Scoala in Romania, plusuri si minusuri

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns flower-power spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali

Intersele noastre, ale parintilor nu au coincis niciodata cu cele ale profesorilor. Suntem in situatia de a ne proteja din ce in ce mai mult copiii de un sistem care-i abuzeaza moral si le consuma timpul inutil.

Pt cei care nu cred asta va invit sa cititi http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=122216 sa vedeti atitudinea dascalilor vis-a vis de loazele noastre. Sa vedeti de cat de sus ne privesc si cum se considera ei[nu toti]niste semi-zei. Cum sunt ridiculizati si trimisi la plimbare profesorii[putini]care indraznesc sa puna copilul in centrul educatiei.

De ce se intampla lucrul asta? De ce frauda e la ea acasa in scoala?
Pt ca legea e prost croita. Toate parghiile prin care pot ajunge la frauda sunt in mainile dascalilor. Si guvernantilor le e f bine asa. Ei se fac ca-i platesc si supapa..., ei bine, supapa se afla in buzunarul parintilor. Cel putin la materiile care se preteaza la meditatii. La scoala nu se mai preda pe inteles pt ca interesul este sa vina elevul acasa. De conditionarea notelor ati auzit?

Parintii nu pot discuta de pe picior de egalitate cu profesorii. De ce? Pur si simplu pt ca notele care au atata greutate nu intamplator!![de ele depinde accederea in treapta superioara de invatamant]sunt supuse arbitrariului[cele puse la oral, care nu stiu in cate tari mai exista??]. Poti sa-i spui unui dascal parerea ta sincera cand stii ca viitorul copilului tau e in mainile lui?? Despre abuz emotional ati auzit? Dar despre hartuire? Stiti cat sunt de greu de dovedit...?Pe asta se bazeaza si ei...

Ce face actualul ministru si predecesorii, in situatia in care de ani de zile voci ale parintlor si chiar ale profesorilor [care nu se dedau la mizerii si nu conditioneaza nota de meditatia pe care o ofera acasa contra cost]cer renuntarea la ponderea mediilor din gimnaziu in trecerea catre liceu??? Ei bine...Este a doua oara cand cresc ponderea acestei medii-de la 25%-la 50%, mai nou in noul proiect de lege va reprezenta70%????? Funeriu ne asigura ca odata cu infiintarea after-school-urilor s-a rezolvat problema. Cum va rezolva asta frauda si conditionarea notei? Cand presiunea va fi si mai mare? Proportional cu cresterea ponderii.
Parintii si o parte a profesorilor au mers pana acolo incat au cerut reintroducerea examenului de admitere. Chiar daca asta ar fi in dezavantajul propriilor copii. Numai sa nu mai aiba de-a face cu frauda tot mai evidenta si prezenta. In anii de dupa revolutie au adus-o la rang de arta, si-au rafinat incredibil metodele...
Interesele profesorilor au coincis cu cele ale parintilor atata timp cat notele nu au contat la admitere.
De aici si transformarea copiilor nostri in adevarati vanatori de note. Se mira profesorii de ce elevii se comporta astfel? Comportamentul lor nu este decat un raspuns la ceea ca primesc zi de zi.

Citat:

Dupa parerea mea o organizatie civila a parintilor - complet rupta de orice legatura cu interesele profesorilor cum este in prezent- poate sa insemne inceputul unei lupte. Cata vreme avem in organizatiile parintilor numai oameni care le plang profesorilor pe umar "vai saracii n-au salarii si de aceea..." nu o sa ajungem niciodata nicaieri.

Cu siguranta presiunea trebuie sa vina dinspre noi ,beneficiarii acestui sistem falimentar. Zilele astea este supus dezbaterii publice[timp de numai 2 sapt] noul proiect al legii educatiei.Solutia sta in lege!

Citat:
citat din mesajul lui simali.

Tot timpul intersele REALE ale copiilor (clase incalzite, mobilier potrivit, dulapuri in care sa-si lase la scoala o parte din carti, toalete igienice, sali de sport, manuale realiste, sistem stabil, clase alternative, psiholog si logoped in scoala, bacalaureat european, programa scolara integrata european, etc.) s-au pierdut in noianul de revendicari salariale ale profesorilor. Nu am vazut o singura revendicare de-a lor care sa includa si imbunatatirea calitatii invatamantului. De aceea, pe mine, ca parinte, m-au pierdut de mult de pe lista sustinatorilor.

http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=125834&st=25
http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=125834&st=75

"Parents need to fill a child's bucket of self-esteem so high that the rest of the world can't poke enough holes in it to drain it dry." --Alvin Price

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui flower-power

De aici si transformarea copiilor nostri in adevarati vanatori de note. Se mira profesorii de ce elevii se comporta astfel? Comportamentul lor nu este decat un raspuns la ceea ca primesc zi de zi.

