicat de 2 ori asta cu mersul la librarie si luat ce vrea ea. Necitite zac ambele
.
Cristina - si eu citesc dar ... fi-mea se uita la tv sau face orice altceva (ma lasa sa citesc linistita
)
Iasmin - idem. Adica am pus-o azi sa citeasca si apoi am plecat impreuna si pe drum am intrebat-o despre ce e vorba in capitolul citit. Habar n-avea. Deci rezultat zero.
Si eu sper ca in vacanta va reincepe sa citeasca. Probabil e oboseala acumulata.
Sorana si Monica (7 ani)
loryi1974 spune:
Biblioteca?Reviste de benzi desenate ,pentru inceput sau pe subiecte care o pasioneaza?
Chiar si la televizor la emisiuni care o pasioneaza si care sunt subtitrate-mare prostie cu canalele pentru copii in romana,ar prinde si engleza si ar invata si sa citeasca.Dar mai sunt si canalele de stiinta sau DVD-uri cu subtitrare.Noi ne ppregatim de pasul urmator:vorbit engleza-subtitrare in engleza,la inceput perioade scurte,apoi sper sa prinda si sa vrea ea tot.
Nico,cum se descurca Stefan cu scrisul intr-o limba precum germana?
sorana spune:
Lory - daca poate citi in engleza la viteza subtitrarii ... uau!
Noi la engleza suntem la mare distanta de asta
.
Cartoon network si Disney Channel sunt si in engleza, eu am un buton pe telecomanda care trece postul in engleza. Problema e s-o conving pe fi-mea sa lase in engleza. Evident ca nu intelege tot si ii e mai usor in romana. Daca i-l dau in engleza cum ies din camera cum il muta in romana. Zau ca as lasa-o mai mult la tv daca s-ar uita la desene in engleza
.
Sa va zic ce zapacita sunt. Am spalat ghiozdanul la masina ... cu carnetul de note in el! Praf s-a facut! Noroc ca cica mai are d-na unul. Asa ca o sa aiba carnet nou ![]()
Sorana si Monica (7 ani)
Nicoleta spune:
Salut.
Ieri am avut sedinta "individuala" (scriu cu ghilimele fiindca a fost eu, sotul si Matei - 2 ani
... No, cu cine sa fi lasat copilul mic? Stefan era la karate, deci nu cu noi...) cu invatatoarea. Numai cuvinte de lauda! A zis ca la matematica este rapid (stiti ca aici sunt relaxati... au ajuns pana la 30). La citire citeste foarte bine, la scriere scrie foarte bine (ei, mai face greseli, insa pentru clasa 1 este foarte ok, dat fiind ca le face in germana), a inceput sa scrie mai frumos... Adica per total super! Am iesit fericiti de acolo. Ii place la scoala. Si a invatat multe aici in cele 7-8 luni. Cu scrisul... se decurca bine! Mai greseste, dar si altii, austrieci, mai gresesc. Germana este o limba grea, mai ales in scris... Insa invatatoarea este foarte multumita de el. Si, fireste, si noi! Ne-a aratat ultimele teste la scriere si avea FB (stampiluta adica).
Cand am ajuns sa il iau de la karate prima intrebare a fost: ce a spus doamna invatatoare despre mine? :) Si a doua: nu merit si eu o recompensa? :D (a primit trilogia Razboiul Stelelor, ultimele 3 filme, in germana; abia asteapta sa vina week-endul!!)
---------------------------------------------------------
Munca nu a omorat niciodata pe nimeni... dar de ce sa risti?
loryi1974 spune:
Cu vorbit engleza-subtitrarea romana a functionat perfect pe canalele de stiinta la emisiunile favorite.Retinea si engleza si i s-a marit vizibil viteza de citire.De ce sa nu mearga si cu engleza-engleza-mai ales ca la inceput va fi pentru o perioada scurta?Doar si unii dintre noi au invatat franceza din dragoste de Pif![]()
Eu habar n-aveam de exemplu ca Disney si Cartoon au si varianta asta,doar ca ea nu se uita .A fost o tentativa mai demult cu Scooby ,dar a renuntata si la el.Deci,care sunt serialele favorite ale unei fetite de 7 ani si pe la ce ore?Fiica-mea a aauzit la scoala de H Montana ,dar nu-i place.Altceva (ca nu vreau sa fie in ton macar un picut cu generatia ei)?
Bravo ,Stefan ,este un exemplu incurajator de adaptare.Si germana si engleza si franceza la partea scrisa intr-adevar ies din tiparele noastre.
Am citit prin multe locuri ca e bine sa le dai copiilor saptamanal macar 10 cuvinte pe care sa le invete dpv spelling.Asta se face si vorbitorilor nativi in clasele de inceput din cate inteleg.
