Picioruse in X - le acordam importanta ?

Picioruse in X - le acordam importanta ? | Autor: Lillian

Link direct la acest mesaj

Buna,

Baietelul meu are 3 ani si merge cu genunchii foarte apropiati, are oasele de la genunchi mari si iesite in afara si le freaca la mers. Nu e numai "inestetic", dar are si un mers greoi. Acum nu locuim in Romania si am fost la control cu el in tara in care suntem, dar aici nu se da deloc importanta acestui lucru. In toata zona, niciun medic ortoped nu accepta pacienti cu asa ceva. L-a vazut doar o asistenta specializata, dar de al caier raspuns nu pot fi multumita. Ne-a spus ca este prea inalt pt varsta lui si de aici problema, ca nu ii poate face nimic la varsta asa mica si ca daca pana pe la 6 ani nu se corecteaza de la sine (nu prea cred, dar sper), ii va face cate o mica incizie care ii va corecta picorul si mersul.
Ea nu a remarcat ca el si cu calcaiele calca putin pe interior.
Instinctul meu de mama imi spune ca trebuie sa epuizez macar doua opinii specializate. Stiu ca sunt talonete corectoare, dar aici nu se da deloc importanta acestui aspect care poate influenta mult (si nu in bine) viata unui copil si adult.
Imi puteti recomanda in Romania un medic care sa ii acorde atentia necesara? S-a mai confruntat vreuna dintre voi cu asa ceva?
Va multumesc pentru intelegere si ajutor.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Posibil sa gresesc, dar eu stiu ca piciorusele strambe in general sunt un mare semn de rahitism. Medicul a spus ceva de posibilitatea asta? Ai putea sa ii faci niste analize din care sa reiasa daca e ok sau sunt probleme din punctul asta de vedere?
Nu stiu in ce tara esti tu, dar in Romania se recomanda doza zilnica de D3 (vigantol) timp de 2 ani, apoi pana la 7 ani in perioadele de toamna/iarna.



Bazar umanitar DC


Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

lilian, picioarele in x respectiv in o (cele cu paranteze la picioare), sunt fiziologice pana la varsta de 3 ani, si da au legatura cu rahitismul.Daca depaseste varsta de 3 ani (nicidecum 6 cand e destul de tarziu) se aplica tratamente corectoare, de genu ...cum sa le spun ca-mi scapa denumirea, sunt ca niste cizmulite ce se poarta noaptea si au rolul de a face piciorul pe masura ce creste sa creasca drept.E cam ca la copacei care se indoaie, ii pui proptea , pentru a-l ajuta sa creasca pe directia dorita, ca sa ma exprim plastic.
Nu spui in ce tara esti, dar poate daca in tara respectiva nu se trateaza cu seriozitate teaba sa vii macar la un control dac nu in alta tara, atunci cel putin in ro. ca si aici gasesti medici ortopezi buni.
In Germanica , pana la 3 ani mnu se face mare lucru, decat daca e ceva grav, dar pentru picioarele in x de regula se asteapta sa se indrepte de la sine pana pe la 3 ani, dupa intervin.Interventia de care iti spunea se face, dar e totusi o operatie, chiar daca ti-a descris-o ca doua incizii, si fiind la genunchi...cam dificil.Iti spun asta pentru ca eu am trecut cu cel mic prin asa ceva, mi s-a spus ca are picioarele in o, dar la analiza de vit.D era ok, deci nu rahitism.Asa ca nu are piciaore in o , ci alta problema, nu legata de rahitism, si o corectam cu aceste cizme de care ti-am spus.
Cred ca se mai poate face gimnastica corectoare, avand in vedere ca al tau copil a trecut de 3 ani.Nu sta si astepta sa treaca timpul.Pe mine aproape m-a certat medicul ortoped cand la 1 an jumate am mers cu al meu, asta dupa ce am intrebat si mi s-a tot spus ca pana la 3 ani trece, dar nu m-am lasat si am cautat pana am gasit un medic ortoped de copii.Specific de copii, pentru ca pentru ortopezii de adulti este ok , dar nu au specialitatea necesara lucrului cu copiii.
Sper ca nu te-am ametit , dar insista pana esti luata in seama , si nu lasa copilul sa se chinuie. .
Fa-i intai o analiza de vitamina d sa vezi daca are rahitism, apoi ortopedu pe baza radiografiei picioarelor isi va da perfect sema adaca are rahitism sau nu, sau lta problema.Spor la gasit ortopedu care sa va rezolve problema.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cellia78 spune:

Lillian, pt ca ai intrebat, iti spun eu, ca-s patita si umblata la dr ortopezi pediatri; si ne-au consultat fetita: dr.Burnei si dr Vlad (Spitalul M.S.Curie) si dna dr Ciotlos (Spitalul Grigore Alexandrescu); fetita noastra a avut "numai"talvalg bilateral; am ramas pe mai departe la dl dr Vlad; pt ca dl dr Burnei e foarte ocupat cu cazuri mult mai grave.

