Scoala in Romania, plusuri si minusuri
Raspunsuri - Pagina 4
Lala_D spune:
Sorana voi nu stiti daca veti da examen la anu' la noi se vehiculeaza ca il vor da acumpeste 2 luni, nu se stie la ce materii, din ce va consta si la ce va conta 
...sa fiu fericita sau sa ma impusc ?! 
Norocul meu este ca am un scolar eminent care va face fata cu brio insa nu-i corect sa traim cu schimbarile astea pe cap.
Iasmin08 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui sorana Deya - spuneai undeva ca le pasa doar de note. Pai asta e sistemul. Media generala conteaza la admiterea in liceu. Deci conteaza doar nota, mai putin modalitatea prin care o obtin. Care este scopul scolii primare (I-VIII) in .ro? Intrarea la un liceu bun! Si ce trebuie sa fac pentru asta? Pai sa am medie mare si apoi la final de a VIII-a (pana o intra in vigoare alta lege) dau un examen la mate, romana, istorie (habar n-am daca la astea 3 sau ma insel dar dau si eu un ex.) - deci la astea 3 materii invat, la restul imi trebuie 10, irelevant cum l-am luat plus n-are rost sa-mi tocesc neuronii daca nu-mi dai un 10 ... La un asemenea sistem mie mi se pare de un mare bun simt practic cum se comporta elevii. Asa m-as comporta si eu (mai ales daca cumva mai si vorbesc cursiv engleza!). Vorbesc engleza - altceva nu-mi trebuie pentru mine personal. Ce imi trebuie de la tine (profu' de engleza) e media 10. Daca nu-mi dai nota nu ma chinui ca am altceva mai bun de facut ... Simplu si eficient. A... daca evaluarea ar fi altfel ... daca ar conta sa dai tu (profu') cu subsemnatul apropos de cat de activ am fost la ore si alte alea ... atunci m-as comporta altfel, in asa fel incat sa obtin maximumul la ceea ce conteaza in sistem. Minusul mare, mare (enorm) al sistemului este ce spunea lala - faptul ca se schimba in fiecare an. Copilul meu e acum intr-a I-a. Eu nu stiu daca va da evaluare la anul, la ce materii, exemple de subiecte, etc. Adica nu stiu care va fi legea cand va incepe cls II-a. Adica nu stiu care e scopul urmarit .... In caz ca-mi ziceti ca scopul cls I e sa citeasca si sa adune ... astea le face deja. Sorana si Monica (7 ani) |
Sorana

, tot respectul. Realitatea este exact cea pe care o descrii. Iar noi ca parinti suferim pentru copii exact din cauzele descrise atat de bine de tine. Asa e.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
filofteia spune:
| Marele plus al scolii romanesti: ne invata sa ne fofilam, sa ne adaptam, sa gasim solutii alternative si neortodoxe. Iar asta ajunge sa ne defineasca si sa ne caracterizeze ca societate. |
DA!
Fiimiu este campion la asta.Lala, ai studiat legea aia nu gluma.
Eu refuz sa mai citesc ceva pana nu este oficial.Sorana
ai pus punctul pe I.
grati.ela spune:
eu ridic o mare mare problema: FRAUDA. incerc sa adun cateva piese:
I-IV
- copiii din clasele II-IV participa la diferite concursulete unde cadrele didactice care supravegheaza dicteaza raspunsurile; Cangurul la nivel local este un exemplu in acest sens.
- adesea, elevii din inv primar primesc diverse portofolii de executat, grele si fara o argumentare in favoarea acestora - portofolii facute de parinti in foarte multe dintre cazuri. Invatatorii inchid ochii si noteaza elevul...
V-VIII
- elevii incep sa invete tainele copiatului...copiaza teme, copiaza la lucrari...
- apar tot mai multe concursuri, concursulete unde frauda e la ea acasa (inacceptabil este faptul ca profesorii sunt partasi la ea). Nu discut de olimpiade serioase...
