Scoala in Romania, plusuri si minusuri
Raspunsuri - Pagina 7
flower-power spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui accept92
Eu am mai spus-o si cu alte ocazii, profesorii si parintii sunt complici cu responsabilitate egala in intretinerea sistemului. Poate copiii aia care vaneaza note strang bani de masina, sau strang buline rosii pentru suflet. Hai sa nu aruncam responsabilitatea exclusiv in carca profesorilor. In aceeasi clasa si la acelasi profesor exista elevi care vaneaza note si elevi cu alte preocupari. |
Ai mai spus-o dar nu stii despre ce vorbesti, accept. Asteapta numai sa-ti ajunga copilul in gimnaziu si sa-mi spui si mie cum ai sa reusesti sa te uiti in ochii lui cand va veni acasa si-ti va spune cu ochii in lacrimi ca NU E DREPT! Ce nu e drept? Ca profesoara de matematica sa-l sune acasa pe tatal colegului lui[stii, copiii sunt copii, si ei nu inteleg lucrurile astea asea, ca noi] si sa-i spuna ca daca vrea media 10 sa-l trimita la ea[acasa,la meditatii]. Si stii ceva ? Desi luase 6 in lucrare[asta inaintea tf dat de doamna]colegul s-a dus cu lucrarea la catedra ora urmatoare si din 6 s-a transformat in 8, chipurile uitase sa-i puncteze un subiect, acelasi coleg care inainte de incheierea mediilor [tot la matematica] ii spunea lui fi-miu ca se oftica ca nu-i iese decat 9.40...Surpriza !! la comunicarea lor, 9.40 se transformase in 10.
Culmea, culmilor, este ca profesorii astia se intreaba de ce nu sunt respectati. Si pretind sa fie.
Aflandu-se intr-un colegiu national, copii care au intrat acolo prin examene dure, la romana, profesoara isi permite sa le dea teze si teste cu subiecte din curriculumul clasei a 7-a, la clasa a 5-a. Asta pt a avea cat mai multi olimpici. Asta in condintiile in care se stie deja ca programa este si asa destul de stufoasa.
Nu, copiii aia nu strang nici bani de masina, nici altceva, ei se asteapta sa fie tratati corect, nu sa mearga intr-un sistem pe care sunt obligati sa-l frecventeze si sa fie supusi unor abuzuri, sa fie tratati discriminatoriu.
Nici ei si nici parintii lor nu au nici o vina ca la noi invatamantul este unul de tip negativist, ca ajung sa fie ierarhizati si ca cei care au facut legea au dat o asemenea greutate notelor.
Vina nu este in exclusivitate a profesorilor. Nici n-am afirmat asa ceva. Lor li s-au oferit toate aceste parghii de catre cei care au facut legea .Pt ca legea e prost croita. Faptul ca unii[prea multi]se dedau la toate aceste lucruri si la multe altele, este exclusiv meritul lor . Se gandesc la interesul lor imediat, nu la efectele pe termen lung ale caror roade le vom culege cu totii.
"Parents need to fill a child's bucket of self-esteem so high that the rest of the world can't poke enough holes in it to drain it dry." --Alvin Price
accept92 spune:
flower inteleg ce spui tu. Dar presiunea pentru note mari vine din partea parintilor. Presiune fie prin recompense fie prin pedepse, de la caz la caz si fara diferenta intre ele. Ca au si parintii justificarile si argumentele lor, asta nu contest, le-am citit si pe la multe subiecte chiar aici pe forum. Si nici nu le aprob, nici nu le contest, tocmai pentru ca nu am ajuns in situatia lor. Vroiam doar sa spun ca in spatele elevului vanator de note sta in 99% din cazuri un parinte vanator de note. Ca in sistemul nostru scoala nu este responsabilitatea elevului ci grija parintelui. Si asta tine si de mentalitati care se vor schimba foarte greu si care intra si ele in cercul vicios pe care il observam mai devreme.
a_alinta spune:
cand am venit in usa, baiatul meu era in clasa a III-a. am venit in mai , l-au inscris in a IV-a incepand cu septembrie. fara nici un test.
scoala aici este mult mai usoara, comporativ cu cea din romania, multi romani fac bascalie de ce scoala e aici, dar din prisma copilului meu pot sa zic ca pe langa lucrurile foarte simple pe care le fac ( ex. matematica ) sunt si probleme care diferentiaza nivelul fiecaruia. mai pe scurt , exista un nivel pentru toata lumea, scoala e facuta in asa fel ca toti elevii sa invete ceva, cei care POT mai mult se evidentiaza si exista clase speciale.
baiatul meu e in clasa speciala de mate, la engleza are C ( asta nu ca nu stie, dar deh, nu ii acorda atentie.) in acelasi timp se pune foarte mult accent pe proiecte , pe dezvoltarea gandirii practice si in acelasi timp pe comportament. daca vreti va pot spune ce apare in carnetul de note , pe langa notele de la materii.
parerea mea, nu toti avem acelasi nivel de absortie al materiei in acelasi timp ( unii pot fi foarte buni dar mai tarziu, nu in clasa respectiva si nu la toate materiile) si faptul ca in romania toti elevii sunt judecati laolalta dupa o anumita programa, care se schimba in functie de fiecare ministru care a ajuns la pupitru, creeaza presiuni din toate partile ( copil, parinte, profesor).
buflea spune:
Dar si aici se vaneaza note - mai ales de la liceu in colo (?)(incolo ? ) pentru ca conteaza foarte mult la admiterea in colegiu.
