mici meniuri pentru zile de duminica
pai eu duminica am invitati...niste prieteni. este o vizita nu f oficiala, ci mai mult "intoarsa" ca invitatie pt vizita pe care le-am facut-o noi de curand.
si m-am agndit sa servesc ceva mai deosebit, insa nu foarte fastuos, ca s anu para ca vreau sa ies in evidenta...prea mult...
pai...m-am gandit la :
*un aperitiv
*un fel doi (fiind o astfel de vizita, ciorba su supa nu cred ca isi au rostul. voi ce parere aveti? astept sfaturi)
*prajitura
aperitivul:cu oau umplute, salata de boeuf, ardei umpluti cu vinete, maslinute, branza, salam sau sunculita presata...si poate icre, dar ma gandesc ca si aoule umplute si salata de boeuf au maioneza si icrele poate vin prea greu. dar dac ouale le umplu cu pateu, iar icrele le servespe o feliuta de lamaie...nu merge mai bine? ce ziceti?
felul principal:cartofi cu carnesi putin usturoi la cuptor : pun carnea umpic la calit si poi o asez in tava, pun peste ea un strat de ceapa taiata fideluta, apoi ardei taiati cubulete, apoi cartofii feliati de grosime potrivita si peste ei iarasi ceapa si condimente. torn putin ulei peste ei si ii gag la cuptor si dupa 5-10 minute torn un sos preparat din dizolvarea bulionului sau sucului de rosii peste atat cat sa ii acopere, pana langa marginea tavii, si las astfel la fiert inabusit, pana cand scade si sosul devine putin grosut si...delicios...
prajituraPROFITEROL...daca era vara il serveam cu inghetata, dar asa...ma rezum doar la profiterolul in sine.
pai...fac coca
anne-marry
NICIODATA SA NU SPUI NICIODATA
Raspunsuri
crinuta spune:
Anne draga, m-ai lasat .
Ai dreptate in privinta oulor umplute, ar pica cam greu.
profiterolul il faci singura?
Ah, mi-e foame.......
Crinuta
romana spune:
Putem veni si noi ca la mine nu functioneaza cuptorul si nici nu prea mai am timp sa gatesc asa ca lumea?
Romana si Cristian
anne-marry spune:
scumpelor sunteti bine venite. vedti ca am pus reteta de profiterol la subiectul cu eclere al crinutei. sper ca intelegeti. in mod normal [rofiterolul se serveste cu inghetata dar fiind frig l-am servit pe "pat " de frisca batuta tare si amestecata la mixerul cu viteza mic cu finetti. le-am lasat la frigider umpikutz si au fost delicioase.daca nu s eintelege de acolo bine reteta, spuneti-mi si va scriu calumea reteta.
pupici dulci
anne-marry
NICIODATA SA NU SPUI NICIODATA
simonaM spune:
ce mai gatiti fetelor dumineca?sunt in pana de idei acum.am musafiri pe dumineca si nu mai stiu ce sa le mai fac.voi ce mai gatiti dumineca?don't worry....be happy.mona78
alexa spune:
Din curiozitate al luat punga magica de la Knoor si am facut friptura de pui, pe langa condimentele din punga am mai adaugat 1/2 pahar de vin alb. Rezultatul:
peca spune:
fiindca tot vine perioada grill-uril, o reteta buna atat pt. grill cat si pt. cuptor:
Chicken Drumsticks
aveti nevoie de atatea picioare de pui (cat de miculute se poate), cam cat credeti ca mananca fiecare pers. de la masa
Pt. marinada:
-4 catei usturoi
-1 portocala
-ardei iute
-6 linguri miere
-lingura paprikapulver
-8 linguri sos soya
-rozmarin
-ulei de masline/ de preferinta
Pregatirea
Usturoiul se curata si se marunteste, la fel ca si ardeiul iute, si portocala in cubulete mici, si se amesteca toate cu mierea, paprika si sosul de soya + rosmarin.
Pulpele de pui se pun in aceasta marinada si ideal ar fi sa se lase de pe o zi pe alta.
Inaite de prajite se scot si se lasa putin la scurs(pe un servet, de hartie).
Intr-o tigaie(pt. cuptor), unsa cu ulei se aseaza pulpele si se mai ung cu putina marinada...iar o parte se pune langa ele in tigaie. Se lasa la cuptor cca. 20-25 min. la 200°. De preferinta cuptorul sa fie incins cand le bagati in cuptor.
Se ung in cele 25 min. din cand in cand cu sosul-marinada, de langa ele...si pt. cei care manaca f. codimentat se mai pot codimenta dupa gust.
louisea spune:
si eu am musafiri duminica si pt ca sunt prieteni si n-am chef de mancaruri fantioase am sa fac : frigarui, friptura, carnaciori si hamburgari afara pe gratar.. cu cartofi pai si multa salata cu branza feta.......
peca spune:
iar pt. cei ce manaca cu drag salate...un sos de salate
Dressing
- 1 borcan (200-250gr.) maioneza...
- 1 jogurt
- 2 catei usturoi
- sardele (dupa preferinta)
- 100ml vin alb
- 50gr. parmezan razuit
- sare si piper
Maioneza (fie preparata acasa, fie cumparata) se amesteca cu jogurtul.
Usturoiul se taie cat mai marunt la fel ca si sardelele, se sareaza si se pipereaza si se ameste cu maioneza/jogurtul.
Se adauga apoi parmezanul si vinul.
Se sareaza si pipereaza inca dupa gustul fiecaruia.
*Sardelele pot fi inlocuite..dupa imaginatiae..cu ce aveti la indamana prin frigider.
Va doresc pofta buna!
Candy spune:
Noi ne-am obisnuit ca in fiecare duminica sa facem grill in curte sau la iarba verde, daca ne permite timpul si pe langa carne (aripioare de pui, ceafa de porc, mici, peste) facem si ciuperci champignons, dovlecei, vinete (in sezon) si ceapa coapta. Nu mancam cartofi, doar o salata maaare cu de toate. Noua aripioarele ne plac foarte mult presarate cu ierburi aromatice (verdeturi de Provence), le da un gust minunat.
O alta varianta ar fi frigaruile asortate, de carne cu legume, dar pentru asta ai nevoie de tepuse. Daca nu ai spatiu pentru facut grill, merge si pe grill electric.
E gustos, rapid si nu in ultimul rand... economic.
Milia spune:
quote:
Originally posted by Candy
Noi ne-am obisnuit ca in fiecare duminica sa facem grill in curte sau la iarba verde, daca ne permite timpul (aripioare de pui, ceafa de porc, mici, peste).
Dragele mele, eu n-am facut niciodata peste la gratar, la iarba verde. Spuneti-mi si mie: cum il puneti: intreg? bucati? Curatat de solzi sau nu? etc. etc. etc. Multumesc!