AP - reversul medaliei

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns EllaX spune:

Inca ceva: stii si tu ca la copii diferenta dintre cum reactioneaza o data si cum reactioneaza data viitoare la aceeasi intamplare depinde si de ce au auzit/vazut/invatat (inclusiv invatat mod de reactie!), chiar si visat si imaginat, intre timp, si de cum interpreteaza ei tot ce inseamna lumea, exterioara si interioara. La Giulia, daca zici ca nici nu e foarte vorbareata, pe undeva trebuie sa iasa frustrarile. Daca o fi fost si obosita!...

Si nu e atat problema de incredere ca nu a acceptat ce i-ai propus tu ca tratament, cat de frica (inclusiv de nou), de stres si de autoconservare. Ca la animale: daca te apropii sa le ajuti, cand sunt ranite, ai sanse mari sa fii muscat sau lovit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Stati ca mi-am amintit ce m-a mai suparat: ii trebuia la wc, m-am oferit sa o duc in brate sau cum vrea ea, sa nu o doara etc, a refuzat sa faca pt ca ii era frica sa se aseze. Bon, ne-am intors, apoi a facut oleaca pe ea dar pana la urma s-a asezat; insa mai tarziu tot pt ca nu vroia sa se aseze.
I-am zis ca nicio problema, ne schimbam, stergem si gata. Pt asa ceva eu nu ma supar.
Insa apoi a refuzat sa faca si kk tot pt ca nu vroia sa se reaseze. A spus ca mai bine sa se constipe si ca stie ce inseamna.
Pana la urma am negociat si a stat pe wc

Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Citat:
citat din mesajul lui buli

mey, io vorbeam de o rana mica, de care a patit Giulik, scenarii pot fi infinite, nu cred ca e cazul sa le dezvoltam pe toate

www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@

Am amplificat putin situatia (apropo, nu-i scenariu, am trecut prin asta ) ca sa ma fac mai bine inteleasa.

Stii care-i problema cu ranile astea mici? Incercam sa convingem copilu' sa-l curatam, etc, dureaza, copilul plange de frica anticipativa, situatia se prelungeste, ia amploare, copilul se sperie si mai tare si noi renuntam. Ei, renuntarea asta il sperie si mai tare pe copil, il face sa creada ca intr-adevar ar fi fost foarte neplacut sa-i curatam rana si il lasa cu senzatia ca nu suntem prea sigure pe noi, ca defapt nu avem solutia salvatoare si, in caz de pericol, nu e deloc sigur ca ii vom salva. Si cum pe relatia cu mama se formeaza modul de relationare implicit cu lumea, uite asa scade pic cu pic, intamplare d-asta cu intamplare, increderea in lume. Nu exagerez.

Pe de alta parte, daca de la inceput il asiguram ca-i in regula si il curatam, ingrijim, asa, fara cooperarea lui, plansul va dura muuuult mai putin, situatia se va termina rapid si copilul va interioriza ideea ca in caz de ceva suntem acolo si stim ce facem si el va fi bine.

Scuze daca ma intind prea mult...

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

aidi, bai, mami, chiar asa te superi tu??
las-o in pace nici nu se constipa daca nu facea in momentul ala nici nimic nu se intimpla.
te inteleg, si eu vreau sa faca uneori pt ca asa stiu eu ca trebuie, insa daca respir adinc, imi dau seama ca nu e musai necesar si ca uneori, in momente delicate, as vrea si eu sa fiu lasata sa fac ce vreau si cind vreau, nu conteaza consecintele.
nu mai spun ca am momente cind imi face reala placere sa ma vaicaresc (din fericire nu prea des:)) si daca nu m-ar lua cineva in serios ar fi vai si-amar

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

Roxana,
e clar ca esti de alta parere de cit mine.
cred ca putem fi de acord ca nu sintem de acord

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luciana84 spune:

Citat:
Luciana, fara suparare, eu te rog ca de azi incolo sa nu mai dai sfaturi la nimeni.

