psihologia gemenilor
Raspunsuri - Pagina 2
Gasca spune:
Sa zicem ca Matei e talentat la pian, iar Rares la vioara. Dar ce te faci daca la 7-8 ani(cand vine momentul alegerii unui instrument), Matei vrea sa faca vioara ca si Rares, desi nu e talentat? Il lasi? Isi iroseste talentul? Cum il determini, cum il inveti sa aleaga pt el si nu pt a fi in competitie cu celalat? Ii impui pianul (ca stii tu ca e talentat)? el nu va intelege. Starnesti in el o revolta. Se va interioriza. Sau il lasi sa-l copieze pe fratele lui, desi e paralel cu vioara?
Incerci sa ii explici? Bun. Nu intelege. Vrea sa faca ca el. Il lasi. In scurt timp se va demonstra ca tu ai avut dreptate si el a gresit. Va suporta infragerea? Un copil orgolios va deveni frustrat chiar si in fata parintelui.
Urmatoarea data cand va fi pus sa aleaga ce crezi ca va face? Va alege ce-i dicteaza sulfletul? sau tot ca Rares o sa vrea sa faca? Ca sa-ti demonstreze TIE de data asta ca poate. Se va incapatana. Va face alegerea gresita. Acelas rezultat. Frustrari. Interiorizari. Se va simti inferior lui Rares. Si ce am rezolvat?
Ce se va intampla cu Matei in viata?
Oare nu e mai bine ca de acum, de cand sunt mici de tot sa-i invatam ca sunt independeti unul fata de celalat? Nu ar trebui oare sa-i ajutam sa se descopetre pe ei insisi. Impreuna se cunosc, e clar. Dar oare separat, se stiu?
Eu catre Rares: Ce ai vrea sa-ti aduca Mos Carciun anul asta?
Rares catre Matei: Matei, tu ce vrei?
Eu catre Rares: Rares, Te-am intrebat pe tine acum. Apoi o sa-l intreb si pe Matei.
Matei catre mine: De ce nu ma intrebi pe mine primul?
Eu: ???
Rares: Eu vreu o motocicleta!
Eu catre Matei: Matei, tu ce ai vrea sa-ti aduca Mos Carciun anul asta?
Matei catre Rares: Tu ce ai zis ca vrei?
Rares: Motocicleta,
Matei catre mine: Si eu vreau motocicleta
Rares catre mine: Eu vreau o motocilceta mare.
Matei: Eu vreau o motocicleta si mai mare.
Rares: A mea o sa fie si mai mare ca a ta.
Matei: Ba a mea o sa fie mai mare ca a ta.
Rares: ba nu
Matei: ba da
....
In mai putin de doua minute incep sa se bata rau in fata mea, eu care venisem pasnica sa-i intreb ce-si doresc de la Mos Craciun. Ma transform in arbitru si incep sa impart pedepse. Poate ca daca i-as fi intrebat separat as fi avut un alt rezultat. Si poate ar fi fost mai interesant pt ei sa gaseasca sub brad fiecare alta jucarie, nu?
Fiind diferiti isi doresc, totusi, activitati comune (nu diferite) - aici e problema mea!
Laura25 spune:
Pfiuuuu, grele dileme si probleme .
si eu am gemeni. Marele meu avantaj este ca au sexe diferite si de aici multe lucruri au evoluat diferit. Ai mei stiu de mult timp ca sunt gemeni, in primul rand pt ca m-au auzit pe mine spunand-o altora in prezenta lor. La noi e un pic invers, toti casca ochii mari si nu cred ca sunt gemeni, pt ca fata e mult mai mica la innaltime si gabarit fata de fratele ei. Si ai mei au personalitati diferite, pasiuni, preocupari, inclinatii si placeri diferite, dar au o legatura f, puternica intre ei. Si intre ai mei este o competitie permanenta, exact cum spuneai si tu : cine termina primul de mancat, cine se imbraca mai repede, cine se spala mai repede, cine apasa pe buton la lift, cine pune primul cafeaua in filtru pt mami (asta e mai noua si am rezovat-o inlocuind cafeaua la filtru cu pliculete de 3in1, drept urmare beau 2 cafele in fiecare dimineata, ca sa nu supar nici unul). Si noi incercam sa stabilim reguli in asa fel incat sa nu fie nici unul dezavantajat, accentuam ca nu e nici un concurs, ca fiecare face cum poate si cat de repede poate.
