Invatatul cititului - unde? acasa sau la scoala?
Raspunsuri - Pagina 2
Anca_Doina spune:
E drept ca la gradini#355;#259; copiii înva#355;#259; sa scrie #351;i sa citeasc#259; folosind literele de tipar. Înv#259;#355;area scrisului #351;i cititului literelor de mân#259; trebuiesc însu#351;ite în #351;coal#259; cu ajutorul înv#259;#355;#259;torului. Fiecare înv#259;#355;#259;tor are propriul stil de a realiza literele de mân#259;. O deprindere deja consolidat#259; e foarte greu de corectat. P#259;rerea mea ca parinte #351;i ca dasc#259;l e aceea c#259; e bine sa cunoasc#259; literele de tipar din gr#259;dini#355;#259;, dar sa le lasam pe cele de mân#259; pe seama înv#259;#355;#259;torului.
Sabina spune:
parerea mea e ca totul e in mana copilului.
ma uit la ai mei.
Gh are 2 ani si jumate si stie maxim 3 litere.
Sofia stia aproape tot alfabetul. La trei ani isi scria numele.
De citit calumea, a invatat la 6 ani, fara sa o presez, fara sa o indemn.
Pur si simplu a intresat-o.
Prevad ca pe tanarul domnisor nu il va interesa asa mult aspectul asta.
Asa ca nu imi dau seama...cred ca totusi e fain sa citesti la 6 ani, ai inainte multi mai multi ani de lectura, care mie mi se pare un dar minunat, sa iti placa sa citesti.
pS Eu am citit de la 5 ani si nu m-am plicitisit la scoala, pt ca invatam scrisul.
Nici Sofia nu se plictiseste deloc la scoala.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
ramonapreda spune:
Stiti care e nedumerirea mea cea mai mare, pe care am mai discutat-o si cu alte persoane? De ce majoritatea parintilor sunt foarte implicati in educatia copiilor numai pana prin clasa a-IV-a, maxim, dupa care ...nu mai dau pe la scoala si habar nu mai au de ceea ce se intampla cu copiii lor. Stiu ca nu e cazul parintilor de aici,dar va intreb asa pt ca eu pur si simplu nu-mi explic atitudinea asta.Eu cred ca ar trebui si mai mult sa-i supravegheze si sa se intereseze de soarta lor. Va spun sincer, cunosc extrem de multe situatii de acest gen.La inceput au un elan extraordinar,dupa care nu mai vin la scoala nici macar atunci cand sunt chemati.Oare considera ca se descurca singuri copiii lor si nu mai au nevoie de ei?
Cristina_C spune:
Asa este, toti invata sa citeasca, nu conteaza unde si cum, important este sa le si placa sa citeasca, sa stea, de buna voie, cu o carte in mana, nu impinsi de parinti sau de invatatoare.
anemona spune:
Am stat de vorba cu o educatoare care fusese si invatatoare. Am intrebat-o cum considera ea ca e mai bine sa procedam: imvatam sau nu invatam copilul sa citeasca inainte de scoala?
Mi-a spus ca parerea ei este clar ca e foarte bine sa stie sa citeasca atunci cand ajunge la scoala. Mi-a povestit cum, cand era invatatoare, a luat o clasaa I in care era si fetita unei colege invatatoare din scoala respectiva. Din prima zi, colega ei i-a spus ca nu a invatat-o pe fetita nimic, tocmai ca sa nu se plictiseasca si sa fie atenta in clasa.
Din cei 20 de copii din clasa, singura care nu citea era acea fetita si, atunci cand ii venea randul sa citeasca, toti colegii faceau un fel de galerie s-o incurajeze: hai, hai... Oricat incerci ca educator sa opresti asemenea manifestari, copiii isi seteaza anumite impresii despre colegi...
Revenind la copilul meu, are 5 ani si 8 luni si citeste deja de cateva luni. Literele le stia cu mult mai devreme, cred ca de pe la 2-3 ani. Eu ma bucur pentru ca ii place, deja isi cumpara carti pe care le citeste, carti mai simple si mai scurte. Acum insa de exemplu citeste Micul print, cate 2-3 pagini pe zi.
Eu zic ca, daca le place sa isi bage nasul in carti, merita sa le stimulam curiozitatea si sa-i incurajam sa invete sa citeasca. Ii ajuta sa-si dezvolte placerea lecturii, lucru tot mai rar la generatiile din urma. Si cu siguranta ca ii va ajuta si la scoala sa inteleaga mai bine ceea ce citesc (chiar si un enunt de problema la matematica) si sa fie mai eficienti.
Bineinteles ca e un subiect asupra caruia fiecare are o alta parere, dar asta este parerea mea. Nu cred ca trebuie sa ferim copiii de asemenea lucruri doar pentru ca avem impresia ca i-ar putea epuiza. La fel cum nu cred ca trebuie fortata nota, daca nu exista interes din partea lui. Dar un copil curios si inteligent va face el primul pas spre citit.
Sabina spune:
repet, baiatu meu e super inteligent si curios si nu stiu daca o sa faca primul pas spre citit
Astea sunt prejudecati.
Sfatul meu: luati-va dupa copil.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
ramonapreda spune:
Intreb si eu asa...ca prostul...doamna invatatoare ce mai are de facut daca toti copiii stiu deja sa citeasca atunci cand merg la scoala? Comentarii pe text?
ramonapreda spune:
Ah, si inca ceva...Cand incep sa vorbeasca copiii dumneavoastra ,daca la 2 ani stiu alfabetul...? Fetita mea are 1 an si 3 luni si, in afara de bolboroselile ei ,zice doar cateva cuvinte. La fel si ceilalti copii de varsta ei ,vecini de-ai nostri.
cristina22 spune:
Ramona-nu invata intai alfabetul...
Literele de tipar se invata din gradininta, le si scriu.Apoi sunt n jocuri pe calculator unde au nevoie de litere (trebuie apasata tasta ...), sunt laptopuri, gen primul meu laptop, recomandat de la 3 ani, unde ghici ce jocuri sunt?Cu cifre si litere.
Asa cum ziceau Cristina si Sabina, depinde in primul rand de copil.
Eu nu l-am invatat sa citeasca, dar s-a obisnuit cu literele si cifrele dupa 3 ani de cand cu laptopul pt copii.Apoi a mai fost un singur pas pana sa citeasca marca masinii sau se vrea sa scrie scrisoare la mosu', asta numai din dorinta lui.
Oricum, observ ca in alte tari, scoala de la 5 ani cu scrisul si cititul aferent, nu sunt chiar o noutate.
In concluzie, ei pot.
Si nu se plictisesc la scoala...
C+C=Andrei
Cel mai greu lucru de pastrat e echilibrul.
(Jean Grenier)
anemona spune:
Sabina, baietelul tau e mult prea mic pentru a-ti da seama cat de interesat va fi de citit. O sa vezi mai incolo, peste cativa ani. Copiii nu asociaza cititul cu scoala, pentru ei va deveni ceva interesant cand isi vor da seama ca au acces la diverse informatii citind. Nu cititul in sine este interesant cu alte cuvinte, ci ceea ce afla stiind sa citeasca. Literele in sine chiar nu vad cat de mult pot starni curiozitatea unui copil.
Citat: |
citat din mesajul lui Sabina repet, baiatu meu e super inteligent si curios si nu stiu daca o sa faca primul pas spre citit Astea sunt prejudecati. Sfatul meu: luati-va dupa copil. Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil! Cum mi-am alaptat copiii Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă. |