Sper sa-ti fi fost de ajutor! Multa sanatate! Si, parerea mea, daca instinctul tau de mamica iti spune ca ceva e in neregula, asculta-l si incearca sa iei masuri!

O palma nu inseamna educatie! Zero toleranta fata de lipsa de toleranta pentru copii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns asteryaro spune:

Roxy, tu zici de orteze.
Si eu zic la fel: daca instinctul iti sopteste ca e ceva ce trebuie investigat amanuntit, nu lasa timpul sa treaca.
Multa sanatate.

Cristina si Razvan (31.01.2006)
(1),(2),(3),(4),(5),(6)
MY HERO

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia1977 spune:

se poate indrepta si cu un soi de gimnastica medicala. eu am avut o astfel de problema sesizata de ai mei pe la 10 ani. si mi s-au indreptat asa de bine incat in facultate am lucrat ca manechin.
un medic ortoped mi-a prescris niste exercitii care se pot face si acasa. unul din ele era sa merg pe cantul de la laba piciorului dinspre exterior cat mai mult posibil. puteti inventa un fel de joc, copilasul e mic si cred ca ar intelege mai greu necesitatea exercitiului. un altul ar fi sa mearga cu o minge intre genunchi. daca-mi mai amintesc iti scriu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irlandeza spune:

Lillian, picioarele in X se numesc in termeni medicali "genu valgum" si poate fii din cauza rahitismului sau din cauze genetice.
Si eu am descoperit la fetita mea ca are genu valgum, dar probabil ca e genetic , si eu si mama mea avem la fel picioarele. Totusi am dus-o la dr. si a zis ca pana pe la 4-5 ani sa asteptam, poate se indreapta,eventual doar sa verifice daca nu e vorba de rahitism si sa fie tratat.

Eu ti-am pus 2 articole despre aceasta problema ,link-ul nu-l pot pune, ca n-am voie, eventual poti da o cautare pe Google si apar f. multe informatii, dar mai bine du-l la dr. si vezi ce-ti spune.
Sanatate multa.


Genu valgum sau picioarele in X

Asa cum am spus, aceasta deformare a picioarelor incepe sa se observe la 3-4 anisori si este foarte des intalnita, mai ales la fetite. Jumatate din domnisoarele de 4 ani au picioarele in X. Uneori este atat de putin evident incat parinti nu-si dau seama. Cel mai adesea, ligamente slabe ale genunchiului sunt de vina. Insa este posibil ca genu valgum sa fie provocat si de traumatisme, rahitism, fracturi si tulburari de crestere osoasa. Daca pana la cinci ani genu valgum nu se corecteaza se impune controlul medical, care va stabili despre ce este vorba. Medicul va examina picioarele copilului, eventual va cere o radiografie si alte analize necesare. Daca se dovedeste ca genu valgum este efectul unei alte boli (de exemplu rahitismul) trebuie tratata aceasta si se vor reface si piciorusele. Este foarte importanta corectarea oricaror deformari osoase pentru ca acest proces nu este posibil decat pana la o anumita varsta. In plus, in cazul picioarelor in X se va deforma si mersul pentru ca cel mic nu va putea sa mearga normal fara a-si lovi genunchi intre ei.


Genu valgum

Când un copil cu Genu vagum (picioare în„X”) sta în pozitie verticala, genunchii se ating între ele, dar nu si gleznele.

Picioare în forma de„X” sunt mai frecvente la fete decât la baieti, în parte din cauza pelvisului lor mai larg. Apar mai des la copii supraponderali ale caror oase si articulatii în dezvoltare trebuie sa suporte greutatea lor. Picioarele în forma de„X” sunt si ereditare.

Aceasta forma de picioare poate sa persiste si dupa vârsta de 4 ani , dar se îndreapta pâna la vârsta de 7 ani.

În caz contrar sau daca starea apare dupa ce copilul ajunge la vârsta scolara, medicul va face unele teste pentru a exclude unele boli de articulatii genunchiului care poate cauza picioare în forma de „X”, ca poliartrita reumatoida juvenila, rahitismul si infectiile. Un traumatism neidentificat poate cauza picioare în forma de „X”asimetrice.

Copii cu picioare în forma de „X” severe au adesea picioare plate, deoarece greutatea lor cade pe marginea interna a piciorului si a gleznei. Daca copilul este suprapoderal, aceasta stare poate forta picioarele si sa necesite un dispozitiv ortopedic pentru a reduce oboseala piciorului si a împiedica slabirea marginii interne a încaltamintei.

Medicul poate trata picioarele în forma de„X” grave cu ajutorul unor centuri care sunt pastrate noaptea. Uneori este necesar o operatie, nu înainte de a fi lasat genunchii sa se îndrepte singuri,- dupa vârsta de 10 ani la fete si 12 ani la baieti - dar înainte de terminarea cresterii. În general picioarele se îndreapta de la sine si nu necesita tratament.




