Invatatul cititului - unde? acasa sau la scoala?

Invatatul cititului - unde? acasa sau la scoala? | Autor: desprecopii

Link direct la acest mesaj

Asadar mamici va invit la o dezbatere: Invatatul cititului este tema parintilor sau tema scolii? - ma refer la copilul dvs.
Ati invatat copiii sa citeasca de la varste fragede? De ce?

va astept parerile.

**************
Citesc cu placere: Supereva.ro | Blogul meu |

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Tonia Antonia spune:

Categoric la scoala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ni-na spune:

Daca as putea da timpul inapoi l-as invata sa citeasca inainte de clasa 1{majoritatea colegilor stiau deja sa citeasca si doamna a profitat de asta}.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Nu am asistat copilul in mod expres sa invete, a intrebat unele litere, apoi a citit primul ei cuvant dintr-o revista: scria "Rusia".
Insa marti voi intreba direct viitoarea invatatoare ce parere are si macar stim incotro ne indreptam.

Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramonapreda spune:

Eu zic ca este treaba invatatorului sa faca asta.De fapt,majoritatea literelor se invata la gradinita.Daca este un copil dornic de a cunoaste,asa cum spunea mamagiuliei,da,nu poti sa nu-i satisfaci curiozitatea,dar strict pe intrebarile puse de el. Eu am sa-mi las copilul sa invete atunci cand va veni timpul,in niciun caz n-am sa insist sa le invete atunci cand vreau eu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tonnia spune:

Odata ce stie literele nu ai cum sa-l impiedici sa le lege. Te trezesti ca citeste. Adica, eu nu inteleg cum s-ar putea invata cititul. Eu il vad ca pe pedalat. Un click si ....iese.
Asa ca intrebarea ar trebui sa fie cand va invatati copiii literele, ca de acolo nu prea mai depinde de parinte sau de gradinita, scoala.
Poate in alte limbi se invata cititul dupa vreo metoda, in romana cititul se dobandeste brusc, se citeste cum se scrie si totul tine de legare. Ce s-ar putea invata efectiv sunt sunetele speciale: ci, ce, etc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

La noi i-au invatat la gradinita literele, grupele de litere si sunetele. Acasa eu ii citeam in fiecare seara si m-am trezit intr-o buna zi ca a inceput sa citeasca de pe cartea pe care o aveam eu in mana. Nu am facut-o special.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilib72 spune:

Fetita mea este la grupa pregatitoare, cunoaste literele, dar nu stie sa citeasca si nici nu o fortez. Educatorii, dupa pararea mea, sunt cei care trebuie sa invete copiii sa citeasca ( si nu numai).Pana la urma ei ar trebui sa fie specialistii , noi parintii sa fim doar asistentii copiilor.

lili@domnisorica daria


my creature

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns avstef spune:

Fetita mea stia alfabetul la 3 anisori doar din curiozitatea ei. Ea era cea care intreba din cand in cand cate o litera. Era suficient sa-i spun ce litera e doar o data ca o si stia. Acum la 3 ani si 4 luni citeste cuvintele si pe litere mari si mici, dar nu face sinteza cuvantului inca, nu-l leaga. Totul s-a intamplat rapid, ma uimeste in fiecare zi cu cate stie, e intr-adevar foarte desteapta, dar, in acelasi timp, si foarte nazdravana. Ce ma pune pe ganduri este ca nu cumva, stiind atatea,sa se plictiseasca cand va incepe gradinita, scoala. Nu pot sa o opresc din a acumula, o face fara sa-mi dau seama, atat de repede....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eusunteuasa spune:

eu as zice ca invatatul cititului este tema invatatorului.
Avem copii tristi in scoli, plictisiti si violenti inca de la 7 ani.Normal, pai daca stiu totul dinainte,cum sa nu se plictiseasca la ore cand invatatorul are in programa sunetul si litera Aa
Din pacate, insa, unii parinti pun atat de mare pret pe citit inainte de clasa I.
Nu spun ca nu exista copii curiosi care intreaba ce litera e. Si eu m-am trezit ca ma intreba baietelul meu si ca uneori cand zareste cate o litera de care i-am spus, o recunoaste, dar imi infranez pornirea de a-l invata mai mult. Are tot timpul sa invete litere, sa citeasca. De la varsta prescolara, insa, se pot pune bazele unei culturi. Toti copiii iubesc animalele si au cate unul preferat. Mai bine ii spun cat mai multe despre acel animal, ne jucam si teatralizam. Principala greseala din invatamantul prescolar este ca se ard etape din dezvoltarea intelectuala fireasca, a copilului.
A fost apanajul gradinitelor particulare, punctul ''forte'' prin care au iesit in fata (la noi invata sa citeasca, invata sa...scrie cifrele) si acum a devenit dorinta ascunsa sau nu a multor parinti (sa stie sa citeasca, ba pentru unii dintre noi si sa scrie inainte de clasa I).
Parerea mea e ca etapele firesti,chiar nu trebuie ''arse''.
Numai bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Acasa acasa si cat mai devreme pe la 1 an asa si apoi cine i mai tare in parcare...

Corina mama domnisoarei RALUCA si a bebelasei FRANCESCA

http://family.webshots.com/photo/2925218030098531596UGNuSg?vhost=family

Mergi la inceput