Problema aici este ca nu exista competitie publica - notele sunt secrete ca nu cumva sa se simta colegul de banca mai destept si tu mai prost. Nu stiu exact daca e bine asa, pana la urma viata este o competitie si eu parca sunt de parare ca e bine ca copilul sa fie invatat de mic sa traiasca stiindu-si exact valoarea intr-un grup social si sa incerce mereu sa urce mai sus.
Ce este insa putin diferit fata de Romania este faptul ca profesorii nu favorizeaza (pe fata) un copil fata de altul in functie de cadourile primite. Atentie, am spus "pe fata" caci favoruri evidente exista, doar ca nu sunt bazate pe acumulari materiale, sunt bazate pe prezenta parintelui in scoala si pe ajutorul pe care acei parinti il dau profesoarei ... adica exista mamici casinice a caror "serviciu" este sa stea in scoala, sa organizeze diverse activitati, sa traga la xeros, sa supravegheze copiii la masa ...etc, etc, etc.
Pe nicaieri nu este perfect.
a_alinta spune:
buflea, sa nu uitam ca fiecare stat din america e un alt stat, eu nu am participat la acest gen de activitati , deci nu stiu amanunte. cert este ca nu simt ca al meu copil e diferentiat din acest punct de vedere, dar abia din toamna ajungem la liceu.
daca se simte mai prost sau nu scoala, nu le trebuie carnetul de note, se simt intre ei si se si vad la ore. ce vorbesc eu este din punct de vedere al scolii unde merge fie-miu si trebuie sa recunosc ca majoritatea copiilor provin din familii europene . ( este cazul suburbiei unde locuiesc ).
happiness spune:
Eu stiu ca exista profesori care favorizeaza anumiti copii din anumite motive,care constrang copiii sa vina la meditatii punandu-le note mici ,in mod nejustificat,tot asa cum exista si profesori care nu fac nimic altceva decat sa ii puna sa conspecteze pentru ca ei au mereu altceva de facut:proiecte,portofolii,corectat caiete.Astea cred ca nu sunt reguli,totusi,cel putin la noi la scoala sunt cateva exceptii,de aceea spun ca e nedrept sa se generalizeze.Nu toti suntem asa.Nu toti nedreptatim copiii,nu toti ii jignim si nu toti suntem interesati doar de bani.Totusi,orice ideal paleste in clipa in care din salariu nu iti ajung banii nici sa platesti ratele si cheltuielile curente,ca sa nu mai vorbim de vacante sau mofturi de-ale copiilor.Impartit voi,cei care ne considerati gramezi de stomacuri,un salariu de 10 milioane ,platiti tot ce trebuie platit,iarna,de exemplu,si spuneti-mi ce ramane pentru mancare si ceva pentru copilul meu.Pentru ca oricat de mult as iubi copiii altor oameni,pe al meu il iubesc cel mai tare si asa e si normal.Nu e normal sa fie copiii nedreptatiti sau neglijati ca ne plangem noi de salarii,asta da,dar de aici si pana la a dori inghetarea salariilor profesorilor pentru 100 de ani...Avem si noi copii,si ei vor jucarii,si ei au nevoie de o copilarie fara lipsuri.
pepene spune:
buflea si a_alinta,
acum probabil ca scoala este inca mai usoara decat in ro, dar pe parcurs, de la liceu incolo, se schimba dramatic.
daca vrea sa intre la o facultate foarte buna, la liceu va trebui sa aiba note foarte bune si in plus sa mai aiba si activitati extracuriculare multe sau foarte semnificative. si la facultate, munca si iarasi munca ![]()
imi povesteau prieteni ca ei tot liceul au dormit cateva ore pe noapte, in conditiile in care eu in romania, dormeam cam 8, ca sa intre la cele mai bune facultati...
a_alinta spune:
pepene, fata de ce sa se schimbe dramatic?
pai la liceu ii ia in functie de note.
si la colegiu la fel. depinde de fiecare cat poate.
asta cu dormitul pe noapte , inca nu pot sa iti spun, decat dupa ce fie-miu se decide la ce facultate merge. dar in general eu sunt de acord cu invatatul in timpul zilei, ( poate doar daca se gandeste sa si munceasca intre timp ..dar mai vorbim despre asta).
pepene spune:
in sensul ca daca acum pare mai usor decat in romania, incepand de la liceu, de obicei devine similar sau mai greu.
referitor la dormit, bineinteles nu pt. toti este asa. eu si in facultate, am dormit 7-8 ore in general.
dar problema apare la activitati extracuriculare. daca vrea sa intre la o facultate foarte buna, comisia de admitere vrea sa vada pe langa note foarte mari, si participare foarte serioasa la cateva activitati. care in cazul unora se pot termina la 7-8 seara. si atunci esti nevoit sa te apuci de invatat la 8-9 si somnul....
e clar ca nu se intampla mereu asa, dar se intampla.
a_alinta spune:
mi-am adus aminte de profesoara mea de engleza din liceu.
care isi face unghiile in ora si ne spunea ce aveam de facut pentru clasa urmatoare , si noi , prostii, eram asa fericiti!
si in acelasi timp imi aduc aminte de proful de engleza din clasa a IV-a care venea la fiecare dintre elevi si se uita in gura noastra cum pronuntam cuvintele. cata diferenta! bine la liceu nu asteptam asta, asteptam ceva ce nu am primit.
un profesor e un dascal, e un al doilea parinte si asa ar trebui sa fie peste tot, in toate domeniile.