Sibylle, crezi ca am procedat cu fiica-mea ca o mama fara inima? Crezi ca e bine sa-ti pupi copilul si sa-l iei in brate ori de cate ori se loveste de coltul mesei? Crezi ca e educativ sa te comporti cu fiica ta/fiul tau ca mamitica si mam-mare din "Dl. Goe"? Ei bine, eu nu cred. Copilul meu primeste mangaieri si alinturi non-stop, mai putin atunci cand se matzaie din orice. A mai invatzat de la gradi sa se tranteasca pe jos cand nu primeste atentie si sa miaune pana este luata in brate. Dupa 1 saptamana de nebagat in seama, si-a revenit fata mea. Educatia copiilor nostri sta in puterea de a-i lasa sa fie cat de cat independenti, nu sa-i incurajam sa vina repede la mama pt o problema minora.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Buli desigur Sunt de acord cu asta de cand am inceput sa scriu, numai ca, evident, incercam sa te fac sa iti regandesti parerea. N-am reusit

Daria situatia cu wc-ul e clar diferita. Nu poti si chiar nu trebuie sa incerci sa obligi copilul sa mearga la wc. Nu se constipa chiar atat de repede. De ce sa te superi pe ea pentru asta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns _Ralu_ spune:

Exact o chestie de genul asta a facut si fii-mea....in iarna, deci...pe la 3 ani si 3 luni.
S-a lovit nu mai stiu cum, la degetul mic. A vrut plasture. Ok, i-am pus. Cat statea cu plasturele facea orice cu degetul ala...il indoia, statea cu el in apa...orice....daca incercam sa i-l scot era jale....isi intepenea degetul si doar urla....sa-i pun la loc plasturele. De acum, trecusera deja vreo 2 sapt, nu mai avea absolut nimic....dar ea in continuare urla sa nu ii scot plasturele....il mai schimbam cam la 2 zile, ca se zdrentuia tare (si vroia sa-l aiba si frumos)...dar nu accepta sa ramana fara el. Cam vreo 3 sapt daca nu mai mult am tinut-o asa....pana ce i l-am dat dat jos sa i-l schimb, si am vazut ca i se facuse degetelul VAAARZAAAA! De la atata stat strans acolo, uneori ud....i se exfoliase pielea de pe deget si i se facuse ca un burete....Nu mai stiu ce i-am povestit, cate in luna si-n stele, ca pana la urma a acceptat sa nu i-l mai pun....dar am mai petrecut vreo saptamana de cremuit si oblojit pana ce i s-a vindecat "rana" facuta de plasture....

So...nu stiu cum e mai bine sa procedezi in astfel de situatii, dar vreau sa vezi ca mai exista si alti copii cu astfel de fixatii....si nu cred ca tine de AP, si de personalitatea lor....

raluca mami fericita de alexia (07.09.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Din experienta mea de mama care a practicat AP-ul, iti pot spune ca metoda nu da rezultatul scontat cu toti copiii.
Spre exemplu : fii-mea ajunsese sa scoata limba la oameni pe strada daca nu ii placea figura respectiva. Pe mine ma asculta numai daca avea chef; si uite cum imi venea mie sa imi iau campii de nervi.
Si, ca s-o scurtez, m-am sfatuit cu alte mame, am discutat cu psihologul si am schimbat metoda : fermitate se numeste.
Ma gandesc ca fetita ta daca a tinut-o intr-un urlat continuu timp de 2 zile, o avea si alte probleme, nu neaparat ca o doare sau ca face intentionat sa te enerveze pe tine. Poate o nemultumeste ceva in relatia cu tine sau are probleme la gradinita.
Niciodata nu am incurajat plansul aiurea, dar am luat-o in brate si am pupacit-o si printre pupicei ii explicam ca nu s-a intamplat nimic grav si sa-si continue joaca.
Si mie mi se mai intampla sa nu aiba fii-mea incredere in ce ii spun, desi eu nu am mintit-o si nu i-am promis niciodata ceva fara sa ma tin de cuvant, dar daca este intrebata in cine are cea mai mare incredere, raspunde dintr-o suflare : In mami.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Citat:
citat din mesajul lui rrox3

Buli desigur Sunt de acord cu asta de cand am inceput sa scriu, numai ca, evident, incercam sa te fac sa iti regandesti parerea. N-am reusit

Daria situatia cu wc-ul e clar diferita. Nu poti si chiar nu trebuie sa incerci sa obligi copilul sa mearga la wc. Nu se constipa chiar atat de repede. De ce sa te superi pe ea pentru asta?

A, nu. O scapa la greu. Insa mergeam pana acolo si se intorcea.
A facut cumva pipi
Apoi a spus de kk si a spus ca mai bine nu. Si mai bine da. Si mai bine nu. Si ca vrea sa se constipe sa nu mai mearga.
In rest, nu o prea oblig la absolut nimik si mereu ii cer parerea.
Pana zilele astea cand mi-am pierdut cumpatul .

Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela

Mergi la inceput