E adevarat ca "se trag" unul dupa celalalt si la bune si la mai putin bune. Dar si vor lucruri diferite de multe ori. Pana pe la 3.5-4 ani, nu mergeau nicaieri unul fara celalalt. Apoi au inceput sa aiba preferinte: unul merge cu mama la cumparaturi , celalalt merge cu tata in alta parte (sau sta acasa), unul se joaca cu masini, celalat coloreaza, unul se joaca cu tati Piticot, celalalt ajuta pe mami sa faca clatite etc, etc. Cand Rares a fost bolnav, Bianca a mers singura la gradinita fara probleme.
Mi se pare ca te cramponezi un pic prea tare si ca iti faci prea multe griji, avand in vedere ca ei sunt inca foarte micutzi. Multe o sa se schimbe in evolutia lor ca personalitate, ca preferinte. Nu stiu daca e bine sa ii separi prea mult. In timp, o sa se separe singuri.
Legat de modul cum sunt tratati la gradintia, eu as zice sa schimbi gradinita (am vazut postarea ta de la sectiunea respectiva). Aceeasi problema a avut-o TatianaG cu gemenii ei si stiu ca situatia a fost mult mai buna dupa ce au schimbat geradinita, educatoarele i-au privit si s-au purtat cu ei altfel.
M-am lungit .. revin daca mai ai intrebari.
Eu zic sa scrii si la subformulul cu gemeni, poate schimbul de experienta cu alte mame de gemeni de aceesi varsta te ajuta
Editez sa zic ca si ai mei se bat des si se iau de la nimicuri. Inca nu am gasit reteta-minune sa ii fac sa inceteze, uneori aleg sa nu ma bag, uneori cert/pedepsesc pe amandoi, uneori doar pe unul, de multe ori (de cele mai multe ori) ii iau in brate si ii alin pe amandoi, le spun ca nu e bine/nu e frumos , ii rog sa isi ceara scuze si ii las sa isi continue joaca.
Bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Gasca spune:
da, ai dreptate. Poate sunt inca mici. Mai astept putin si daca lucrurile se asaza artmonios privind identitatea fiecariua, am sa ma linistesc si eu.
mihuta spune:
Nici eu n-am gemeni dar daca as avea sincer n-as opta pentru separare fortata. Din doua motive :
1. ca geaman ai dezavantajul ca nu beneficiezi de atentia neimpartita a parintelui, dar ai avantajul de a nu fi niciodata singur, eu cred ca per total plusul e mai mare ca minusul
2. cand separi la scoala sau la gradinita gemenii, nu doar ca ii lasi fara avantajul lor competitiv (prietenul, partenerul) ci le si creezi un dezavantaj major, ii lasi intr-o pozitie mai vulnerabila fata de colegii lor, care sunt deja obisnuiti sa fie singuri.
Daca nu ii tratezi la comun (imbracat la fel, pieptanat la fel, pedepsit la fel) ai toate sansele sa ii vezi separandu-se in mod natural.
Stiu ca te deranjeaza competitia, dar nu uita ca sunt baieti, asta este "setarea " lor de baza.
arturicii spune:
a, au avut si ei perioada in care se copiau (ai dat exemplul cu Mos Craciun) insa a trecut; acum insista sa nu aiba la fel ceva. deci trece, nu te ingrijora.
eu cred ca un pic ii incurajati si voi sa aiba aceleasi lucruri; de ex eu nu am vazut niciodata necesar sa iau 2 carti la fel; am luat eventual acelasi format/editura insa povesti diferite; si pe cei din jur i-am "educst" sa nu le ia cadouri la fel, haine la fel, etc.
nici cu desenele; trebuie sa inteleaga ca sunt unele activitati/lucruri pe care le impart; nu merge sa aiba unul desene la tv si unul la laptop; asa a aparut si regula: dimineata alege Philip, seara Yann.
Laura, e tare bine ca vor sa mearga separati; la noi, cand a fost Philip bolnav, Yann a vrut la scoala; l-am dus; pe cand revin acasa, direct de la scoala, ma suna de la secretariat ca Yann plange... am mers sa il iau; era cu secretarele, le desena steagul Romaniei
Oricum, mie tot timpul mi s-a parut ca e mai greu cu copii de varste diferite decat cu gemeni; pt simplul motiv ca sunt altele nevoile; iar acum, cu Sabina, am si confirmarea
Ioana,
Philip, Yann, Sabina
arturicii spune:
Mihuta,
ai mare dreptate cu ce ai scris.