Nicoleta spune:
Stefan a inceput de o saptamana un curs de germana cu o austriaca (a venit o data pana acum, deci o singura ora are la activ). Inainte de asta tipa ne-a intrebat de cand a inceput sa invete germana. Cand a auzit ca din septembrie (bine, prima luna la scoala veche nu cred ca a contribuit cu nimic la germana lui), s-a mirat tare! A zis ea ca toti copiii au capacitatea asta extraordinara de a invata repede orice limba! (sotul spune ca da, toti pot, insa al nostru este clar peste medie din punctul asta de vedere :D; deh, cioara!) Stefan a raspuns imediat si foarte fluent la toate intrebarile care i-au fost puse, le-a inteles, a raspuns foarte corect (mai greseste cate un articol, cate un pronume, insa asta o mai fac si copiii vorbitori nativi)... A zis ca ea va lucra la vocabular si se vor juca, vor citi, vor purta conversatii pe diverse teme... Azi ne intalnim iarasi, il vom lua impreuna de la afterschool. Data viitoare il va lua ea de acolo, vor veni spre casa dicutand despre chestii "de pe strada".
Unde vroiam sa ajung... de la vara vom incepe sa "insistam" si cu engleza, vom aduce de acasa Magic English si vom incerca incet-incet sa facem sa se prinda si engleza de el. Sa vedem ce iese...
---------------------------------------------------------
Munca nu a omorat niciodata pe nimeni... dar de ce sa risti?
Tisina spune:
Mai fetelor, sunt intr-o situatie aiurea rau: vreau sa il invat engleza pe fiu-meu (care a uitat tot ce stia de la vechea gradinita, iar la scoala, dupa parerea mea, fac de nivelul grupei mici-mijlocii). Eu sunt profesoara de engleza, dar problema delicata vine de la faptul ca odorul mamei nu vrea sa invete cu mine. Daca il implic in conversatii (eu zicand in engleza), el cel mult imi raspunde in romana, sau imi zice ca nu are chef sa ne jucam de-a engleza. Mi se pare penibil sa angajez meditator de engleza cand as putea sa il invat eu. Cum as putea sa il stimulez?
loryi1974 spune:
Sunt convinsa ca Stefan va prinde si engleza,oricum engleza este peste tot si este imposibil sa nu o invete dupa experienta cu germana.
Copiii au o capacitate extraordinara de a asimila,iar daca au si un ritm
adecvat,adica nu toata ziua rupt foi sau cu gura pe ei ca au luat nu-s ce calificativ sau n-au luat nu-s ce bulina plus un sport ,progreseaza muuult.O spun din experienta.Multi ne spuneau ca am dat-o prea devreme la gradi,ca a inceput prea devreme sa citeasca,ca a inceput prea devreme sa faca limbi straine,ca am dat-o prea devreme la scoala.Dar ea are un ritm propriu,fara imixtiuni "brutale" ale parintilor,astfel incat de pe la trei maxim are program de voie -joaca,citit ce vrea ea.Si l-a format si il pastreaza si o ajuta enorm.
Referitor la partea cu engleza expusa de Tisina poate o luna doua la un club de engleza cu alti copii l-ar ajuta un pic.Sau niste benzi desenate in engleza-eu am ramas cu asta de la Pifu de demult.![]()
anya spune:
Tisina, am o prietena care a predat engleza in scoala (suplinitor) si inca mai preda la gradinite. Fetita ei, la fel ca a ta, nu prea o considera profesoara ci mama. A inceput sa dea meditatii la engleza si impreuna cu o fetita de acelasi nivel/varsta a putut sa o mediteze si pe a ei
.
adinag spune:
Buna,
am avut si noi azi discutia asta cu invatatoarea, in 3 - eu si amandoi copiii :D
In principiu totul foarte bine, fata le stie pe toate, doar ca nu e atenta si la mate calculeaza de multe ori + in loc de - si invers. Ca zicea invatatoarea, ca daca nu ar sti, asta e, dar ea de fapt calculeaza foarte bine si rapid, dar cand e mai atent ala colegi decat la fisele lor, na... Nu stiu cum s-o fac sa fie mai atenta, daca nu ar sti, i-as explica, dar asa? Si acasa se mai intampla, cand se grabeste sa ajunga la joaca etc.
As avea nevoie de ajutorul vostru, mai ales al mamicilor de baieti: cu ce se joaca baietii de 7 ani?
Merge joi la aniversarea unui coleg si habar nu am ce sa cumpar 
Noi avem inca 2 luni de scoala, fiica-mea deja vorbeste doar de vacanta... ![]()
Noapte buna sio zi faina maine!