Crestinismul si evolutia spirituala 5

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Beren, Mihail si Gavriil nu sunt heruvimi ci Arhangheli. Arhangelii sunt in numar de 7, dar nu stim numele decat a trei dinrte ei: Mihail, Gavriil si Rafail.
Heruvimii, serafimii, puterile etc sunt aparte. Arata diferit, au cu totul alta infatisare. Arhanghelii sunt cei din fruntea cetelor tuturor ingerilor, indiferent cum sunt numiti.

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Iasmin, don't get technical, stiu toate astea, sa ne focusam pe esenta: de ce e facut sarpele ca instrumentul perfect pentru povestea cu marul? Asta e intrebarea delicata ...

Mergi la inceput

In traditia populara, sarpele nu e numai vorbitor si viclean ci de multe ori este dificil de ucis (moare doar daca ii tai capul, si doar dupa lasarea intunericului- unde intunericul este echivalat cu teluricul, for sure)

Edit: ca mi-am amintit, in facultate ni se spunea ca sarpele avea apendice osoase care aratau ca e doar rezultatul evolutiei, a avut odata picioare. How about that...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren
Intrebarea cea mai interesanta este de ce e facut sarpele (ala adevarat, nu cel care vorbeste cu Eva, ca v-am spus cine era asta) vorbitor si viclean? Hmm?

ok, daca nu vrei surse restrictive, poftim Tolkien citire, in The Silmarillion, chiar la inceput cand e descrisa muzica lui Ainur. Melkor, aka Lucifer, disrupe armonia divina inventand o alta tema, mai sonora si mai puternica, dar mediul e acelasi - muzica. in Biblie, avem Cuvantul. si asta este ce recunosteau adam si eva ca fiind Dumnezeu. cand vezi o oratanie vorbind, e clar ca nu e doar un sarpe oarecare. adam si eva au recunoscut tema, de aceea au ascultat. bat campii?

Mergi la inceput

Red alert: argument evolutionist in discutie teologica! Advise self-distruct sequence .

Iasmin, hai sa pastram doar premisele filozofice, stiinta n-are nimic de-a face cu analiza de aici. Sarpele e un simbol, ca zau altfel ar fi greu sa vorbeasca, mai mult decat sa ssassaie. Dar vezi, chiar in cadrul teologic, intrebarea ramane: de ce e facut in the first place un asemenea candidat perfect pentru rolul de insinuator?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Iasmin08
Edit: ca mi-am amintit, in facultate ni se spunea ca sarpele avea apendice osoase care aratau ca e doar rezultatul evolutiei, a avut odata picioare. How about that...

ha, ia uite aici:

14. Domnul Dumnezeu a zis sarpelui: „Fiindcs ai facut lucrul acesta, blestemat esti între toate vitele si între toate fiarele de pe câmp; în toate zilele vietii tale sa te tarasti pe pântece, si sa mananci tarana.

adica nu se tara pe pantece si inainte??? avea picioare inainte??

Mergi la inceput

Asta, asa cum vad eu pusa momentan problema, ar spune ca Dumnezeu stia apriori ca omul va cadea intr-o anumita ispita, si mai ales ce fel de ispita, a creat si insufletit ispita. Dar asta ar insemna cu totul altceva, care e mai mult (din punct de vedere strict crestin) o blasfemie.
Nu Dumnezeu a vrut ca Lucifer sa cada in mandrie si sa ajunga the opposite side. A fost o alegere, asa cum a lasat si omului alegerea.
Altfel, cine a facut sarpele?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui conchita

ok, daca nu vrei surse restrictive, poftim Tolkien citire, in The Silmarillion, chiar la inceput cand e descrisa muzica lui Ainur. Melkor, aka Lucifer, disrupe armonia divina inventand o alta tema, mai sonora si mai puternica, dar mediul e acelasi - muzica. in Biblie, avem Cuvantul. si asta este ce recunosteau adam si eva ca fiind Dumnezeu. cand vezi o oratanie vorbind, e clar ca nu e doar un sarpe oarecare. adam si eva au recunoscut tema, de aceea au ascultat. bat campii?

Oohhh, nice ... deap breath.

Nu bati campii, desigur. Tolkien a fost influentat de Milton, spune chiar el asta. Citeste mai departe in Silmarillion (si apoi din Lost Tales ) pentru recurenta temei tradarii prin Melkor si cei care-i urmeaza: in Valinor, pervertirea lui Feanor; in Beleriand, tradarile oamenilor. In Numenor, pervertirea datorata lui Sauron. Desigur, toate se gasesc in muzica originala: totul e acolo, inclusiv marele final, trezirea de sub Pelenori.

Dar (ca sa reformulez) de ce-a permis Eru lui Ungoliant sa stea nevazuta dincolo de munti?

Mergi la inceput

Oups, am intrat in literatura universala. Daca stiam ca asta inseamna sa nu fii in surse restrictrive, ma mai orientam si eu. Mai ramane sa aducem in discutie si ochiul lui Sauron... Tolkien era sursa de incredere?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui beren
Dar (ca sa reformulez) de ce-a permis Eru lui Ungoliant sa stea nevazuta dincolo de munti?

pai nu se stie care e sursa spideritei Ungoliant. iar ea il ajuta pe Melkor care o tradeaza, insa capata puteri extraordinare de la Silmarils, asa ca scapa. poate Eru a lasat-o in pace ca sa se poata reproduce?

Iasmin, chestie de simbol, nu de surse neaparat. Tolkien a recreat Biblia in legende imaginare, sa faca mai clar mesajul.

ok, deci eva (care nici nu avea nume, l-a primit de la adam dupa cadere!) aude un sarpe vorbind. asta era super neobisnuit, si normal ca se duce sa vada despre ce e vorba, incalcand alta porunca a lui Dumnezeu: omul nu e bine sa fie singur. ea il lasa pe adam si pleaca singura. curioasa, na. dar si om de stiinta, ca voia sa vada cu ochii ei minunea si sa se convinga ca da, exista sarpe vorbitor. pe adam nu l-ar fi putut ademeni cu vorbe, caci adam era oricum primul in ochii lui Dumnezeu. daca ar fi refuzat fructul si ar fi strigat dupa ajutor, probabil ca i-ar fi facut Dumnezeu o alta nevasta, in timp ce eva ar fi fost izgonita.

insa, am alta dilema: era populat pamantul cand au ajuns adam si eva acolo? ca uite:

14. Iata ca Tu ma izgonesti azi de pe fa#355;a pamantului; eu voi trebui sa ma ascund de Fata Ta, si sa fiu pribeag si fugar pe pamant; si oricine ma va gasi, ma va omora.”

17. Cain s-a împreunat cu nevasta sa; ea a ramas insarcinata si a nascut pe Enoh.

poate ca pe pamant se aflau deja progeniturile lui Ungoliant, aka sarpele?

Mergi la inceput