Topic ingrijirea copilului - CIC(7)
Raspunsuri - Pagina 16
LilianaR spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Cred ca daca ai citi pur si simplu legile in acest sens ai avea exact raspunsurile dorite. Le gasesti pe pagina legislativa. Eu pur si simplu / Pagina legislativa |
Super, Marius, nu m-am gandit! Toata lumea care intra aici daca ar citi ar sti, nu?
Ca sa nu uitam obligatia generica a romanului de a cunoaste legile tarii!
Dupa cum iti spuneam acum vreo doua luni, din lege mie imi reiese ce spune si eumada. Tu ai spus ca nu poti imediat. De ce, dumnezeu stie!
La primarie nu se cere si certificatul meu medical, am toate actele tiparite, toate anexele puse in ordine, de nicaieri nu reiese cand inceteaza sau va inceta CM meu.
In plus, eu nu pot depune CM la primarie, ca am numai 2 exemplare pe care le depun in alte doua locuri. Nu imi mai ramane de depus la primarie altul, nu mai am de unde si nici nu e intre actele solicitate de ei.
In formulare nu exista niciun loc in care sa trebuiasca trecuta ultima mea zi de CM, deci ei nu au de unde sti care e.
Ca tatal incepe imediat, sunt de acord; cu celelalte jdemii de voci care spun orice alta varianta insa, nu; as vrea sa stiu unde incadreaza ele varianta lor, ca vad ca difera de la primarie la primarie si de la contabil la jurist.
32+
marius spune:
Daca in lege scrie ca 42 de zile din CM sunt OBLIGATORII postnatal ce sa mai spun?
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Iris-Harieta spune:
Buna ziua. Am si eu cateva intrebari si chiar daca partial am raspus la cateva dintre ele as vrea sa stiu cum sa procedez in continuare.
Data probabila a nasterii este 2 noiembrie. Lucrez in invatamant, am ultimele 12 luni neintrerupte. Din octombrie 2009 am si PFA. Daca de la 1 septembrie o sa fiu in concediu prenatal trebuie sa inchid PFA-ul de la aceasta data sau din momentul in care se naste copilul? Se calculeaza procent din ambele venituri pentru indemnizatie? Daca la inceputul anului am declarat la finante ca voi realiza un venit si am realizat altul este o problema?(suma prevazuta ca o voi realiza in 12 luni am realizat-o in 7)
Multumesc mult!
O zi buna.
LilianaR spune:
Nu sunt obligatorii. Ba mai mult, tatal nu are dreptul deloc la asa ceva.
Prin deductie logica, cum sa fie obligatoriu sa astepte sa treaca ceva la care nu are dreptul??
32+
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui LilianaR Nu sunt obligatorii. Ba mai mult, tatal nu are dreptul deloc la asa ceva. Prin deductie logica, cum sa fie obligatoriu sa astepte sa treaca ceva la care nu are dreptul?? 32+ |
Hai ca e simpatica afirmatia "Ba mai mult, tatal nu are dreptul deloc la asa ceva."
Probabil cand un barbat va naste va avea dreptul la concediu de maternitate. Concediul de maternitate postnatal este adresat fireste mamei nu tatalui.
Cat despre obligativitate asa cum spuneam ar fi fost bine sa citesti ceea ce am indicat insa nu vrei, preferi sa o tii pe a ta.
In fine, exista OUG 158/2005 cu modificari art. 24 alin 2 are precizeaza obligativitatea celor 42 de zile postnatal din concediul de maternitate, care NU se acorda barbatilor din simplul considerent ca (inca) nu pot sa nasca.
In speta exista si exceptii cand aceste 42 de zile nu sunt obligatorii dar in linii mari se refera la situatia in care mama este in CIC cu un copil si naste urmatorul in aceasta perioada asa incat trece dintr-un CIC in altul.