1. despre atentia parintilor, asa-i; ce era pana acum competitie pe mine, acum sa ma vezi; cu Sabina la alaptat, cartea deschisa pe picioare, cu mana libera il mangai pe Yann (cu 3 degete) si Philip agatat de cotul aceleiasi maini si primind si el mangaiere cu cele 2 degete ramase "libere"
Cat despre avantajul ca au cu cine se juca, momentan doar noi il vedem. Dar cu timpul o sa inteleaga si ei
2. asa cred si eu; insa uite, aici, scoala pledeaza f puternic pt a ii desparti in clase separate.
3. cum zice sotul, testosteronul isi spune cuvantul
Ioana,
Philip, Yann, Sabina
IonescuOana spune:
Gasca, colegii mei gemeni au facut amandoi facultatea de electronica pentru ca asta i-a pasionat si am inteles ca au fost foarte buni amandoi la invatatura. Apoi la job au aplicat amandoi dar nu aveau de unde sa stie ca vor fi acceptati amandoi, numai unul sau niciunul. Oricum din cate am inteles criteriul a fost foaia matricola din facultate si nu faptul ca sunt gemeni.
Dar din nou specific ca nu vad o problema in asta, sunt atatea familii cu frati ne-gemeni care urmeaza aceeasi facultate sau amici care se iau unul dupa altul si se inscriu in acelasi loc.
Fii sigura ca isi vor dezvolta personalitatea fiecare la timpul potrivit.
mihuta spune:
Chestia cu scoala mi se pare stupida, adica daca eu am o prietena e musai sa nu imi fie si colega ? Inteleg motivatia lor, sa impiedice comparatia, sa promoveze individualitatea, dar nu trebuie sa fie o regula generala.
Ca sa nu mai spun ca ideea de baza e sa se tina cont de ce isi doresc copiii !
Cred ca competitia e marita de numarul par, prietena mea are tripleti, sunt inca micuti, se apropie de 2 ani dar sunt asa de diferiti ca persoane ca nici prin cap nu-ti trece sa-i tratezi la fel. Ce-i drept 3 formeaza deja o societate.
Kariris spune:
Si eu am gemene fete, bizigote (neidentice). Ma bucur ca le am si le-am spus ca ele sunt surori gemene, le-am explicat ca au stat la mami in burtica in acelasi timp si s-au nascut deodata. Au aproape 3 ani si niciodata nu au fost separate. Dorm in aceeasi camera in patuturi identice, au biciclete la fel, avem o gramada de jucarii la fel dar si diferite. Am fost uneori cu ele la cumparaturi si Karina a vrut o oaie mare iar Iris una minuscula si un maimutoi mare. Au jucarii preferate diferite, au haine diferite dar si identice; cand cumpar haine diferite le aduc acasa si le dau; in 3 secunde si le-au ales care sujnt ale uneia si care ale alteia. Asa au facut si cu paturile din primul minut au ales care unde va dormi.
Au preocupari diferite, una vrea plastilina cealalta lego sau sa coloreze. Azi mi-a spus iris ca vrea si ea un pian. Iar Karina imediat a spus ca ea nu vrea pian ci chitara.
au fiecare un ponei: Iris a vrut unul complet negru, Karina unul maro cu coama si coada blonda.
Mancam la aceleasi ore si de regula aceeasi mancare, fructe diferite mereu, facem nani si baie (pe rand) la aceeasi ora.
Dar... am vrut sa subliniez ca au deja orientari si preocupari diferite.
Nu as incerca sa le separ pentru nimic in lume, vor merge la aceeasi gradinita/scoala primara iar apoi vor face ce vor dori. Consider un avantaj ca se au una pe alta si vreau sa poata beneficia de aceasta binecuvantare.
E normal sa fie in competitie mereu pentru ca sunt de aceeasi varsta si deci nici una nu e mai "inteleapta" ca sa cedeze. De aici ies si scantei si batai etc.
Pentru 2 copii care au stat la mama in burta impreuna si au petrecut primii cativa ani de viata non stop impreuna este traumatizant sa fie despartiti.
