De ce Istoria noastra?(2)
Raspunsuri - Pagina 2
AkaManah spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui iileana Numai cele arheologice, clare, limpezi, palpabile sint demne de luat in seama? Sursele scrise de altii nu? Pai arunci am rezolvat-o, dacii nu aveau cultura scrisa, si cu asta basta, n-o sa stim niciodata nimic, ura si la gara. Howgh! Mi-am luat iar cartulia la rasfoit, si... hmmmm... vad aicea o increngatura intreaga de Herodot, Platon, Strabon, cu date despre Zalmoxis si cultul sau, lista de preoti, vad ca sacrificiul ritual al mesagerului e atestat de Herodot exact asa cum il stim, ca si povestea cu sagetile trase spre nori, si cea cu muntele sacru Kogaion, si tot asa. Sigur, gasesc si multi de "poate", "se pare", "se presupune". Stiu ca as fi de risul curcilor daca m-as apuca sa-ti dau eu tie citate, dar voiam sa te informez ca nu prea sint de acord cu tine . A, dar asta cu Templul Calendarului de la Sarmizegetusa Regia tre' musai s-o spun . Autorul ne poarta prin mai multe interpretari, pina la cea mai recenta (la data scrierii articolului - '87 :(( ) bazata pe algoritmi. . Ne descrie: - teoria felului in care "functiona" calendarul (www.cartidownload.ro/Diverse/423037/Ioan_Petru_Culianu_Cult_Magie_Erezii" target="_blank">pag. 45, merita citita), - performanta uluitoare obtinuta cu ajutorul lui: "Ar fi atins o precizie atīt de remarcabila, īncīt dupa 2275 de ani, corespondentul a 175 de cicluri de cīte 13 ani, timpul indicat de calendar ar fi diferit de timpul astronomic cu numai 38,88 secunde." - .... si apoi, finalul apoteotic: "E mult prea precis pentru a fi adevarat." . Back into the real world. . Uite de-aia il iubesc io... Mai am ceva de spus? A, da. Eu nu despre Corut vorbesc. Ci despre Culianu. Ceva diferit. ----------------
De cite ori am auzit de teoria asta, (bineinteles ca nu la scoala :), am crezut sincer ca-i o duma. Deci e serioasa? Si barza? Varza?? Viezurele???!!... ----------------
Xeno, gata, ai scapat si tu . AkaManah e cel care o va incasa!!! :)) Numa' sa vie b.nica :)... www.trilulilu.ro/bright/566e0d1c4a9b15" target="_blank">see details |
Eu sunt adeptul datelor certe. Scrierile antice pot fi eronate. Majoritatea istoricilor antici nu au fost in Dacia si perceptiile lor directe sunt inexistente. Mai mult sunt martori la cel putin mana a 2-a. Descoperirile arheologice genereaza teorii care pot fi discutabile. Eu as avea incredre mai mare in studii facute de specilaisti straini, neimplicati emotional, vizavi de artefactele dacice. Cine poate spune ceva despre bratarile dacice atat de mult mediatizate. Personal cred ca sunt falsuri dar, numei nu va spune asta la modul oficial.
Legata de barza-viezure-zzzzzz ...se presupune ca sunt cuvinte dacice in conditiile in care nu au putut fi atasatate altor limbi antice. Nu este cert nimic din aceste teorii. In plus..dacii astia aveau numai cuvinte cu "z". Erau niste zazaiti?!
Legat de calendar....sunt doar teorii. Lipsesc multe piese din el si nu se poate face un calcul exact. Daca urmaresti istoria teoriilor despre acest calendar..vei vedea ca au fost o multime de rezultate.
Va las...ma duc sa imi iau verighetele.
Veninul dauneaza grav sanatatii.
Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.
Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AkaManah Eu as avea incredre mai mare in studii facute de specilaisti straini, neimplicati emotional, vizavi de artefactele dacice. |
aha..
Acum putin timp la o discutie despre istorie te-ai aratat de-a dreptul indignat ca strainii au tupeu ““sa ne scrie istoria““ .
Ma bucur ca te-ai razgandit
PS- la verighete, aur alb sau aur galben?
b.nica spune:
Eu tot nu inteleg de ce sariti ca arsi cand se pomeneste despre Nicolae Densusianu,dar in acelasi timp lasand impresia ca nici macar nu ati rasfoit lucrarea sa(prefatata de C.I.Istrate!):"Dacia preistorica"?
Poate acolo gasiti niste raspunsuri,dupa o munca de 40 de ani a autorului si cu o documentare bibliografica impresionanta!
Nu este o carte scrisa de alde Corut!
Eu o am cartonata si pusa la loc de cinste in biblioteca;va spun si de unde sa o procurati,pe PM desigur!
Cartea este uluitoare si prin metoda originala pe care Densusianu a folosit-o pt. documentarea si sustinerea teoriilor sale;va las pe voi sa-mi spuneti care anume,pt. ca numai astfel imi voi da seama ca ati citit/rasfoit ceeace combateti.
iileana spune:
citat din mesajul lui b.nica Nicolae Densusianu "Dacia preistorica" Poate acolo gasiti niste raspunsuri,dupa o munca de 40 de ani a autorului si cu o documentare bibliografica impresionanta! |
Ai idee de ce Vasile Parvan, in "Getica", o gratuleaza in urmatorul fel: "romanul sau fantastic «Dacia Preistorica», plin de mitologie si de filologie absurda, care la aparitia sa destepta o admiratie si un entuziasm nemarginit printre diletantii romani in arheologie" ?
Eu nu am citit-o si de aceea te intreb pe tine, care ai citit-o.
De ce?
capcaunul spune:
citat din mesajul lui AkaManah Va las...ma duc sa imi iau verighetele. |
On topic: verighetele le-ai cautat cu detectorul de metale?
beren spune:
citat din mesajul lui b.nica Cartea este uluitoare si prin metoda originala pe care Densusianu a folosit-o pt. documentarea si sustinerea teoriilor sale;va las pe voi sa-mi spuneti care anume,pt. ca numai |
Am si eu o propunere: e aceeasi metoda prin care unii "istorici" ne explica cum a avut loc lupta de la Rovine folosind drept dovada Scrisoarea a III-a.
Ce spui?
Apropo, metoda poate fi imbunatatita folosind subiectul lui Proposition 215 trecuta de California in 1996.
Llaura spune:
Nu vreau sa ma amestec in discutie mai ales ca nu il simpatizez pe Pata prea mult (chestie de gust nu altceva). Dar problema cu poneiul ala ar fi ca nu e original...stiti porcii de la Pink Floyd? Acum vreo doi ani am fost la un concert al lui Waters si a avut atunci un porc roz cu svastika pe posterior...
beren spune:
De ce-ar trebui neaparat sa fie original, Laura? E ca si cum as vrea sa fiu original cand spun cuiva "Condoleante". Nu vad rostul.
Llaura spune:
La asta nu m-am gandit
However. Pt ca din cate stiam eu, creatiile artistice (si alea cu ghilimele si alea fara) neoriginale se numesc plagiate. Dar desigur s-ar putea sa ma insel
ladyJ spune:
citat din mesajul lui Llaura La asta nu m-am gandit However. Pt ca din cate stiam eu, creatiile artistice (si alea cu ghilimele si alea fara) neoriginale se numesc plagiate. Dar desigur s-ar putea sa ma insel |
Cine zicea..Picasso parca? ““sa copiezi un artist inseamna plagiatura, sa copiezi mai multi inseamna cultura““