AP - reversul medaliei
Raspunsuri - Pagina 4
szivarvany spune:
Citat: |
citat din mesajul lui allinta Din experienta mea de mama care a practicat AP-ul, iti pot spune ca metoda nu da rezultatul scontat cu toti copiii. Spre exemplu : fii-mea ajunsese sa scoata limba la oameni pe strada daca nu ii placea figura respectiva. Pe mine ma asculta numai daca avea chef; si uite cum imi venea mie sa imi iau campii de nervi. Si, ca s-o scurtez, m-am sfatuit cu alte mame, am discutat cu psihologul si am schimbat metoda : fermitate se numeste. Ma gandesc ca fetita ta daca a tinut-o intr-un urlat continuu timp de 2 zile, o avea si alte probleme, nu neaparat ca o doare sau ca face intentionat sa te enerveze pe tine. Poate o nemultumeste ceva in relatia cu tine sau are probleme la gradinita. Niciodata nu am incurajat plansul aiurea, dar am luat-o in brate si am pupacit-o si printre pupicei ii explicam ca nu s-a intamplat nimic grav si sa-si continue joaca. Si mie mi se mai intampla sa nu aiba fii-mea incredere in ce ii spun, desi eu nu am mintit-o si nu i-am promis niciodata ceva fara sa ma tin de cuvant, dar daca este intrebata in cine are cea mai mare incredere, raspunde dintr-o suflare : In mami. allinta A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect. Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni. |
Allinta: vineri seara petrecuta in parc, apoi cu catelul ca asa a vrut jos la bloc.
Sambata venit la servici, aratat la toti buba mers cu taxo la plimbare si la Mc si aratat buba mare.
La 16,00 mers la intalnire DC si alergat cot la cot cu copiii Idem la locul de joaca.
Duminica mers la plimbare cu cainele, apoi seara in parc cu TROTINETA si apoi la inghetata.
Ca asa a vrut.
Era in vacanta, deci nu avea legatura cu gradi.
Tot icnerc sa-mi explic daca nu am fost destul de atenta cu ea si cu problema ei majora, buba.
Sau de unde o teama atat de mare fata de ceva care clar nu o durea - pt ca a si spus ca ii este frica la schimbat pansamentul ca POATE o doare de data asta.
Apoi m-am gandit ca prea mult bine strica si m-am nerfat eu aiurea facandu-mi scenarii horror cu ce poate pati de la o porcarie de julitura si unde am ajuns de la atata problema.
Clar nu am gasit calea Zen si dintr-o extrema in alta.
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela
g_ioana spune:
Dariahop si iopana la urma problema este ca avem fete destepte si cu personalitate/incapatanare puternica si noua ni se pare ca la 6 ani sunt mari si ar trebui sa reactioneze altfel.Eu practic asta simt fatza de mandra mea sunt situatii in care da dovada de maturitate si intelege niste chestii mult peste varsta ei,eu fac tot ce pot ca si tine sa-i fiu mereu alaturi,sa-i spun cat de mult o iubesc si sa-i respect programul...asa ca sunt momente in care asemenea comportament nu are nici o explicatie pentru mine(are momente cand nu se opreste din plans decat daca-i distragi atentia cu altceva...si eu atunci ma gandesc iar si iar ca este mare de acum si ar trebui sa ma inteleaga si vorba ta sa aiba incredere in mine ca nu-i vreau decat binele)
In week-end am avut si noi un astfel de incident,in farmacie se jelea de parca era ranita in razboi...am cumparat plasturi cu desene si odata ajunsa acasa i-am pregatit un tampon cu rivanol si plasturele pe care si l-a ales dupa ce a desfacut vreo 5 din cutie...i-am explicat ce trebuie sa faca si s-a tratat singura...
Pana la urma chiar daca au aproape 6 ani tot niste copii sunt...eu trag speranta ca totusi explicatiile si argumentele noastre alaturi de sentimentul de iubire,incredere si de ce nu independenta, raman undeva in subconstientul lor si poate ca pe masura ce cresc le vor folosi la ceva..
szivarvany spune:
Ioana, da, e o perioada grea.
Cat era mica nu facea asa. Stia mai putin cred si nu avea scenarii.
Inclusiv la somnul de dupa-masa si noapte am avut grija sa fac exact cum vrea ea si cum prefera. Si a fost ok cat a dormit
Alizee spune:
Fii-mea cand se plictiseste, se pune pe stricat jucarii. Sau face mizerie intentionat. Bineinteles ca o cert, ii spun ca a ramas fara jucarie sau ii zic sa ma ajute la curatat.
Din propria mea experienta, stiu ca nu e bine sa ii canti prea mult in struna copilului, pt simplu motiv ca este mic si inca nu stie ce vrea, doar incearca limitele parintilor.
Cand or ajunge la adolescenta, discutam altfel.
Un copil are nevoie sa se simta iubit si ocrotit, dar nu cocolosit.
Asta am inteles-o eu de curand.
Eu as zice sa discuti cu ea si, din aproape in aproape, sa afli motivul real al acesti planset care a tinut 2 zile. Oau !!! Intr-adevar, o cam iei pe aratura de atatea crize.