Sotul meu mai are gemene si din prima casatorie. Sunt mari, casatorite, vorbesc zilnic de vreo 5-6 ori la telefon, se vad zilnic, nu pot sta una fara alta. Se ajuta foarte mult e o relatie cu totul speciala intre ele. Si ... au ales drumuri diferite: una e medic cealalta jurist. dar... fac afaceri impreuna si mi se pare normal, repet intre ele e o relatie mult mai speciala decat intre alti frati. ele nu au invatat una de la alta ( ca fratii de varste diferite) ci totul impreuna de la primii pasi.
Lachi mamica de Karina si Iris
http://www.dropshots.com/lachione#albums/a%20treia%20luna
luminita2008 spune:
si eu am gemeni, identici, monoplacentari. ce-i drept ai mei sunt micuti, chiar azi au implinit 1 an si 7 luni si nu stiu inca ce inseamna competitia, imitarea etc
nu-i imbrac la fel, jucarii si cartii au si identice, si diferite. 'se bat' pe jucariile diferite la fel cum fac cu cele identice. daca unul alearga spre ceva, il urmeaza si fratica, de curiozitate mai mult decat din spirit de concurenta.
insa sunt f diferiti, au personalitati diferite si asta nu-i impiedica sa faca cum vor, in functie de propria identitate. Edi e neastamparatul, Robi e linistitul. ai zice la prima vedere ca Edi e cel care face regulile, cel care domina, insa te asigur ca daca lui Robi nu-i place ceva, riposteaza fara probleme. si nu-l deranjeaza cu nimic sa se uite la ce-i place, sa se joace cu ce-i place, daca fratica doarme, mananca, sau se joaca in camera alaturata.
eu zic asa:
- e prea devreme sa-ti faci astfel de griji. e o etapa care va trece. sigur, nu-ti spun asta din experienta, ci mai mult din teorie, din ce-am citit pe ici, pe colo.
- nu trebuie sa fie gemeni ca sa se imite sau sa se copieze sau sa concureze unul cu altul. am o prietena ce are 2 copii, unul de 3 ani si unul de 1 an si 6 luni. la sosirea pe lume a fratiorului mic, cel mare a avut o perioada in care vroia sa bea lapte din biberon, plangea si scancea intocmai ca un copil mic, vroia sa doarma iar in pat de bebe. si asta e doar un mic exemplu. si fratii se copiaza intre ei si sunt in competitie, la un anumit moment al vietii lor.
- ne intrebi ce sa faci... nu exista reteta. reteta e la voi si se poate aplica strict in cazul vostru, strict pentru copiii vostri, cu siguranta diferiti fata de ai nostri, fata de orice alt copil de pe lumea asta.
ai spus 2 lucruri, prin care de fapt iti raspunzi intr-un fel la intrebari:
Citat: |
citat din mesajul lui Gasca Oare nu e mai bine ca de acum, de cand sunt mici de tot sa-i invatam ca sunt independeti unul fata de celalat? Nu ar trebui oare sa-i ajutam sa se descopetre pe ei insisi. |
Da, de voi depinde, (de parinti, de bunici, de cei care interactioneaza zilnic cu ei) voi trebuie sa-i invatati si sa-i ajutati sa se descopere, nicio carte n-o sa-ti spuna cum sa faci asta...
si
Citat: |
citat din mesajul lui Gasca Luna1 De ce sa-i separ? Pt ca e nevoie sa aiba si activitati separate. Sunt sigura ca puii tai au si activitati separate. Ai mei nu. Nu au avut ocazia. Nici nu au avut cum sa aiba ocazia. Trebuie sa le cream noi posibilitatea de a se manifesta socialmente si in lipsa celuilalt. |
Pai atunci da-le tu ocazia. creeaza aceasta ocazie. ajuta-i sa se dezvolte independent. repet, reteta insa nu exista pentru asta.
Sunt sigura ca timpul te va lamuri si ca se vor dezvolta armonios si diferit, in mod natural.
Eu nu i-am despartit pe ai mei si nici n-am de gand s-o fac, pana in momentul in care-si vor dori ei asta. si cu toate astea, deja ii vad ca se dezvolta diferit, ca au preferinte diferite, ca actioneaza diferit...
Luminita si voinicii Edi si Robi - 26.09.2008
"Exista pe lume bucurie mai mare ca un copil: DOI copii!"