BAZAR GENERAL - hainute, jucarii

Sa o ajutam pe IONELA, o fetita de doar 4 ani.....
Sa-l ajutam pe ALEX - te asteptam cu vesti bune din Israel
Sa-l ajutam pe BOGDAN
Ajutati-l pe CATALIN,un baietel de 5 ani, sa traiasca !
ROBI- o minune de copil, sa-l ajutam
Sa ajutam la terapia pentru EMMA
Sa-l ajutam pe ANDREI - un baietel de 10 ani
Licuriciul DAVID are nevoie de noi, sa-l ajutam

Vacanta in co.Clare - Irlanda
www.curcubeucuochialbastri.blogspot.com/" target="_blank">curcubeu cu ochi albastri - blog
Printesa noastra a crescut !!!03.IAN.2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

DA! Mergi la un ortoped si vezi cauza! Pe langa cele enumerate mai sus, mai poate sa fie si o bolta plantara cazuta (platfus si atunci vei fi trimisa la kineto si sa-i faci copilului suporti plantari individualizati). Asa ca progreameaza-ti o consultatie la un specialist!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lillian spune:

Fetelor, va multumesc foarte mult pt raspunsuri.
Noi locuim in USA. Copilul a fost vazut de medicul pediatru si de o asistenta specializata in asa ceva (nu chiar o asistenta, ci ceva intre medic si asistenta, dar nu stiu echivalentul in romana). Medicii ortopezi din zona nu mai sunt interesati de astfel de cazuri. Ceea ce mi-a spus "medicul" care l-a consultat este adevarat pt ca toti dintre cunoscutii mei foarte inalti (inclusiv tatal lui) isi ciocane genunchii cand merg.
Nu este vorba de rahitism, ci este, cum spuneam, genetic. Copilul este perfect dezvoltat si "monitorizat" de la nastere. Cazul nu este unul grav pt medici, dar e foarte important pt noi. Nu stiu cum va evolua si as vrea sa stiu ca va fi vazut de medici interesati de problema noastra care sa gaseasca o solutie. Initial noi am crezut ca are platfus, numai ca scobitura piciorului exista, dar merge "pe canturi", pe interior.
Iulia1977, daca iti mai aduci aminte si alte exercitii, le astept cu interes.
IN cazul in care, in afara de Dr Brunei si Vlad va mai amintiti si alti medici, va rog sa mi-i spuneti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cellia78 spune:

Lillian, alti medici de aici, care ne-au consultat fata: Dr. Mihai Jianu, Dna dr Ciotlos, dna dr Patrancus (toti la spitalul Grigore Alexandrescu); insa dr Vlad ne-a convins pe noi; calm, explica parintilor ce probleme sunt, cu ce se confrunta copilul, raspunde la intrebari, are rabdare; si, nu in ultimul rand, trateaza copiii si parintii cu respect! Pe noi ne-a uimit cu felul in care ne-a primit la prima consultatie, senin, zambind:" Buna ziua, eu sunt dr Vlad si dc puiul ma accepta, voi fi medicul puiului" ; fetita mea avea 8 luni la primul consult la el, m-a cam uimit (in mod placut) felul in care ii vorbea puicai:" Bebe Adelina, hai, te rog, da-mi voie sa te pun pe-o parte" si tot asa; eu am zis ca nu e real; si nu avea atitudine de milog, NU, ci de medic care e si OM; cam la fel ca si dl dr Stanciu (de care poate ai auzit).
In fine, tu decizi; dc iti pare ca-i fac reclama drului Vlad, cam da, ca eu consider ca merita!

Sper sa nu te fi suparat! Sanatate multa!

O palma nu inseamna educatie! Zero toleranta fata de lipsa de toleranta pentru copii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Allure spune:

foarte adevarat ce s-a spus pina acum.
"genu valgum" merge mina in mina cu "pes planus" (platfus)...daca picioarele sint in X, automat copilul calca pe marginea interioara a talpii.

copilul trebuie vazut de un ortoped bun, nu de asistenta nici de pediatru; ei nu iti pot oferi solutii...

conditia e genetica. despre indreptarea genunchilor nu pot sa-ti spun cu precizie ce solutii sint... banuiesc ca pentru cazurile avansate sint ceva aparate speciale; numai ortopedul apreciaza daca e sau nu candidat pt asa ceva. imi vine in minte Forrest Gump cind era copil, el avea o forma primitiva de aparat din ala...sper sa mai fi avansat intre timp tehnica medicala

ce pot sa iti spun cu precizie este ca acest copil va avea nevoie toata viata de "custom made orthotics"...sint niste talpi speciale facute de "podiatrist" sau "chiropodist" care se insereaza in pantof si au rolul de a corecta intr-o mare masura gradul de pronatie al piciorului;
problema este ca nu cred ca se fac la virste asa fragede cind piciorul este in crestere permanenta...chestiile astea fiind enorm de scumpe! in canada costa $500 perechea
dar tine minte pentru cind va fi mai mare... este crucial sa aiba aceste talpi, parerea mea...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

True health is a journey not a destination, a process not an event, a habit not a diet.

"Man, you can do anything for 30 seconds!" Tony Horton, P90X

Mergi la inceput