Adica, nu insisti azi, daca vezi ca nu vrea sa vorbeasca, dar maine sau poimaine, in timp ce te joci cu ea, poate iti va spune de ce a exagerat atata pt o julitura la picior.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
rrox3 spune:
Sa trancan putin despre povestea asta cu increderea. Fiindca mi-am pus si eu intrebarea de ce atunci cand ii este frica nu mai are incredere in mine suficienta cat sa mearga pe mana mea? Asta in ciuda faptului ca avem o relatie OK, sincera, nu am mintit-o si nu am dezamagit-o niciodata, in alte ocazii cand a acceptat rezolvarea mea a fost bine, etc.
Am ajuns la concluzia ca una este increderea constienta, rationala, cladita pe baze rationale si alta e increderea subconstienta, cladita pe indicii nonverbale. Adica fiica-mea ma considera cea mai de incredere persoana din viata ei, fara urma de indoiala - in mod constient, verbal, rational. Dar nonverbal, din cauza exact a indiciilor date de supraprotectia mea, de anxietatea mea, de renuntarea mea la anumite impuneri (inclusiv in felul relatat in postarile anterioare), i-am transmis ca nu-s chiar atat de eficienta si de in control. Asa ca atunci cand subconstientul preia controlul, intr-o stare anxioasa, cand e dominata de frica, nu mai este deloc atat de sigura ca eu am solutia salvatoare si, mai ales, ca voi fi in stare sa o aplic pana la capat cu succes.
Vorbesc de fiica-mea cea mare.
Cea mica imi confirma practic teoria. Nu am mai facut aceleasi greseli cu ea si are incredere in solutiile mele.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
szivarvany spune:
Allinta, te referi la "dragoastea ferma" ?
Rox, daca ai gasit o metoda pt fete care sa functioneze, te felicit
Eu inca nu am o solutie universala. Nu merge cateodata nimik din tot ce stiu, dar absolut nimik si asa am ajuns in situatia cu buba asta. Pur si simplu nu a functionat nimic.
Totul e roz pana vine vorba de "bubush"
Azi si-a asteptat dadaca zacand intinsa-n pat, asta dupa ce mi-a zis sa o pansez eu bine bine de tot
Nu stiu cat e teatru, cat e o problema serioasa acolo in sufletul ei, ca nu sufera de nebagare de seama, asta e sigur.
Alizee spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mamagiuliei Te referi la fermitatea blanda ? |
Daca mie mi-ai adresat intrebarea, iti raspund.
Uite cum procedez : pt obraznicie si neascultare, nu are voie la un post de desene pana ziua urmatoare.
Chiar si acum, ma lovesc de NU, cand ii spun sa faca sau sa nu faca ceva.
O prietena de familie, pensionara, mi-a zis o vorba tare inteleapta : " Daca copilul nu asculta de mama lui si nu o respecta, nu va asculta de nimeni si nu va respecta pe nimeni ". Vorbele ei m-au izbit in moalele capului, dar dupa ce a trecut socul, am stat de m-am gandit mai bine si i-am dat dreptate.
Copiii nostri trebuie sa inteleaga ca ii iubim, dar si ca suntem oameni si nu putem rabda la nesfarsit tantrumurile lor, mai ales cand au depasit acea varsta.
Raman la parerea mea, ca fetita are o alta problema. In timp, o vei afla.
allinta
carolinah spune:
Experienta mea cu fata mea ce mica (5 ani si un copil foarte cumsecade) e urmatoarea: isi da seama cand a exagerat cu ceva, i se face rusine si cum nu stie sa rezolve problema altfel, (cateodata) incepe sa urle si urla neneeee. Dar eu m-am prins de o chestiune: daca o iau in brate si o legan, ii spun ca o iubesc si ca toata lumea mai greseste si eu o inteleg, se calmeaza. Ii sterg ochii, nasul, apoi ma ia de gat si imi sopteste: scuuuuuzeeeeeee, mami...
Poate ca si fetita ta stie ca a exagerat si nu stie cum sa iasa din asta...
Cred insa si ca ar trebui sa o mai lasi sa cada, sa experimenteze etc. Las-o sa greseasca, cu alte cuvinte! Ii va prinde bine si ii va creste increderea de sine.
szivarvany spune:
Of, eu cunosc si felul ei, ea e mai artista, decat sportiva si de aici teama mea sa nu pateasca ceva. In grupul nostru de copii - si sunt toti de varsta ei - e cea mai lenta/precauta.
Carolinah, ea isi cere daca de exemplu daca varsa un pahar mare de apa pe birou, spune asa "ups, scuze" si gata.
Biroul ei este un camp de batalie, pana ii zis de x ori te rog, ii aranjez eu de x ori, apoi de la o zi la alta vine si-mi spune ca are o surpriza si gata, si-a curatat singura biroul luna si bec.
Allinta, la noi nu merge stins tv, interzis pc. Am mai scris parca mai demult, nu stiu cu ce sa o pedepsesc sa fie afectata. Poate daca i-as manca ciocolata - asta nu o da la nimeni in rest ii pot lua tot.
Si in timp ce o tineam si o leganam si plangea asa cu tot sufletul, am intrebat-o care e baiul, ce s-a intamplat, a spus ca nu stie ce are dar nu se poate opri si ca e musai sa iasa acest plans.
Alizee spune:
Aha ! Daca ciocolata este preferata ei, atunci interzisa ciocolata in ziua respectiva, sau daca a apucat sa o manance, in ziua urmatoare nu mai are voie ciocolata.
Asteapta-te la crize sau santaj. Daca cedezi, nu ai rezolvat nimic.
O avertizezi ca daca nu inceteaza, si in ziua urmatoare va ramane fara ciocolata.
Este un razboi la nervilor.
allinta