Eu am mai spus-o si cu alte ocazii, profesorii si parintii sunt complici cu responsabilitate egala in intretinerea sistemului. Poate copiii aia care vaneaza note strang bani de masina, sau strang buline rosii pentru suflet. Hai sa nu aruncam responsabilitatea exclusiv in carca profesorilor. In aceeasi clasa si la acelasi profesor exista elevi care vaneaza note si elevi cu alte preocupari.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grati.ela spune:

cu ani in urma rar reuseai sa te titularizezi din prima chiar de erai olimpiard international. Partea de metodica era greu de stapanit fara practica la catedra asa ca nu e relevant faptul ca X a luat 5 la titularizare. Varul meu a facut parte din lotul olimpic national si s-a titularizat dupa 3 ani cu o medie senzationala dar la un liceu trist asa ca dupa 2 ani a evadat.

1)scolii romanesti ii lipseste acut partea aplicativa, interdisciplinaritatea.
2)as renunta la o ora de matematica din programa si as introduce logica, la o ora de romana si as introduce laborator de arte vizuale, la o ora de tehnologie si as introduce optionale gastronomie, croitorie...

salariile profesorilor sunt mici numai ca am mai spus nu justifica incurajarea fraudei. Profesorul inainte de toate este un model. O sursa de venituri suplimentare ar putea fi organizarea contra cost, in cadrul scolii (sau ca libera practica) a orelor de pregatire suplimentara, a unor cercuri sau ateliere tematice....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui accept92

Citat:
Ba chiar dimpotriva, voi vota cu orice partid care va promite conditii bune de viata pentru elevi si inghetarea salariilor profesorilor pentru 100 de ani.

Si vei avea si pretentii de la profesorul de la catedra, sau crezi ca e suficient sa fie cald in clasa, mobilierul potrivit, toaleta curata, manualul realist, sistemul stabil, programa integrata european, bla bla...? Si la catedra sa ai un vai mama lui?

Cu siguranta as prefera sa am baza materiala de top plus cel mai bun profesor ce se poate gasi pe mapamond. Dar daca nu poti sa le ai nici pe una nici pe alta, ce zici din fiecare cate putin? As vrea sa vad si eu o singura greva din 10 care cere conditii mai bune de munca pentru profesori si nu doar salarii. Profesorii nu mai au nicun ideal pentru care merita sa lupte? Absolut totul la ei trece numai prin stomac?

Iata in realitate SINGURUL lucru pe care nu pot sa-l accept. Un profesor fara idealuri nu este un profesor ci un simplu stomac. Mi se pare groaznic sa ne lasam copiii pe mana unei gramezi de stomacuri!

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui grati.ela

salariile profesorilor sunt mici numai ca am mai spus nu justifica incurajarea fraudei. Profesorul inainte de toate este un model. O sursa de venituri suplimentare ar putea fi organizarea contra cost, in cadrul scolii (sau ca libera practica) a orelor de pregatire suplimentara, a unor cercuri sau ateliere tematice....

Tot respectul!

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eugcem spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui accept92

Citat:
Ba chiar dimpotriva, voi vota cu orice partid care va promite conditii bune de viata pentru elevi si inghetarea salariilor profesorilor pentru 100 de ani.

Si vei avea si pretentii de la profesorul de la catedra, sau crezi ca e suficient sa fie cald in clasa, mobilierul potrivit, toaleta curata, manualul realist, sistemul stabil, programa integrata european, bla bla...? Si la catedra sa ai un vai mama lui?

Cu siguranta as prefera sa am baza materiala de top plus cel mai bun profesor ce se poate gasi pe mapamond. Dar daca nu poti sa le ai nici pe una nici pe alta, ce zici din fiecare cate putin? As vrea sa vad si eu o singura greva din 10 care cere conditii mai bune de munca pentru profesori si nu doar salarii. Profesorii nu mai au nicun ideal pentru care merita sa lupte? Absolut totul la ei trece numai prin stomac?

Iata in realitate SINGURUL lucru pe care nu pot sa-l accept. Un profesor fara idealuri nu este un profesor ci un simplu stomac. Mi se pare groaznic sa ne lasam copiii pe mana unei gramezi de stomacuri!

Alice

Ce usor e sa judeci cu stomacul plin...

