Sa merg la logoped sau se rezolva de la sine?
Raspunsuri - Pagina 2
beshter spune:
Deborah, cu placere .
Da, mai ales in cazurile de tipul 'estem', tu iti poti face datoria de corectura:) - cum mi-o fac si eu, de altfel, cu fi-miu - numai ca degeaba il corectezi. El a invatat o regula si o aplica. Adica importat e aici ca a invatat ca la pers. I pl. verbele se termina in -m, nu ca nu nimereste radacina. Nu-i fascinant cum copiii astia invata o limba cu reguli atat de complicate (orice limba, vreau sa zic) atat de fara efort? Eu ma minunez de fiecare data.
Ideea cu repetarea formei corecte in dialog - fara atragerea atentiei in mod constient - e foarte buna.
De exemplu, fi-miu a achizitionat de vreo doua saptamani perfectul compus in romaneste. Are doua timpuri acum: prezent (aceeasi forma la toate persoanele; la toate persoanele care exista deocamdata, adica doar a treia singular:)) si trecut (adica perfect compus, de tipul a pecat, din nou aceeasi forma la toate persoanele). Saptamana asta l-am auzit incercand sa reconstruiasca perf comp de la 'a ajunge', care a iesit 'a aaungat' (l nu exista:)).
Sigur ca am repetat forma corecta si sigur ca tot 'a aaungat' iese deocamdata:)
Inca o chestie legata de l/r. Astea-s cele mai greu de pronuntat consoane - chiar si de catre vorbitori adulti in circumstante normale. Sunt o gramada de limbi pe lume care nu fac distinctia intre l si r (adica sunt alofone si nu foneme separate). Nu-i de mirare ca pruncii au probleme cu pronuntia lor.
Eu vreau sa-ti risipesc indoielile legate de dezvoltarea lui lingvistica. Daca tu insa ai un gut feeling ca ar trebui o vizita la logoped, nu are ce rau sa-i faca. Si nici tie:)
andruskandu spune:
Salut!
Si noi suntem in aceeasi situatie. Adica, desi Andrei a inceput devreme sa lege 2 cuvinte, pe la un an si 7 luni, iar pe la 2 ani spunea propozitii intregi, vocabularul ii e destul de dezvoltat, vorbeste tare pocit.
La "hai sa mergem" spune "hai ta meghem"
"am facut = am cacut" eu il corectez, aud un "am pacut" ca 3 secunde mai tarziu sa aud tot "am cacut".
R se aude foaaarte rar, e inlocuit cu L, sau e mut, S e inlocuit cu T in unele situatii sau se aude un tz, depinde de cuvant.
Eu il corectez, sau repet corect ce-a zis el, fara a face mare caz de asta... si astept sa faca 4 ani ca sa-l duc la logoped. Deocamdata e la cresa, la toamna va merge la gradi, probabil grupa mijlocie, si sa vedem ce va zice educatoarea.
Dar ma gandesc ca se va mai si corecta in timp, cum s-a intamplat si pana acuma...
La lingurita zicea yoga-yoga, pe la 2 ani, apoi, in timp a inceput sa zica "ligulitza"; la calculator zicea cacatoc, acuma se aude "calculatol"; telecomanda= dodogama, acuma zice clar si corect.
Deci trebuie sa mai am rabdare, inca vre-un an.
Am editat, ca, din graba, scrisesem "7 luni" in loc de "un an si 7 luni", si "un an" in loc de "doi ani"... noroc ca acum am citit si-am corectat. Da' nu observase nimeni, sa sara cu roshii
paula2003 spune:
Si eu sunt pentru logoped dar trebuie sa-l gasesti pe cel bun si pe cel cu care micutul se intelege bine.
Daca nu-i cazul zilnic, saptamanal, macar sa te ghideze ce poti sa faci. Este o criza mare de logopezi cu toate ca se castiga destul de bine in domeniu, este prea mare efortul logopedului.
numeioana spune:
Va rog, spuneti-mi si mie, la ce varsta au vorbit copiii? Eu sunt f ingrijorata ca la 2 ani, al meu nu vorbeste nimic in afara de "mama", si asta spus foarte rar. In rest, toate pe limba lui...
Ioana si David, cel mai scump martisor
Mergi cu incredere in directia visurilor tale. Traieste viata pe care ti-ai imaginat-o.
ana l spune:
Eu sunt pro logoped.
Baiatul meu abia in grupa p[regatitoare a fost trecut pe lista. Nu spunea corect r,s,sh,tz,z. Am inceput logopedia in toamna si acum toate defectele sunt corectate. Dar am lucrat foarte mult si acasa, exercitii cu pozitionarea limbii si multe cunvinte (avem si material dat de la centru). Face 2 sedinte pe saptamina pina la sfirsitul gradinitei si apoi nu mai e nevoie.Dar am intilnit si copii de 3 ani care vin la noi la centrul logopedic. Si copii cu diferite afectiuni. Acum imi pare rau ca nu am insistat inca de la grupa mijlocie sa mearga.