IX-XII
acum esti defect dac nu copiezi. BACUL este o monstuoasa demonstratie de prostitutie intelectuala. Daca pana acum fraudau elevii si profesorii, la BAC intra in arena parintii. Multi dintre ei virtuosi, care si-ar scuipa in san daca pomenesc de spaga, mita...E o rusine acest examen!!!
La facultate, unde elevul e dresat, frauda se slefuieste...inveti sa furi in adevaratul sens al cuvantului. Se fraudeaza peste tot si la stat si la particular...daca tu, profesorul, incerci sa fii decent, esti cu adevarat defect...nu te doreste nimeni...
....vor ajunge sa faca zece facultati si masterate pentru a vinde valuta la ghiseu - asta va fi plata pentru anii de hotie!
sorana spune:
Lala asta chiar ar fi prea mare aberatia - sa inceapa cu cei care sunt acum aII-a, respectic a IV-a, a VI-a. Daca trece legea minune cred totusi ca se va pune in aplicare de la anul.
Si eu sunt convinsa ca fi-mea va face fata ... dar asta nu ma impiedica sa vad aberatia in sine.
In plus fi-mea (de exemplu) este emotiva sinon-competitionala ca sa zic asa. Pentru ea (si sunt convinsa ca si pentru altii) acest examen va fi un mare stres ... absolut inutil.
Sorana si Monica (7 ani)
capcaunul spune:
| citat din mesajul lui grati.ela eu ridic o mare mare problema: FRAUDA. |
Perfect de acord (
, sunt de aceeasi parte a baricadei)Cata vreme insa piata fortei de munca este profund denaturata (criteriul competentei NU este cel mai important in sistemul bugetar, dar nici in cel privat clientelar) orice incercare de a restrange proportiile fraudei din invatamant este sortita esecului (pentru ca tot sistemul, parinti + profesori + restul, se va opune gratie naturalei tendinte de a minimiza costurile intereselor proprii).
Abia cand piata va penaliza drastic orice absolvent incompetent, lasandu-l fara posibilitate practica de angajare, va dispare tentatia fraudei.
Spiru Haret inghite mai multi studenti decat restul invatamantului superior la un loc pentru ca bugetarilor li se dau sporuri pentru diverse competente fara ca acestea sa fie verificate. Omul plateste niste ani de facultate si niste examene fara sa deschida un curs macar, dar isi recupreaza toti banii dupa doar cativa ani de sporuri platite. Este doar un exemplu din oceanul de exemple care le arata tinerilor si parintilor acestora ca degeaba stii carte daca tot pila, cunostinta si relatia (a.k.a PCR) plus banul (de la revolutie incoace) fac legea la angajare si la avansare.
In concluzie, reforma invatamantului nu se poate face peste noapte, cel putin nu in privinta mentalitatilor, si in niciun caz fara o reforma profunda a statului, care sa introneze criteriul competentei in toate sferele de activitate.
Suntem inca in stadiul in care un profesor care pica sau lasa corigenti este rau, iar un profesor care inchide ochii pentru o nota de trecere sau pentru o nota de bursa este cotat ca un profesor bun. De catre majoritatea.

Tabloul destul de sumbru pe care l-am pictat nu trebuie privit in alb si negru. Nici in gri compact. Este un tablou cu insulite mai mult sau mai putin gri, nuante relative si din perspectiva privitorului, caci ceea ce pentru unii se vede mai alb pentru altii se vede mai negru, si tot asa. Nuanta generala insa, media, este destul de gri in comparatie cu alte tari sau cu invatamantul nostru de acum cativa zeci de ani. Vor trece ani pentru a indeparta mizeria care innegreste tabloul si poate si mai multi pentru a reda stralucirea lui.