Mergi la inceput

Idelurile unui om nu au nimic in comun cu stomacul gol/plin. Si nici respectul pentru lucrul bine facut.

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui grati.ela
as introduce logica

Neaparat!

Unul din marile defecte ale intregului invatamant romanesc este ca se bazeaza pe memorare, pe rezolvari tipice, pe munca de rutina. Prea putin sau deloc se pune accentul pe logica, pe analogie, pe deductie, pe intuitie. In loc sa invatam copiii si studentii cum sa gandeasca, cum sa se descurce in situatii noi, ii indopam ca pe niste hardiskuri cu informatie de cele mai multe ori inutila viitorului lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cgeea spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

Nu gasesc subiectul mai vechi din pacate...erau discutii intereante acolo comparativ intre mai multe tari

Eu pot de ex. sa va spun ce face fata mea cea mare in clasa a 7-a aici la mate: ecuatii de gradul intai, fractii si procente(pana acum). E foarte mare diferenta fata de ceea ce se face in Ro. Rezolva probleme suplimentare din culegeri de clasa a 5-a de mate din Ro, dar nu le poate pe toate. De ex. aici nu au invatat nimic despre multimi. La mate merg in ritm foarte lent, mai precis fiecare in ritmul sau si fata mea cum a facut si in Ro fractii de ex. e inainte cu materia la mate. Nu au culegeri aici, le da proful in clasa daca au nevoie de probleme suplimentare cateva foi trase la xerox sa munceasca, dar copiii pot merge si inainte cu materia daca pot. Un coleg de al fetei mele lucreaza din manual de a 9-a la mate(ma intreb ce va face el in a 8-a si a 9-a?), iar a mea e cum va spuneam la un capitol inainte. Dar majoritatea e la zi sau uneori chiar in urma. Cand era in a 6-a aveau doua grupe la mate, una mai buna si una mai slaba, ca cei slabi sa nu ii tina in loc pe cei buni...
In schimb am inteles ca in liceu materia se aglomereaza destul de mult, sunt multi care nu pot tine pasul, renunta la scoala pentru o vreme si apoi se reapuca(aici sunt scoli gratuite pentru adulti, la acelasi nivel ca pentru copii, se primeste bursa si multi adulti isi completeaza studiile pe care nu au reusit sa le faca la timp. O parte isi iau lumea in cap si calatoresc, lucreaza cate putin ca sa aiba bani si apoi se reintorc sa isi faca scoala, altii muncesc de la 16-17 ani si pe la 20 realizeaza ca vor sa evolueze in cariera si fac scoli, sau altii fac copii devreme si nu mai au timp de scoala la vremea ei, etc.).

Cea mica e in clasa 0 acum, eu sunt disperata ca nu invata nimic...dar invata prin joaca, iesiri in natura, nu au lectii cum eram noi obisnuiti. Nici caiete, nu scriu litere, cifre, etc. Le invata totul prin joaca, asta mi-am dat seama pe parcurs. Uitati cam ce au facut copiii in primul semestru si cam cum arata structura unei zi de scoala:
aici si aici.
Si cate ceva despre scoala suedeza.

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby
www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Draga mea, regasesc metodele de care zici tu in prezenatrea scolii Waldorf. Eu am pitica in grupa mare si ar fi timpul sa o inscriu la scoala pentru 2011. E un copil istet, care ar face fata (zic educatoarele) foarte usor la o scoala clasica, chiar la un invatator cu pretentii (a se intelege multe teme, multa matematica, multa gramatica, dictari, multe concursuri, 70 de probleme pentru vacanta de Pasti si tot restul). Problema sunt eu. Nu cred ca vreau o astfel de copilarie pentru copilul meu. Si cum nu pot pleca in Suedia... , va rog, daca stiti ceva concret despre Waldorf, mi-ar prinde tare bine.

sotul meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Citat:
cu ani in urma rar reuseai sa te titularizezi din prima chiar de erai olimpiard international. Partea de metodica era greu de stapanit fara practica la catedra asa ca nu e relevant faptul ca X a luat 5 la titularizare. Varul meu a facut parte din lotul olimpic national si s-a titularizat dupa 3 ani cu o medie senzationala dar la un liceu trist asa ca dupa 2 ani a evadat.

Si eu am un prieten, care a stat in sistem cat sa-si dea definitivatul, pacat ca sistemul nu a reusit sa atraga/tina un profesor atat de talentat ca el.

Grat.iela, iti multumesc ca inca mai esti in sistem, chiar daca nu esti profesorul copilului meu... daca mai sunt in sistem profesori ca tine, mai avem o speranta.

Mergi la inceput