Crestinismul si evolutia spirituala 5
Raspunsuri - Pagina 19
Iasmin08 spune:
Stai asa ca nu-i asa. Un filolog (fie el si romano-catolic), poet si scriitor, scrie si el o epopee. Daca e sa il iei ca sursa, de ce sa nu intram si in epopeea lui Ghilgames, in enuma elis si sa facem totul varza.
Eu chiar vroiam raspunsuri, nu doar intrebari, vroiam (tinand cont de saptamana in care ne aflam si de subiect) punct de vedere crestin, nu literatura.
Pana acum am capatat doar intrebari. de ce sarpele a fost facut sarpe, de ce sarpele era viclean si de ce dormeau heruvimii la poarta. Raspunsul (sper eu din tot sufletul) nu sta in Tolkien.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
mamabear spune:
Mai, mai, mai, credeam ca am gresit topicul. Eu voiam sa vad ce s-a mai scris si cand colo dau de discutii filozofice pe teme biblice, care n-au nimic de-a face cu evolutia spirituala, ci mai degraba cu involutia, cu indreptarea atentiei de la Dumnezeu spre lume (ceea ce si reprezinta "castigul" pe care l-au avut protoparintii nostri in urma gustarii din pomul oprit).
Ce viclean este diavolul ca ne-a facut sa stam si sa analizam niste aspecte biblice prin prisma putinelor noastre cunostinte teologice, sa filozofam , in loc sa ne tinem promisiunea si sa ne rugam pentru Nikole sau sa mergem la Denie.
Haideti fetelor sa ne rugam pentu scumpa noastra Nikole, sa dea Dumnezeu sa aflam in curand ca s-a nascut mica printesa cu bine, ca avem o "nepotica "sanatoasa si frumoasa ca si mamica ei.
Ma iertati, sper ca nu am suparat pe nimeni, nu am intentionat sa fac morala nimanui.
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Stai asa ca nu-i asa. Un filolog (fie el si romano-catolic), poet si scriitor, scrie si el o epopee. Daca e sa il iei ca sursa, de ce sa nu intram si in epopeea lui Ghilgames, in enuma elis si sa facem totul varza. Eu chiar vroiam raspunsuri, nu doar intrebari, vroiam (tinand cont de saptamana in care ne aflam si de subiect) punct de vedere crestin, nu literatura. Pana acum am capatat doar intrebari. de ce sarpele a fost facut sarpe, de ce sarpele era viclean si de ce dormeau heruvimii la poarta. Raspunsul (sper eu din tot sufletul) nu sta in Tolkien. Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
raspunsul e peste tot, Iasmin, caci nu stim noi cui i s-a revelat adevarul. adevarul nu se reveleaza doar direct noua, altfel n-am mai avea preoti, apostoli, sfinti. fiecare cu "armele" lui, Tolkien cu simbolistica (dar de C.S.Lewis ce zici?-ambii credinciosi crestini!). cooptand mai multe surse, atata vreme cat Biblia e laconica, vezi bine, e ca si cum ai avea de calculat
a+b+c=85
b+c=20
----------
a=?
si recurgi la analogii. sarpele e Melkor sau Ungoliant? adica e Satana sau doar un alt duh rau, mai marunt? e ales sarpele ca s-o ispiteasca pe eva special, ca pe adam nu ar fi reusit? sau e sarpele ceva care apeleaza la slabiciunea celor doi in mod egal? de ce vorbea sarpele? ca sa para lucru necurat si sa creeze o diversiune mentala evei asa incat sa-si piarda mintile momentan si sa cada ispitei? caci logica folosita de sarpe e ciunta: cica, poti sa musti din pomul asta, ca nu vei muri. in primul rand, ca daca ar fi fost prieten, ar fi indemnat-o sa muste din pomul nemuririi, nu al mortii. ea ar fi trebuit sa se prinda de minciuna, dar nu s-a prins, de ce?
am gasit ca radacina etimologica a cuvantului "sarpe" este a oficia divinatii, incantatii ->incantator. sarpele a fost incantator. si ca mai tarziu satana nu se arata in infatisari infricosatoare, ci ca inger, o aparitie impresionanta.
nikole spune:
Interesante discutii...
e inradacinata ideea asta cum ca sarpele ar fi ala rau, eu nu stiu sa fie specificat in Biblie(nu o am la indemana ) treaba asta, deci in ast' caz, e doar o ulterioara supozitie...a cui oare??
Sarpele poate fi simbolul ...mintii, a intelepciunii, curiozitatii, a gandirii...de aceea Eva a gresit, si a mancat din fructul interzis...ptr ca a primat curiozitate care tine de...gandire, logica(a ei).