Spuneam ca tot sistemul se opune schimbarii. Ma refer la forta rezultanta, sa nu se simta nimeni atacat (in oceanul de vectori care trag in toate directiile partenerii de forum sunt creditati cu sensul cel bun, majoritatea insa (neinregistrata pe forum) fie trag in directie opusa, fie la intamplare, fie nu trag nicaieri - si se lasa dusi de curenti). Si cu amaraciune constat ca in lupta pentru accederea la o gradinita, scoala sau invatatoare mai buna tot PCR-ul este criteriul prim, apoi atentia profesorilor (care ar trebui sa fie in descrierea postului!) se cumpara si ea cu o meditatie sau cu un cadou. Odata trecut acest prim prag celelalte sunt doar cantitativ diferite, nu calitativ. Adica de ce sa nu se cumpere si accederea la un liceu sau facultate mai buna? De ce sa nu se cumpere si ingaduita profesorilor pentru materii nefolositoare? De ce nu si pentru materii esentiale? De ce nu si la examen?
Solutii? Hm ... Un subiect separat ar merita deschis pentru a discuta pe larg unde suntem, ce trebuie facut si mai ales ce se poate face ACUM.
Tonnia spune:
As mai adauga la minusuri, sau la cauzele minusurilor din sistem, sindicatele din invatamant. Niciodata n-au iesit in strada pentru altceva decat pentru drepturi salariale, niciodata nu s-au revoltat pentru nimic altceva, programa, nr de ore, teste, manuale alternative, orice. Chiar zilele astea, cand proiectul se afla in dezbatere publica, ei tot despre drepturi salariale vorbesc pe toate posturile iar de maine intra in greva pentru acelasi motiv.
Asa scrie in statultul lor: F.S.L.I. ac#355;ioneaz#259; ca factor activ al moderniz#259;rii īnv#259;#355;#259;māntului pentru: cre#351;terea calit#259;#355;ii #351;i eficien#355;ei actului educativ.
Sindicatele si elevii ar fi trebuit sa fie de aceeasi parte a baricadei. Interesele lor profesionale pe care zic ca le apara ar fi trebuit sa coincida cu cele ale elevilor. Au fost o piatra de moara din acest punct de vedere.
Macar o data in 2o de ani sa fi iesit in strada 2 ore strigand ca nu pot preda dupa manualele asta cretine.
Iasmin08 spune:
Tonnia
, eu zic ca e greu sa mai gandesti la altceva cu masa goala. Cand s-a hotarat sa nu primeasca 40% din salariu, fara sporuri, in conditiile in care destui au rate in banci, in conditiile in care merg acasa dupa o luna aproape cu mana goala (unii dintre ei)... Tu ce zici? Ai striga ca vrei manuale noi, sau ai striga ca vrei sa-ti plateasca barem amaratul ala de salariu. Zic. Eu una as racni cel mai tare si m-as sui si pe garduri cu portavoce in mana in acele conditii...
Nu mai departe de Craciun cand li s-a impus sa mearga acasa nu stiu cate zile (fara a fi platite). Bineinteles ca s-a luat aceasta hotarare cu ei ca a fost mai comod. Cu parlamentarii de pilda niciodata nu s-a luat asa o hotarare: ''5 zile lucratoare pe luna aveti concediu fara plata". La ei nu se aplica niciodata aceste legi ale tarii...
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
filofteia spune:
| As mai adauga la minusuri, sau la cauzele minusurilor din sistem, sindicatele din invatamant. Niciodata n-au iesit in strada pentru altceva decat pentru drepturi salariale, |
Oricum nici macar atat nu au fost in stare sa rezolve.
Au plecat de la marirea cu 50% si au ajuns sa aiba salarii mai mici ca inainte.
Asa ca ce pretentii mai aveti de manuale sau altceva???
grati.ela spune:
salariul mic justifica greva dar nu justifica incurajarea fraudei. LA BAc, profesorii pandesc sa nu vina comisia (asta in cazul in care presedintele comisiei nu e abordabil
), dicteaza din manuale...e rusinos. O fetita mi-a spus cand am gasit-o copiind ca acele cartulii le-au fost distribuite de diriginti, au fost invatati cum sa copieze, de unde sa ia rezolvarile, cum sa adune dreptul...mi-a venit sa vomit...nu-ti convine salariul esti liber sa pleci nu sa mutilezi sufletul unui copil.