O zi buna.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iris-Harieta Buna ziua. Am si eu cateva intrebari si chiar daca partial am raspus la cateva dintre ele as vrea sa stiu cum sa procedez in continuare. Data probabila a nasterii este 2 noiembrie. Lucrez in invatamant, am ultimele 12 luni neintrerupte. Din octombrie 2009 am si PFA. Daca de la 1 septembrie o sa fiu in concediu prenatal trebuie sa inchid PFA-ul de la aceasta data sau din momentul in care se naste copilul? Se calculeaza procent din ambele venituri pentru indemnizatie? Daca la inceputul anului am declarat la finante ca voi realiza un venit si am realizat altul este o problema?(suma prevazuta ca o voi realiza in 12 luni am realizat-o in 7) Multumesc mult! O zi buna. |
Buna ziua,
1. "Daca de la 1 septembrie o sa fiu in concediu prenatal trebuie sa inchid PFA-ul de la aceasta data sau din momentul in care se naste copilul?"
Nic una nici alta. Daca o sa doriti sa beneficiati de concediul pt ingrijirea copilului minor pana la varsta de 2/3 ani dupa caz atnic va trebui sa suspendati activitatea ca si PFA in acea perioada. Nu aveti dreptul sa inregsitrati venituri PFA simultan cu CIC. Teoretic suspendarea PFA va trebui sa fi activa incepand cu a 43-a zi de la data nasterii copilului.
2."Se calculeaza procent din ambele venituri pentru indemnizatie?"
Da.
3."Daca la inceputul anului am declarat la finante ca voi realiza un venit si am realizat altul este o problema?(suma prevazuta ca o voi realiza in 12 luni am realizat-o in 7)"
Data fiind situatia ca veti naste pana la regularizarea veniturilor realizate efectiv prin PFA prin declaratia corespunzatoare nu veti primi in mod sigur avizul Adm. Financiare decat doar pentru ce este oficial inregistrat. Daca nasterea ar fi fost survenit ulterior depunerii declaratiei la Adm financiara desigur ar fi fost noua valoare acceptata.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
eumada spune:
nu va mai certati.daca vrea tatal atunci vei semna oricum o declaratie pe proprie raspundere ca tu nu incasezi.cele 42 de zile oricum nu se iau in calculul indemnizatiei,pentru ca legea spune clar anterior nasterii copilului.de aia tatal poate sa ia fara concediu.
faci copie xerox.nu se duc actele in original.logic...copie dupa concedii asa cum faci copii dupa toate actele.
Madalina de minunica Eva-Maria 14.08.2009
marius spune:
Madalina, as dori sa lamurim un aspect. Prin OUG 158 si stabilirea OBLIGATIVITATII celor 42 de zile de concediu pentru mama lauza s-a urmarit protejarea mamei. De aceea modificarea OUG 158 a fost facuta EXACT in acest scop. Pentru a obliga mamele care au nascut recent sa stea cu copilul acasa protejand astfel prin efectul legii atat mama cat si copilul nou nascut.
NU EXISTA nici o dispozitie legala ( eu cel putin nu stiu de vreuna) care sa contrazica sau sa modifice sau sa anuleze acest articol in vigoare. De aceea as prefera sa discutam STRICT prin efectul legilor in vigoare. Restul sunt speculatii din punctul meu de vedere.
Pe scurt poate cineva sa spuna conform art lit lege OUG etc etc se modifica, anuleaza, completeaza ceea ce am redat mai jos?
"ART. 24
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile īnainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa īntre ele, īn functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, īn asa fel īncāt durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice."
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
eumada spune:
Marius era vorba ca acele 42 de zile de concediu oricum nu se iau in calcul la indemnizatia crestere ingrijire copil,aceasta calculandu-se 85%din veniurile pe 12 luni in urma de la nasterea copilului.nu ca nu ar fi obligatorii.normal ca poa` sa stea mama in concediu dar dupa aia ia tatal si basta.efectuarea concediului e altceva.
A si legea e modificata din februarie 2009 in sensul ca s-au modificat anexele.Stiu pentru ca ai mei de la personal nu stiau si
le-am dus-o eu.
Apoi dosarul poate fi depus inainte de expirarea celor 42 de zile dar in plata intra de la data aia pentru mama.care mama nuy ar sta acasa cu bebe?daca tatal vrea sa intre el in concediu crestere copil el poate sa solicite imediat dupa nastere.
Iar Liliana copia la concediile medicale se face de catre unitatea la care esti angajata si unde au fost depuse si se pune pe ele viza conform cu originalul,cu stampila unitatii si semnatura directorului aferent.
luni sun la colegii mei de la juridic si intreb deoarece stiu ca au mai fost modificari.Asa ne lamurim toti.
Madalina de minunica Eva-Maria 14.08.2009