Degeaba il corectam eu acasa, caci nu stiam cum sa-i exeplic pozitia limbii si a gurii. Sunt tehnici speciale, pe care odata ce le vezi iti ste mult mai usor sa le aplici si sa-l corectezi.
Acum am ajuns la exercitii in care trebuie sa descopere pozitia unui anume sunte in cuvint, sa faca diferente intre sunete asemanatoare ( s, sh, v, f), exercitii de clasa 1.
Pentru mine logopedia e un fel de pregatire pentue clasa 1. Si sunt tare mindra de tot ce a invatata si corectat acolo.
Mai mult, mereu face concursuri cu ei si ii premiaza, chiar daca premiul uneori consta in scaunul cel mai bun de ocupat, sau o bomboana.
Dar mai sunt si copii care vin de 2-3 ani la logoped si care nu au reusit sa corecteze sunetele defectuoase.
copiii mei minunati, Edy ( 5 noiembrie 2003 ) si Daria ( 2 decembrie 2008)
Chuny spune:
Ioana, ai pus gresit intrebarea. Nu conteaza la ce varsta au vorbit alti copii, conteaza sa-l observi bine pe al tau. Daca vb pe "limba lui", insa intelege comenzile si intrebari simple, daca se descurca, se joaca, e comunicativ si se simte bine in pielea lui, eu zic ca poti sa nu te ingrijorezi. Are timp sa-si dea drumul cand va fi pregatit.
Si DA, atentie la logopezii nepriceputi. La una din colegele mele de odisee uneia din mamici (Bucuresti) i s-a propus o metoda f agresiva de a-si face fetita de 20 luni sa vorbeasca. Atentie mare la cine mergeti!
Era aici pe forum un topic despre Metoda Hanen .
Sib http://aripicarecrescinnoi.blogspot.com/ ***** www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">MULTUMIM PT CEEA CE ATI FACUT PT SONIA
Nasterea ariciului Vladimir ***** ***** Anna, o nastere cu viteza
ianca23 spune:
buna bine vam gasit
deborah t-iam citi inrebarea pe forum
vreu sa-ti spun ca eu am un baiat de 5 ani si 6luni si pe la trei ani jumatate si-a dat drumu la vorba,dar mai greu ,acu este la gradinita si merge la logopedul de la gradinita si sunt mai mari progrese
oricum o vizita la un logoped sa sti ca nu strica niciodata.
betiana spune:
Logopedul ajuta copilul sa articuleze corect sunetele. Dar nu numai atat. Limbajul este folosit in diverse contexte. Deci, cuvintele reconstruite vor fi introduse in variate contexte. Li se va dezvolta si activiza vocabularul. Dar logopedul nu poate sa faca mai nimic fara suportul parintilor, care trebuie sa inteleaga ca zilnic se vor face exercitii de vorbire acasa si ca nu exista scuza lipsei de timp cand este vorba de copilul tau. Din pacate, ma uit la parintii din gradinita, care trec pe langa mine fara sa ma intrebe de evolutia copilului lor. Nu toti, dar cei mai multi. In loc sa se bucure ca au un logoped in gradinita il trateaza ca pe o entitate inutila. As vrea ca parintii sa constientizeze cand trebuie dificultatile copilului de exprimare ( 4-4,6 ANI) si sa solicite interventia timpurie. Cu cat se intervine mai devreme, cu atat mai repede se rezolva problema. Cand copilul a ajuns in clasa I, deci sistemul fono-articulator este maturizat, deprinderile de articulare gresite pot conduce spre alte sindroame ( dislexie- disgrafie).
ana l spune:
Poate esti logoped in gradinita cu program zilnic de 4 ore macar. La noi la gradi logopedul vine 1-2 ore maxim pe saptamina, iti dai seama ca nimeni nu are cum sa o contacteze.
Dar ma uit cu mirare si stupoare la parintii care nu-si duc copilul la logoped din lene sau prostie. Nu-si dau seama cit rau le fac copiilor.
Am mai scris si mai sus, eu una sunt tare multumita de logoped. In primul rind faptul ca e gratis e de mare ajutor pe criza asta.
In al doilea rind acum face exercitii de clasa 1. Se pregateste pentru ce va insemna scoala. Acasa eu singura nu am cum sa-mi dau seama ce trebuie sa cer de la el uitindu-ma doar intr-un abecedar.
copiii mei minunati, Edy ( 5 noiembrie 2003 ) si Daria ( 2 decembrie 2008)
ingridnen spune:
la noi la gradi nu e gratis, costa 40 RON sedinta
Mergem si noi de vreo luna si jumatate, nu-l spune pe sh si alte sunete legate de acest sh...
Am vazut progrese deja dupa prima sedinta, sant foarte multumita de logopeda.. dar ma costa 3 mil pe luna... offf
Ingrid si Cristi 7 ani