Apoi...off, ca nu am in fata paragraful, fix cum scris in biblie, dar sarpele nu a fost blestemat abia dupa ce i-a ispitit???
sa se tarasca pe pamant... sau cum era?
De aceea eu nu-l pot asocia cu al rau, ptr ca era in principiu o jivina inocenta
Oricum Biblia e plina de simboluri si nuante, cate brain-uri atatea puncte de vedere.
Eu VT l-am citit pe sarite, ptr ca nu-l inteleg, nu am "puterea" sa accept imaginea unui D-zeu ...cum sa-i spun...sever, intr-atat de sever...si prefer sa ma feresc de a pacatui si mai rau decat o fac zilnic.
Iasmin, groaznica imaginea aia a...alui rau, nu-ti spun ca aseara am adormit incercand sa-mi amintesc (am vazut filmul acum cativa ani buni) fata copilului...nu doresc nimanui asa vis cum am avut eu
http://www.cinemarx.ro/filme/poze/The-Passion-of-the-Christ-Patimile-lui-Hristos-2973,7036.html#photo
pe mine asta m-a muiat de-a dreptul...da filmul e cutremurator, mi-am acoperit ochii de cateva ori, insa merita vazut si revazut
Nikole, mami lui Albastrel/Kevin Alexander(4.08.2007) si fericita 40
+cu...Albastrica/Luana
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec
conchita spune:
oh ok mamabear si Iasmin, mii de scuze. cand v-am zis, nu m-ati crezut, ba mi-ati cerut sa raman. na, uite acum. :-)) ok, Paste fericit si tot ce va doriti.
Iasmin08 spune:
Nu se arata ca inger deloc... decat daca vrea sa ispiteasca, se foloseste de o alta infatisare care nu ii apartine de drept.
Si nu sorry, nu cred ca Tolkien a avut asa o sansa sa i se reveleze tocmai lui ce a fost si cum a fost... Nici macar ca simbolistica.
Noi avem cu totul alt fundament, revelatiile de care depindem noi si crezul nostru au aparut la mai multi sfinti, la martiri, la cei care au petrecut multi ani in asceza si lupta cu sinele.
Eu nu pun egal intre un filolog (crestin) si un preot, sau un sfant, sau un martir...
Iasmin08 spune:
Vorbim aici de Cel care a murit pe cruce, iar cand s-a intamplat asta cerul s-a intunecat, catapeteasma s-a rupt in doua, pietrele au crapat, mormintele s-au desfacut si mortii au iesit din morminte. In aceasta viziune plasez eu geneza, in fata Lui s-au infaptuit toate acelea, nu in fata unui sauron si restul.
Sa fm un pic cu picioarele pe pamant si sa facem diferenta intre fabulatie si credinta. Putem?
nikole spune:
Ahhh...am uitat...m-am prins rau in discutiile voastre, m-au pus si pe ganduri, acum se invart rotitele, nu-s daca-i prea bine, cateodata incepem sa gandim prea mult si sa simtim mai putin(in general vorbindd)
peste doua oare am programare la echo, si la medic...in fct de rezultatul de la echo va decide daca induce sau mai asteptam...
eu m-am saturat de dureri de astea false, sacaitoare, ca in final sa nu se intample nimic...
ieri am avut contractii neregulate, f dureroase, cand sa ma pregatesc sa merg la spital, macar sa ma vada medicul de garda, au incetat durerile...
revin mai pe seara
Mamabear, de acord cu tine, chiar ma gandeam cand am inceput sa citesc, mai 'al rau le-a pus gand fetelor de la SC.
Odata ce nu se incing spiritele,exista respect si dragoste intre participantii(chiar si cu efort) la discutie, nu-i iese planul, stai fara grija:)
Mii de multumiri pentru gandurile voastre bune
Nikole, mami lui Albastrel/Kevin Alexander(4.08.2007) si fericita 40
+cu...Albastrica/Luana
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec
beren spune:
Citat: |
citat din mesajul lui conchita a+b+c=85 b+c=20 ---------- a=? |
41 (in ce baza? :))
Iasmin, daca sarpelui i s-a dat limba ca sa vorbeasca, si oamenilor li s-a dat mintea ca s-o foloseasca. Spre bine sau rau - fiecare apreciaza dupa propria dispozitie... de exemplu mie mi s-ar parea arogant sa dismiss alte puncte de vedere fara sa le inteleg .
P.S. Nu e vorba de Tolkien, ci de Milton, mai precis de textele care preced versiunea numita biblia lui King James. Hardly a candidate for blasfemy...
mamabear spune:
Conchita, nu te supara pe mine, nu e nevoie sa pleci, eu mi-am spus punctul de vedere, dar n-am intentionat sa te supar. Iarta-ma.
Nikole, ce faci mama? Eu credeam ca esti deja la spital. A fost alarma falsa?